1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Kenia

In Kenia domineert de Great Rift Valley: een gigantische kloof in de aarde van Libië tot Mozambique, maar nergens zo mooi als in Kenia. De scheur wordt soms omzoomd met vulkanen en boven alles verrijst de reusachtige Mount Kenya van wel 5199 meter hoog. Tussen valleien, bergen en moerassen vindt u hier prachtige meren vol wild, borrelend van ondergrondse activiteit. In het westen komt u terecht in een tropisch regenwoud en ligt het imposante Lake Victoria, het derde grootste meer ter wereld. De zuidelijke savanne is eindeloos en herbergt prachtige wildreservaten. Kenia’s kustlijn is rijk aan felgekleurde koraalriffen, palmbomen, rotspartijen en helderwitte stranden. Het grootste deel van Kenia is woestijn, waar de zinderende zon over alles regeert. 

Praktische informatie Kenia

Praktische informatie Kenia

Klimaat Kenia

Klimaat Kenia

Steden en plaatsen in Kenia

Steden en plaatsen in Kenia

Hotels Kenia

Hotels Kenia

Excursies Kenia

Excursies Kenia

Nationale Parken in Kenia

Nationale Parken in Kenia

Bevolking Kenia

Kenia wordt het koninkrijk der dieren genoemd. Wist u dat ook de eerste mens zomaar eens in Kenia zou kunnen hebben gewoond? Er zijn menselijke fossielen gevonden van meer dan twee miljoen jaar oud. Tegenwoordig wonen er meer dan zeventig stammen in Kenia. Het grootste deel van de bevolking heeft Afrikaanse voorouders, maar ook Aziaten, Arabieren en Europeanen noemen Kenia hun thuis.

 

U kent Kenia vast als een land met een rijke stamcultuur, waar in rood gehulde mensen met een wandelstok tussen de wilde dieren lopen. In Kenia leven dan ook enkele etnische groepen die vasthouden aan hun tradities, hoewel veel volkeren in Afrika zich aanpassen aan een moderne, westerse cultuur. De Kikuyu zijn de grootste bevolkingsgroep. Zij doen aan landbouw of vervullen politieke functies in Nairobi. Daarna volgen de Luyia, de Luo (de vader van Barack Obama is afkomstig van deze stam), de Kalenjin, de Akamba, de Gusii en de Mijikenda. Bovendien zijn er kleine stammen zoals de Rendille, Samburu en de Masaï, die u ongetwijfeld al kent van Keniaanse sfeerimpressies. U herkent hen aan hun rode omslagdoeken en brede kralenkettingen. De Masaï zijn trots op hun cultuur en houden hun oorspronkelijke leefwijze fier in stand. Vee is bijvoorbeeld belangrijk voor de Masaï: ze eten niet alleen het vlees en de melk, maar ook het bloed. Het is een aanrader om tijdens uw Kenia reis een kijkje te nemen in een boma, het dorp van de Masaï.

Kenia Masai

Mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Kenia

In Kenia is respect heel belangrijk. Het is netjes om u te houden aan beleefdheidsvormen die in het land worden gehanteerd. Zo kleden de Kenianen zich altijd representatief en zijn schouders en knieën bedekt. Op die manier beschermt u zich gelijk tegen de malariamug! Mensen groeten en eten met hun rechterhand en als u iets aanreikt, is het ook niet netjes om dit met links te doen. Als Kenianen voor uw foto poseren, is het aardig om ze iets daarvoor in ruil te geven.

 

U zult van sommige gewoonten in Kenia misschien wat vreemd opkijken. Kenianen zijn vrij direct en vragen u alles wat ze willen weten. Daarbij bewegen ze vaak in grote groepen: als u met iemand een gesprek voert, kan het wel eens zo zijn dat er veel meer mensen bij komen staan. Ze zijn echter altijd vriendelijk en zo’n ontmoeting kan heel gezellig zijn! Verder is het tijdsbegrip anders in Kenia. Als u een afspraak maakt om zeven uur ’s avonds, zullen zij dat misschien wel één uur ’s nachts noemen. Kenianen tellen namelijk vanaf zonsopkomst tot zonsondergang. Maakt u zich geen zorgen als iemand vijf minuten te laat is, dat is in Kenia niet meer dan normaal.

De Masaï leven volgens traditionele gebruiken. Zo tonen ze vaak hun bijzondere dans, die eindigt met hoge sprongen in de lucht: een teken van kracht. Jongens worden tijdens een ceremonie zonder verdoving besneden om jarenlang als krijger door het leven te gaan. Zij leren alles over vee roven en jagen. Na een aantal jaar zijn ze krijger-af en sluiten ze zich aan bij de ouderen, die politieke beslissingen maken. Ervaar op uw Kenia reis zelf de sfeer bij de Masaï!

 

Talen in Kenia

Wist u dat het woord safari uit het Swahili stamt, de eerste officiële taal van Kenia? Eigenlijk betekent het gewoon ‘reis’. Zo zijn er wel meer woorden die u zult herkennen, zoals aeropleni en shule. Het Swahili is dan ook een mengelmoes tussen inheemse stamtalen en het Arabisch, met Indische en Europese invloeden, ontstaan toen de Arabieren in Kenia arriveerden. Leer gerust een woordje Kiswahili, niets is immers leuker dan een vriendelijke buitenlander die met een klein accentje uw taal probeert te spreken. Hujambo is ‘hallo’, habari betekent ‘hoe gaat het’ en met asante zegt u ‘bedankt’.  In het vliegtuig terug naar huis wuift u met uw rechterhand en glimlacht u een weemoedig kwa heri. Tot ziens, Kenia!

Kenia eten

Eten in Kenia

Wie had gedacht ooit boerenkool in Kenia te eten? De Kenianen zijn er dol op. Ze maken hun vers gebakken bladgroente sukuma wiki klaar met tomaat en ui en serveren het naast ugali, een brij van gekookt maismeel. Vleesgerechten, vis en groenten worden veelvuldig gegeten en Indiase invloeden hebben de Keniaanse keuken wat uitgebreid. Zo bestelt u gerust een chapati (hartige pannenkoek), samosa’s (gevulde deegflapjes) en mandazi’s voor het ontbijt (een soort oliebollen). Ook staan er vaak burgers met Keniaanse frietjes op het menu en kunt u in de steden of lodges Europese gerechten bestellen. Vooraf probeert u een lekker lokaal biertje. Is uw portie te groot? Vraag dan om een zakje, zodat u het aan kinderen op straat kunt geven. Let verder op ijsklontjes en houd altijd een fles water bij de hand, in Kenia kunt u namelijk niet uit de kraan drinken.

 

Godsdienst in Kenia

Godsdienst is in Kenia belangrijk: de meeste mensen zijn christen (protestant of katholiek) en ongeveer tien procent van de bevolking is moslim. Misschien komt u wel een prediker tegen op straat. In steden staan bovendien prachtige hindoeïstische tempels en sommige Kenianen hangen een traditionele Afrikaanse religie aan. In die godsdiensten wordt er tijdens ceremonies contact gezocht met voorouders, die volgens een traditioneel geloof veel invloed op het weer en andere gebeurtenissen hebben. Sterfgevallen door ziektes worden in deze religies verklaard door hekserij en mensen beschermen zichzelf tegen het boze oog. De Masaï vereren de god Engaï, die hen hun vee gegeven zou hebben, de grootste bron van rijkdom van de herders. De Masaï brengen hun offers aan de voet van Engaï’s woonplaats Mount Kenya, de hoogste berg van Kenia.

 

Geschiedenis Kenia

Kenia wordt de wieg der mensheid genoemd: twee miljoen jaar geleden liepen onze voorouders al door de Great Rift Valley. De geschiedenisboeken gaan echter terug tot de achtste eeuw, toen Arabieren in Kenia terecht kwamen om handel te drijven. De Arabieren mengden zich met de Kenianen en het Kiswahili ontstond als lingua franca. In de zestiende eeuw werd de boel verstoord door Portugese kolonisten, die een economisch paradijsje zagen in de haven aan de Indische handelsroute. Lang hielden ze het echter niet vol: Twee eeuwen later namen de Arabieren Kenia weer over. 

 

In de negentiende eeuw raakten de Europeanen in Kenia geïnteresseerd en viel het land in Britse handen. De Masaï en Kikuyu moesten veel grond afstaan aan de kolonisten en de onvrede groeide. Binnen de Kikuyu-stam ontstond de geheime Mau Mau-beweging die in 1953 hun vrijheidsstrijd begon. Na een tijd van onrust, oorlog en politieke onderhandelingen werd Kenia in 1963 onafhankelijk.

 

Lees meer bij praktische informatie Kenia.

 

Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen door Kenia.

Ingrid-Kenia-zebra
Ingrid
Wat ben ik verliefd op Afrika. Elk land heeft iets unieks. Ik adviseer u graag voor een droomreis naar Afrika.
Contact met Ingrid
Zuid-Afrika-Marakele-NP-Caroline_6_620038
Caroline
Een reis door Kenia is een unieke ervaring, maak kennis met de tradities van de verschillende culturen, en ontdek de eeuwenoude stamgemeenschappen.
Contact met Caroline
Eva-Madikwe-Game-Reserve
Eva
Ik vind Kenia een geweldige bestemming vanwege de vele safarimogelijkheden, de rijke Maasai-cultuur, de kleurrijke onderwaterwereld en de zandstranden
Contact met Eva