1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bagan

Een reis naar Bagan in Myanmar is betoverend! U vindt er de meeste boeddhistische tempels, ruines en stoepa’s ter wereld. Er zijn ruim 4400 tempels en pagodes in een gebied van 42 vierkante kilometer, de Bagan Archaeological Zone. Binnen een straal van een paar kilometer rond het ommuurde Old Bagan staan de belangrijkste tempels. Bagan is veel minder bekend als Angkor Wat in Cambodja, dus er zijn nog heel weinig toeristen. Een bezoek aan Bagan is zeker een hoogtepunt van een rondreis Myanmar

 

Geschiedenis van Bagan

Bagan, ook wel Pagan genoemd, is één van de vroegere hoofdsteden van Myanmar. Bagan werd gesticht in het jaar 849, als hoofdstad van het Pagan-rijk. In die tijd was het Theravada-boeddhisme het belangrijkste geloof. De aanhangers volgen de tradities van de oorspronkelijke boeddhistische leer. Dit is terug te zien in het enorme aantal tempels die nu in Bagan staan. Bagan heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, pagodes en stoepa’s ter wereld. Voor Theravada-boeddhisten is Bagan nog steeds een bedevaartsoord.
In 1287 verlieten de bewoners Bagan in angst voor de Mongolen die eraan kwamen om de stad te veroveren. Mede doordat de stad al verlaten was toen de Mongolen aankwamen, hebben ze weinig schade aangericht. In 1975 en 2016 zijn door een aardbeving veel tempels beschadigd geraakt, de meeste zijn weer gerenoveerd.


Tegenwoordig woont nog maar een aantal locals in hutjes tussen de tempels in Old Bagan. De meesten zijn onder druk van de overheid verhuisd naar New Bagan. Bagan is één van de grootste toeristische bestemmingen in Myanmar. Sinds juli 2019 staat Bagan eindelijk op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

 

Kaart van Bagan

Bagan is onderverdeeld in Old-Bagan, New-Bagan en Nyaung U. Old Bagan ligt in het noorden waar de meeste tempels en stoepa’s te vinden zijn en is gelegen aan de Irrawaddy-rivier. Een aantal hotels ligt in dit deel. New Bagan ligt in het zuiden. Hier zijn de meeste hotels gevestigd. In Nyaung U ligt de luchthaven en hier is de grote lokale markt te vinden.

 

Weer in Bagan

Bagan heeft een steppeklimaat. Het hele jaar is er goed te reizen, maar de beste maanden zijn van november tot en met februari met temperaturen tussen de 30 en 35 graden en amper regen. De maanden maart tot en met mei zijn de warmste maanden waarin de temperatuur wel kan oplopen tot 40 graden of hoger. De maanden juni tot en met oktober valt de meeste regen, maar de temperatuur blijft rond de 30 graden.

Top 5 bezienswaardigheden Bagan

Er zijn zoveel tempels, stoepa’s en pagodes te bezoeken in Bagan dat het lijstje eigenlijk wel langer is dan vijf bezienswaardigheden. Deze vijf tempels mag u zeker niet overslaan tijdens uw bezoek aan Bagan. U kunt de tempels op de gigantische historische vlakte op verschillende manieren bezoeken. Zo is het mogelijk om een paard en wagen te huren, een fiets, E-bike (dit is geen E-bike zoals wij die hier kennen, maar lijkt meer op een scooter) of met een auto en chauffeur.

 

1. Ananda tempel

De mooiste en beroemdste tempel van Bagan is de Ananda Tempel, ook wel eens de ‘Westminister Abbey van Myanmar’ genoemd. Tevens is het de meest heilige tempel van Bagan. De Ananda tempel werd gebouwd in het jaar 1091. De tempel is groter dan vele andere tempels en is prachtig om te zien. Binnenin staan vier gouden Boeddhabeelden, elk kijkend naar een andere windrichting. De Boeddha’s zijn voorzien van prachtige details; bekijk ze goed van dichtbij.

 

    

2. Dhammayangyi Pagode

De Dhammayangi tempel is de meest kolossale tempel van Bagan en werd gebouwd in de 12e eeuw. Zijn reusachtige voorkomen valt extra op vanwege het ontbreken van het topje van de stoepa, want deze tempel werd nooit helemaal afgemaakt. De tempel werd gebouwd in opdracht van koning Narathu, die zijn vader en oudste broer ombracht om aan de macht te komen. Hijzelf onderging eenzelfde lot en werd tijdens de constructie van de tempel gedood, waardoor de hele bouw uiteindelijk werd stilgelegd.

 

3. Shwezigon Pagode

De Shwezigon Pagode is anders dan de andere pagodes in Bagan. De tempel is namelijk bijna helemaal van goud. Met wat zon zelfs echt oogverblindend. Volgens de verhalen is de tempel geplaatst op een stuk bot en de tand van boeddha. De Shwenzigon Pagode diende als voorbeeld voor vele andere bouwwerken zoals de Shwedagon Pagode in Yangon.

 

    

4. Gawdawpalin Pagode

De Gawdawpalin pagode is één van de ‘nieuwere’ pagodes, ondanks dat de tempel uit de eerste helft van de 13e eeuw komt. De Gawdawpalin tempel is de twee na hoogste tempel van Bagan. Door de aardbeving in 1975 werd de tempel gedeeltelijk verwoest maar is ondertussen weer volledig gerestaureerd. De tempel bestaat uit twee verdiepingen en combineert de Birmese en Indiase bouwstijlen.

 

5. Thatbyinnyu Pagode

De Thatbyinnyu Pagode is met zijn 66 meter, de hoogste tempel van Bagan. De tempel is in de 12e eeuw gebouwd door koning Alaungsithu. Alaungsithu is de vader van Narathu die de Dhammayangyi pagode liet bouwen. De tempel is aan de binnenkant versierd met prachtige mozaïeken en Boeddhabeelden.

 

Top 3 leuk om te doen

Naast de tempels, stoepa’s en pagodes is er meer te zien en te doen rondom Bagan.

 

Ga naar de Nyaung U market

Bezoek vroeg in de ochtend de lokale markt in Nyaung U. Dit is de grootste markt in de omgeving. Er wordt hier van alles verkocht; van kleding tot aan vis. Leuk om even overheen te wandelen.

 

    

Maak een ballonvlucht

Een letterlijk hoogtepunt van een bezoek aan Bagan is om tijdens zonsopgang een ballonvlucht te maken over de gigantische vlakte. De ballonvlucht duurt ongeveer een half uur, maar is (bij mooi weer) een onvergetelijke ervaring.

 

 

Bezoek een lakwerkfabriekje

Typisch voor Bagan zijn ook de prachtige lakwerken van kruiken, schalen, borden, etc. in de kleur van de rode aarde. De schalen worden versierd met teer en bamboe waardoor ze een leuke afwerking hebben. In heel Myanmar worden de lakwerken voorwerpen verkocht. Als u originele wilt, kunt u die het beste bij een lakwerkfabriekje in Bagan kopen. U kunt hier zien hoe ze worden gemaakt en uiteraard is er een winkeltje bij.

Hotels die wij aanraden in Bagan

Er zijn ontzettend veel hotels in Bagan te vinden, van een eenvoudig guesthouse tot aan luxe sterrenhotels. Hierdoor kan het ook lastig zijn om een keuze te maken tussen al die hotels. Dit zijn onze favoriete hotels in Bagan:

 

Aureum Palace Hotel

Aureum Palace Hotel

The Tharabar Gate Hotel

The Tharabar Gate Hotel

Aye Yar River View Resort

Aye Yar River View Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Bagan
Myanmar-algemeen-monnik-2
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar: De charme van Myanmar

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: Kalaw, Engels > Inle Lake, prachtig meer en bergstammen > Nyaung Shwe aan Inle Lake > vlucht Mandalay, naar Pyin Oo Lwin, Brits > treinreis, terug Mandalay > Bagan. Zuid-Myanmar: Yangon.

Myanmar-Yangon-tempel2
Voorbeeldreis Myanmar

Rondreis Myanmar : Hoogtepunten van Myanmar

Zuid-Myanmar: Yangon. Centraal-Myanmar: vlucht naar Bagan, honderden tempels en pagodes > Monywa, bijzonder gebied > Mandalay, koningssteden rondom > Kalaw, Engels > Inle Lake, mooist denkbare meer. Zuid-Myanmar: Yangon.

De jonge Monniken wachten op de laatste maaltijd van de dag, Bagan, Myanmar
Voorbeeldreis Myanmar

Bouwsteen: Historie in Yangon, Bagan, en Mandalay

Zuid- en Centraal Myanmar

 

Yangon > vlucht naar Bagan, 40 km2 pagodes en tempels > boottocht Monywa, opmerkelijke uitingen van boeddhisme > naar Mandalay, koningssteden rondom.