1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Sigiriya

Sigiriya, de culturele driehoek

Als u Sri Lanka googelt, of het land in een tijdschrift tegenkomt, dan ziet u vaak als eerste een foto van de beroemde leeuwenrots afgebeeld staan. Niet voor niets, want het is een prachtig natuurfenomeen met een vleugje cultuur. Maar de omgeving biedt veel meer en samen met Habarana en Dambulla valt het dorp Sigiriya onder de culturele driehoek. Sigiriya is goed als uitvalsbasis te gebruiken om een aantal dagen de omgeving te verkennen. Naast de rots beklimmen kunt u in de nabijheid ook een wildsafari te maken of cultuur snuiven. Een must-visit tijdens uw rondreis over Sri Lanka.

 

Geschiedenis van Sigirya

In de 4e eeuw na Christus bouwde koning Kassapa van Sri Lanka een paleis bovenop de Sigiriya rots. Destijds heette het nog geen Sigiriya. Dat kwam pas nadat de koning besloten had dat halverwege het rotsblok een doorgang moest komen in de vorm van een leeuw. Sigiriya betekent leeuwenrots. De leeuw moest het pad naar boven bewaken. En bewaking was wel nodig ook, want op de rots stond een paleis met prachtige paviljoenen, tuinen met een fontein en zwembaden. Helaas is na het overlijden van de koning het kasteel in verval geraakt. Pas in de vorige eeuw is besloten om een deel van het complex te restaureren. Inmiddels staat de Leeuwenrots gelukkig ook vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Kaart van Sigiriya

Sigiriya is een klein dorp omgeven door natuur. Aan de noordkant van het dorp ligt de Leeuwenrots. Gaat u nog een kilometer verder naar het noorden, dan komt u bij de Pidurangala rots vanwaar het uitzicht ook fenomenaal is en u richting de Lion Rock kunt kijken. Hotels liggen voornamelijk in het dorp, maar ook rondom de Pidurangala rots ligt een aantal accommodaties. Samen met Dambulla en Habarana vormt Sigiriya de culturele driehoek. Sigiriya ligt in het midden waarbij Habarana ongeveer 15 kilometer naar het noorden gelegen ligt en Habarana juist 15 kilometer naar het zuiden.

 

 

Weer in Sigiriya

Sigiriya kent een tropisch klimaat. Met name in onze zomermaanden is er relatief weinig neerslag en is het er heet. Temperaturen schommelen tussen de 30 en 35 graden, en de zon schijnt veel. Vanaf oktober tot en met januari trekt de noordoostmoesson over het gebied en kunnen er flinke buien vallen, maar de temperatuur is ook dan met zo’n 28 graden nog altijd aangenaam. Voor meer informatie over het klimaat in Sri Lanka verwijzen wij u graag naar onze klimaatpagina.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Sigiriya

Uiteraard mag een bezoek aan de Leeuwenrots niet ontbreken tijdens uw verblijf in Sigiriya, maar er is nog meer te ontdekken in de omgeving. Hieronder vindt u de mooiste bezienswaardigheden in Sigiriya op een rij.

 

1. Leeuwenrots

De leeuwenrots is één van de hoogtepunten van Sri Lanka, niet alleen figuurlijk! Het is een imposant vrijstaand rotsblok met loodrechte wanden van meer dan 200 meter hoog en is vanaf kilometers afstand te zien. Beneden bij de leeuwenrots in Sigiriya is een prachtige tuin met waterpartijen, fonteinen en terrassen. Vanaf de terrastuin begint de beklimming van de leeuwenrots via 19-eeuwse metalen wenteltrappen. Het is een aardige klim van in totaal zo’n 1860 treden. Vanaf de top van de leeuwenrots heeft u een fantastisch uitzicht op de omgeving, waaronder het water van de Sigiriya Wewa. Van het paleis zelf is niet veel over, maar u kunt zich voorstellen wat er ooit gestaan moet hebben. 

 

    

 

2. Spiegelmuur

De koning besloot een zogenoemde spiegelmuur te maken op het pad naar boven toe. De muur werd zo mooi schoongepoetst dat het gesteente dusdanig glom dat de koning zichzelf kon bewonderen.

 

3. De Maagde van Sigiriya

Onderweg, tijdens de beklimming, ziet u de muurschildering van de Maagden van Sigiriya. Oorspronkelijk waren er op een steile rotswand 500 verfijnde muurschilderingen gemaakt, waarvan er nog 21 in uitstekende staat zijn. De muurschilderingen zijn uniek in de kunstgeschiedenis van Sri Lanka, omdat ze heel sensueel zijn.

 

 

4. Pidurangala rots

Het kleinere zusje van de Leeuwenrots maar ook adembenemend mooi en een stuk minder toeristisch is de Pidurangala rots. Via een klein paadje tussen de bomen en rotsen door, klimt u omhoog. Halverwege de tocht passeert u een grot met een reusachtige liggende boeddha. Het laatste stuk van de klim kost wat meer moeite, en via een paar grote rotsblokken klautert u een schuin plateau op. Het uitzicht is waanzinnig en doet zeker niet onder voor dat van de leeuwenrots. Sterker nog: nu kijkt u uit op dat waanzinnige en bijzondere rotsblok, iets wat u niet ziet als u daar bovenop zou staan.

Leuk om te doen in Sigiriya

Variatie in en rondom Sigiriya! Hier kunt u zowel cultuur snuiven als actief de omgeving verkennen van de Culturele Driehoek. Bekijk hieronder wat wij aanraden om te doen vanuit Sigiriya. 

 

1. Grottempel van Dambulla

De grottempel in Dambulla wordt ook wel de gouden tempel genoemd en is onderdeel van een gebied met meer dan 80 grotten. De gouden tempel zelf bestaat uit vijf grotten. Elk gevuld met prachtige beelden en tekeningen die er sinds de 1e eeuw voor Christus te zien zijn. De grottempel staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tijdens een bezoek aan de tempel leert u meer over het leven van Boeddha. De ene grot is nog indrukwekkender dan de andere. Zo ziet u er vele Boeddhabeelden, waaronder een grote liggende Boeddha, een in steen uitgehouwen beeld van zo’n 15 meter hoog en kleurrijke tekeningen op verschillende muren en plafonds.

 

    

 

2. Safari in Minneriya National Park

Het is dan weliswaar de Culturele Driehoek maar vanuit Sigiriya kunt u ook de natuur opzoeken. Ga bijvoorbeeld op jeepsafari in het Minneriya National Park. Het park is relatief klein, maar de verschillende landschappen en diverse diersoorten maken het een veelzijdig gebied. Zo is er regenwoud, moeras, meertjes en grasland. Er leven vele vogelsoorten, krokodillen, buffels, verschillende herten, apen en met heel veel geluk spot u een luipaard. Maar het park staat vooral bekend om haar grote populatie olifanten. Uniek om vanuit uw jeep oog in oog te staan met deze reusachtige beesten tijdens “The Gathering”, een fenomeen waarbij deze dikhuiden samenkomen. Door de droogte in de omgeving komen nergens anders ter wereld zo veel Aziatische olifanten bij elkaar als hier. 

 

3. Fietsen naar de Leeuwenrots

Kom in actie tijdens uw vakantie in Sri Lanka en maak onder begeleiding van een Engelssprekende gids een fietstocht naar de Leeuwenrots. U fietst door bossen en kleine dorpen.

Hotels in en rondom Sigiriya

Onze top 3 hotels in en rondom Sigiriya hebben wij voor u op een rij gezet. Wij bieden kleinschalige, comfortabele hotels aan tot verborgen parels én stijlvol ingerichte. Wilt u liever een ander hotel in of nabij Sigiriya bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod Sigiriya voor het complete aanbod.

Kassapa Lions Rock

Kassapa Lions Rock

Cinnamon Lodge

Cinnamon Lodge

The Other Corner

The Other Corner

Rondreizen en bouwstenen naar Sigiriya
Sri-Lanka-Udawalawe-Olifanten1
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka: Culturele schatten van Ceylon

Beste reisperiode in onze winter

 

Negombo - boottocht - Dambulla - grottempel - Sigiriya - Leeuwenrots, fietsen - Kandy - treinreis - Nuwara Eliya - theevelden - Ella - tuktuk's - Udawalawe - jeepsafari - Unawatuna - zandstrand

Sri-Lanka-Kandy-Lokale-Bevolking
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka: Gastvrij Sri Lanka

Beste reisperiode in onze winter

 

Waikkal - strand - Culturele Driehoek, tempels - Kandy - treinreis - Nuwara Eliya - theevelden - Haputale - Yala - olifanten - Sinharaja -  Galle - vestingsstad - Bentota - zandstrand

 

Sri-Lanka-Galle-boeddhisme2
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka: Hoogtepunten van Sri Lanka

Beste reisperiode in onze zomer

 

Colombo - Kitulgala - raften - Galle - stadswandeling - Yala - safari - Ella - Nuwara Eliya - theevelden - Kandy - Sigiriya - tempels - Trincomalee - strand, Jaffna - Delft - AnuradhapuraNegombo