1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Great Rift Valley

Het bijzondere Great Rift Valley in Kenia

De Great Rift Valley (of Grote Slenk) is een gigantische scheur in de aardkorst: een indrukwekkend wonder der natuur. Heuvels, valleien en meren maken de Great Rift Valley een aantrekkelijke reisbestemming.

 

Hell’s Gate Park en Mount Longonot

Kenia werd miljoenen jaren geleden opgeschrikt door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Een gigantische scheur ontstond in de aardkorst, van de Dode Zee tot Mozambique. Het resultaat is ontzagwekkend. Savanne, valleien en grillige bergen wisselen elkaar af en panoramische uitzichten maken u even stil. De aardverschuivingen zijn nog niet afgelopen: over ruim tien miljoen jaar zal Oost-Afrika zich zoals Madagaskar van het continent afscheiden! Nog even geduld, dus. In de tussentijd laat u zich betoveren door de verscheidenheid aan Nationale Parken in de omgeving van de Great Rift Valley. De rotsformaties in het Hell’s Gate Park zijn berucht en het is het enige park in Kenia waar u onbegeleid kunt wandelen. Aan het zuidelijk gedeelte van het vulkaangebied waar gieren overheersen, grenst Mount Longonot. Als u naar de top van de gedoofde vulkaan klimt, kijkt u uit over de mysterieuze Great Rift Valley.

 

Lake Navaisha

Als u op Kenia reis bent gegaan vanwege zijn reputatie als vogelparadijs, is Lake Navaisha onmisbaar. U vindt dit zoetwatermeer bij het Hell’s Gate National Park. Het is één van de meren die de Great Rift Valley kenmerken, omgeven door cactussen, graslanden en olijvenbomen. Lagunes, waterlelies en papyrusplanten maken Lake Navaisha een vredig meer, hoewel het is omringd door bloemenkwekers. Laat het gras uw nek kietelen terwijl u een verrekijker voor uw hoofd schuift en u in het groot alle vogelsoorten bewondert. Er zijn er bijna vijfhonderd! Pelikanen, ibissen, visarenden, flamingo’s en ijsvogels fladderen langs uw lens. Na een tijdje verschijnt er een nijlpaardenhoofd uit het meer, dat trots zijn kaken opentrekt. Misschien bent u toe aan wat beweging, en glijdt u in een bootje over het stille water. Buffels en giraffes slaan u gade vanaf de waterkant. Als de zon ondergaat, trekt u naar Crescent Island. Op dit diereneiland heeft u een mooi uitzicht over de oranje schittering over het Navaisha meer.

 

Lake Magadi, Bogoria en Baringo

Ten zuiden van Lake Navaisha vindt u een meer dat u zich alleen in uw dromen had voorgesteld: Lake Magadi. Dit meer is niet blauw of bruin maar knalroze en kristalwit, met een smaragdgroene gloed van talloze algen. U bent hier in het onherbergzame, stoffige leefgebied van de Masaï en voor u borrelt gekristalliseerde soda als ijsschotsen naar de oppervlakte. De algen trekken veel verschillende vogels aan. In het noorden van Lake Navaisha liggen buiten het kleinere Lake Elementaita nog twee bijzondere meren van de Great Rift Valley. U kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen bij krokodillen en nijlpaarden in het bruinrode water van Lake Baringo, of afreizen naar geisers en heetwaterbronnen bij blauwgroen Lake Bogoria. Pas op waar u staat, voor u omver wordt geblazen door een stoomwolk onder uw voeten! Misschien komt u zebra’s, impala’s, buffels, koedoes of schildpadden tegen. Neem gerust uw tijd voor uw reis tussen de meren, de Great Rift Valley heeft fraaie moerassen, bossen, geisers en graslanden.