1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Tsavo National Park

Het omvangrijke natuurpark Tsavo National Park in Kenia

Het Tsavo National Park bestaat uit East en West Tsavo. Tsavo National Park hoort tot de grootste natuurparken ter wereld.

 

Tsavo leeuwen en rode olifanten

In het Tsavo National Park kunt u gerust enkele uren rondrijden en, behalve misschien de Big Five, geen enkele ziel tegenkomen. Dit natuurpark is groot en rustig, hier zult u geen autofiles vinden. Het bestaat uit twee verschillende parken (ieder met een eigen toegangspoort): Tsavo West en Tsavo East. Een weg tussen Nairobi en Mombasa snijdt het gebied door midden. Tsavo is beroemd door zijn olifanten, die na een stoeipartijtje in het zand een rood kleurtje krijgen. De olifanten moeten echter concurreren met Tsavo’s leeuwen, die hun faam hebben verkregen door hun jacht op mensen die aan de treinrails tussen Kenia en Uganda werkten. Het was een bron van inspiratie voor boeken en films over Afrika. Op uw rit door het Tsavo National Park kunt u daarbij onder meer zebra’s, jachtluipaarden, meerkatten, krokodillen, nijlpaarden, hyena’s, giraffes en gazellen tegenkomen.

 

Tsavo West National Park

Tsavo West is kleiner dan het oostelijke gedeelte van Tsavo National Park, maar heeft een meer afwisselende natuur. Hier baant u zich een weg over heuvels, savannes, baobabbomen en acacia’s, met de majestueuze Kilimanjaro op de achtergrond. Neem uw tijd om van de omgeving te genieten, en neem alles tijdens een wandeling in u op. Het noorden van het park werd honderden jaren geleden overspoeld met lava, dat inmiddels is versteend. Bij de Shetani Lava Flow wandelt u dus door een pikzwart maanlandschap. Misschien is het verstandig om niet naar de heuveltop te gaan: de lokale bevolking fluistert dat u dan nooit terug zult keren. U kunt wel de indrukwekkende Chaimu Krater beklimmen, of u duikt met een fakkel de donkere Chyulu-grotten in. Voor een kopje koffie pauzeert u bij de Kilaguni Lodge, waar bavianen, zebra’s, olifanten en giraffen zich om een drinkplaats verzamelen. Nijlpaarden en krokodillen badderen in de Mzima Springs Pools en dat wil u niet missen: in deze waterbronnen zijn ramen geplaatst zodat u de dieren kunt zien zwemmen. Tsavo West is een combinatie tussen overweldigende natuur en wildleven: uw Kenia reis in een notendop.

 

Tsavo East National Park

Het Tsavo East National Park is vlakker en droger dan zijn westerbuur, maar daardoor heel geschikt om wild te spotten! De Mudanda Rock bijvoorbeeld lijkt een oranjebruine, kale rots, maar wordt in droge tijden omringd door kuddes olifanten. Bij de Lugard Falls, een reeks watervallen bij de Galana River, ligt Crocodile Point. Krokodillen liggen hier te zonnebaden en nijlpaarden laten hun grote bekken zien. Vanwege de droogte trekken de dieren naar drinkplaatsen zoals de Aruba Dam en het Kanderi Swamp. Bij de Voi Safari Lodge hoeft u alleen maar achterover te leunen, terwijl de olifanten zich in een waterpoel verzamelen. Vogelliefhebbers installeren zich bij het Yatta Plateau. Legio trekvogels nemen hier een moment van rust. In het Tsavo National Park kunt u sowieso veel vogels rond zien fladderen: er leven meer dan zeshonderd soorten in het grootste natuurpark van Kenia.