1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Mombasa

Mombasa: Stad en strand in één!

Mombasa is een kuststad in het zuidoosten van Kenia en ligt aan de Indische Oceaan. Het is de op een na grootste stad van het land en heeft een inwonersaantal van ruim 800.000 mensen. In Mombasa wonen niet alleen veel mensen, maar er leven ook veel verschillende culturen naast elkaar door het koloniale verleden van de stad. Dit is te merken aan de architectuur, het eten, de kleding, de muziek en noem maar op. De stad is omringd door natuur, maar de meerdere stranden bij de kust van Mombasa hebben de grootste aantrekkingskracht en lenen zich perfect voor een tropische afsluiting van uw rondreis door Kenia

 

 

Geschiedenis

Mombasa werd bezet door onder andere de Portugezen, Britten en Arabieren. De invloeden van deze culturen zijn tot op de dag van vandaag nog terug te zien in de stad. Doordat Mombasa op een gunstig punt ligt, was het een goede handelsstad. Zo werden er kokosnoten, koper en ivoor verkocht. Door de ligging van Mombasa zijn er in het verleden vele oorlogen geweest om de stad over te nemen. Naast de in- en verkoop van producten en goederen, werd er ook gehandeld in slaven. Mombasa stond drie eeuwen geleden nog bekend als centrum van de slavenhandel. Overblijfselen uit deze tijd zijn nog steeds te vinden in de stad.

 

Kaart van Mombasa

Mombasa ligt in het zuidoosten van Kenia aan de Indische Oceaan. U treft er prachtige witte stranden met helderblauw water aan de rand van de stad. Ook wordt de stad zelf omringd door water. Rondom de stad liggen meerdere nationale parken en reservaten waar u een bezoekje aan kunt brengen.

 

 

Het weer

Mombasa ligt op de evenaar, waardoor het er het hele jaar rond de 30 graden is. In het tropische klimaat van Mombasa valt er in bepaalde maanden een paar keer hevige regen. De kans op neerslag is het grootst in de maanden april en mei. De beste reistijd voor een bezoek aan Mombasa is van juni tot augustus. In deze maanden ligt de temperatuur het laagst, rond de 27 graden, en valt er de minste regen. Benieuwd naar andere reisperiodes? Meer over het weer hebben wij op onze uitgebreide klimaatpagina van Kenia staan.

De 5 belangrijkste bezienswaardigheden in Mombasa.

 

1. Old Town

Het oude centrum van Mombasa staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst, en dit is zeker niet zonder reden. Het oude centrum staat vol met gebouwen in Arabische stijl. Er zijn vele kleurrijke huizen, maar ook tempels, moskeeën en winkeltjes. Het multiculturele tintje van de stad komt hier goed naar voren. Een aanrader om hier een rondje te lopen!

 

    

 

2. Fort Jesus

Fort Jesus heeft vele functies gehad. Zo is dit fort een militair complex, maar ook een slavengevangenis geweest. Hierdoor heeft dit monument een boeiende geschiedenis. Het fort is al in 1593 gebouwd en is door de jaren heen goed bewaard gebleven. Momenteel dient Fort Jesus als museum waar u de geschiedenis van de stad kunt ontdekken. Er zijn vele voorwerpen bewaard gebleven uit het verleden die een goed beeld geven van hoe het er vroeger aan toe ging.

 

3. Stranden van Mombasa

Toe aan ontspanning? Bezoek één van de witte stranden van Mombasa. Zo vindt u in de wijk Nyali een prachtig wit strandzand met palmbomen en mooi koraal voor de kust. Wilt u liever naar een iets minder toeristisch strand om echt tot rust te komen? Neem dan een kijkje bij Bamburi Beach.

 

    

 

4. Tusks Archs

In het centrum van de stad vindt u de Tusks Archs. Dit zijn vier grote (imitatie) slagtanden die een boog vormen over de weg. De vier tanden samen vormen de M van Mombasa.

 

5. Swaminarayan Tempel

De Indiase cultuur is één van de culturen die Mombasa terug te zien is. De Swaminarayan Tempel is hier een goed voorbeeld van. Deze tempel is van binnen prachtig ingericht met allerlei kleurrijke muurschilderingen en ornamenten. Het voelt alsof u zich in een ander werelddeel bevindt.

Leuk om te doen in en rond Mombasa

Naast de Old Town en de witte stranden heeft Mombasa nog meer te bieden. Onze tips om hier te doen tijdens uw Kenia vakantie hebben wij op een rij gezet. 

 

1. Ga snorkelen in Marine National Park

Ten noorden van Mombasa ligt een beschermd natuurgebied, het Marine National Park. Door de verschillende vissen en dieren die hier leven is het een perfecte plek om te snorkelen of duiken. Zo kunt u hier zeesterren, krabben, kleurrijke vissen en schildpadden zien. Ga windsurfen of maak een boottochtje in dit park. U heeft hier zelfs de kans om walvissen en dolfijnen te spotten!

 

2. Proef het lokale eten bij de Spice & Meat Market

In het oude centrum van Mombasa vindt u de Spice & Meat Market. De markt is opgezet in een grote hal die nog uit het koloniale tijdperk stamt. Ruik de verschillende specerijen en koop er zelf een aantal om als souvenir mee te nemen naar huis.

 

3. Spot dieren in Haller Park

Wilt u dieren spotten tijdens uw verblijf in Mombasa? Dat kan! Net buiten de stad ligt Haller Park. Dit is een natuurreservaat met brede wandelpaden waar u langs prachtige dieren zoals giraffen, nijlpaarden en aapjes loopt. In dit reservaat heeft u de kans om heel dicht bij deze prachtige dieren te komen.

 

    

 

4. Neem een kijkje bij Mamba Village Center

Meer benieuwd naar reptielen? Breng dan een bezoek aan het Mamba Village Center. Dit is de grootste krokodillenboerderij van Oost-Afrika. Hier kunt u vaak baby- krokodilletjes zien. Leer tijdens dit bezoek meer over deze interessante dieren van de verzorgers van het centrum.

 

 

5. Bezoek Jumba la Mtwana

Jumbla la Mtwana zijn ruïnes, die 20 kilometer buiten Mombasa liggen. Het oorspronkelijke dorp is in de 14de eeuw gebouwd en de eeuw daarna om een onbekende reden verlaten. Vandaag de dag zijn er alleen nog een paar moskeeën en huizen te herkennen. De ruïnes liggen bij een rustig strand en worden omringd door leuke restaurants.

Hotels in Mombasa

Om optimaal te kunnen genieten van de nabijgelegen stranden van Mombasa, is het leuker om niet in de stad, maar in de badplaatsen bij Mombasa te overnachten. Eén van deze nabijgelegen badplaatsen is Diani Beach. In Diani Beach vindt u wel 25 kilometer aan witte zandstranden! Ook is Diani Beach het perfecte uitgangspunt voor een bezoek aan Mombasa. Bekijk ons hotelaanbod Kenia voor het complete aanbod.

Baobab Beach Resort & Spa

Baobab Beach Resort & Spa

Indian Ocean Beach Club

Indian Ocean Beach Club

The Sands at Nomad

The Sands at Nomad

Tijdens deze bouwsteen reist u naar Mombasa