1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Montréal

Sfeervol Montréal

Een wereldstad kunt u Montréal wel noemen. Het is dan ook een stad waar je je dagen kunt vermaken. Snuif cultuur op en proef de lokale keuken. Als u uw rondreis Oost-Canada in Toronto bent begonnen, is dit wellicht de eerste grote stad waar Frans gesproken wordt. Even wennen, maar het had voor ons een extra voordeel. Loop een bakkerij binnen en bestel een Frans croissantje. Oordeel zelf, maar deze smaken toch net zo lekker als in Frankrijk?

 

Geschiedenis van Montréal

Het zal u niet verrassen dat Montréal gesticht is door de Fransen. Dit vond plaats in 1642 en het werd betrokken bij de nieuwe kolonie van Nieuw-Frankrijk. De naam van de stad is afgeleid van de in de stad gelegen heuvel Mont Royal.

 

Vier eeuwen later is Frans nog steeds de officiële taal, maar als u de taal niet spreekt, kunt u ook gewoon met Engels terecht.

 

Montréal is een internationaal centrum voor handel, industrie, financiën en cultuur. In het financiële district vindt u dan ook vele wolkenkrabbers terug. De stad doet ons Nederlanders vaak denken aan de Olympische Spelen van 1976 die hier gehouden werden.

 

Kaart van Montréal

Montréal is een grote stad, maar toch compact ingedeeld vanwege de diverse wijken. Als u niet te veel op één dag plant, is de stad prima te voet te verkennen. Wandel door het hart van het centrum, het oude gedeelte of maak een wandeling door de Botanische tuinen. Er zijn genoeg mogelijkheden in Montréal.

 

Klimaat in Montréal

Het klimaat van Montréal ligt tussen het gematigd landklimaat en het subarctische klimaat in. De zomers zijn warm, met temperaturen tussen de 16 en 26 graden, maar ook uitschieters naar 35 graden. Hierdoor kan het in de herfst overdag nog zeer aangenaam zijn, maar vriest het ‘s nachts. De winters daarentegen zijn koud, winderig en er valt veel sneeuwval. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Canada verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in Montréal

1. Basilique du Notre Dame

Wie aan Montréal denkt, denkt aan Basilique du Notre Dame. De basiliek is gelegen in Vieux-Montréal, ook wel het oude centrum van de stad genoemd. Jaarlijks komen duizenden bezoekers naar Montréal om de kerk te bewonderen. En wij geven ze geen ongelijk. De basiliek is werkelijk prachtig. Blauwe en gouden kleuren komen direct op u af als u binnenkomt. Boven de ingang vindt u het orgel dat tevens zo mooi gedecoreerd is. Een bezienswaardigheid waar u zeker de tijd voor moet nemen. Neem alle details in u op en geniet van dit kleurrijke gebouw. Onmisbaar tijdens uw rondreis Canada.

 

2. Parc du Montréal

Zin om een dagje te relaxen? Breng een bezoek aan Parc du Montréal en wandel door het park. Vergeet de klim naar Mont Royal niet, want hier geniet u van een mooi uitzicht op de skyline van de stad. Deze 200 meter hoge berg ligt verscholen in het park en telt 254 traptreden naar de top. Het is een flinke klim, maar de moeite zeker waard. Vanaf de top wordt u beloond met uitzicht op de vele wolkenkrabbers en de Saint-Laurent-rivier.

 

   

3. Vieux-Montréal

Vieux-Montréal is het historische hart van de stad en de plek waar u de beroemde Notre Dame kunt vinden. Maar naast de basiliek zijn er koloniale gebouwen, sfeervolle pleinen en smalle straten waar u kunt verdwalen. Wandel bijvoorbeeld door naar het Jacques-Cartier-plein. Straatartiesten, kunstenaars, portrettekenaars en vele toeristen stelen hier de show.

 

4. Botanical Garden

Naast Parc du Montréal vindt u de botanische tuinen van de stad. Een tuin van 75 hectare waar u bij binnenkomst gelijk een Nederlands tintje tegenkomt: tulpen! Het is geen gewone tuin, meer een kunstobject. U ziet invloeden van over de hele wereld terug in de mooie aangelegde tuin.

 

    

5. Vieux-Port de Montréal

Vanuit de haven van Montréal vertrekken dagelijks cruiseschepen voor een rondje over de Saint Laurence-rivier of een meerdaagse cruise. Neem zelf een kijkje bij de haven en wandel langs de mooiste boten. In de buurt in een stadsstrand gelegen waar u, met uw voeten in het zand, even kunt genieten van de rust.

 

Food wandeltocht

Food wandeltocht

Old Montréal wandeltocht

Old Montréal wandeltocht

Riviercruise

Riviercruise

Leuk om te doen in Montréal

1. Een dagje cultuur opsnuiven in de ondergrondse stad

Montréal kent strenge winters met veel sneeuwval en dan wil je niet altijd maar binnen zitten. Daarom bedachten een aantal ontwerpers om een ondergrondse stad te bouwen. Zo kunnen de bewoners er toch op uit en genieten van 33 kilometer aan winkels, concerthallen, scholen en restaurants. Neemt u zelf een kijkje als u tijdens uw vakantie in Canada in Montréal verblijft.

 

2. Bezoek het Olympisch dorp

In 1976 had Montréal de eer om de Olympische Spelen van dat jaar te organiseren. Topatleten van over de hele wereld vlogen naar de stad voor die ene gouden medaille. Ondanks dat het al meer dan 40 jaar geleden is dat hier de Spelen werd georganiseerd, bestaat het dorp nog steeds. Als u een liefhebber van sport bent, is het leuk om een bezoekje aan het dorp te brengen en een kijkje te nemen in de diverse hallen.

 

3. Proef de lokale poutine

Op het platteland van de provincie Quebec werd een interessant gerecht dat bestaat uit patat, kaas en jus ontdekt; de poutine. Tegenwoordig staat het gerecht op diverse menukaarten in de meeste grote steden van Canada. Dé beste plek om poutine te eten is in de provincie Quebec zelf. Zoek een eetstalletje uit en proef het traditionele gerecht. Wij vonden het best smakelijk, wat vindt u?

Hotels in Montréal

We bieden diverse hotels aan in Montréal. Voor ons hele aanbod in Montréal verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Oost Canada.

Delta Montréal

Delta Montréal

Fairmont Queen Elizabeth

Fairmont Queen Elizabeth

Hotel Le St. James

Hotel Le St. James

Tijdens deze rondreizen reist u naar Montréal
Canada-Quebec-City-1_2_499651
Voorbeeldreis Canada

Rondreis Canada: Franse sferen in Québec

Montréal, food wandeltocht > Québec City > Saguenay Fjord National Park, prachtige landschappen > Tadoussac, walvissen > Matane, bezoek Bic National Park > Gaspésie National Park, wandelen > Percé, Percé Rock > Bonaventure > Riviere-du-Loup.

Canada-Lake-Louise-Meer
Voorbeeldreis Canada

Rondreis Canada: Van oost naar west

Niagara Falls > Toronto, Big Apple > Ottawa, de hoofdstad > Montréal > Québec City > Calgary > Banff, Lake Louise > Jasper, Rockies > Kamloops > Whistler > Vancouver, Grouse Mountain > Vancouver Island, wildlife spotten

Canada-Tadoussac-Walvis-1
Voorbeeldreis Canada

Bouwsteen Canada: Walvissen spotten in Tadoussac

Oost-Canada

 

De reis begint direct met een hoogtepunt: op zoek naar walvissen in Tadoussac. > Via Riviere-du-Loup reist u door naar het Franse Montréal. Bewonder hier de bekende basiliek van Notre Dame.