1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Actief & Cultureel Myanmar

Liefhebbers van fietsen en wandelen (treks) kunnen volop aan hun trekken komen. In deze reis hebben we veel actieve onderdelen opgenomen, zowel in highlight-plaatsen als in onbekende gebieden. Onbekende bergstammen verwelkomen u in Keng Tong.

Zo bezoekt u het schitterende Inle Lake, maar om er te komen wandelt u twee dagen hier naar toe. En de lokale trein vanaf Pyin Oo Lwin brengt u over de spectaculaire Goitekpas richting het prachtige Hsipaw. Maar ook in Bagan: fietsen tussen in de pagode-vlakte.

Wat maakt deze reis bijzonder
Het koloniale centrum van Yangon
Boottocht over Inle Lake
4400 tempels & pagodes bij Bagan
Renee2
Renée
Myanmar vind ik een ontdekking! Wat heb ik genoten: al die glans en die aardige mensen, die blij zijn dat je komt. U weet me te vinden.
Prijsindicatie vanaf € 3350,- per persoon
Reisduur: 23 dagen / 22 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Actief & Cultureel Myanmar

Dag 1      Aankomst Yangon               

Dag 2      Kalaw                                   

Dag 3      Kalaw                                   

Dag 4      Nan Ta Le Pao                    

Dag 5      Nan Ta Le Pao                    

Dag 6      Inle Lake

Dag 7      Inle Lake 

Dag 8      Keng Tong 

Dag 9        Keng Tong

Dag 10      Keng Tong

Dag 11      Mandalay

Dag 12      Mandalay

Dag 13      Mandalay

Dag 14      Pyin Oo Lwin

Dag 15      Hsipaw

Dag 16      Hsipaw

Dag 17      Mandalay

Dag 18      Monywa

Dag 19      Bagan

Dag 20      Bagan

Dag 21      Bagan

Dag 22      Yangon

Dag 23      Vertrek Yangon

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Yangon

Myanmar-Yangon-liggende Boeddha Chaukhtatkyi1(8) Myanmar-Yangon-kindje-schattig(8) Myanmar-Yangon-Shwedagon pagode4(8)

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht (privé-transfer).

 

Kennismaking met Yangon, halve dagtocht.

U bezoekt de Sule-pagode en de kolossale, liggende Boeddha Chaukhtatkyi. U wandelt vervolgens door het koloniale centrum met zijn vele imposante Engels-koloniale gebouwen (helaas staan er wel een paar gebouwen leeg die er wat verwaarloosd bij staan). Het Bogyoke Aung San museum is ook een bezoek waard (gelegen in het Oude huis van Aung San), de naam is misschien niet een heel bekend maar de meeste mensen zullen de naam Aung San herkennen vanwege zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Ze is de meest herkenbare figuur in de strijd voor de democratie in Myanmar en bracht het grootste deel van twee decennia onder huisarrest door (gesloten op maandag en feestdagen). En tenslotte naar het meest indrukwekkende tempelcomplex van Azië: de Shwedagon-pagode.

 

Informatie Yangon:

Yangon is een miljoenenstad, ook Yangon gaat mee in de vaart der volkeren en daar horen ook de files bij. Echte wolkenkrabbers zult u er niet aantreffen, wel zijn er al hoge gebouwen. De stad is met voornamelijk laagbouw in de breedte gegroeid. Er leven aanzienlijke Chinese en Indiase gemeenschappen temidden van de Birmezen. Ze hebben hun tradities en gewoontes in ere gehouden. Yangon is zeer interessant met zijn glanzende pagodes, Brits-koloniale stadsdeel bij de rivier en de straatjes waar de lokale bevolking leeft.

De eeuwenoude, markante Sule-pagode domineert het stadscentrum. De ochtend begint met de monniken en nonnen die in alle stilte hun dagelijkse kost ophalen langs de deur. In de theehuizen is het al vroeg een drukte van belang. De bazaars rondom de Bogyoke Aung San-markt (ook wel Scott-market genoemd) vullen zich met enthousiaste marktlieden. Verse groenten en fruit, cassettebandjes met de laatste top-tien hits, Birmese jade en goud liggen te wachten op kopers.

 

‘Mingalabar!’ klinkt het vriendelijk uit de mond van een marktkoopvrouw als zij een toerist ontdekt in de menigte.

Een ontluikende glimlach volgt. Haar gezicht is prachtig versierd met thanakapoeder, het Birmese antwoord op de westerse make-up.

De poeder is afkomstig van de sandelhoutboom en dient als make-up en als bescherming tegen de felle zon.

Meisjes en vrouwen in het hele land sieren hun gezichten hiermee (soms zelfs mannen).

 

Vanaf alle plaatsen in Yangon zichtbaar: de Schwedagon-pagode, een hoogtepunt van het land. De pagode draagt een gewicht aan goud van zo'n 600 ton(!) en vormt een van de grootste goudreserves ter wereld; met een hoogte van bijna honderd meter ontwaart u vanaf enkele kilometers het symbool van de ruim 2500 jaar Birmese beschaving. In Yangon zijn restaurants van alle niveau's aanwezig.

Een absolute aanrader is echter Le Planteur, gevestigd in een Brits-koloniaal huis; rekent u op westerse prijzen.

U dient wel (bijv. via uw gids of het hotel) te reserveren, er zijn er meer die dit leuk vinden.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief privé-transfer.

Dag 2 Yangon - Kalaw

U wordt door onze vertegenwoordiger bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

Daarna vliegt u met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Yangon naar Heho. U wordt bij de luchthaven van Heho opgewacht door uw chauffeur. De tocht naar Pindaya voert langs akkers waar aardappelen, kool, etc wordt verbouwd en door bergdorpjes, waar 's morgens vaak kleurrijke markten zijn. Hier even rondwandelen tussen de kleurrijke bergbewoners. En dan door naar Pindaya, een rustig plattelandsstadje, dat beroemd is geworden door zijn berg met kalksteengrotten.

U heeft hier de tijd om de grot te bezichtigen.

 

Tussen de stalactieten en stalagmieten staan rond de achtduizend boeddhabeelden in vele soorten en maten opgesteld.

Zo ongelooflijk indrukwekkend en mooi! Heel leuk om te bezoeken als de tijd het toelaat: een papierfabriekje, waar u zelf ook bloembladeren in de papierbrij mag leggen: en dan maar wachten tot het opgedroogd is en u uw eigen papieren tafellaken mee kunt nemen. Vervolgens gedeeltelijk dezelfde route terug en dan westwaarts, door naar Kalaw.

U bent alles bij elkaar vanaf de luchthaven zo rond de 5 uur onderweg.

 

Informatie Kalaw:

De indrukwekkende bergpartijen, vruchtbare valleien en autonome bergstammen gecombineerd met het aangename (koele) klimaat maakten dit plaatsje in het Shan-bergplateau al in de 19de eeuw tot een populair vakantiegebied. De Britten stichtten in Birma tal van bergstations, die tijdens de hete zomermaanden een geliefd toevluchtsoord werden. Kalaw is zo’n bergstation. Het ligt op een hoogte van ruim 1300 meter. Het lijkt alsof je in Engeland bent: heuvelachtig groen landschap, hier en daar Engelse huizen en niet te geloven (u bent in Azie!): afrikaantjes, dahliah’s, margrieten, kortom wat bij u in de tuin groeit, treft u daar aan. En nog vele Engels-koloniale huizen. Bezienswaardigheden zijn: Nee Paya, een mooie goudkleurige boeddha en de katholieke Christ the King-kerk.

Verder is er niet zoveel te zien in het stadje, de omgeving is mooi.

 

Overnachting in Kalaw.

Inclusief ontbijt, privé-transfer, privé-auto/busje met chauffeur en binnenlandse vlucht.

Dag 3 Kalaw

P1100979(13)

Fietsexcursie Kalaw. Vroeg in de ochtend begint u aan de fietstocht naar Myin Ma Hti grotten net ten oosten van Kalaw, op de Kalaw - Loikaw Highway. U bent zo'm 1,5 uur onderweg. Het is een mooie tocht, en eenmaal over de pas, ziet u de uitgestrekte heuvels zo ver als het oog kan zien.

 

De grotten zijn iets meer dan een 300 meter lang, in de grot zijn stalactieten en natuurlijke formaties op de muren die bekend staan om hun griezelige gelijkenis met het leven-achtige objecten zoals 'headless human body structure'.

Voor de middag rijdt u weer terug naar uw hotel in Kalaw.

 

Overnachting in Kalaw.

Inclusief ontbijt, fietsen en Engelssprekende gids.

Dag 4 Kalaw - Nan Ta Le Pao

Deze trek is door een ieder met een goede gezondheid goed te doen, maar u wandelt wel in een bergachtig gebied, uw conditie moet wel goed zijn al is het geen zware trek. De nachtrust zal eveneens niet zo verkwikkend zijn als in een hotel. Het gebied leent zich wel heel goed voor treks: redelijk koel en u wandelt van het hogere Kalaw naar het lagergelegen Inle Lake.

 

Vanochtend begint de boeiende wandeltocht, oftewel trektocht onder begeleiding van een gids (met een beetje geluk spreekt hij wat Engels, maar met handen en voeten kom je ook een heel eind). Vanuit Kalaw wandelt u in ongeveer 2 uur naar Look Pyin, een Danu-bergstamdorp. U wandelt daar even rond, de ontmoetingen zijn erg leuk, men verwelkomt u met gezonde nieuwsgierigheid. En weer op stap.

Een wandeling van een uur naar het dorp Taung Yoe, net als in het vorige dorp leeft men hier van de akkerbouw. Hier luncht u.

 

En dan het laatste stukje vandaag: nog een uur lopen naar het Nan Ta Le Pao-dorp, waar de Pao-mensen leven. U heeft vandaag rond de 5 uur gelopen. U overnacht in het klooster of andere echt simpele accommodatie. U slaapt op een matras op de grond, er zijn dekens.

Koopt u ergens onderweg voorafgaande aan de deze tocht, een doek, u kunt zich daar dan in wikkelen komende nacht (dekens en kussens gaan zo weer de kast in voor de volgende gasten). Neemt u voor deze trek een handdoek mee (alleen tijdens trek is dat nodig).

Kortom: De accommodaties zijn hier simpel (behelpen), zo is praktisch altijd het afgeschermde toilet buiten en kunt u zich wassen bij een kraantje, hopelijk ook afgeschermd.

 

Overnachting in Nan Ta Le Pao.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transport naar startpunt en gids tijdens de trektocht.

Dag 5 Nan Ta Le Pao - Hti Thein Dorp

Myanmar-Kalaw-baby(8) P1110090_awio9j(8)

Na uw ontbijt in het klooster neemt u weer de benenwagen en wandelt u in ongeveer een uur naar Ba Nin Gone, waar het Danu-bergvolk leeft. Vervolgens loopt u langs met name groentetuinen nog eens anderhalf uur naar het Pao-dorp Tun Kong, waar u luncht. En dan weer op stap, naar het Pao-dorp Pattu Pauk. In dit bergstamplaatsje leeft men voornamelijk van bamboevlechten: Matten en Manden.

 

Het laatste stukje vandaag leidt naar het Hti Thein-dorp, waar u overnacht in het klooster of bij een lokale familie.

De overnachtingsplek is vergelijkbaar met die van de vorige nacht. U heeft vandaag wederom rond de 5 uur gewandeld.

 

Overnachting in  Hti Thein.

Inclusief ontbijt, lunch, diner en gids tijdens de trektocht.

Dag 6 Hti Thein - Inle Lake

U wandelt grotendeels bergafwaarts over een onverharde weg en door twee typische Pa'O-bergstamdorpen. Een minder leuke route dan de heenweg via een onverharde weg, maar wel prachtige vergezichten. Al met al bent u zo'n 3 uur aan het lopen. Bij het dorp Indain gaat u lunchen. U bent dan op een heel bijzondere plek, die ook door de meeste Inle Lake-bezoekers op het programma staat. De uitbundige vegetatie doet denken aan een scène uit een van de Indiana Jones films. Dit half vervallen fantastisch mooie 17de-eeuwse pagode-complex, is bijzonder en zeer fotogeniek. Vervolgens wordt u naar uw hotel aan het Inle lake gebracht.

 

Informatie Inle Lake:

Het Inle Lake is een meer, zoals u nergens anders zult aantreffen! Dorpen op palen, drijvende tuinen, beenroeiers, hoge bergen rondom en dan ook nog eens de bergstammen die rondom het meer leven (tot aan Pindaya en Kalaw toe). Het hooggelegen meer heeft een lengte van 22 kilometer en is het leefgebied van de Shans en de Intha’s. In maar liefst 17 dorpen op palen hebben zij zich volledig aangepast aan het leven op en rond het meer. Het is een vrij koel gebied. Tal van oude ambachten worden in de dorpen nog steeds in ere gehouden.

De vissers zijn wereldberoemd, omdat de omstandigheden hen hebben geleerd om met één been te peddelen. Zo houden ze de armen vrij om het visnet uit te gooien en hebben ze al staande geen problemen om over de drijvende tuinen heen te kijken.

 

Men verbouwt er tomaten, kool, bonen en ook verschillende soorten bloemen. Met wier, dat zij uit het water vissen, worden de tuinen regelmatig opgehoogd of uitgebreid. U blijft zich verbazen en u blijft fotograferen! En dan zijn er de kleurrijke bergbewoners, die niet op het meer leven, maar rondom. Zij bieden hun waren op marktjes aan, heel leuk om te zien, de meesten dragen hun traditionele kleding.

De markten zijn 1 x in de 5 dagen (5-daagse week hanteert men hier i.p.v. 7 dagen), het is dus niet in te plannen met onze kalender welke wanneer is. Maar er zijn veel markten, het lukt meestal wel om een markt te bezoeken (daarnaast komt u ook in dorpen waar men leeft, u zult dus altijd wel bergstammen zien. Aanrader: heeft u er tijd voor en zin er in, huurt u dan fietsen. Vele hotels verhuren deze

(op het vasteland gelegen hotels), zo niet, dan kunt u naar Nyaung Shwe gaan hiervoor (dit plaatsje is de toegangspoort tot het Inle Lake, hier vandaan vertrekken ook alle boten). Maakt u een fietstocht naar een winery (jawel!): een heel leuk doel voor uw uitstapje.

Verdwalen kan eigenlijk niet.

 

Overnachting aan het Inle Lake.

Inclusief ontbijt, lunch, trek met uw gids, Indain-ruïnepagoda's en privé-transfer naar uw hotel.

Dag 7 Inle Lake

Myanmar-Inle Lake-drijvende tuin(8) Zeilen Kanaal 2012 729(8) Myanmar 2012 1404(8)

Bootexcursie halve dag op het meer. Een eerste kennismaking, per boot uiteraard, met het Inle Lake en haar bewoners.

Het meest opvallend zijn wel de beenroeiers (camera in de aanslag!). De boottocht voert naar Innpawkhone Village, waar men bedreven is in zijdeweven. Ook bezoekt u Nanpan met zijn bootwerven en sigarenfabriekje (die enorm dikke typisch Birmese sigaren, cheroots). Vervolgens naar de Phaungdaw U-pagode en, als er tijd is, naar Leshae Village, waar men bijzondere boeddha-beelden heeft staan.

U vaart naar de beroemde drijvende tuinen. Hier worden voornamelijk tomaten geplant omdat deze het hele jaar door geoogst kunnen worden. De volgorde is afhankelijk van de locatie van uw hotel aan het meer.

 

Overnachting aan het Inle Lake.

Inclusief ontbijt, privé-boot met bootsman (geen gids).

Dag 8 Inle Lake - Keng Tong

U wordt bij uw hotel opgehaald en in ongeveer 3 kwartier door uw chauffeur naar de luchthaven van Heho gebracht. U vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Heho naar Keng Tong. Na uw vlucht wordt u door uw chauffeur bij de luchthaven opgehaald en naar uw hotel gebracht (transfer).

 

Informatie Keng Tong:

Deze afgelegen plaats in het oosten van Birma heet officieel Kyaing Tong, Keng Tung is de oude naam, die veel mensen liever hanteren.

Op uw vliegticket en op de luchthaven treft u dus de benaming Kyaing Tong aan. Het is een rommelig stadje. U gaat naar dit gebied vanwege de prachtige wandelingen/treks die u in de omgeving kunt maken: vele bergstammen leven hier op nog authentieke wijze, de beschrijvingen ziet u op de dag of dagen hierna. Het plaatsje zelf heeft niet zoveel, maar toch is het aardig om het op de dag van aankomst te verkennen met uw chauffeur. Er zijn nog restanten van de historische stadsmuur, er is een katholieke kerk met een weeshuis ernaast en er is uiteraard een boeddhistisch klooster. Ook zijn er nog enkele huizen uit de Brits-koloniale tijd. Heel mooi is het meer midden in het stadje, het Naung Tongmeer, u wandelt daar heerlijk rustig omheen.

 

Maar spectaculair is de markt, 's morgens te bezoeken. Hij is enorm groot, je hebt het gevoel dat de markt groter is dan het stadje zelf. Je kijkt je ogen uit naar het kleurrijke geweld van alle soorten groenten, fruit, vis, gebruiksartikelen, noem maar op. De mensen zitten meestal op de grond of op een kleine verhoging, erboven zijn kleurige zeilen tegen de regen en de zon gespannen.

U dwaalt er rustig een uur rond en dan heeft u nog niet alles gezien. Vroeg op dus morgenochtend.

 

Overnachting in Keng Tong

Inclusief ontbijt, privé-transfers en binnenlandse vlucht.

Dag 9 Keng Tong

Wandelen/trek vandaag. Naar de geweldig kleurrijke markt, camera in de aanslag. Kies uit wat u wilt eten, u kunt kiezen uit allerlei heerlijkheden (uw gids adviseert u, hij weet wat er in zit). U betaalt dit ter plekke aan de verkoper (luttele bedragen). En dan met uw gids en chauffeur het berggebied in. Uw chauffeur brengt u naar het startpunt en pikt u op bij het eindpunt. U bespreekt met uw gids wat u gaat doen. De gids zal proberen in te schatten met zijn mensenkennis wat bij u past. Er zijn zoveel mogelijkheden dat wij het programma (zwaarte en de te bezoeken dorpen) niet van te voren vaststellen, dat is onzin.

 

In het gebied rondom Keng Tong leven vele bergstammen, allen verscholen in hun dorpen in mooie beboste bergen. Opsomming van de soorten bergstammen: Ann (ook Eng genaamd), Akha, Lahu, Lahu-shi, Loi, Akhu, Palaung, Tei. U treft in de dorpen oude vrouwen (zij passen op de jonge kinderen) en jonge vrouwen die een kind zogen aan. En: 1 man (voor bescherming). Alle anderen zijn in de velden aan het werk. De simpele huizen zijn van hout, men slaapt op matten of dunne matrasjes op de grond, in hun huis wordt gekookt boven een vuur van spokkelhout (afvoer middels een gat in het dak). Via bamboegoten leidt men het rivierwater naar het dorp.

Toiletten zijn er niet, het bos is groot genoeg.

 

Grofweg zijn er drie mogelijkheden:

1. Makkelijk: Dit is voor in feite iedereen die een paar uur kan lopen goed te doen. Geen echt steile bergpaden. Dit betekent ook dat niet meer iedere bergbewoner in klederdracht loopt; vanwege de toegankelijkheid komen zij nu sneller in aanraking met zowel buitenlanders als de bewoners van Keng Tong. Het zijn meestal de oude vrouwen die nog vasthouden aan hun kledingtraditie.

Maar nog steeds wonen ze in authentieke huizen (beter gezegd: hutten). Zeer interessant.

 

2. Normaal: (althans: zo noemen de sportieve gidsen het). Vergelijkt u het met wandelen in de Oostenrijkse bergen: stukken omhoog en daarna weer makkelijk. Maar hier is het warm, dus zwaarder. U kunt natuurlijk ook de eerste dag een makkelijke trek maken en u de tweede dag meer inspannen. U komt nu echt in behoorlijke authentieke dorpen, praktisch iedereen in dracht.

Uw moeite wordt rijkelijk beloond.

 

3. Zwaar: Naar de meest afgelegen dorpen. Deze treks volgen lange en vrij steile bergpaden, alleen geschikt voor de geoefende hikers.

Deze treks zijn duurder dan bovenstaande, de chauffeur moet een stuk verder rijden voor u kunt beginnen. Meerprijs bij aanvraag.

Maar als u ter plekke besluit de zware tochten te doen betaalt u de meerprijs ook gewoon ter plekke.

 

Overnachting in Keng Tong.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 10 Keng Tong

Myanmar-Keng Tong-vrouw(8) Myanmar-Keng Tong(8)

Meteen de bergen in of toch nog een keer naar de markt? Het is aan u. Vandaag gaat u wederom wandelen. Zoals gezegd bespreekt u met uw gids wat u vandaag gaat doen, u heeft nu al wat ervaring, u kunt nu wel goed inschatten wat u aankunt. Het gebied is zo uitgestrekt dat u in alle drie de categorieën talrijke mogelijkheden heeft om alle dagen verschillende dorpen en bergstammen te bezoeken. Geniet er van!

 

Overnachting in Keng Tong.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 11 Keng Tong - Mandalay

U wordt door uw chauffeur van uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht. U vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Keng Tong naar Mandalay. U wordt vervolgens weer opgewacht en naar uw hotel gebracht (transfer).

 

Informatie Mandalay:

Mandalay is gelegen aan de Ayeyarwady-rivier. Het stadje vormt de uitvalsbasis voor fantastische tochten in de omgeving. Enkele van de meest fraaie bezienswaardigheden van het land liggen op een steenworp afstand. Denk aan de historische (konings)steden Mingun, Inwa (Ava), Sagaing en Amarapura. Maar ook Mandalay zelf is de moeite waard, zie de beschrijving van de bezienswaardigheden hieronder.

De wijk langs de rivier met zijn houten huizen, winkeltjes en zandpaden is een rustige tegenhanger van het roezige centrum.

Leuk om te bezoeken: een marionettenvoorstelling en een voorstelling van de Moustachebrothers (vrijheidsstrijders). We raden af om te fietsen, het verkeer in Mandalay is te druk. Wel kunt u goed fietsen in de omgeving van Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 12 Mandalay

11498926335_ee553e31a3_k[1](8) Myanmar-Mandalay-ceremonie(8)

Dagtocht Mingun en Mandalay. Voor vandaag hebben we een boeiende dagtocht opgenomen. Eerst naar de Ayeyarwaddy-rivier, daar vandaan vaart u op een privéboot in ongeveer een uur naar Mingun, ten noorden van Mandalay. Mingun is de plaats waar ’s werelds grootste tempel had moeten staan. De plotselinge dood van koning Bodawpaya in 1819 maakte echter een abrupt einde hieraan.

Een aardbeving in 1838 bracht nog meer onheil. Ondanks alle onheilstijdingen is het schouwspel vanaf de boot op Mingun Paya nog immer bijzonder indrukwekkend te noemen. Hier maakt u wellicht de mooiste foto’s, vooral als monniken of nonnen in uw gezichtsveld lopen, met als achtergrond die indrukwekkende Mingun-pagode met zijn vier poorten. Dit bouwwerk, door zo’n twintigduizend slaven gemaakt, is na de dood van de toenmalige koning nooit afgemaakt door zijn 122 kinderen.

 

U wandelt vervolgens naar de grootste koperen bel ter wereld: 4 meter hoog en een doorsnede van 5 meter.

Nog een stukje verder wandelend wederom een bouwwerkwonder: de witte Hsinbyume-pagode, die de zeven bergen symboliseert.

 

Opmerking: Er is een katholieke Birmese zuster, die zich het lot heeft aangetrokken van bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen).

Ook hier wandelt u zo naar toe. Zij heeft een tehuis in Mingun opgericht. Het is indrukwekkend wat zij tot stand brengt (en u vergeet die stralende dame niet gauw). Het zal duidelijk zijn dat ze graag een financiële bijdrage ontvangt (of neem hoestdrank en aspirine mee).

 

U vaart terug naar de stad. U bezoekt in Mandalay prachtige historische monumenten van de stad, zoals Mahamuni-pagode en het Shwenandaw-klooster met zijn mooie houtsnijwerk. Een absoluut hoogtepunt vorm de Kuthodaw-pagode. In honderden spierwitte pagodes staan in marmeren tabletten de lessen van Boeddha opgesteld; een groot deel staat nog steeds ongeschonden in ‘s werelds grootste ‘boek’. Ook bezoekt u marmerhouwers (wit marmer van Mandalay) en houtsnijders. Indien de tijd het toelaat naar Mandalay Hill, van waar u een prachtig uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier en de stad.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, auto/busje met chauffeur, privé boottocht.

Dag 13 Mandalay

Dagtocht naar Sagaing, Inwa & Amarapura. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Rond 10:15 uur sluiten de monniken (of nonnen als u naar het Tha Kya Di Dar nonnenklooster gaat) in rijen achter elkaar aan richting het eten dat gedoneerd wordt. Een prachtig fotogeniek moment!

 

Vervolgens door naar Sagaing Hill. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap.

Daarna naar Inwa, in het verleden Ava geheten; het is geheel door water omgeven. U bezoekt het eiland en de bezienswaardigheden met paard-en-wagen, wel erg toeristisch maar bijzonder leuk. De Ava-brug is de enige vaste oeverbinding over de 2000 km lange Ayeyarwaddy-rivier. Deze voormalige hoofdstad stamt uit 1364. Ook dit historische verleden heeft monumenten nagelaten, zoals de scheve toren van Inwa, de restanten van het stenen klooster Maha Aungmye Bonzan en het charmante teakhouten-klooster Bagaya Kyaung.

Als afsluiter van vandaag de (hopelijk mooie) zonsondergang bij de grootste teakhouten-brug ter wereld, de 1,2 kilometer lange U Bein’s Brug, deze is ruim tweehonderd jaar oud. Het drukke leven op de brug is een prachtig schouwspel en levert menig fraai fotomoment op.

 

Overnachting in Mandalay.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, paard-en-wagen.

Dag 14 Mandalay - Pyin Oo Lwin

Myanmar-Mandalay-monnik kindjes(13)

Dagtocht, onderweg naar en in Pyin Oo Lwin. U rijdt in ongeveer 1½ uur (ruim 40 kilometer) van Mandalay naar Pyin Oo Lwin.

Het eerste deel is vlak, er wordt onder andere rijst verbouwd. Daarna de hoge bergen in, vanaf de bergpassen heeft u mooi uitzicht.

In Pyin Oo Lwin aangekomen gaat u het stadje bekijken, zie hieronder de bezienswaardigheden.

 

Informatie Pyin Oo Lwin:

Pyin Oo Lwin (voorheen Maymyo geheten) is een voormalig Brits hillstation, genaamd naar de Britse kolonel May. De Engelsen kwamen hier graag vanwege het aangename klimaat, 1000 meter boven de zeespiegel. Er zijn nog vrij veel Engels-koloniale huizen. Kolonel May heeft het initiatief genomen tot de aanleg van de prachtige botanische tuinen, zeker een bezoek waard. Typerend voor deze stad zijn de vrolijk beschilderde koetsjes, zeer fotogeniek. Ze worden voor passagiers gebruikt, maar ook volgestouwd met koopwaar van de markt (dwaalt u daar rond, genieten). Bijzonder is de prachtige, uitgestrekte botanische tuin, heerlijk om hier een wandeling te maken. Interessante bezienswaardigheden verder zijn de Purcell-toren (een geschenk van koningin Victoria toentertijd) en de mooie Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. Vanaf de achthoekige Naungkangyi-pagode heeft u een mooi uitzicht over het stadje. U kunt ter plekke fietsen huren.

 

Overnachting in Pyin Oo Lwin.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 15 Pyin Oo Lwin - Hsipaw

Een mooie reisdag, gedeeltelijk met de trein. U wordt naar het treinstation gebracht voor een treinrit van 2,5 a 3 uur met een lokale trein. Uw chauffeur koopt voor u de kaartjes. U heeft geluk als de trein stipt op tijd vertrekt. Verwacht absoluut geen luxe, maar u heeft in ieder geval redelijke zitplaatsen. Airconditioning is er niet en is ook niet nodig: er is geen glas in de ramen (de takken zwiepen tegen je gezicht als je niet uitkijkt, maar u heeft geen last van vieze ruiten, u kunt vanuit de trein mooie foto's maken). Reinheid kunt u wel vergeten, ga dan ook als het kan van te voren naar het toilet. Wel is het een hele ervaring.

 

Het landschap is heuvelachtig. Na ongeveer 2 uur wordt iedereen weer wat actiever, want de trein nadert de Goitek-brugt.

Deze overspanning stamt uit het begin van de vorige eeuw, een waar kunstwerk! Vóór de trein bij de brug komt slingert hij zigzaggend naar beneden: dan ziet u de enorme brug aan de ene kant en dan rent u weer naar het andere raam. Aangekomen bij de kloof gaat de trein stapvoets de brug op: spectaculair! De enorme diepte maakt wel even indruk. Daarna nog ongeveer een half uur en dan komt u aan in het dorp Naung Pain. Uw chauffeur staat u daar op te wachten (het is de eerste halte na de kloof, u kunt geen bord zien met de naam er op, het stationnetje is nauwelijks als zodanig herkenbaar, maar u zult de chauffeur zeker zien, er uit dus). Naar Hsipaw rijdt u in ongeveer 1 uur.

 

Informatie Hsipaw:

Hsipaw is een plattelandsstadje, gelegen in een mooi berglandschap. Een verblijf in Hsipaw is niet zozeer bijzonder vanwege het plaatsje zelf, maar vanwege de prachtige wandelingen in de wijde omgeving. Hsipaw wordt overigens uitgesproken als: Tiboh (even oefenen).

 

Overnachting in Hsipaw.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en treinrit.

Dag 16 Hsipaw

Myanmar-Hsipaw-dorp(13)

Genieten vandaag van het mooie gebied. U kunt op de dag van aankomst deze tocht boeken bij uw hotel

(Een deel ervan is ook mogelijk, deze tocht is bedoeld als suggestie en is dus niet inclusief).

 

U gaat, als u deze tocht boekt, met een lokale gids die alle plekjes op zijn duimpje kent een wandeling maken vanaf uw hotel, na een kwartier bent u al in het prachtige buitengebied. U wandelt grotendeels over een buffelpad (gebruikt door buffels en boeren), dat zich tussen de landerijen doorslingert. Het is fantastisch om in alle rust in het boerenland tussen de gewassen door te lopen.

U ziet rijstvelden, groentetuinen, maar ook hier en daar papaya, ananas, sinaasappelen- Noem maar op. Het is een glooiend landschap, makkelijk dus, voor in principe een ieder met een normale gezondheid prima te doen.

 

U komt door Tai-dorpjes, waar men in eenvoudige houten huizen leeft (geen klederdracht). Neemt u een kijkje bij kleine huisindustrieën: weven, bamboevlechten, sigaren rollen (die beroemde knotsen, 'Cheroots'). De paadjes van soms niet meer dan een meter breed kronkelen tussen de erven door. De leukste ontmoetingen, als u zich daarvoor openstelt, zijn uw deel. Na enkele uren komt u bij het lokale restaurant... nou ja... een afdakje bij een boerenplaats, waar men wat bijverdient met typische streekmaaltijden. Gewoon aan een plastic tafeltje, hoe simpel kan het leven zijn. Daarna wandelt u naar de rivier. U gaat een boottocht maken over de Dotthawaddy-rivier, het eindpunt is een Shan-dorp. Daar kunt u rondwandelen. Maar bent u nog fit genoeg, dan gaat u de berg op naar een 150-jaar oud klooster. Wel zo'n drie kwartier omhoog. Maar troost u, naar beneden gaat sneller!

Vervolgens weer de boot in en in ongeveer een half uur komt u bij Hsipaw aan.

 

Overnachting in Hsipaw.

Inclusief ontbijt.

Dag 17 Hsipaw - Mandalay

Een mooie route van ongeveer 6 uur naar Mandalay. U rijdt via Kyauk Me en Naung Pain naar Pyin Oo Lwin, reistijd ruim 3,5 uur naar Pyin Oo Lwin. Hier is gelegenheid om even de benen te strekken en te lunchen. Daarna in zo'n 1,5 uur naar 'beneden', naar Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 18 Mandalay - Monywa

Myanmar-Monywa-koopgoot(8) Myanmar-Monywa-ossenwagen(8) Myanmar-Monywa-Thanboddhay-Paya(8)

Dagtocht, onderweg naar Monywa. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes tegen de berg 'aangeplakt' al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap. Daarna door naar de liggende Hlaungdawmu-boeddha, de op een na grootste liggende Boeddha van het land. En ook de Bodhi Tataung is prachtig. De er vlakbij liggende zeer indrukwekkende en kleurrijke Thanbuddhay-pagode bezoekt u erna. Dit enorme bouwwerk wordt wel de Borobudur van Myanmar genoemd.

 

U bent in een gebied met veel kleurrijke en glinsterende bouwwerken, de mooiste is de Thanboddhaya Pagode, de overige zijn ter ere van deze er omheen gebouwd. Net als de Borobudur is ook deze vierkant en trapsgewijs naar boven. Maar: hier kun je in, niet op. De kleuren binnen zijn niet te beschrijven, zo bont, het doet pijn aan je ogen. Er staan hier rond de vijf miljoen boeddha-beelden en beeldjes, velen van ongeveer 10-15 cm hoog.

 

In ongeveer 3 uur rijdt u via een mooie route naar de Chin Dwin-rivier, daarna in ruim een uur  naar de eeuwenoude grottempels van Hpo Win Daung. Onderaan de berg heeft men grotten uitgehouwen, waarin bijna vijf miljoen eeuwenoude Boeddha’s staan. De grotten vormen een lint van maar liefst 2 kilometer, het is aan u of u het hele stuk wilt lopen of dat u een stukje doet. Op een heuvel aan de overkant ligt Sheba Hill, een in de bergen uitgehakte verzonken stadje. Wonderlijk: de straten met de historische huizen liggen, net als de koopgoot van Rotterdam, in de diepte. En dan terug naar uw eigen auto/busje. Aan het eind van de middag komt u in uw hotel in Monywa aan.

 

Informatie Monywa:

Monywa is interessant vanwege de bezienswaardigheden in de nabije omgeving, zoals we beschrijven. Als deze bij Bagan of Mandalay zouden liggen, zou iedere bezoeker er naar toe gaan. Monywa is overigens bekend (bij de Birmezen) vanwege de verkoop van thanaka (geelachtig poeder, dat vrouwen op hun gezicht aanbrengen om hun huid te beschermen tegen de zon).

 

Overnachting in Monywa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 19 Monywa - Bagan

U rijdt in ongeveer 2 uur zuidwaarts, naar Pakokku. Daar maakt- en verkoopt men traditionele kleding, dekens en doeken. U kunt hier even rondwandelen. U gaat aan boord van uw privé-boot, een open boot, met een overkapping tegen de regen en zon.

U vaart over de rivier de Ayeyarwady (bekend van het gedicht ‘Road to Mandalay’ van Kipling) in ongeveer 2 uur stroomafwaarts naar Bagan. Van verre ziet u op een gegeven moment de skyline van Bagan: ontelbare punten van de historische pagodes.

Alles bij elkaar bent u vandaag een volle dag onderweg.

 

Informatie Bagan:

Bagan hoort natuurlijk thuis op de lijst van het Unesco Werelderfgoed, want waar ter wereld wist men in een tijdsbestek van 230 jaar ruim 4,400 tempels en pagodes uit de grond te stampen? Precies: in Bagan. De gouden periode van Bagan begon in 1057 na Christus. De komst van Kublai Khan in 1287 luidde het definitieve verval in. Birmezen begonnen de regio zelfs te mijden, omdat er geesten zouden rondwaren. Pas met de komst van de Britten herwon de regio iets van zijn oude grandeur en durfden ook de Birmezen er zich weer te vestigen. Niemand weet precies hoeveel monumenten Bagan herbergt. Het enorm grote gebied, ‘bezaaid’ met tempels en pagodes, is tegenwoordig een bezienswaardigheid van groot belang geworden. Bagan brengt weer geluk. De tempels zijn te vinden in een gebied met een omvang van 42 vierkante kilometer(!), de zogenaamde Bagan Archaeological Zone. De belangrijkste tempels bevinden zich in een straal van een paar kilometer rondom het ommuurde Old Bagan. Dankzij het droge klimaat hebben vele monumenten de tand des tijds goed kunnen weerstaan, hoewel het goud, het marmer en de edelstenen die de gebouwen bedekten, verdwenen zijn.

Restauratie van de ruïnes vindt stap voor stap plaats. Bagan ligt aan de mooie Ayeyarwady-rivier.

 

Er zijn fietsen te huur (bij de meeste hotels, anders in het plaatsje zelf), waarmee u (met routekaart) door het gebied kunt dwalen. Heel leuk en makkelijk (het is een vrij vlak gebied). Heel wat anders, maar wel typisch voor Bagan: prachtige lakwerken waterkruiken en schalen, in de kleur van de rode aarde. Bezoekt u een lakwerkfabriekje, dat tevens natuurlijk een winkel is. Ook heel leuk: naar het plaatsje Nyaung-U, ten noorden van de historische vlakte gelegen. Hier is een grote markt, waar men alle dagelijkse zaken en voedsel verhandelt. U zult er ook andere toeristen zien (ook wat kraampjes met zogenaamd oude gebruiksvoorwerpen), maar het is de zeer de moeite waard.

Nyaung-U is ook de officiële vestiging van de luchthaven (dit zult u ook bijna altijd op uw vliegticket aantreffen).

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en privé-boot.

Dag 20 Bagan

Fietstocht pagodevlakte. U wordt in de ochtend door uw gids opgehaald, hij neemt de fietsen mee. De allerbelangrijkste reden om naar Bagan te gaan is de immens grote, historische vlakte. Maar eerst brengt uw chauffeur u naar de roezige Nyaung Oo Market (in de vroege ochtenduren het leukst) en aan een lakwerkfabriekje. Dan naar een hoogtepunt van uw reis, het uitgestrekte historische gebied, zie de informatie dag van aankomst in Bagan. Als u op een van de grotere pagodes staat, ziet u overal de punten van de pagodes omhoog steken, hoe ver u ook kijkt. We vermelden niet alle tempels en pagodes, u mag zelf ook uw voorkeuren aangeven.

Uw gids wijst u de weg naar de meest interessante pagodes in dit uitgestrekte gebied.

 

Als u wilt kunt u ook een bezoek brengen aan het Thanaka Museum waar u leert hoe Thanaka wordt gemaakt.

Bij zonsondergang fiets u naar een van de hoge pagodes waar u kunt genieten van de zonsondergang.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, fietsen en een Engelssprekende gids.

Dag 21 Bagan

P1090978(8) Myanmar-Bagan-fietsen(8)

Uitstapje naar Mount Popa en Salay. U rijdt eerst naar Salay wat ongeveer op 1,5 uur rijden van Bagan ligt. Salay is een kleurrijk oud religieus centrum in Centraal-Birma. U kunt genieten van de schoonheid van deze compacte stad met vele koloniale gebouwen, kloosters (versierd met prachtig houtsnijwerk) en pagodes. Hierna door naar Mount Popa. De berg is ooit ontstaan na een aardbeving. Mount Popa is de heiligste berg van Myanmar en een pelgrimsoord van Birmezen, omdat het ook de plek is waar de 37 nats of geesten worden aanbeden.

 

Draag geen zwarte of rode kleding, zeg geen slechte dingen, vloek niet en neem geen vleesproducten mee. Een slecht gestemde nat betekent onheil. Op de indrukwekkende berg staat een fraai complex met kloosters, stoepa’s en relikwieën. Het uitzicht vanaf de berg isadembenemend. U kunt via trappen helemaal naar boven (777 treden), een hele klim, maar wel zeker de moeite waard.

Uw chauffeur brengt u op de terugweg naar een fabriek waar palmsap wordt gemaakt.

U bent zo rond de 7 á 8 uur onderweg vandaag.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 22 Bagan - Yangon

U wordt door onze vertegenwoordiger bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht. U vliegt met een binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Bagan naar Yangon. Vervolgens wordt u weer opgehaald op de luchthaven en naar uw hotel gebracht.

 

Bij aankomst maakt u gelijk een halve dagtocht door Yangon.

U bezoekt de Sule-pagode en de kolossale, liggende Boeddha Chaukhtatkyi. U wandelt vervolgens door het koloniale centrum met zijn vele imposante Engels-koloniale gebouwen (helaas staan er wel een paar gebouwen leeg die er wat verwaarloosd bij staan). Het Bogyoke Aung San museum is ook een bezoek waard (gelegen in het Oude huis van Aung San), de naam is misschien niet een heel bekend maar de meeste mensen zullen de naam Aung San herkennen vanwege zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Ze is de meest herkenbare figuur in de strijd voor de democratie in Myanmar en bracht het grootste deel van twee decennia onder huisarrest door (gesloten op maandag en feestdagen). En tenslotte naar het meest indrukwekkende tempelcomplex van Azië: de Shwedagon-pagode.

 

Overnachting in Yangon.

Inclusief ontbijt, privé-transfer, privé-auto/busje met chauffeur en binnenlandse vlucht.

Dag 23 Vertrek Yangon

U wordt door onze vertegenwoordiger bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt en  privé-transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen