1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Monywa

Boeddha’s en grotten in Monywa

Monywa zelf is geen bijzondere stad, maar rondom Monywa vindt u unieke bezienswaardigheden van Myanmar, die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens uw individuele rondreis door Myanmar. Omdat het wat buiten de toeristische route ligt wordt Monywa nog niet door veel toeristen bezocht. Monywa is bij de Birmezen vooral bekend vanwege de verkoop van thanaka (geelachtig poeder dat de locals op hun gezicht aanbrengen tegen de bescherming van de zon). Rond de stad zijn veel grotten, Boeddhabeelden en tempels. Niet zo ingetogen, zoals men meestal ziet, maar bijna kermisachtig: groot, in felle kleuren en verlicht. Bijzonder om ook deze kant van het boeddhisme te zien.

 

 

Monywa op de kaart

Monywa ligt ten noordwesten van Mandalay en ten noorden van Bagan. Vanuit Mandalay rijdt u in ongeveer 4 uur naar Monywa. Voor een bezoek aan alle bezienswaardigheden rondom Monywa dient u hier wel een nachtje te verblijven. Vanuit Monywa kunt u dan weer verder reizen naar het zuiden naar de plaats Pakokku. Vanaf hier vaart u dan over de Ayeyarwaddy-rivier naar Bagan.

 

 

Weer in Monywa

Zoals ook in de rest van Myanmar heeft Monywa een tropisch klimaat. Het hele jaar is het mogelijk om te reizen naar Monywa. In de maanden juni tot en met september is het regenseizoen, aan het eind van de dag kan dan een flinke tropische bui vallen. De beste reistijd is van november tot en met februari. Vanaf maart begint het al weer warmer te worden, met temperaturen die in de maanden april en mei kunnen oplopen tot boven de 40 graden.

Bezienswaardigheden rondom Monywa

 

Thanboddhay Pagoda

Zo’n twintig kilometer ten zuiden van Monywa bevindt zich de gekke Thanboddhay-pagode, ook wel de Borobudur van Myanmar genoemd. U kunt hier in tegenstelling tot de Borobudur in, en niet op. Binnen staan een half miljoen Boeddhabeelden en -beeldjes, de meeste zijn tussen de 10 en 15 centimeter hoog. De kleuren zijn niet te beschrijven, zo bont, het doet bijna pijn aan uw ogen. Op het dak van de tempel staan nog eens 864 mini-stoepa’s.

 

    

 

Po Win Daung grotten

Aan de westkant van de Chindwin rivier liggen de Po Win Daung grotten. Po Win Daung is een boeddhistisch grottencomplex. Onderaan de berg heeft men 492 kleine en grote grotten uitgehouwen, die allemaal zijn versierd met tekeningen en/of Boeddha’s uit de 14e tot de 18e eeuw. De grotten vormen een lint van maar liefst 2 kilometer waar u doorheen kunt lopen.

 

Hlaungdawmu-Boeddha

De Hlaungdawmu Boeddha is de één na grootste liggende Boeddha van Myanmar. De Boeddha is 95 meter lang en geheel gekleed in een gouden gewaad.

 

 

Sheba Hill

Aan de overkant van de Po Win Daung grotten ligt op een heuvel Sheba Hill. Sheba Hill is een in de bergen uitgehakt dorp. De straten met de historische huizen liggen in de diepte. 

 

Bodhi Tataung

Bodhi Tataung is een 129 meter hoge staande Boeddha, één van de hoogste Boeddha’s van de wereld. U kunt er ook in, hier vindt u nog meer beelden en beschilderingen. U komt binnen in het onderste deel, hier wordt de boeddhistische hel uitgebeeld. Naarmate u verder naar boven klimt, komt u steeds dichter bij het nirwana. Vanaf boven heeft u een mooi uitzicht over de omgeving.
Bodhi Tataung is Birmees voor bodhibomen (banyanbomen). Omdat Boeddha tijdens zijn meditaties onder een bodhiboom verlichting bereikt zou hebben, worden deze bomen als heilig gezien. Onderweg naar de Bodhu Tataung rijdt u langs een veld met allemaal kleine Boeddhabeelden die onder een bodhiboom zitten.

 

    

Hotel in Monywa

In de stad zijn een paar eenvoudige hotels. Even buiten het centrum zit een mooi hotel met bungalowkamers en een zwembad. Dit is het beste hotel ter plaatse en onze favoriet.

Win Unity Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Monywa
Myanmar-Pyay-rijst(4)
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar: Ontdek onbekend Birma

Zuid-Myanmar: Yangon > Hpa An > Mawlamyaing > Kyaiktiyo. West-Myanmar: Mrauk U. Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: Loikaw > Inle Lake > Kalaw Pyin Oo Lwin > treinreis Hsipaw > Mandalay > Monywa > Bagan. Zuid: Pyay > Yangon.

Myanmar-Yangon-tempel2
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar : Hoogtepunten van Myanmar

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: vlucht naar Bagan, honderden tempels en pagodes > Monywa, bijzonder gebied > Mandalay, koningssteden rondom > Kalaw, Engels > Inle Lake, mooist denkbare meer. Zuid-Myanmar: Yangon.

De jonge Monniken wachten op de laatste maaltijd van de dag, Bagan, Myanmar
Voorbeeldreis Myanmar

Bouwsteen: Historie in Yangon, Bagan, en Mandalay

Zuid- en Centraal Myanmar

 

Yangon > vlucht naar Bagan, 40 km2 pagodes en tempels > boottocht Monywa, opmerkelijke uitingen van boeddhisme > naar Mandalay, koningssteden rondom.