1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Vientiane

Vientiane, hoofdstad van Laos

Er wonen ongeveer 400.000 mensen in Vientiane. Het is de grootste stad van het land, maar dat is eigenlijk niet echt te merken. Vergeleken met andere steden in Azië is het erg rustig. Vientiane is gevestigd in een bocht aan de Mekong, ook ziet u er, net als in Luang Prabang, nog enkele gebouwen terug vanuit de Frans-koloniale tijd. In de stad zelf is niet heel veel te doen. Wel raden we toch aan de stad even te bezoeken tijdens een reis door Laos. Het heeft een ideale ligging, en het is erg leuk om er doorheen te fietsen.

 

 

Geschiedenis van Vientiane

Vientiane heeft een lange geschiedenis, de stad heeft verscheidene heersers gehad. In de 15e eeuw werd de hoofdstad van het land verplaatst van Luang Prabang naar Vientiane, en in de 17e eeuw is de stad onafhankelijk geworden. Daarna is Vientiane opnieuw verwoest en ook ontvolkt. Pas toen Laos onder Franse heerschappij kwam, werd Vientiane de echte hoofdstad van Laos. Vanaf de jaren 50 is er een Laotiaanse burgeroorlog geweest, en in de jaren 60 een geheime oorlog. Er werden onder meer clusterbommen, napalm en Agent Orange gebruikt, Laos is daarmee het meest gebombardeerde land ter wereld. Hier is vandaag de dag nog steeds veel van te merken in het hele land.    

 

Kaart van Vientiane

Zoals eerder gezegd ligt Vientiane aan de Mekong, en door de ligging van de stad zijn er prachtige zonsondergangen. Het is de moeite waard een bezoekje aan de boulevard te brengen. ’s Avonds wordt hier een avondmarkt neergezet en u vindt er leuke plekjes om een lekkere Beer Lao te drinken. Verder is er een hoofdstraat waar u een handvol terrasjes, restaurantjes en winkeltjes vindt. De belangrijkste straten zijn Samsenthai en Setthathirat en rond de Nam Phu Fontijn en de Morning Market zijn diverse bezienswaardigheden. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn verspreid door de hele stad.

 

 

Het weer in Vientiane

De beste reistijd voor Vientiane is van november tot en met maart. De allerbeste maanden zijn november/december. De regentijd is dan net gestopt, waardoor het land ontzettend groen is en de temperatuur nog wat lager. Het is helder en daardoor ook perfect om foto’s te maken. U kunt ook in het voorjaar gaan, maart/april. Dan zit u juist tegen de regentijd aan, daardoor is het erg heet en vochtig en is het lange tijd heel droog geweest waardoor het landschap wat dor is. Beter dus aan het einde van het jaar!

Bezienswaardigheden in Vientiane

 

1. Wat Si Saket Tempel - Musea

De meest bijzondere tempel van Vientiane, de Wat Si Saket. Zelfs als u al een beetje tempel-moe bent, mag u deze tempel zeker niet missen. Het is de oudste tempel van de stad, die al vele oorlogen heeft overleefd. De Wat Si Saket is heel anders dan andere tempels, wat waarschijnlijk komt doordat hij in Siamese stijl is gebouwd en dus geen traditionele Laotiaanse stijl heeft. Het bijzondere aan deze tempel is dat hij vol staat met Boeddhabeelden, van verschillend materiaal gebouwd. In elk nisje is er wel een te vinden, in totaal staan er duizenden.

 

 

2. COPE Center

Tijdens de Vietnamoorlog is Laos als buurland ook flink geraakt, het is het meest gebombardeerde land ter wereld. Ook vandaag de dag raken er nog steeds mensen verwond door onontplofte bommen die verspreid zijn door het land. Een interessante bezienswaardigheid is dan ook het COPE Visitor Center. Deze organisatie zet zich in voor slachtoffers van de onontplofte bommen in Laos. Er zijn hier verschillende verhalen te lezen van slachtoffers en er worden documentaires getoond waarin mensen worden geïnterviewd die slachtoffer zijn geworden. Ook met andere beelden en spullen laten ze zien hoe zij zich inzetten. Een heftige en interessante plek om te bezoeken.

 

3. Pha That Luang

De grote trots van de Laotianen, de Pha That Luang. Deze stoepa is niet in gouden kleur geschilderd, maar daadwerkelijk gemaakt van goud. Het is dan ook een opvallend bouwwerk op een aantal kilometer van het centrum gelegen. Het is het symbool van de stad en een van de belangrijkste religieuze monumenten van het land. De stoepa is ook te zien in het wapen van Laos en heeft een mooi plekje gekregen op de lokale bankbiljetten.

 

 

4. Patuxai

Dat Laos een Franse kolonie is geweest vind je terug in het eten, maar ook zeker in de architectuur. De Patuxai is hier een perfect voorbeeld van, de triomfboog is de Laotiaanse variant van de Arc de Triomphe in Parijs. De triomfboog is rijkelijk versierd, vol bijzondere details en schilderwerk. U kunt ook omhoog klimmen wat zeker een aanrader is! Eenmaal bovenop heeft u een mooi uitzicht over de hele stad.

 

    

 

5. Buddhapark

Ongeveer 25 kilometer van het centrum van de stad, ligt het Buddha Park. Als u hier vroeg in de ochtend komt, is het nog heerlijk rustig en niet zo warm. Op het terrein vindt u zo’n 200 hindoeïstische en boeddhistische beelden in alle soorten en maten. Samen met een gids gaan is het leukst, elk beeld heeft weer een eigen, bijzonder verhaal. Doordat u door een prachtige tuin loopt met beelden van verschillende vormen en verhoudingen voelt het een beetje surreëel aan.      

 

Top 4 leuk om te doen in Vientiane

 

1. Bezoek aan de avondmarkt

Als u ’s avonds toch al bij de rivier bent om een lekker hapje te eten, kunt u meteen even een bezoekje brengen aan de avondmarkt. Deze markt valt eigenlijk niet te missen, het is behoorlijk groot. Ga gewoon op zoek in de menigte en wie weet vindt u hier een aantal leuke souvenirs om mee naar huis te nemen. Er is van alles, er worden ook huishoudelijke spullen verkocht, kleding en kunstwerken van lokale kunstenaars.

 

 

2. Fietstocht door Vientiane

Vientiane is niet een hele drukke stad, perfect voor een fietstocht dus! De mooiste tempels en monumenten staan niet ver van elkaar dus het is goed te doen. U fietst naar de bekendste tempel, de Wat Si Saket, en de wat minder bekende, herbouwde koninklijke tempel: Ho Pha Keo. Ook bezoekt u de bijzondere Pha That Luang en de Putaxai. Verder is het Nationaal Museum een bezoekje waard en zult u de oudste stoepa van Vientiane ook bewonderen, de Tha Dam. Als laatste kunt u, als u wilt, nog een van de lokale foodmarkets bezoeken. U kijkt uw ogen uit bij alles wat u hier ziet, dieren, insecten, vissen maar ook vele soorten groentes. U kunt het zo gek niet bedenken, u vindt het hier!

 

3. Proef lokale gerechten

Eet tussen de locals en proef de typisch Laotiaanse gerechten. Kao Piak is een traditioneel ontbijt- en lunchgerecht. Het is een soep met noedels. Neem een toetje van kleefrijst en kokos.

 

4. Beer Lao drinken aan de Mekong tijdens zonsondergang

Een typische, Laotiaanse activiteit, een Beer Lao drinken aan de Mekong. Langs de boulevard van de Mekong vindt u diverse plekken en trappen waar u prima kunt zitten. Natuurlijk gaat u voor het lokale biertje, een Beer Lao. Met wat geluk wordt u getrakteerd op een prachtige zonsondergang boven het water.

Hotels in Vientiane

 

Ansara

Ansara

Settha Palace

Settha Palace

Mandala Boutique

Mandala Boutique

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Vientiane
Luang-Prabang-Gouden-Tempel1
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos: Juwelen van Laos

Over de Mekong-rivier naar Luang Prabang, stad met tempels en monniken > Vang Vieng, karstlandschap > Via hoofdstad Vientiane naar zuidelijk eilandenrijk > fietsen op Don Khone > uitrusten in Champasak

Laos-Don-Khone-Monnik-Wandelen_1_383107
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos Compleet

Vanaf de Thaise grens varen over de Mekong-rivier > via noordelijke bergen naar UNESCO-stad Luang Prabang. Centraal-Laos: Phonsavan, Vang Vieng, Vientiane. Via Kong Lor-grot naar Bolaven > eilandenrijk, Don Khone en Champasak.

Laos-Vientiane-boeddhas-watsisaket
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Ontdek de steden van Laos

Centraal-Laos

 

Vientiane, de hoofdstad met een mix van Franse en Laotiaanse invloeden > Vang Vieng, karstlandschap, fietsen, kajakken > Luang Prabang, stad met tempels, monniken en watervallen.