1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Luang Prabang

Mooi en authentiek Luang Prabang

Het koninklijke Luang Prabang is een betoverende stad in Laos, gelegen tussen de groene bergen aan de oever van de Mekong-rivier. Laos zelf is één van de meest ongerepte en authentieke landen in Zuidoost-Azië. Dit merkt u meteen als u in Luang Prabang het vliegtuig uitstapt; u waant zich in een andere wereld. De bevolking is vriendelijk, het is rustig op straat, en de omgeving is prachtig. Luang Prabang heeft daarnaast ook veel te bieden, er zijn veel activiteiten in en om de stad te doen, en u kunt er heerlijk eten. Deze bijzondere stad is zeker een bezoekje waard tijdens uw rondreis door Laos.

 

 

Geschiedenis

Luang Prabang is de oude hoofdstad van Lan Xang, wat “een miljoen olifanten” betekent. De stad heette voorheen Muang Sawa, de naam voor Java. Waarschijnlijk werd deze naam gegeven naar aanleiding van de Javaanse invasie van het koninkrijk Chenla. Tussen de 10e en 12e eeuw werd de naam van de stad verandert naar Muang Xien Thong, wat “de Gouden Stad” betekent, nu draagt een van de belangrijkste tempels van de stad deze naam. Later werd de naam weer veranderd nadat de Khmer het gouden Boeddhabeeld “Pha Bang”, aan de koning van Luang Prabang schonk. In 1545 verplaatste de koning de hoofdstad naar Vientiane, toen is de naam Luang Prabang weer in leven geroepen. Luang Prabang blijft voor grote delen van de bevolking de belangrijkste stad van Laos. In 1995 is de stad toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Kaart van Luang Prabang

Luang Prabang heeft veel interessante bezienswaardigheden, de meeste hiervan liggen in het oude stadscentrum, gelegen op het schiereiland tussen de Mekong en de Nam Khan rivier. De stad kent prachtige tempels en kloosters, 43 in totaal! Elke avond is er een nachtmarkt, deze vindt u op de bekende hoofdstraat Sisavangvong Road. Ook kunt u hier om 5 uur ’s ochtends de monniken bewonderen tijdens de Tak Bat ceremony. Een mooiere plek om te staan is aan het einde van Kounxoau Road, hier lopen een stuk minder toeristen, een betere, fotogenieke plek!

 

 

Het weer in Luang Prabang

De gemiddelde temperatuur in Luang Prabang is zo rond de 30 graden, het is dus handig voornamelijk luchtige kleding mee te nemen. De beste reistijd voor Luang Prabang is van november tot en met februari. Maart en april kunnen eventueel ook nog, de omgeving is dan echter wat minder mooi door de droogte, en het is erg heet en vochtig. Het mooiste is om rond november te gaan, van april tot en met oktober is het regenseizoen, daardoor is alles in november mooi groen. De perfecte tijd voor een rondreis dus! U kunt voor een wat duidelijker overzicht ook de klimaattabel van Laos bekijken.

Bezienswaardigheden in en rond Luang Prabang

 

1. Wat Xieng Thong

De Wat Xieng Thong wordt ook wel de tempel van de Gouden Stad genoemd en is een van de meest belangrijke tempels in Laos. Het is ook een van de mooiste tempels van de stad; het heeft prachtige mozaïeken van gekleurd glas, interessante muurschilderingen, gouden façades en Japans gestileerde daken, u kijkt uw ogen uit.

 

2. Kuang Si watervallen

 Een van de populairste bezienswaardigheden rondom Luang Prabang: de Kuang Si watervallen. Het water heeft een melkblauwe kleur en komt via verschillende plateaus naar beneden gestort. Vanaf een brug kunt u prachtige foto’s maken, en als u wilt kunt u via een steile trap omhoog lopen om daar een wandeling te maken. Er zijn verschillende poelen, in een van de poelen mag u zwemmen, een heerlijke afkoeling na een lange dag!

 

 

3. Phousi Hill

De Phousi heuvel mag u niet missen tijdens uw bezoek aan Luang Prabang. De ingang bevindt zich tegenover het koninklijk paleis. Het is even een klim, maar het uitzicht dat u heeft op de top is het meer dan waard. U kijkt over heel Luang Prabang heen, het mooiste is om te gaan met zonsondergang, ook al is het dan wel druk. Op de terugweg kunt u een andere route nemen, hier ziet u onderweg verschillende gouden beelden, kleine gebedsplaatsjes en monniken die aan het werk zijn.

 

4. Pak Ou grotten

Met een boot vaart u in ongeveer 2 uur naar de Pak Ou grotten. Onderweg ziet u diverse dorpjes aan de wel en bootjes, buffels en misschien zelfs olifanten in het water! Aangekomen bij de Pak Ou grotten gaat u via de trap omhoog de eerste grot in, hier vindt u honderden houten en gouden Boeddhabeeldjes die op elk richeltje van de grot zijn neergezet. Voor de 2e grot moet u wat meer trappen op, maar laat u zich daar niet door tegenhouden, want deze grot is ook erg mooi. Gewapend met zaklamp gaat u op pad, het is er erg donker maar zeker niet minder indrukwekkend!

 

5. Royal Palace Museum

Aan het begin van de vorige eeuw was het Royal Palace museum het thuis van koning Sisavang Vong. Het is gebouwd in de Franse, koloniale periode en dat is ook goed te zien: het pand heeft aan de binnen- en buitenkant Franse en Laotiaanse invloeden. Een aantal kamers van vroeger is goed bewaard gebleven, deze kamers en de spullen worden nu tentoongesteld. Het paleis is een museum geworden met een indrukwekkende collectie. Het is er verboden foto’s te maken, en daarom zeker de moeite waard om met eigen ogen te zien.

 

  

    

 

Leuk om te doen in Luang Prabang

 

Er is veel te doen in Luang Prabang, van koken, tot fietsen, varen of wandelen. Hier een aantal activiteiten die u kunt ondernemen tijdens uw verblijf.

 

1. Tempel-tour door Luang Prabang

Luang Prabang staat bekend om zijn vele tempels die bewaard zijn gebleven, 43 in totaal! Het is dan ook zeker de moeite waard om zelf de stad rond te lopen en een aantal van deze tempels te bezoeken. De belangrijkste is de Wat Xieng Thong, de tempel van de Gouden stad. Deze tempel is prachtig, maar daardoor ook toeristisch. Vlakbij liggen de tempels Wat Mai en Wat Sene, ook hier zijn de muren versierd met mozaïek en prachtige schilderingen en beide tempels zijn een stukje rustiger. Verder raden we de Haw Pha Bang en Wat Sensoukaram ook zeker aan, hoeveel heeft u er bezocht aan het einde van uw bezoek?

 

    

 

2. Koop een souvenir op de nachtmarkt van Luang Prabang

De avondmarkt in Luang Prabang, ook wel nachtmarkt genoemd, is één van de leukste souvenirmarkten in dit deel van Azië. Verkopers stallen hun kleedjes rond half 6 uit en bieden talloze lokale producten aan, zoals handgemaakte tassen, T-shirts, Hmong kleden, stoffen olifantjes, sieraden, beeldjes, schilderijen van monniken; je kunt het allemaal zo gek niet bedenken.

 

    

 

3. Tak Bat morning alms giving ceremony

Een prachtige gewaarwording, waarvoor u wel een dagje vroeg uit de veren moet. Rond een uur of 5 kleuren de straten van het historische gedeelte van Luang Prabang fel oranje. Honderden monniken lopen tijdens deze dagelijkse ceremonie in een langgerekt lint door de straten. Ze leven van de giften van mensen, bij zonsopkomst zit een groot deel van de bevolking op straat om de monniken te voorzien van hun eten voor die dag. Als toerist mag u kijken op gepaste afstand. Een vroeg tijdstip maar een bijzonder fenomeen om bij te wonen!

 

4. Ga fietsen rond Luang Prabang

Met de wind in de haren maakt u een fietstocht naar het platteland rond de stad. U passeert traditionele huizen, tempels en komt langs rijstvelden en landerijen. Onderweg wordt er gestopt voor een lokaal hapje en drankje. Ook een picknicklunch is meegenomen. U kunt zelfs nog even shoppen in het pottenbakkersdorp Ban Can.

 

    

 

5. Leer koken als een Laotiaan

Wilt u straks als u thuis bent nog steeds kunnen genieten van de heerlijke Laotiaanse gerechten? Dan is een kookcursus in Luang Prabang een aanrader! Eerst boodschappen doen op de markt met een local en vervolgens bij een familie thuis aan de slag. Geen saaie kookstudio, maar gewoon in de keuken. Het leukste onderdeel is het opeten van de zelfbereide maaltijd.

 

    

Hotels in Luang Prabang

Wij raden de volgende drie hotels in Luang Prabang aan. Bekijk welke andere hotels we nog meer in ons aanbod hebben in ons complete hoteloverzicht van Laos.

My Dream Boutique Resort

My Dream Boutique Resort

Le Sen Boutique Hotel

Le Sen Boutique Hotel

Satri House

Satri House

Voorbeelden rondreizen en bouwsteen naar Luang Prabang
Luang-Prabang-Gouden-Tempel1
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos: Juwelen van Laos

Over de Mekong-rivier naar Luang Prabang, stad met tempels en monniken > Vang Vieng, karstlandschap > Via hoofdstad Vientiane naar zuidelijk eilandenrijk > fietsen op Don Khone > uitrusten in Champasak

Laos-Don-Khone-Monnik-Wandelen_1_383107
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos Compleet

Vanaf de Thaise grens varen over de Mekong-rivier > via noordelijke bergen naar UNESCO-stad Luang Prabang. Centraal-Laos: Phonsavan, Vang Vieng, Vientiane. Via Kong Lor-grot naar Bolaven > eilandenrijk, Don Khone en Champasak.

Laos-Vientiane-boeddhas-watsisaket
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Ontdek de steden van Laos

Centraal-Laos

 

Vientiane, de hoofdstad met een mix van Franse en Laotiaanse invloeden > Vang Vieng, karstlandschap, fietsen, kajakken > Luang Prabang, stad met tempels, monniken en watervallen.