1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Koh Rong en Koh Rong Saloen

Wit strand en een azuurblauwe zee

Voor de kust van Sihanoukville liggen deze twee tropische eilanden met witte stranden, een azuurblauwe zee en kleurrijke koraalriffen. Het klinkt als een cliché, maar deze twee eilanden zijn echt bounty-paradijsjes. Ideaal voor een paar dagen zon, zee en strand, en om lekker bij te komen van alle indrukken die u heeft opgedaan tijdens uw rondreis door Cambodja met Van Verre.

 

Koh Rong is wat groter en bekender dan Koh Rong Saloem, maar op beide eilanden overheerst de rust. Behalve aan Koh Touch Beach. Dit is de baai waar het uitgaansleven van Koh Rong zich concentreert, en hier kunt u tot diep in de nacht terecht. De eilanden lijken verder veel op elkaar, er zijn geen wegen dus geen gemotoriseerd vervoer (buiten de motorbootjes), de hotels liggen aan baaien waar altijd ook een paar restaurantjes en terrassen aan/op het strand te vinden zijn. Er is alleen maar laagbouw en het binnenland is bedekt met jungle. Eigenlijk hoeft u dus niet te kiezen naar welk eiland u gaat, de keuze is vooral in welk van de sfeervolle, kleinschalige strandresorts u wilt verblijven.

 

 

Geschiedenis

De toeristische ontwikkeling van de eilanden Koh Rong en Koh Rong Saloem gaat heel snel. In nog geen 10 jaar tijd zijn de eilanden uitgegroeid van bestemmingen waar backpackers in eenvoudige hutjes aan het strand sliepen, zonder wifi en elektriciteit naar eilanden met strandresorts die van alle gemakken zijn voorzien. Er is nu een ruime keuze uit kleinschalige strandresorts, van heel eenvoudig tot luxe, en alles er tussenin. Tot dusver is het gelukt de relaxte sfeer te behouden. De vraag is voor hoe lang? Er wordt gesproken over de aanleg van wegen en grote resorts. Wij hopen dat dit nog lang op zich laat wachten.

 

Ligging Koh Rong en Koh Rong Saloem

Vanaf Sihanoukville is het ongeveer een uur varen met naar de eilandjes. De boten varen meerdere keren per dag, dus een paar dagen op één van de eilanden is makkelijk in te passen in uw reis. De boten meren bij de verschillende baaien aan, want wegen zijn er niet op de eilanden. Dus om van de ene baai naar de andere te komen, moet u over zee. De eilanden Koh Rong en Kok Rong Saloem zijn bedekt met dichte begroeiing. Er zijn enkele paden die verschillende baaien verbinden, maar dat zijn vaak hikes door de jungle. Aan de kusten zijn de baaien, met wit strand, resorts en restaurants.

 

Klimaat Koh Rong en Koh Rong Saloem

Het is het hele jaar door mogelijk op de eilanden te verblijven. Tijdens onze wintermaanden is de kans op droog, zonnig weer het grootst. En dat is voor een strandverblijf wel prettig. Maar ook in het voorjaar en najaar heeft u nog goede kans op mooi weer. Het regenseizoen van Cambodja is grofweg van juni tot en met september. Voordeel van het regenseizoen is dat er minder toeristen zijn en dat de prijzen van de strandresorts lager liggen. Gelukkig regent het in Cambodja zelden de hele dag door. Er valt in het regenseizoen af en toe een heftige verkoelende bui. Het blijft zelfs dan nog best warm, met temperaturen rond de 30 graden. Lees meer op onze klimaatpagina.

Top 5 leuk om te doen

1. Schommelen in een hangmat

De hoofdreden voor een paar dagen op Koh Rong of Koh Rong Saloem is, wat ons betreft, lekker luieren. En waar kan dat beter dan in een hangmat? Dat hebben ze op de eilanden ook goed begrepen, want er zijn heel veel hangmatjes te vinden. In de resorts, op de veranda van bungalow, op het strand en zelfs in zee. Tussen twee palen hangt dan een hangmat, waarin u boven het water kunt schommelen. Boek in de hand, zonnebril op, en ontspannen maar. Overigens hebben ze loungen tot een kunst verheven op de eilanden. Er zijn zo veel fijne lounge-zitjes gecreëerd aan het strand dat het moeilijk kiezen is.

 

  

 

2. Zwemmen in glinsterend water

Bijzonder: in de zee rond Koh Rong en Koh Rong Saloem leeft een soort plankton dat oplicht in het donker. Bioluminescentie wordt dat genoemd. Ga ’s avonds zwemmen tussen deze lichtpuntjes in zee. Beweeg uw handen door het water voor een magisch effect. De kans bestaat natuurlijk dat u vlak voor de kust al plankton zal zien oplichten. Maar als u er zeker van wilt zijn dit natuurfenomeen bij te wonen, dan raden wij aan een boottochtje te boeken. Tip: zet een duikbril op en bekijk het plankton ook in het water.

 

3. Snorkelen bij Lazy Beach

Op het eiland Koh Rong Saloem ligt Lazy Beach. Een wandelpad dwars over het eiland verbindt de drukkere Saracen Bay (met meerdere resorts) met deze rustige baai. Het is een leuke wandeling van ongeveer een half uur door de jungle over een goed begaanbaar pad. Aan Lazy Beach is één resort te vinden waar ook snorkelmateriaal verhuurd wordt. Het restaurant is een aanrader voor een hapje en een drankje. Loop naar één van de uiteinden van de baai, en ga daar snorkelen. Daar zijn de koralen het mooist en er zwemmen vele bontgekleurde vissen. Natuurlijk is dit niet de enige plek rondom de eilanden waar u kunt snorkelen. Boek een snorkeltochtje en met een bootje vaart u naar andere mooie snorkelplekken. Door de afgelegen locatie en rustige baai vonden wij Lazy Beach een hele fijne snorkelplek.

 

  

 

4. Wandelen

Strek de benen en maak een wandeling over het strand met de voetjes in het water. Of dwars over het eiland van de ene baai naar de andere. Op Koh Rong Saloem kunt u vanaf Saracen Bay naar de vuurtoren hiken door de jungle. Enkele reis duurt deze trekking zo’n 2 uur. Neem zelf water en wat powersnacks mee, want het is een pittige wandeling in de warmte. Op Koh Rong raden wij de wandeling van Koh Toch Beach naar Long Beach aan. Dit is een wat kortere wandeling van ongeveer een uur. En op Long Beach zijn er restaurantjes om wat te eten of drinken te kopen voor u aan de terugweg begint. Geen zin meer om te wandelen? Voor een paar dollar brengt een bootje u terug.

 

5. Kajakken in zee

Zin in wat actie na al het luieren op het strand? Ga dan kajakken. Veel resorts verhuren kajaks voor een klein bedrag per uur om zelf op zee te peddelen. Wilt u meer zien? Ga dan mee met een georganiseerde kajaktocht. Dan peddelt u ook tussen mangroven, langs rotskusten, vissersdorpjes en vaak zelfs ook naar een waterval met een grot erachter. Weer eens iets anders proberen tijdens uw vakantie Cambodja? Er worden ook SUP-boards verhuurd. Dat ‘stand-up paddelen’ is lastiger dan het eruit ziet, vonden wij.

 

Hotels in Koh Rong en Koh Rong Saloem

Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Battambang die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

 

Long Set Beach Resort

Long Set Beach Resort

Tamu Glamping

Tamu Glamping

The One Resort

The One Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Koh Rong
Azie-Cambodja-Angkor-Wat_1_549544
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Hoogtepunten van Cambodja

Centraal-Cambodja: Siem Reap, Angkor-tempels > Battambang, Frans-koloniaal > Phnom Penh, Rode Khmer-verleden. Zuid-west: witte zandstranden op Koh Rong Kampot, Franse tijd, boottocht in rustig gebied 

Cambodja-Angkor-Wat-JRoukens_4_613029
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Compleet Cambodja

Centraal-Cambodja: Phnom Penh. Noord-oost: Kratie, dolfijnen > Mondulkiri, bergstammen > Stung Treng, 4000 eilanden > Koh Ker, Preah Vihear tempel. Centraal: Siem Reap, Angkor > Battambang Zuid-west: Koh Kong, jungle > Koh Rong, bounty-strand > landelijk Kampot

Vietnam-Phnom-Penh-Fietsen_1_549572
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Cambodja actief

Centraal-Cambodja: Siem Reap, Angkor per tuktuk. Oost: Stung Treng, kajakken > Ratanakiri, trektocht > Mondulkiri, olifanten Kratie, fietstocht. Centraal: Phnom Penh. Zuid-west: Koh Kong, jungle  Koh Rong, bounty-strand