1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Cambodja

Cambodja is een relatief vlak en laaggelegen land. Het grenst aan Laos in het noordoosten, Vietnam is het oosten en zuidoosten en Thailand in het noorden en westen. Cambodja heeft aan de Golf van Thailand in het zuidwesten een 340 km lange kust. Het land is verdeeld in 20 provincies en Phnom Penh is de hoofdstad.

Klimaat Cambodja

Klimaat Cambodja

Steden en plaatsen Cambodja

Steden en plaatsen Cambodja

Vervoer Cambodja

Vervoer Cambodja

Hotels Cambodja

Excursies Cambodja

Geschiedenis van Cambodja

Van 802 tot 1350 vormde Cambodja een groot Khmer rijk, tijdens de zogenaamde Angkor-periode. Dit tijdvak kende een ongekende bloei in alle opzichten. Dit ziet u onder andere terug in de prachtige tempels. Het beroemde tempelcomplex Angkor Wat is hier het fraaiste voorbeeld van. Uiteindelijk werden de Khmer, de oorspronkelijke bewoners van Cambodja, teruggedreven en verslagen door Thailand.

 

Vanaf de 15e eeuw tot de komst van de Fransen in 1863 werd Cambodja geregeerd door zwakke koningen en werd het verscheurd door interne conflicten. De vele oorlogen met Ayutthaya en Vietnam leidden tot grote verliezen in zowel rijkdom als land. Cambodja zou nooit meer de omvang en glorie van het oude Khmer rijk meemaken.

 

De Fransen kolonialiseerden Cambodja vanaf 1863 en samen met Vietnam en Laos ontstond Frans Indochina. De Fransen trokken zich in 1953 weer terug opgevolgd door koning Sihanouk. Tijdens de Vietnam-oorlog werd Cambodja zwaar gebombardeerd door de Amerikanen in hun poging de Vietnamese communisten te ondermijnen. In deze periode ontwikkelde zich ook de Khmer Rouge, de inheemse rebellen, onder leiding van Pol Pot. In 1975 trokken zij Phnom Penh binnen en er volgde een vreselijke tijd van zuivering. Tussen de 1,5 miljoen en 2,5 miljoen mensen werden vermoord.

 

In 1978 komt er een eind aan de verschrikkingen. Vietnam grijpt in en Cambodja krijgt een door communistisch Vietnam gesteunde regering. De Rode Khmer wordt verjaagd uit Phnom Penh, maar nog jaren voerden zijn een guerrillastrijd vanuit het westen van Cambodja. Het land heet voortaan Volksrepubliek Campuchea.

 

Pas na 1989, als de Vietnamezen zich uit Cambodja hebben teruggetrokken, komt er internationale belangstelling op gang. Het duurt nog tot 1991 voordat in Parijs vredesakkoorden gesloten kunnen worden tussen alle strijdende partijen. Op 28 februari 1992 besluit de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot het instellen van UNTAC, de United Nations Transitional Authority in Cambodja. In mei 1993 werden er voor het eerst weer verkiezingen gehouden. De situatie bleef echter tot in 2003 onstabiel. Nu is het een rustig en veilig land om te bezoeken.

Cambodja22

De bevolking in Cambodja

In Cambodja wonen ongeveer 11 miljoen mensen. Negentig procent van de bevolking wordt gevormd door Khmer. De Khmer zijn van nature een plattelandsvolk, levend van rijst en vis. Zij wonen in houten huizen op palen, vaak in dorpen niet groter dan een paar honderd mensen. Naast de landbouw verdienen de Khmer hun geld met weven, pottenbakken en metaalbewerking.

 

De grootste minderheid wordt gevormd door gemigreerde Vietnamezen. Zij leven doorgaans in de grote steden, waar zij als restaurateur of kleermaker werken, of aan de Mekong- en Sap-rivier als visser. De tweede grote minderheid wordt gevormd door de Cham. Deze moslims komen oorspronkelijk ook uit Vietnam. Tegenwoordig leven zij in de plattelandsgebieden rond de twee grote rivieren. Zij werken als zilversmid, visser of slager. De derde groep zijn de Chinezen die hoofdzakelijk in de stad wonen en werkzaam zijn in de handel. In het oosten leven veel verschillende bergstammen.

 

De Khmer zijn de dominante politieke en culturele klasse van Cambodja. Hun economische invloed loopt echter achter in vergelijking bij de Chinese en Vietnamese minderheden. Driekwart van de bevolking woont in de vruchtbare streek tussen het Tonlé Sap-meer in het noordwesten en de regio ten zuiden van Phnom Penh. Dit is ongeveer de helft van het grondgebied van het land. Zestien procent van de Cambodjanen woont in een stad.

 

Godsdiensten in Cambodja

Negentig procent van de bevolking is boeddhistisch. Hoewel de Rode Khmer de godsdienst heeft getracht af te schaffen en het boeddhisme in de periode van de Volksrepubliek Kampuchea werd genegeerd, is het sinds 1989 weer de staatsgodsdienst van Cambodja. Boeddhistische monniken hadden tot 1975 een groot aandeel in de scholing van de bevolking en de bestrijding van het analfabetisme.

 

Momenteel trachten zij deze traditie nieuw leven in te blazen en hebben zij in de bewaard gebleven of gerestaureerde kloosters weer scholen gesticht. De monniken vormen in hun opvallende oranje gewaden een veelvoorkomend straatbeeld. Omdat veel tempels tijdens het bewind van de Rode Khmer verwoest zijn, worden er op dit moment weer veel tempels gebouwd.

EDV_5858

De taal in Cambodja

De officiële taal is Khmer. Het alfabet is voor ons niet te ontcijferen, het is gebaseerd op het Indiase Pak en Sanskriet. Engels is snel de tweede taal aan het worden, vooral in de steden Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. Oude mensen, met name bij de elite, spreken Frans. U kunt zich prima in het Engels of Frans redden.

 

Tijdsverschil met Cambodja

In Cambodja is het vijf uur later (tijdens de wintertijd is het zes uur later).

 

Paspoort en visum Cambodja

Het visum kunt u bij de grens van Cambodja verkrijgen. U heeft alleen twee pasfoto’s nodig (en uiteraard uw paspoort, dat nog tot zes maanden na vertrek uit het land geldig moet zijn). De kosten zijn ongeveer USD 35 (dit bedrag kan wijzigen zonder voorafgaande mededeling). De visa-formulieren krijgt u aan boord van het vliegtuig reeds of anders in de aankomsthal. Als u per boot Cambodja binnenkomt ontvangt u deze papieren op de boot. 

 

1 Formulier is bestemd voor uw bagage-gegevens, het andere voor uw persoonsgegevens. Zie ook het hoofdstuk ‘De vliegreis’. Vult u de formulieren alvast in voor u aankomt; het bespaart u tijd bij de paspoortcontrole. Een deel van het formulier of kaartje met de persoonsgegevens krijgt u terug, soms wordt het door de douane-beambte in het paspoort geniet. Dit vormt, samen met de stempel in uw paspoort, uw toeristenvisum. Wees er zuinig op; u heeft dit bij het verlaten van het land nodig als bewijs dat u legaal het land binnengekomen bent.

shutterstoc

Geldzaken Cambodja

De lokale munt is de Riels. 1000 Riels is ongeveer € 0,18 waard. Credit-cards worden in de wat grotere hotels geaccepteerd. Reken er niet op dat u deze altijd kunt gebruiken. Pinnen: u kunt praktisch overal pinnen, op enkele afgelegen plekken na. Neemt u dus uw pinpas mee (plus 1 extra voor ‘je weet maar nooit’). De buitenlandse valuta die hier door de banken geaccepteerd worden zijn de Amerikaanse dollar en de Euro.

 

Voltage en stekkers Cambodja

Voltage is meestal 220 volt. Europese stekker, de tweepoot of een driepolige stekker. U heeft voor uw electrische apparaten een adapter nodig. Het is verder aan te raden om een zaklantaarn mee te nemen. Soms valt de electriciteit uit (in de meer afgelegen gebieden); bovendien is het handig om een lamp te hebben als u ‘s avonds een wandeling maakt.

 

Lees meer algemene steden en plaatsen in Cambodja of bekijk een voorbeeldreis van een rondreis Cambodja of een bouwsteen Cambodja.

Gionne (4)
Gionne
Bij Cambodja heb ik het gevoel van 'Azië van 25 jaar geleden', nog zo authentiek. En die cultuurschatten, ik kan het u zeker aanraden!
Contact met Gionne
Verenigde-staten-noordoost-amerika-route66_1_606125
Mariska
Een land met een heftige geschiedenis wat nog voelbaar is in alles. Het is een fantastisch land om door rond te reizen.
Contact met Mariska