1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Ontdek onbekend Birma

Een lange reis en zo afwisselend! Heeft u ruim de tijd dan is deze reis zeker een aanrader. U bezoekt de meest bekende hoogtepunten van Myanmar zoals Bagan, Mandalay en het prachtige Inle Lake. Mrauk U wat alleen per boot te bereiken is.

Loikaw, waar u de langnekstammen kunt vinden is opgenomen in deze reis, net zoals het onbekende zuiden waar u nog het echte Birma kunt terugvinden. Tijdens deze reis ziet u dus alle bekende én minder bekende plekjes in Myanmar.

Wat maakt deze reis bijzonder
Zonsopkomst bij de Golden Rock
Een bootexcursie over Inle Lake
Tip: een ballonvaart bij Bagan
Renee2
Renée
Myanmar vind ik een ontdekking! Wat heb ik genoten: al die glans en die aardige mensen, die blij zijn dat je komt. U weet me te vinden.
Prijsindicatie vanaf € 4950,- per persoon
Reisduur: 30 dagen / 29 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Ontdek onbekend Birma

Dag 1        Aankomst Yangon

Dag 2        Hpa An

Dag 3        Mawlamyaing

Dag 4        Kyaiktiyo

Dag 5        Yangon

Dag 6        Mrauk U

Dag 7        Mrauk U              

Dag 8        Mrauk U

Dag 9        Yangon

Dag 10      Loikaw

Dag 11      Loikaw

Dag 12      Inle Lake

Dag 13      Inle Lake

Dag 14      Kalaw

Dag 15      Kalaw

Dag 16      Pyin Oo Lwin

Dag 17      Pyin Oo Lwin

Dag 18      Hsipaw

Dag 19      Hsipaw

Dag 20      Mandalay

Dag 21      Mandalay                      

Dag 22      Mandalay

Dag 23      Monywa

Dag 24      Bagan

Dag 25      Bagan

Dag 26      Bagan

Dag 27      Pyay

Dag 28      Pyay

Dag 29      Yangon

Dag 30      Vertrek Yangon

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Yangon

Myanmar-Yangon-locale markt(13)

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht (privé-transfer).

 

Kennismaking met Yangon, halve dagtocht.

U bezoekt de Sule-pagode en de kolossale, liggende Boeddha Chaukhtatkyi. U wandelt vervolgens door het koloniale centrum met zijn vele imposante Engels-koloniale gebouwen (helaas staan er wel een paar gebouwen leeg die er wat verwaarloosd bij staan). Het Bogyoke Aung San museum is ook een bezoek waard (gelegen in het Oude huis van Aung San), de naam is misschien niet een heel bekend maar de meeste mensen zullen de naam Aung San herkennen vanwege zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Ze is de meest herkenbare figuur in de strijd voor de democratie in Myanmar en bracht het grootste deel van twee decennia onder huisarrest door (gesloten op maandag en feestdagen). En tenslotte naar het meest indrukwekkende tempelcomplex van Azië: de Shwedagon-pagode.

 

Informatie Yangon:

Yangon is een miljoenenstad, ook Yangon gaat mee in de vaart der volkeren en daar horen ook de files bij. Echte wolkenkrabbers zult u er niet aantreffen, wel zijn er al hoge gebouwen. De stad is met voornamelijk laagbouw in de breedte gegroeid. Er leven aanzienlijke Chinese en Indiase gemeenschappen temidden van de Birmezen. Ze hebben hun tradities en gewoontes in ere gehouden. Yangon is zeer interessant met zijn glanzende pagodes, Brits-koloniale stadsdeel bij de rivier en de straatjes waar de lokale bevolking leeft.

De eeuwenoude, markante Sule-pagode domineert het stadscentrum. De ochtend begint met de monniken en nonnen die in alle stilte hun dagelijkse kost ophalen langs de deur. In de theehuizen is het al vroeg een drukte van belang. De bazaars rondom de Bogyoke Aung San-markt (ook wel Scott-market genoemd) vullen zich met enthousiaste marktlieden. Verse groenten en fruit, cassettebandjes met de laatste top-tien hits, Birmese jade en goud liggen te wachten op kopers.

 

‘Mingalabar!’ klinkt het vriendelijk uit de mond van een marktkoopvrouw als zij een toerist ontdekt in de menigte.

Een ontluikende glimlach volgt. Haar gezicht is prachtig versierd met thanakapoeder, het Birmese antwoord op de westerse make-up.

De poeder is afkomstig van de sandelhoutboom en dient als make-up en als bescherming tegen de felle zon.

Meisjes en vrouwen in het hele land sieren hun gezichten hiermee (soms zelfs mannen).

 

Vanaf alle plaatsen in Yangon zichtbaar: de Schwedagon-pagode, een hoogtepunt van het land. De pagode draagt een gewicht aan goud van zo'n 600 ton(!) en vormt een van de grootste goudreserves ter wereld; met een hoogte van bijna honderd meter ontwaart u vanaf enkele kilometers het symbool van de ruim 2500 jaar Birmese beschaving. In Yangon zijn restaurants van alle niveau's aanwezig.

Een absolute aanrader is echter Le Planteur, gevestigd in een Brits-koloniaal huis; rekent u op westerse prijzen.

U dient wel (bijv. via uw gids of het hotel) te reserveren, er zijn er meer die dit leuk vinden.

 

Overnachting in Yangon.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 2 Yangon - Hpa An

Na het ontbijt vertrekt u richting Hpa An, de hoofdstad van Kayin State. Onderweg bezoekt u de Kawtgoon Cave, een ondiepe grot.

Hier zijn veel kleine Boeddhabeelden uitgehouwen uit de wand van de grot (in het regenseizoen kan het zijn dat de grot niet toegankelijk is vanwege modderige wegen). Daarna door naar Kyauk Kalat Pagoda welke is gelegen op een kleine rots, gevormd als een glas wijn.

Mocht u nog tijd over hebben kunt u een bezoek brengen aan een kalkstenen grot versierd met 7e eeuwse kunstwerken.

Aankomt Hpa-An in de late namiddag. In de avond (als de weergoden meehelpen) rijdt u naar Mount Zwekabin voor zonsondergang.

De reis duurt ongeveer 7 á 8 uur.

 

Informatie Hpa An:

Het meest indrukwekkend in Hpa-Ann is de Kyauk Kalat-pagode: deze is gelegen op een rots die de vorm heeft van een wijnglas, heel bijzonder en wonderlijk. Dit stadje bevindt zich in de Kayin State en is hiervan tevens de hoofdstad. Vanuit deze stad kunt u de dorpen in de buurt bereiken zowel over land als via het water. De bevolking in dit gebied is zeer gesteld op de kleur rood.

U zult dan ook veel mannen en vrouwen gehuld in deze kleur tegenkomen.

 

Overnachting in Hpa An.

Inclusief ontbijt,  privé- auto/busje met chauffeur.

Dag 3 Hpa An - Mawlamyaing

IMG_5155(8) Myanmar-Hpa An-pagode Myanmar-Hpa'an-oude non(8)

Naar de Zwekabin berg, een voor dit gebied belangrijke bezienswaardigheid, gelegen bij de rivier en omgeven door duizenden bomen en een pagode. U kunt zich hier zeker wel even vermaken. Geniet van het leven bij de pier en breng een bezoek aan de markt die u hier kunt vinden. Vervolgens in ruim een uur naar Mawlamyaing. Gaat u 's middags met uw chauffeur of gewoon wandelend het stadje verkennen.

 

Informatie Mawlamyaing:

Mawlamyaing is een havenstadje, gelegen aan de Golf van Mottama en de brede Salween-rivier. Het is een handelscentrum, waar producten uit zuidelijk Birma en de buurlanden worden verhandeld. Het is in de 19de eeuw ook nog enige tijd onder Brits bestuur geweest, de wandelpromenade en wat Engelse huizen herinneren nog aan die tijd.

Overnachting in Mawlamyaing.

Inclusief ontbijt en privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 4 Mawlamyaing - Kyaiktiyo

U rijdt vandaag naar Kyaiktiyo, bekend door de Gouden Rots. Onderweg maakt u een fotostop in Thaton, een voormalige hoofdstad van de Mon State. Na 3 uur rijden komt u aan bij het basiskamp vanaf waar u een lokale truck neemt naar de top van de berg.

 

Informatie Kyaiktiyo:

Het goud van duizenden tempels en het groen van duizenden palmbomen; het zijn de dominante kleuren van Mon State. Op weg naar een van belangrijkste heiligdommen van Myanmar ontwaart u een betoverend landschap. Het bedevaartsoord rondom Kyaiktiyo, de Gouden Rots, is een wereldwonder op zich. Een met goud bedekte rots balanceert boven een diepe afgrond. Volgens een legende behoudt de gouden kei haar wankele evenwicht op de rots door de aanwezigheid van een haar van Boeddha. Met name in het bedevaartseizoen van november tot maart komen duizenden Birmese pelgrims hier naartoe. Met een lokale truck rijdt u hutjemutje naar boven, tot u bijna bij de toegang tot de Golden Rock bent. Het is ook mogelijk om het laatste stuk per kabelbaan af te leggen. Vanaf het eindpunt waar u wordt afgezet met de truck of de kabelbaan is het nog 10 minuten lopen naar de tempel.

 

Overnachting in Kyaiktiyo.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur (ter plekke betaalt u de lokale truck en de entreegelden).

Dag 5 Kyaiktiyo - Yangon

DSCF0211(13)

U geniet in de ochtend van de mooie zonsopgang (als de wolken geen spelbrekers zijn) bij de Golden Rock.

Na uw ontbijt vertrekt u richting Yangon. U rijdt langs de plaats Bago, u heeft tijd om ook de rest van dit stadje te bezoeken.

Ook hier is een heel mooie pagode, de grootste van Myanmar: De Shwemadaw Pagode.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 6 Yangon - Mrauk U

U wordt naar de pier gebracht, van waar u vertrekt per boot naar Mrauk U, een tocht van ruim 70 km. U doet er rond de 5 á 7 uur over.

Het is een eenvoudige boot, tussen de lokale bevolking. Neemt u iets te knabbelen en te drinken mee. Het is wel een bijzondere beleving. ’s Middags gaat u al op stap in het uitgestrekte ruïnecomplex. Eerst naar de Shittaung-tempel met maar liefst zo’n 80.000 boeddha-beelden. Vervolgens naar de Thein-tempel, het Htukkan Thain- gebouw en de 17de-eeuwse Yadanar Pone-pagode. Een andere mooie ruïne is de Lay Myant Nar-tempel. De zonsondergang kunt u bewonderen (als de wolken het zicht niet ontnemen) vanaf de Shwe Gau Taung-pagode.

 

Informatie Mrauk U:

Een Hollander die in de zestiende eeuw een bezoek bracht aan Mrauk U vergeleek de rijkdom van de stad met die van Londen en Amsterdam. De hoogtijdagen van Mrauk U vielen tijdens het bewind van koning Minbin van 1531 tot 1553. Hij bouwde een vloot van ruim 10.000 oorlogsschepen en beheerste daarmee de Golf van Bengalen en de Golf van Martaban. Mrauk U verloor haar voorname status in 1824. De Britse kolonisten voegden Rakhaing State toe aan Brits India, verbasterden de naam in Arakan en verplaatsten de hoofdstad van Mrauk U naar Sittwe (Akyab). Mrauk U raakte in de vergetelheid. Veel inwoners trokken weg uit Mrauk U en zochten hun heil elders.

Maar verder veranderde er weinig in Mrauk U. De ruim 700 tempels en religieuze monumenten kregen een plaats te midden van de lokale bevolking. Heden ten dage vormt Mrauk U een authentieke tegenhanger van Bagan. In tegenstelling tot Bagan leeft de lokale bevolking te midden van de ruim 700 tempels en monumenten die tijdens de gouden eeuwen werden gebouwd.

 

Een reis naar Mrauk U is niet alleen een reis door de tijd, maar ook een betoverende reis.

Mrauk U is namelijk praktisch afgesloten van de buitenwereld. Het enige transport van enige omvang vindt plaats over de rivier.

De monumenten vormen een onderdeel van het leven van de lokale bevolking.

 

Overnachting in Mrauk U.

Inclusief ontbijt, privé-transfer,  privé- auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht en bootocht.

 

Dag 7 Mrauk U

Myanmar-MraukU1(8) Monnik-Myanmar45(8)

Een prachtige dagtocht: per boot naar een Chin-dorp. Daar kunt u kennismaken met de Chin vrouwen, die bekend staan om hun getatoeëerde gezichten. Een bijzondere ervaring. Elk dorp heeft zo zijn eigen patronen in de tattoo’s, met name die in de gezichten van de vrouwen zijn opzienbarend. De dorpelingen leven van de visvangst, het verbouwen van groenten en het weven van stoffen.

Er zijn u maar weinig toeristen voorgegaan. In de loop van de middag terug per boot naar Mrauk U.

 

Overnachting in Mrauk U.

Inclusief ontbijt en privé-boottocht.

 

Dag 8 Mrauk U

U bezoekt vandaag in de omgeving van Mrauk U een dorpje, waar de mooie Zee Nar Manaung-pagode en het Bandoo Hla-klooster staan.

’s Middags naar een museumpje met antieke stenen inscripties en een verzameling boeddha-beelden uti de Rakhine-periode.

In de Kothaung-tempel kunt u zich verbazen over de hoeveelheid boeddha-beelden: maar liefst 90.000!

Deze tempel is in de vorm gebouwd zoals de Borobudur op Java, Indonesië.

 

Overnachting in Mrauk U.

Inclusief ontbijt, privé auto/busje met chauffeur.

Dag 9 Mrauk U - Yangon

Myanmar-Yangon-Shwedagon pagode1(8) Myanmar-Yangon-monniken(8)

Terug per boot naar Sittwe, dezelfde tocht, omdat er geen andere manier is.

U wordt naar de luchthaven gebracht en vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Sittwe naar Yangon.

U wordt vervolgens door onze vertegenwoordiger bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht (privé-transfer).

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief ontbijt, privé-transfers en binnenlandse vlucht.

Dag 10 Yangon - Loikaw

U wordt door onze chauffeur bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht en vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Yangon naar Loikaw. U wordt vervolgens weer bij de luchthaven opgehaald en door uw chauffeur naar uw hotel in Loikaw gebracht (transfer).

 

Informatie Loikaw:

Loikaw is de hoofdstad van de Kayah staat. Ondanks dat het een hoofdstad is, is het een zeer gemoedelijk stadje wat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. De reden voor een reis naar Loikaw is voor een bezoek aan de Padaungstammen in de omgeving.

Maar Loikaw zelf is ook zeker de moeite waard!

 

Overnachting in Loikaw.

Inclusief ontbijt, privé- transfers en binnenlandse vlucht.

Dag 11 Loikaw

Myanmar-Loikaw-nonnetjes(8) Myanmar-Loikaw-pagode1(8) Myanmar-Loikaw-Padaung stam(8)

U bevindt zich in het gebied waar de Padaungstammen leven. De vrouwen zijn opvallend: met koperen ringen om hun nek, die de schouders naar beneden drukken, waardoor de nek lang lijkt, ze worden ook wel langnekvrouwen genoemd. U mag een kijkje nemen in huis en zien hoe ze leven. Voornamelijk de oude generatie vrouwen lopen nog met de ringen om, de jongere generatie niet meer.

Daarna rijdt u weer terug naar Loikaw, waar u een bezoek brengt aan een klooster (als u op tijd bent bij het klooster kunt u zien hoe de monniken hun laatste maaltijd voor die dag krijgen). Ook is er een weeshuis voor jonge nonnen die u kunt bezoeken.

Het is opgericht door een non die wezen in huis heeft genomen en de meisjes opvoed als nonnen.

 

's Middags wandelt u door Loikaw en bezoekt het museum, daarna naar het letterlijke hoogtepunt: de op de berg gebouwde

Pagode Taungwe Zedi. U zult, als de weergoden meewerken, vanaf de pagode kunnen genieten van een mooie zonsondergang.

 

Overnachting in Loikaw.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 12 Loikaw - Inle Lake

Uw chauffeur brengt u naar het dorp Pe Khon, vanwaar u begint aan uw 5 uur durende boottocht naar het Inle Lake. Een schitterende tocht over de rivier noordwaarts, u vaart langs dorpjes en ziet hoe het dagelijkse leven van de Birmezen hier zich afspeelt aan en op het water. Het laatste lange stuk over het meer (het meer is 22 km lang!). U heeft de zon in de rug, optimaal genieten dus!

Let op: hoed op!

 

U maakt gelijk een bootexcursie van een halve dag op het meer. Een eerste kennismaking, per boot uiteraard, met het Inle Lake en haar bewoners. Het meest opvallend zijn wel de beenroeiers (camera in de aanslag!). De boottocht voert naar Innpawkhone Village, waar men bedreven is in zijdeweven. Ook bezoekt u Nanpan met zijn bootwerven en sigarenfabriekje (die enorm dikke typisch Birmese sigaren, cheroots). Vervolgens naar de Phaungdaw U-pagode en, als er tijd is, naar Leshae Village, waar men bijzondere boeddha-beelden heeft staan. U vaart naar de beroemde drijvende tuinen. Hier worden voornamelijk tomaten geplant omdat deze het hele jaar door geoogst kunnen worden. De volgorde is afhankelijk van de locatie van uw hotel aan het meer.

 

Informatie Inle Lake:

Het Inle Lake is een meer, zoals u nergens anders zult aantreffen! Dorpen op palen, drijvende tuinen, beenroeiers, hoge bergen rondom en dan ook nog eens de bergstammen die rondom het meer leven (tot aan Pindaya en Kalaw toe). Het hooggelegen meer heeft een lengte van 22 kilometer en is het leefgebied van de Shans en de Intha’s. In maar liefst 17 dorpen op palen hebben zij zich volledig aangepast aan het leven op en rond het meer. Het is een vrij koel gebied. Tal van oude ambachten worden in de dorpen nog steeds in ere gehouden.

De vissers zijn wereldberoemd, omdat de omstandigheden hen hebben geleerd om met één been te peddelen. Zo houden ze de armen vrij om het visnet uit te gooien en hebben ze al staande geen problemen om over de drijvende tuinen heen te kijken.

 

Men verbouwt er tomaten, kool, bonen en ook verschillende soorten bloemen. Met wier, dat zij uit het water vissen, worden de tuinen regelmatig opgehoogd of uitgebreid. U blijft zich verbazen en u blijft fotograferen! En dan zijn er de kleurrijke bergbewoners, die niet op het meer leven, maar rondom. Zij bieden hun waren op marktjes aan, heel leuk om te zien, de meesten dragen hun traditionele kleding.

De markten zijn 1 x in de 5 dagen (5-daagse week hanteert men hier i.p.v. 7 dagen), het is dus niet in te plannen met onze kalender welke wanneer is. Maar er zijn veel markten, het lukt meestal wel om een markt te bezoeken (daarnaast komt u ook in dorpen waar men leeft, u zult dus altijd wel bergstammen zien. Aanrader: heeft u er tijd voor en zin er in, huurt u dan fietsen. Vele hotels verhuren deze (op het vasteland gelegen hotels), zo niet, dan kunt u naar Nyaung Shwe gaan hiervoor (dit plaatsje is de toegangspoort tot het Inle Lake, hier vandaan vertrekken ook alle boten). Maakt u een fietstocht naar een winery (jawel!): een heel leuk doel voor uw uitstapje.

Verdwalen kan eigenlijk niet.

 

Overnachting aan het Inle Lake.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur, privé-boot met bootsman (geen gids).

Dag 13 Inle Lake

Myanmar-Inle Lake-beenroeier3(13)

Halve dag-tocht per boot naar de Indain-pagodes. U bezoekt als eerste een bergstammarkt: de bootsman zal u daarheen brengen als er één op deze dag is. Daarna door naar de Indain-pagodes, deze prachtige bezienswaardigheid ligt het binnenland in, ten noord-oosten van het meer. U vaart vanaf uw hotel naar de kreek aan de oostzijde van het meer (hoe lang u hierover doet hangt van de locatie van uw hotel af).

 

De tochttocht over de smalle rivier is heel mooi en duurt ongeveer een half uur, u zult genieten van het schilderachtige landschap.

En dan te voet verder, naar de Indain-pagodef (heel leuke, afwisselende wandeling van ongeveer 20 minuten, er is maar 1 pad, kan niet missen). Dit half vervallen fantastisch mooie 17de-eeuwse pagode-complex, is uitgestrekt, bijzonder en zeer fotogeniek.

 

Overnachting aan het Inle Lake.

Inclusief ontbijt, privé-boot met bootsman (zonder gids).

Dag 14 Inle Lake - Kalaw

De tocht naar Pindaya voert door bergdorpen, waar markten worden gehouden (niet elke dag). Hier even rondwandelen tussen de kleurrijke bergbewoners. Via Heho door naar Pindaya, een rustig plattelandsstadje, dat beroemd is geworden door zijn berg met kalksteengrotten. U heeft hier de tijd om de grot te bezichtigen.

 

Tussen de stalactieten en stalagmieten staan rond de achtduizend boeddhabeelden in vele soorten en maten opgesteld.

Zo ongelooflijk indrukwekkend en mooi! Heel leuk om te bezoeken als de tijd het toelaat: een papierfabriekje, waar u zelf ook bloembladeren in de papierbrij mag leggen: en dan maar wachten tot het opgedroogd is en u uw eigen papieren tafellaken mee kunt nemen. Vervolgens gedeeltelijk dezelfde route terug en dan westwaarts, door naar Kalaw.

U bent alles bij elkaar vanaf de luchthaven zo rond de 5 uur onderweg.

 

Informatie Kalaw:

De indrukwekkende bergpartijen, vruchtbare valleien en autonome bergstammen gecombineerd met het aangename (koele) klimaat maakten dit plaatsje in het Shan-bergplateau al in de 19de eeuw tot een populair vakantiegebied. De Britten stichtten in Birma tal van bergstations, die tijdens de hete zomermaanden een geliefd toevluchtsoord werden. Kalaw is zo’n bergstation. Het ligt op een hoogte van ruim 1300 meter. Het lijkt alsof je in Engeland bent: heuvelachtig groen landschap, hier en daar Engelse huizen en niet te geloven (u bent in Azie!): afrikaantjes, dahliah’s, margrieten, kortom wat bij u in de tuin groeit, treft u daar aan. En nog vele Engels-koloniale huizen. Bezienswaardigheden zijn: Nee Paya, een mooie goudkleurige boeddha en de katholieke Christ the King-kerk.

Verder is er niet zoveel te zien in het stadje, de omgeving is mooi.

 

Overnachting in Kalaw.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur.

Dag 15 Kalaw

P1010958(8) Myanmar-Kalaw-jongetje met baby(8)

Deze dag is ter vrije besteding. We raden u aan om een wandeling te maken, zowel de omgeving als het relatief koele klimaat lenen zich daar uitstekend voor. Zo kunt u langs Palaung-nederzettingen met hun indrukwekkende longhouses. De wandelingen zijn goed te doen voor een ieder met een normale, gezonde conditite. U kunt zo’n wandeling prima bij uw hotel boeken, er gaat dan een gids mee.

Wij vinden deze wandeling een absolute aanrader! Ook kunt u bij uw hotel fietsen huren, de omgeving leent zich uitstekend hiervoor.

 

Tip: Als u het leuk vindt om een stukje met een lokale trein te reizen, dan gaat u naar het mooie oude treinstationnetje van Kalaw voor een treintochtje van ongeveer een half uur á drie kwartier naar Aungban. Bijzonder leuk, u zit tussen de lokale bevolking (heel simpel allemaal). Het treinkaartje kost een habbekrats. De trein schommelt door het prachtige landschap.

U kunt vanaf Aungban een taxi terug nemen naar Kalaw.

 

Overnachting in Kalaw.

Inclusief ontbijt.

Dag 16 Kalaw - Pyin Oo Lwin

U wordt vandaag naar de luchthaven van Heho gebracht en vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Heho naar Mandalay. U rijdt vervolgens in ongeveer 1½ uur (ruim 40 kilometer) van Mandalay naar Pyin Oo Lwin. Het eerste deel is vlak, er wordt onder andere rijst verbouwd. Daarna de hoge bergen in, vanaf de bergpassen heeft u mooi uitzicht.

In Pyin Oo Lwin aangekomen brengt uw chauffeur u naar uw hotel.

 

Informatie Pyin Oo Lwin:

Pyin Oo Lwin (voorheen Maymyo geheten) is een voormalig Brits hillstation, genaamd naar de Britse kolonel May. De Engelsen kwamen hier graag vanwege het aangename klimaat, 1000 meter boven de zeespiegel. Er zijn nog vrij veel Engels-koloniale huizen. Kolonel May heeft het initiatief genomen tot de aanleg van de prachtige botanische tuinen, zeker een bezoek waard. Typerend voor deze stad zijn de vrolijk beschilderde koetsjes, zeer fotogeniek. Ze worden voor passagiers gebruikt, maar ook volgestouwd met koopwaar van de markt (dwaalt u daar rond, genieten). Bijzonder is de prachtige, uitgestrekte botanische tuin, heerlijk om hier een wandeling te maken. Interessante bezienswaardigheden verder zijn de Purcell-toren (een geschenk van koningin Victoria toentertijd) en de mooie Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. Vanaf de achthoekige Naungkangyi-pagode heeft u een mooi uitzicht over het stadje. U kunt ter plekke fietsen huren.

 

Overnachting in Pyin Oo Lwin.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur en binnenlandse vlucht.

Dag 17 Pyin Oo Lwin

DSC_0990(8) Myanmar-Pyin Oo Lwin-Garden3(8)

U kunt vandaag de hele dag op stap, uw chauffeur brengt u overal naar toe. Zie voor tips hierboven 'Informatie Pyin Oo Lwin'.

U heeft ook de tijd om buiten het stadje de mooie omgeving te verkennen. Bezoekt u bijvoorbeeld de prachtige watervallen.

 

Overnachting in Pyin Oo Lwin.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur.

Dag 18 Pyin Oo Lwin - Hsipaw

Een mooie reisdag, gedeeltelijk met de trein. U wordt naar het treinstation gebracht voor een treinrit van 2,5 a 3 uur met een lokale trein. Uw chauffeur koopt voor u de kaartjes. U heeft geluk als de trein stipt op tijd vertrekt. Verwacht absoluut geen luxe, maar u heeft in ieder geval redelijke zitplaatsen. Airconditioning is er niet en is ook niet nodig: er is geen glas in de ramen (de takken zwiepen tegen je gezicht als je niet uitkijkt, maar u heeft geen last van vieze ruiten, u kunt vanuit de trein mooie foto's maken). Reinheid kunt u wel vergeten.

Ga dan ook als het kan van te voren naar het toilet. Wel is het een hele ervaring.

 

Het landschap is heuvelachtig. Na ongeveer 2 uur wordt iedereen weer wat actiever, want de trein nadert de Goitek-brugt. Deze overspanning stamt uit het begin van de vorige eeuw, een waar kunstwerk! Vóór de trein bij de brug komt slingert hij zigzaggend naar beneden: dan ziet u de enorme brug aan de ene kant en dan rent u weer naar het andere raam. Aangekomen bij de kloof gaat de trein stapvoets de brug op: spectaculair! De enorme diepte maakt wel even indruk. Daarna nog ongeveer een half uur en dan komt u aan in het dorp Naung Pain. Uw chauffeur staat u daar op te wachten (het is de eerste halte na de kloof, u kunt geen bord zien met de naam er op, het stationnetje is nauwelijks als zodanig herkenbaar, maar u zult de chauffeur zeker zien, er uit dus). Naar Hsipaw rijdt u in ongeveer 1 uur.

 

Informatie Hsipaw:

Hsipaw is een plattelandsstadje, gelegen in een mooi berglandschap. Een verblijf in Hsipaw is niet zozeer bijzonder vanwege het plaatsje zelf, maar vanwege de prachtige wandelingen in de wijde omgeving. Hsipaw wordt overigens uitgesproken als: Tiboh (even oefenen).

 

Overnachting in Hsipaw.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur en treinrit.

Dag 19 Hsipaw

Myanmar-Hsipaw-trek(13)

Genieten vandaag van het mooie gebied. U kunt op de dag van aankomst deze tocht boeken bij uw hotel

(Een deel ervan is ook mogelijk, deze tocht is bedoeld als suggestie en is dus niet inclusief).

 

U gaat, als u deze tocht boekt, met een lokale gids die alle plekjes op zijn duimpje kent een wandeling maken vanaf uw hotel, na een kwartier bent u al in het prachtige buitengebied. U wandelt grotendeels over een buffelpad (gebruikt door buffels en boeren), dat zich tussen de landerijen doorslingert. Het is fantastisch om in alle rust in het boerenland tussen de gewassen door te lopen.

U ziet rijstvelden, groentetuinen, maar ook hier en daar papaya, ananas, sinaasappelen- Noem maar op. Het is een glooiend landschap, makkelijk dus, voor in principe een ieder met een normale gezondheid prima te doen.

 

U komt door Tai-dorpjes, waar men in eenvoudige houten huizen leeft (geen klederdracht). Neemt u een kijkje bij kleine huisindustrieën: weven, bamboevlechten, sigaren rollen (die beroemde knotsen, 'Cheroots'). De paadjes van soms niet meer dan een meter breed kronkelen tussen de erven door. De leukste ontmoetingen, als u zich daarvoor openstelt, zijn uw deel. Na enkele uren komt u bij het lokale restaurant... nou ja... een afdakje bij een boerenplaats, waar men wat bijverdient met typische streekmaaltijden. Gewoon aan een plastic tafeltje, hoe simpel kan het leven zijn. Daarna wandelt u naar de rivier. U gaat een boottocht maken over de Dotthawaddy-rivier, het eindpunt is een Shan-dorp. Daar kunt u rondwandelen. Maar bent u nog fit genoeg, dan gaat u de berg op naar een 150-jaar oud klooster. Wel zo'n drie kwartier omhoog. Maar troost u, naar beneden gaat sneller!

Vervolgens weer de boot in en in ongeveer een half uur komt u bij Hsipaw aan.

 

Overnachting in Hsipaw.

Inclusief ontbijt.

Dag 20 Hsipaw - Mandalay

U wordt door onze vertegenwoordiger bij uw hotel opgewacht en naar de luchthaven gebracht (transfer). U vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Lashio naar Mandalay. Vervolgens wordt u bij de luchthaven opgewacht en door de chauffeur naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Mandalay:

Mandalay is gelegen aan de Ayeyarwady-rivier. Het stadje vormt de uitvalsbasis voor fantastische tochten in de omgeving. Enkele van de meest fraaie bezienswaardigheden van het land liggen op een steenworp afstand. Denk aan de historische (konings)steden Mingun, Inwa (Ava), Sagaing en Amarapura. Maar ook Mandalay zelf is de moeite waard, zie de beschrijving van de bezienswaardigheden hieronder.

De wijk langs de rivier met zijn houten huizen, winkeltjes en zandpaden is een rustige tegenhanger van het roezige centrum.

Leuk om te bezoeken: een marionettenvoorstelling en een voorstelling van de Moustachebrothers (vrijheidsstrijders).

We raden af om te fietsen, het verkeer in Mandalay is te druk. Wel kunt u goed fietsen in de omgeving van Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé- transfers en binnenlandse vlucht.

Dag 21 Mandalay

11544310736_5274a43d98_k[1](8) Myanmar-Mandalay-U Bein Bride, avond(8) Myanmar-Mingun met non(8)

Dagtocht Mingun en Mandalay. Voor vandaag hebben we een boeiende dagtocht opgenomen. Eerst naar de Ayeyarwaddy-rivier, daar vandaan vaart u op een privéboot in ongeveer een uur naar Mingun, ten noorden van Mandalay. Mingun is de plaats waar ’s werelds grootste tempel had moeten staan. De plotselinge dood van koning Bodawpaya in 1819 maakte echter een abrupt einde hieraan.

Een aardbeving in 1838 bracht nog meer onheil. Ondanks alle onheilstijdingen is het schouwspel vanaf de boot op Mingun Paya nog immer bijzonder indrukwekkend te noemen. Hier maakt u wellicht de mooiste foto’s, vooral als monniken of nonnen in uw gezichtsveld lopen, met als achtergrond die indrukwekkende Mingun-pagode met zijn vier poorten. Dit bouwwerk, door zo’n twintigduizend slaven gemaakt, is na de dood van de toenmalige koning nooit afgemaakt door zijn 122 kinderen.

 

U wandelt vervolgens naar de grootste koperen bel ter wereld: 4 meter hoog en een doorsnede van 5 meter.

Nog een stukje verder wandelend wederom een bouwwerkwonder: de witte Hsinbyume-pagode, die de zeven bergen symboliseert.

 

Opmerking: Er is een katholieke Birmese zuster, die zich het lot heeft aangetrokken van bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen).

Ook hier wandelt u zo naar toe. Zij heeft een tehuis in Mingun opgericht. Het is indrukwekkend wat zij tot stand brengt (en u vergeet die stralende dame niet gauw). Het zal duidelijk zijn dat ze graag een financiële bijdrage ontvangt (of neem hoestdrank en aspirine mee).

 

U vaart terug naar de stad. U bezoekt in Mandalay prachtige historische monumenten van de stad, zoals Mahamuni-pagode en het Shwenandaw-klooster met zijn mooie houtsnijwerk. Een absoluut hoogtepunt vorm de Kuthodaw-pagode. In honderden spierwitte pagodes staan in marmeren tabletten de lessen van Boeddha opgesteld; een groot deel staat nog steeds ongeschonden in ‘s werelds grootste ‘boek’. Ook bezoekt u marmerhouwers (wit marmer van Mandalay) en houtsnijders. Indien de tijd het toelaat naar Mandalay Hill, van waar u een prachtig uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier en de stad.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, auto/busje met chauffeur, privé boottocht.

Dag 22 Mandalay

Dagtocht naar Sagaing, Inwa & Amarapura. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Rond 10:15 uur sluiten de monniken (of nonnen als u naar het Tha Kya Di Dar nonnenklooster gaat) in rijen achter elkaar aan richting het eten dat gedoneerd wordt. Een prachtig fotogeniek moment!

 

Vervolgens door naar Sagaing Hill. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap.

Daarna naar Inwa, in het verleden Ava geheten; het is geheel door water omgeven. U bezoekt het eiland en de bezienswaardigheden met paard-en-wagen, wel erg toeristisch maar bijzonder leuk. De Ava-brug is de enige vaste oeverbinding over de 2000 km lange Ayeyarwaddy-rivier. Deze voormalige hoofdstad stamt uit 1364. Ook dit historische verleden heeft monumenten nagelaten, zoals de scheve toren van Inwa, de restanten van het stenen klooster Maha Aungmye Bonzan en het charmante teakhouten-klooster Bagaya Kyaung.

Als afsluiter van vandaag de (hopelijk mooie) zonsondergang bij de grootste teakhouten-brug ter wereld, de 1,2 kilometer lange U Bein’s Brug, deze is ruim tweehonderd jaar oud. Het drukke leven op de brug is een prachtig schouwspel en levert menig fraai fotomoment op.

 

Overnachting in Mandalay.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, paard-en-wagen.

Dag 23 Mandalay - Monywa

DSC_1338_uu7cxq(8) Myanmar-Mandalay-Sagaing1(8)

Dagtocht, onderweg naar Monywa. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes tegen de berg 'aangeplakt' al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap. Daarna door naar de liggende Hlaungdawmu-boeddha, de op een na grootste liggende Boeddha van het land. En ook de Bodhi Tataung is prachtig. De er vlakbij liggende zeer indrukwekkende en kleurrijke Thanbuddhay-pagode bezoekt u erna. Dit enorme bouwwerk wordt wel de Borobudur van Myanmar genoemd.

 

U bent in een gebied met veel kleurrijke en glinsterende bouwwerken, de mooiste is de Thanboddhaya Pagode, de overige zijn ter ere van deze er omheen gebouwd. Net als de Borobudur is ook deze vierkant en trapsgewijs naar boven. Maar: hier kun je in, niet op. De kleuren binnen zijn niet te beschrijven, zo bont, het doet pijn aan je ogen. Er staan hier rond de vijf miljoen boeddha-beelden en beeldjes, velen van ongeveer 10-15 cm hoog.

 

In ongeveer 3 uur rijdt u via een mooie route naar de Chin Dwin-rivier, daarna in ruim een uur  naar de eeuwenoude grottempels van Hpo Win Daung. Onderaan de berg heeft men grotten uitgehouwen, waarin bijna vijf miljoen eeuwenoude Boeddha’s staan. De grotten vormen een lint van maar liefst 2 kilometer, het is aan u of u het hele stuk wilt lopen of dat u een stukje doet. Op een heuvel aan de overkant ligt Sheba Hill, een in de bergen uitgehakte verzonken stadje. Wonderlijk: de straten met de historische huizen liggen, net als de koopgoot van Rotterdam, in de diepte. En dan terug naar uw eigen auto/busje. Aan het eind van de middag komt u in uw hotel in Monywa aan.

 

Informatie Monywa:

Monywa is interessant vanwege de bezienswaardigheden in de nabije omgeving, zoals we beschrijven. Als deze bij Bagan of Mandalay zouden liggen, zou iedere bezoeker er naar toe gaan. Monywa is overigens bekend (bij de Birmezen) vanwege de verkoop van thanaka (geelachtig poeder, dat vrouwen op hun gezicht aanbrengen om hun huid te beschermen tegen de zon).

 

Overnachting in Monywa.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur.

Dag 24 Monywa - Bagan

U rijdt in ongeveer 2 uur zuidwaarts, naar Pakokku. Daar maakt- en verkoopt men traditionele kleding, dekens en doeken.

U kunt hier even rondwandelen. U gaat aan boord van uw privé-boot, een open boot, met een overkapping tegen de regen en zon.

U vaart over de rivier de Ayeyarwady (bekend van het gedicht ‘Road to Mandalay’ van Kipling) in ongeveer 2 uur stroomafwaarts naar Bagan. Van verre ziet u op een gegeven moment de skyline van Bagan: ontelbare punten van de historische pagodes.

Alles bij elkaar bent u vandaag een volle dag onderweg.

 

Informatie Bagan:

Bagan hoort natuurlijk thuis op de lijst van het Unesco Werelderfgoed, want waar ter wereld wist men in een tijdsbestek van 230 jaar ruim 4,400 tempels en pagodes uit de grond te stampen? Precies: in Bagan. De gouden periode van Bagan begon in 1057 na Christus. De komst van Kublai Khan in 1287 luidde het definitieve verval in. Birmezen begonnen de regio zelfs te mijden, omdat er geesten zouden rondwaren. Pas met de komst van de Britten herwon de regio iets van zijn oude grandeur en durfden ook de Birmezen er zich weer te vestigen. Niemand weet precies hoeveel monumenten Bagan herbergt. Het enorm grote gebied, ‘bezaaid’ met tempels en pagodes, is tegenwoordig een bezienswaardigheid van groot belang geworden. Bagan brengt weer geluk. De tempels zijn te vinden in een gebied met een omvang van 42 vierkante kilometer(!), de zogenaamde Bagan Archaeological Zone. De belangrijkste tempels bevinden zich in een straal van een paar kilometer rondom het ommuurde Old Bagan. Dankzij het droge klimaat hebben vele monumenten de tand des tijds goed kunnen weerstaan, hoewel het goud, het marmer en de edelstenen die de gebouwen bedekten, verdwenen zijn.

Restauratie van de ruïnes vindt stap voor stap plaats. Bagan ligt aan de mooie Ayeyarwady-rivier.

 

Er zijn fietsen te huur (bij de meeste hotels, anders in het plaatsje zelf), waarmee u (met routekaart) door het gebied kunt dwalen.

Heel leuk en makkelijk (het is een vrij vlak gebied). Heel wat anders, maar wel typisch voor Bagan: prachtige lakwerken waterkruiken en schalen, in de kleur van de rode aarde. Bezoekt u een lakwerkfabriekje, dat tevens natuurlijk een winkel is. Ook heel leuk: naar het plaatsje Nyaung-U, ten noorden van de historische vlakte gelegen. Hier is een grote markt, waar men alle dagelijkse zaken en voedsel verhandelt.

U zult er ook andere toeristen zien (ook wat kraampjes met zogenaamd oude gebruiksvoorwerpen), maar het is de zeer de moeite waard.

Nyaung-U is ook de officiële vestiging van de luchthaven (dit zult u ook bijna altijd op uw vliegticket aantreffen).

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeuren privé-boot.

Dag 25 Bagan

Dagtocht pagodevlakte. De allerbelangrijkste reden om naar Bagan te gaan is de immens grote, historische vlakte. Maar eerst brengt uw chauffeur u naar de roezige Nyaung Oo Market (in de vroege ochtenduren het leukst) en aan een lakwerkfabriekje. Dan naar een hoogtepunt van uw reis, het uitgestrekte historische gebied, zie de informatie dag van aankomst in Bagan. Als u op een van de grotere pagodes staat, ziet u overal de punten van de pagodes omhoog steken, hoe ver u ook kijkt. We vermelden niet alle tempels en pagodes, u mag zelf ook uw voorkeuren aangeven; uw chauffeur brengt u naar de meest interessante in dit uitgestrekte gebied. Terug naar uw hotel.

 

Uw chauffeur haalt u weer op, u gaat weer het gebied in. Bij een van de hoge pagodes kunt u genieten van de zonsondergang.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 26 Bagan

Myanmar-Bagan-zonsondergang(13)

Excursie tip.

Ten zuidoosten van Bagan ligt de heilige berg Popa; deze torent boven de vrij warme Myingyan-vlakte uit, vanuit de wijde omgeving kunt u de enorme, vrijstaande berg in het landschap ontwaren. De berg is ooit ontstaan na een aardbeving. Mount Popa is de heiligste berg van Myanmar en een pelgrimsoord van Birmezen, omdat het ook de plek is waar de 37 nats of geesten worden aanbeden. Draag geen zwarte of rode kleding, zeg geen slechte dingen, vloek niet en neem geen vleesproducten mee. Een slecht gestemde nat betekent onheil.

 

Het is wel een hele klim, u volgt een steil, overdekt pad en doet er bergopwaarts zo’n 30/45 min. over. Bent u eenmaal bovenop aangeland, dan lijkt het door de vele kloostertjes en witte pagodes wel of u in een sprookje bent beland. En dan het uitzicht: Het panorama over de vlaktes rond Bagan behoort tot de mooiste van het land.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt.

Dag 27 Bagan - Pyay

In ongeveer 9 uur rijdt uw chauffeur vandaag naar Pyay via een mooie, landelijke route.

Zo halverwege ziet u dat het landschap weelderiger wordt.

 

Informatie Pyay:

Pyay is de enige plaats in Myanmar wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Pyay is een rustig stadje, dat nauwelijks door toeristen wordt bezocht. Het ligt in een mooie groen landschap aan de Ayeyarwady-rivier, die dwars door het land stroomt. In het verre verleden was Pyay door zijn ligging aan de rivier een belangrijk handelscentrum. De Shwesandaw-pagode is de moeite van een bezoek waard. Deze ligt op een heuvel, vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier. Ook de Sehtetgy-pagode, met de enorme zittende boeddha is interessant. Deze indrukwekkende boeddha is vanaf de Shwesandaw-pagode al te zien. En verder dwaalt u door het stadje, leuke ontmoetingen zullen ongetwijfeld uw deel zijn.

 

Overnachting in Pyay.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur.

Dag 28 Pyay

Pyay-rijst-vrouw(8) Myanmar 2012 215(8) D_8205 Htonbo(8)

Een prachtige dagtocht vandaag: boottocht en het werelderfgoed Sri Kestra. Met uw chauffeur rijdt u in ongeveer twee uur, gedeeltelijk langs de Ayeyarwady-rivier, naar het dorp Htonbo. Daar vandaan maakt u een boottocht op deze rivier stroomafwaarts naar Mount Akauk. Het weelderig groene landschap heeft ravijnen, kloven en waterpartijen. In de rotsen zijn honderden Boeddhabeelden uitgehouwen, zeer indrukwekkend. Als u wilt, dan kunt u hier een stukje de berg op. Het is een pittig klimmetje, maar zeker de moeite waard! (denk aan goed schoeisel).Terug naar Pyay. Uw chauffeur staat u op te wachten om naar het historische stadje Phu te gaan, waar oudheden de rijke geschiedenis laat zien; door Unesco is het opgenomen in de lijst van werelderfgoederen.

 

Overnachting in Pyay.

Inclusief ontbijt, auto/busje met chauffeur en boottocht.

Dag 29 Pyay - Yangon

In ruim een halve dag (ongeveer 5 uur) rijdt u vandaag naar Yangon.

Onderweg bezoekt u de unieke Shwemyatman boeddha, een boedhha met een wit gezicht en een gouden bril als geschenk van een kolonel om zo het gezichtsvermogen van zijn vrouw te verbeteren. U rijdt door een glooiend en lieflijk landschap.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur.

Dag 30 Vertrek Yangon

U wordt door onze vertegenwoordiger bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt en privé-transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen