1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Costa Rica

Costa Rica ligt in Midden-Amerika en grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. Costa Rica is 1,5 keer zo groot als Nederland, waardoor u in een korte periode veel van het land kunt zien. In totaal heeft Costa Rica meer dan 30 natuurparken, waar u oog in oog komt te staan met de vele diersoorten die Costa Rica rijk is. In het noorden een vulkanisch landschap en langs de oostelijke kuststrook palmstranden.

Klimaat Costa Rica

Steden en plaatsen Costa Rica

Hotels Costa Rica

Excursies Costa Rica

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken in Costa Rica

De Costa Ricanen, ook wel Tico’s genoemd, zijn over het algemeen zeer vriendelijke en behulpzame mensen. Men begroet elkaar met een handdruk of één kus. Als u ‘buenos dias’ of ‘hola’ roept, wordt dat erg gewaardeerd.

‘Pura Vida’ hoort u overal in Costa Rica. De letterlijke vertaling is ‘puur leven’ maar men gebruikt het vooral als begroeting of als antwoord op de vraag ‘hoe gaat het?’. Het is eigenlijk het levensmotto van de Tico’s en geeft weer hoe zij in het leven staan. Zij willen ermee zeggen ‘geniet van het leven en wees in het moment’.


Op de markt of bij een kraampje op straat mag u zeker afdingen. Het is niet de gewoonte om een heel laag bedrag te bieden, zoals in bijvoorbeeld Azië, maar een kleine verlaging voorstellen is prima. U merkt snel genoeg of iemand bereidt is om te onderhandelen of niet.

 

Costa Rica is een land waar fooien heel normaal zijn, zeker mensen die in de toeristenbranche werken of in een taxi rijden zijn blij met een fooi. 10 tot 15% is dan prima. In de meeste restaurants en eetcafés (sodas) wordt er standaard 10% fooi berekend. Dit ziet u terug op de bon en wordt ‘propina’ genoemd.

Costa-Rica-San-Jose-Markt(11)

Godsdienst in Costa Rica

De meeste mensen in Costa Rica zijn Rooms-katholiek. De heilige week voor Pasen, Semana Santa, wordt op veel plekken uitbundig gevierd.

 

Taal in Costa Rica

De officiële taal is Spaans. Het niveau van het Engelse onderwijs is niet heel hoog maar men neemt vaak extra privélessen. Velen verstaan en spreken prima Engels. De lokale bevolking waardeert het ook zeer als u een paar woorden Spaans leert, wat in de kleinere dorpen ook wel handig kan zijn. Verder is men behulpzaam en komt u met handen en voeten vaak een heel eind. Langs de Caribische kust wonen de afstammelingen van de slaven die ooit uit Afrika overgebracht werden. Deze mensen hebben een donkerdere huidskleur dan de oorspronkelijke Costa Ricanen (Tico’s) en ze spreken hun eigen taal: Engels met een eigen accent en eigen woorden en uitdrukkingen.

 

Veiligheid in Costa Rica

Costa Rica is één van de meest veilige landen in Midden Amerika. Het land heeft geen leger wat ook wel wat zegt over de veiligheid. Wees wel oplettend en gebruik uw gezond verstand, zeker in de grotere steden en ’s avonds. Pas op met uw waardevolle spullen. Reist u met de auto leg dan uw bagage altijd in de achterbak en uit het zicht. En zorg daarnaast ervoor dat u voor het donker op uw bestemming bent aangekomen.

Centrale-Vallei-Zonsopkomst(11)

Geldzaken in Costa Rica

De lokale munt is de Colón (CRC): 1000 Colón is ongeveer € 1,50. De munt is stabiel. U kunt ook met Amerikaanse dollars overal terecht. U krijgt dan vaak wel wisselgeld in Colónes.

 

Er zijn biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 Colón. Daarnaast zijn er munten van 5, 10, 20, 25, 50 en 100 Colón. Op de biljetten staan verschillende dieren gedrukt die u tijdens uw reis kan tegenkomen in Costa Rica, wij vinden het de mooiste biljetten die er zijn.

 

Creditcards worden op veel plekken geaccepteerd.. Zeker in hotels, restaurants en winkels kunt u met credit card betalen. Pinnen kan op veel plekken, in ieder geval in de wat grotere plaatsen. Kies voor een automaat waar u het Cirrus en/of Maestro logo ziet. Dit gaat dan vaak om de commerciële banken en niet de nationale banken. Een aantal commerciële banken zijn de BAC, Scotiabank, Citibank en HSBC.

Neemt u uw pinpas mee (plus 1 extra voor ‘je weet maar nooit’). Zorgt u ervoor dat u voldoende contant geld opneemt voor enkele dagen mocht u erna in een afgelegen gebied verblijven. Travellercheques zijn achterhaald. Contant geld wisselen bij een bank (Amerikaanse dollars) zou eventueel wel kunnen. Omdat pinautomaten soms niet werken is het handig om wat contante Amerikaanse dollars mee te nemen.

 

U kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.

 

Paspoort/visum voor Costa Rica

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Costa Rica geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Costa Rica verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland. U dient in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket. Indien u tijdens uw reis de grens met Nicaragua of Panama oversteekt betaalt u bij de grens vertrekbelasting (ca. USD 7 / EUR 6)

 

Reizigers die langer dan 90 dagen in Costa Rica verblijven dienen contact op te nemen met de ambassade van Costa Rica in Den Haag.

 

Denk er aan dat als u via de Verenigde Staten naar Costa Rica reist (tussenlanding of overstap), u over een ESTA (Elektronisch Systeem voor reistoestemming) dient te beschikken. De ESTA kunt u online aanvragen op de website https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.

Playa-Hermosa-41a9d3de(14)

Gezondheid in Costa Rica

Voor Costa Rica zijn geen inentingen verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitus A en DTP. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Zika en Dengue (knokkelkoorts) komen in Costa Rica voor. Daarnaast komt rabiës ook voor in Costa Rica, vermijd contact met zoogdieren. Gele koorts vaccinatie is verplicht als u komt uit een land met gele koorts.

 

Tijdsverschil met Costa Rica

In Costa Rica is het 7 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, is het 8 uur vroeger dan in Nederland. Costa Rica kent zelf géén zomertijd.

 

Voltage en stekkers

Het voltage is 110 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland. Neemt u een wereldstekker mee. Een zaklantaarn is ook handig, omdat de stroom nog wel eens uit kan vallen.

 

Bekijk voorbeelden van onze rondreizen Costa Rica, bouwstenen Costa Rica of lees meer over het klimaat in Costa Rica.

Voorbeelden van rondreizen en bouwstenen Costa Rica
Costa-Rica-Dominical-1
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica per auto: Met het gezin naar Costa Rica

San JoséTortuguero National Park – schildpadden spotten – Arenal National Park – La Fortuna waterval en hiken rondom de vulkaan – Monteverde – op zoek naar kleurrijke vogels en kikkers – Sámara – strand – San José

Pacuare-kajakken-1
Voorbeeldreis Costa Rica

Rondreis Costa Rica per auto: Avontuurlijk en actief

San JoséMonteverde – canopy – Tenorio National Park – hiken – Rincón de la Vieja – mountainbiken – Sámara – snorkelen, relaxen – Santa Teresa – relaxen aan het strand – San JoséPacuare – raften – San José

Tortuguero-NP-3-zeeschildpad
Voorbeeldreis Costa Rica

Bouwsteen: Spot de schildpad in Tortuguero

Aankomst Guápiles – varen naar uw accommodatie in Tortuguero National Park, excursies: jungletochten per boot en dorpsbezoek – terug naar Guápiles

Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
Wie wildlife wil spotten in een uitbundig groene omgeving, moet naar Costa Rica gaan! Ik zag prachtige vogels, maar ook luiaards en walvissen.
Contact met Tamara
1-Cocktails-met-zonsondergang_1_329393
Lara Huisenga
In het sfeervolle Latijns-Amerika voel ik me altijd direct thuis. Wat een heerlijk continent. Mijn ervaringen deel ik graag met u!
Contact met Lara