1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Laos

Laos strekt zich ongeveer 1000 kilometer uit van het noorden tot het zuiden, terwijl de breedte tussen de west- en oostgrens 140 tot 500 kilometer bedraagt. Het heeft een oppervlakte van 236.800 vierkante meter en is ruim 5,5 keer zo groot als Nederland. Het grenst aan in het noorden aan China, in het oosten aan Vietnam, in het zuiden aan Cambodja en in het westen aan Thailand en Birma.

Klimaat Laos

Klimaat Laos

Steden Laos

Steden Laos

Vervoer Laos

Vervoer Laos

Hotels Laos

Excursies Laos

Geschiedenis van Laos

Van het vroegste verleden is bekend dat de reusachtige kruiken op de vallei zijn geplaatst. Welke mensen dit deden, is tot op heden een mysterie. De oorsprong van Laos als eenheidsstaat gaat terug naar de opkomst van het koninkrijk van Lan Xang in de 14e eeuw, wat ‘Rijk der Olifanten’ betekent. Het koninkrijk hield stand tot 1707, toen het uiteenviel in drie koninkrijken Luang Prabang, Vientanne en Champassak. Deze drie koninkrijken stonden voortdurend bloot aan invasies van de buurlanden Birma (Myanmar), Siam (Thailand) en Vietnam. In 1893 werden de koninkrijken door Frankrijk veroverd en een onderdeel van Indochina. In de Tweede Wereldoorlog werd Laos kort bezet door Japan. Na de oorlog raakte Frankrijk zijn invloed kwijt in Laos (Indochinese oorlog) waardoor in 1954 de onafhankelijkheid kon worden getekend.

 

Aan het eind van de vijftiger jaren werd het weer onrustig in Laos. Het leger pleegde in 1960 een staatsgreep. Generaal Phoumi Novasan trachtte een eind te maken aan de communistische beweging van Pathet Lao. Zij ging ondergronds en begon in 1963 met gewapend verzet. De Verenigde Staten mengde zich in het conflict, waarna de Tweede Indochinese oorlog begon, beter bekend als de Vietnam-oorlog. Laos werd zwaar getroffen door Amerikaanse bombardementen (boven de Ho Chi Minh trail). Er zijn meer bommen geworpen dan op Duitsland en Japan tijdens WO II. In 1975, aan het einde van de oorlog, greep Pathet Lao de macht en riep de Democratische Volksrepubliek Laos uit. Sindsdien is het land geregeerd door de Laos Revolutionaire Volkspartij (LPRP).

 

Laos-Bolaven-plateau-waterval3.jpg 123-47434710_l(13)

De bevolking van Laos

In Laos wonen circa 5 miljoen mensen (Laotianen) en het is daarmee het dunst bevolkte land van Zuidoost Azië. De meeste mensen wonen in de Mekong-delta, slechts 20 procent woont in de diverse steden. Laos heeft een uitermate gemengde bevolking. Er leven een groot aantal verschillende volken en stammen, wel 60 etnische groepen. 

 

De bevolking is grofweg in drieën te verdelen. Deze verdeling is gerelateerd aan de hoogtes waarop de mensen wonen en de afkomst (herkomst). De Lao Loum leven hoofdzakelijk in de dalen van de Mekong-rivier, telen rijst, zijn de grootste bevolkingsgroep in Laos en zijn politiek het meest dominant. De Lao Theung zijn doorgaans op grotere hoogte gevestigd, zowel in het noorden als in het zuiden van Laos. Zij leidden een semi-nomadisch plattelandsbestaan.

De Lao Soung wonen met name in de hoge noordelijke gedeeltes. De laatste groep valt uiteen in een aantal stammen waaronder de Hmong, Akha en Lisu. Deze zijn in hun inkomsten nog vaak afhankelijk van de opiumteelt en trekken de aandacht door hun kleurige kleding.

Verder heeft Laos een minderheid aan Chinezen en Vietnamezen die hoofdzakelijk in de steden wonen.

 

Godsdienst in Laos

De belangrijkste religieuze stroming in Laos (ongeveer 60% van de bevolking) is het boeddhisme, waartoe de Lao behoren; de andere volken, met name de kleinere volken in de berggebieden en in het laagland, hangen animistische natuurreligies aan (circa 38% van de bevolking).

 

Zeer populair in Laos is de animistische baci-ceremonie. Dit ritueel is bedoeld om bij belangrijke gebeurtenissen, zoals geboorte en huwelijk, ervoor te zorgen dat alle geesten in het lichaam aanwezig zijn om de gebeurtenis op een zo harmonieus mogelijke manier te beleven. Doorgaans wordt het baci-ritueel door boeddhistische monniken begeleid met eentonige zang en zijn er offergaven voor de geesten. Alle aanwezigen moeten gedurende drie dagen een wit katoenen draadje om de pols houden om de geesten gunstig gestemd te houden. Nadat de ceremonie is beëindigd vertrekken degenen voor wie de ceremonie is gehouden. De achterblijvers krijgen kleine glaasjes rijstlikeur en soms wordt er gedanst.

Laos-Vientiane-kleine-tempel.jpg 123-37202463_l(13)

De taal in Laos

De officiële taal is Lao, de taal die door de meerderheid van de bevolking wordt gesproken en geschreven. Het heeft woorden geleend uit het Pali, Sanskriet en Khmer. Het Lao verhoudt zich tot de taal die wordt gesproken in Noord-Thailand als Vlaams tot Nederlands. Frans wordt nog steeds in de steden langs de Mekong gesproken, vooral door de oude generatie.
Engels wordt steeds meer gesproken, vooral door de jongeren en in toeristische gebieden.

 

Tijdsverschil met Laos

Gedurende onze zomertijd is het in het Laos vijf uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is het verschil zes uur.

 

Paspoort en visum voor Laos*

Voor uw verblijf in Laos is een paspoort vereist dat na vertrek uit Laos nog minimaal zes maanden geldig is. U heeft een visum nodig om toegang tot Laos te krijgen. Bij aankomst op Wattay Airport in Vientiane, Luang Prabang Airport en de grensovergang met Thailand bij de Friendship Bridge kunt u voor 30 USD en tegen inlevering van een pasfoto een visum kopen. Met dit visum kunt u voor een periode van 30 dagen in Laos verblijven.

 

Ook op alle andere belangrijke land grensovergangen tussen Laos en Thailand (bijvoorbeeld Chiang Khong/ Ban Houia Xai, en Ubon/Chongmek) geldt dezelfde maatregel. Gaat u op een andere plek dan bovenstaand de grens met Laos over dan dient u van te voren een visum bij de Laotiaanse ambassade aan te vragen. Ook dit visum geeft u het recht om 30 dagen in Laos te verblijven.

 

Laos heeft geen ambassade in Nederland, maar in Brussel. Vraag het visum tenminste twee weken van te voren aan. Vul het aanvraagformulier in, voeg een pasfot bij en vraag het via de post aan of breng het persoonlijk naar de ambassade.

 

Adresgegevens:
Ambassade van Laos
Av. de la Brabanconne 19-21
B-1000 Brussel
Tel: 0032-2-740 0950

 

* De informatie is gebaseerd op gegevens van mei 2015. Belangrijke informatie m.b.t. visa dient u voor uw vertrek nog zelf te controleren op juistheid; er kunnen nog wijzigingen plaatsvinden tussen het tijdstip van boeken en vertrek.

Laos-Pakbeng-mekong3.jpg 123-11722692_l(13)

Geldzaken Laos

De munteenheid in Laos is de Kip (LAK). Daarnaast worden Amerikaanse Dollars en Thaise Baht geaccepteerd. De wisselkoers schommelt nogal. Voor het gemak kunt het volgende aanhouden: 10.000 Kip staat gelijk aan € 0,95 Euro. U kunt Dollars (USD) inwisselen tegen Kip. Wisselen kan bij banken en wisselkantoren. Met uw creditcard is het mogelijk om Kip op te nemen. Doorgaans wordt een creditcard alleen geaccepteerd in luxe hotels en restaurants. Het is handig om altijd contante Dollars of Thaise Baht bij u te hebben.

 

Het geven van een fooi is in Laos gebruikelijk. U maakt het restaurantpersoneel, de chauffeur of gids blij als u een fooi van 10% geeft. Afdingen is in Laos ook heel gewoon. U onderhandelt met uw chauffeur of op de markt over de prijs.

In Luang Prabang en ook in Vientiane zijn er tegenwoordig pinautomaten. Met uw (giro- of bankpas) kunt u Kippen pinnen (geen andere valuta) tot een maximum van 700.000 Kippen per keer.

 

Gezondheid in Laos

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. In de regel zal dat zijn tegen DTP (difterie, tetanus, polio), buiktyfus, Hepatitus-A. Malaria-profylaxe (Malarone wordt tegenwoordig vaak aanbevolen: 1 x per dag 1 tablet, van 1 dag voor aanvang van de reis tot 1 week na terugkomst): per land/ gebied kan de noodzaak ervan verschillen. Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:

 

  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584
  • Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800
  • Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel: 071-5263636
  • Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090
  • Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890
  • Gezond op reis: www.gezondopreis.nl
  • GGD Nederland: www.ggd.nl

 

Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke vaccinaties u al gehad heeft.

 

Voltage en stekkers in Laos

Het voltage is praktisch overal 230 volt. Veelal zult u met de tweepootstekker (zoals wij die gebruiken) uit de voeten kunnen. Voor de zekerheid kunt u een wereldstekker meenemen (bij de ANWB te koop). De stroom kan af en toe uitvallen. Neem een zaklamp mee.

 

Bekijk een voorbeeldreis van een rondreis Laos of een bouwsteen Laos.

Vietnam-Mekongdelta-Gionne
Gionne
Laos is een verrassend land, het voelt nog puur aan. Benieuwd naar mijn tips voor een reis door Laos?
Contact met Gionne
Verenigde-staten-noordoost-amerika-route66_1_606125
Mariska
Nog een ongerept stukje Azië wat nog niet echt ontdekt is door het massale toerisme. Dit is pas echt avontuur.
Contact met Mariska