1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Mandalay

Mandalay: bruisende stad en Boeddhistisch centrum

Mandalay is met ruim een miljoen inwoners de tweede stad van Myanmar. Aangezien hoogbouw een relatief onbekend fenomeen is in Mandalay, spreiden de stadsgrenzen zich uit over een afstand van tientallen kilometers. Mandalay vormt het epicentrum van het boeddhisme. Nergens ter wereld wonen zoveel monniken en nonnen als in Mandalay. De stad is ook bekend om de Moustache Brothers. Iedere avond spelen zij hun folkloreopera voor buitenlandse reizigers. Op een houten podium combineren de acteurs een authentieke Birmese cabaretvoorstelling met stand-up comedy. Mandalay is een must-see tijdens uw reis door Myanmar.

 

 

Geschiedenis van Mandalay

De stad Mandalay werd gesticht naar aanleiding van een voorspelling van Boeddha. Hij kondigde aan dat er in het midden van het land een nieuwe stad zou verrijzen die een boeddhistische metropool zou worden. In 1857 besloot de Birmese koning Mindon van de Konbaung-dynastie deze voorspelling uit te laten komen. Een jaar later werd de vroegere hoofdstad Amarapura met behulp van olifanten verplaatst naar de voet van Mandalay Hill. De nieuwe stad was ontstaan. De naam was eerst Yandanabon Naypidaw werd later veranderd naar Mandalay.
Op 23 mei 1859 werd de stad als voltooid beschouwd en dit werd als stichtingsdatum genoemd. De datum werd gegrafeerd in de rode deurpost van elke poort van het paleis van Mandalay. 

 

In een korte tijd groeide Mandalay uit tot een van de meest rijke boeddhistische centra van Azië. In 1861 werd Mandalay de hoofdstad van de Derde Birmese Rijk. Helaas duurde dit niet lang, want in 1885 namen de Britten de stad over. Ze verbanden de koning en doopten het paleis om tot een fort.


De Britten hernoemden het paleis Fort Dufferin en het werd gebruikt om de Britse en Indische troepen in te huisvesten.

In de Tweede Wereldoorlog werd Mandalay zwaar beschadigd. Op 2 mei 1942 werd de stad ingenomen door de Japanners en als militaire basis gebruikt. Het fort werd gebruikt om de bevoorrading in op te slaan. In 1945 werd het fort door de Britten gebombardeerd waardoor het paleis volledig afbrandde. In de jaren 90 werd een replica van het paleis gebouwd.

 

Kaart van Mandalay

De bezienswaardigheden van Mandalay ligging bijna allemaal rondom Fort Mandalay. De hotels en restaurants liggen ook rondom het paleis en downtown.

 

 

Klimaat van Mandalay

In Mandalay is een tropisch klimaat. Het hele jaar door kunt u hier prima reizen, met temperaturen niet onder de 30 graden. De beste maanden zijn november tot en met februari. Maart tot en met mei zijn de warmste maanden, met temperaturen boven de 35 graden. Van juni tot en met oktober is het regenseizoen.

Top 5 bezienswaardigheden in Mandalay

 

1. Mandalay Hill

De heuvel aan de rand van Mandalay is ruim 200 meter hoog en wordt beklommen via 1730 treden. Eventueel is het ook mogelijk om naar boven te rijden en daar te parkeren. Mandalay Hill is bezaaid met pagodes. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de stad, zeker tijdens zonsopgang of zonsondergang.

 

 

2. Kuthodaw-pagode

Een hoogtepunt tijdens een bezoek aan Mandalay is de Kuthodaw-pagode. U vindt hier ’s werelds grootste boek, Tripitaka, in 730 marmeren stenen gegrafeerd. Elke plaat is een meter breed en anderhalve meter hoog. Elke steen is gehuisvest in een eigen mini-pagode met een kostbaar juweel er bovenop. De stenen staan gerangschikt rondom de centrale gouden pagode.

 

3. Fort Mandalay

Aan de voet van Mandalay Hill bevindt zich Mandalay Fort (het vroegere paleis), een ommuurde stad van 2 bij 2 kilometer met rondom een paleisgracht. Binnen het fort waren koninklijke paleizen. In 1945 is alles verwoest, maar het herbouwde paleis in het midden van het fort is wel toegankelijk voor bezoekers. 

 

    

 

4. Shwendaw-klooster

Het schitterende Shwenandaw-klooster mag niet ontbreken bij een bezoek aan Mandalay. Het klooster dateert uit 1880 en is gebouwd door koning Thibaw Min. Het klooster is geheel van teakhout en versierd met de meest prachtige houtsnijwerken. Het wordt ook wel het Gouden Paleisklooster genoemd. Het klooster heeft als enige de bombardementen van de Engelsen overleefd.

 

    

 

5. Mahamuni-pagode

Dit is na de Schwedagon-pagode de heiligste pagode van het land. Het rijkversierde tempelcomplex is prachtig, maar de meeste aandacht gaat uit naar het 4 meter hoge Boeddhabeeld dat is versierd met een dikke laag puur goud en juwelen. De Birmese mannen kopen in de pagode een zakje bladgoud om het beeld mee te bedekken. De vrouwen mogen het beeld niet aanraken, zij mogen alleen op een afstandje toekijken. Door het bladgoud is het beeld al 15 centimeter dikker geworden.

 

 

Leuk om te doen in Mandalay

 

Fietstocht

Ontdek in de ochtend (dan is het nog niet zo warm) per fiets het landelijke Mandalay. Verlaat de drukke stad en bezoek markten, wandel door de kleine dorpjes en leer over de cultuur en manier van leven.

 

Marionette show

Mandalay is de stad van de marionettenpoppen. In Mandalay worden elke avond verschillende Puppet-shows gegeven; voorstellingen met prachtige marionettenpoppen, kleurrijke decors en verschillende verhaallijnen. Een leuke avond met traditionele muziek en echte Birmese poppen.

 

Zeigyo Market

Ongeveer alles wat er in Myanmar geproduceerd wordt is te koop op de Zeiygo Market (ook wel Zay Cho Market genoemd), de grootste markt van Mandalay. Vooral veel handgemaakte spullen worden hier verkocht, verwacht niet de laagste prijzen, maar wel authentieke artikelen.

 

    

Amazing Mandalay

Amazing Mandalay

Hotel by the Red Canal

Hotel by the Red Canal

Rupar Mandalar boutiqueresort

Rupar Mandalar boutiqueresort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Mandalay
Myanmar-Yangon-tempel2
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar : Hoogtepunten van Myanmar

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: vlucht naar Bagan, honderden tempels en pagodes > Monywa, bijzonder gebied > Mandalay, koningssteden rondom > Kalaw, Engels > Inle Lake, mooist denkbare meer. Zuid-Myanmar: Yangon.

Myanmar-algemeen-monnik-2
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar: De charme van Myanmar

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: Kalaw, Engels > Inle Lake, prachtig meer en bergstammen > Nyaung Shwe aan Inle Lake > vlucht Mandalay, naar Pyin Oo Lwin, Brits > treinreis, terug Mandalay > Bagan. Zuid-Myanmar: Yangon.

De jonge Monniken wachten op de laatste maaltijd van de dag, Bagan, Myanmar
Voorbeeldreis Myanmar

Bouwsteen: Historie in Yangon, Bagan, en Mandalay

Zuid- en Centraal Myanmar

 

Yangon > vlucht naar Bagan, 40 km2 pagodes en tempels > boottocht Monywa, opmerkelijke uitingen van boeddhisme > naar Mandalay, koningssteden rondom.