1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Halifax

Sfeervol Halifax

Halifax is een kleinschalige en sfeervolle stad. De prima uitvalsbasis voor een rondreis door Atlantisch Canada. Het is een belangrijke havenstad die vanuit Nederland goed te bereiken is. Regelmatig ziet u hier cruiseschepen liggen. Langs het water is de boardwalk waar ook pubs, restaurants en winkeltjes te vinden zijn. Het centrum is knus en gezellig, vooral in het noordelijke deel van Upper Water Street. Het ademt sfeer uit met de 19e-eeuwse gerestaureerde huizen. Hier is een voetgangersgebied met leuke winkels en restaurants. Halifax is een levendige stad met veel jongeren, die naar de hoofdstad zijn gekomen voor de diversiteit aan universiteiten. Een ideale stad voor het begin van uw kennismaking met Atlantisch Canada.

 

 

De geschiedenis van Halifax

Tot de 18e eeuw hebben de inheemse stammen in het havengebied van Halifax geleefd. Daarna deden de Engelsen hun intrede en werd de stad Halifax gesticht. Diverse forten in de stad moesten ervoor zorgen dat de opstandige Fransen en inheemse bevolking de Engelsen kon aanvallen. Maar ook de natuurlijke haven van Halifax was een goed strategisch punt. Gedurende de tijd met diverse oorlogen bleef Halifax het toevluchtsoord van de Engelsen.


Na de tweede wereldoorlog bleef Halifax een belangrijke havenstad. De stad breidde uit met kleine steden aan de flanken van Halifax. Daardoor is Halifax nu een ruim opgezette regio, met centraal Halifax als hoofdstad.

 

Kaart van Halifax

Halifax is de hoofdstad van de provincie Nova Scotia en ligt aan de oostkust van het vaste land Oost-Canada. De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich heel centraal, gesitueerd rondom de haven. Dit wordt ook wel Downtown Halifax genoemd. Hier is de Citadel, de Public Gardens, de boardwalk en de sfeervolle wijk Upper Water Street. Halifax is per brug verbonden met Darthmouth, de stad waar u op uitkijkt vanuit de haven.

 

Klimaat in Halifax

Halifax heeft een gematigd klimaat. Dat wil zeggen: geen hete zomers, geen ijskoude winters.
De lentes zijn droog en wat koeler, maar in de zomer is de kans op een regenbui wat meer aanwezig. In het najaar kan er nog wel eens een storm overwaaien afkomstig uit het zuiden van Amerika. Hevige regenval en stevige winden zijn daar typerend voor. In de winter valt er vaak sneeuw in Halifax, maar niet extreem veel. De temperaturen schommelen in de zomer rond de 25 graden. Niet te heet en daardoor ideaal om de stad te bezoeken.

Top 3 bezienswaardigheden in Halifax

1. Citadel Hill

Boven op de berg, met uitzicht op zee, ligt Fort George. Het is een stervormig fort uit 1749, aangelegd met de bedoeling om de haven van Halifax te beschermen. Het is nooit onder vuur genomen, daardoor nog in goede staat en gebruikt tot na de Tweede Wereldoorlog. Nu kunt u het Army Museum bezoeken en een tour door het Fort maken. In de zomermaanden staan er wachters bij de deur, wordt er een wachterswisseling gehouden en worden er regelmatig concerten en feesten gehouden. Schrik niet als u om twaalf uur ’s middags een knal hoort, dit is het kanon dat dagelijks wordt afgeschoten. Vanwege de ligging boven op de berg is het sowieso de moeite waard om vanuit hier het uitzicht te bekijken over de haven en de stad. Geweldig!

 

    

 

2. Halifax Public Gardens

Wat is een stad zonder stadspark? In Halifax zijn de Public Gardens het groene hart van de stad. Zomers staat alles volop in bloei. Het is een plek om echt even aan de drukte te ontsnappen. Met vele bankjes en wandelpaden kunt u hier genieten van de flora en fauna. Het is ook een populaire plek om trouwfoto’s te maken. Echte natuurliefhebbers kunnen aan de hand van een gids ook het park verkennen.

 

3. Pier 21 - Canadian Museum of Immigration

Canada is een land wat zeker na de twee wereldoorlogen werd gezien als het land van de toekomst. De meeste immigranten kwamen binnen via Halifax. Niet heel gek dat daardoor ook veel immigranten in Atlantisch Canada wonen. In het museum is meer over de geschiedenis van de immigratie te vinden. Het gebouw van Pier 21 was de toegangspoort voor Canada. Het museum richt zich niet alleen op het verleden, maar ook op de huidige tijd.

Top 3: leuk om te doen in Halifax

1. Titanic Cemetary tour

De Titanic is gezonken voor de kust van Canada. Vanuit Halifax zijn er diverse reddingsboten naar het schip gevaren om passagiers van boord te halen. Helaas kent iedereen het verhaal en is niet iedereen er levend vanaf gekomen. De overledenen werden ook bij Halifax aan wal gebracht en naar het Fairview Lawn Cemetary gebracht. Dit staat bij de lokale bevolking ook wel bekend als de Titanic Cementary. De “beroemde” Jack Dawson uit de film Titanic ligt hier ook begraven. Als u een liefhebber bent van de film, is een bezoek aan deze cemetary een aanrader tijdens uw vakantie Canada.

 

2. Wallmart SuperCentre

Of u nu met de auto of met de camper reist, het is altijd fijn om voor de eerste dagen wat drinken en snacks voor onderweg mee te nemen. En dat is het allerleukste om te doen bij de Wallmart SuperCentre. Ook al bent u in Nederland geen fan van de supermarkt, in het buitenland is het toch altijd anders. U loop niet alleen door een gigantische winkel, maar ook door diverse kleinere eromheen. Alles wat u nodig heeft, is hier te vinden. U vindt zelfs een schap met Nederlandse producten, voor als u de hagelslag echt gaat missen tijdens het reizen.

 

3. Coastal Nature Tour

Niets is leuker dan een stad bekijken vanaf het water. Vaar de haven uit en krijg uitleg van de gids over de havens en de historie. Maar het grote hoogtepunt ligt verder op zee. Daar heeft u namelijk grote kans om walvissen te spotten. Er zwemmen niet alleen walvissen, maar ook andere grote diersoorten zijn hier te vinden. En dat zo dicht bij de grote stad. 

Hotels in Halifax

We bieden diverse hotels aan in Halifax. Voor ons hele aanbod in Halifax verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Atlantic Canada.

Cambridge Suites Hotel

Cambridge Suites Hotel

The Halliburton

The Halliburton

Lord Nelson Hotel

Lord Nelson Hotel

Tijdens deze reizen reist u naar Halifax
Canada-Gros-Morne-Wandelen
Voorbeeldreis Canada

Autorondreis Canada: Nova Scotia en Newfoundland

Halifax > Lunenburg > Kejimkujik NP > Wolfville > Baddeck, Cabot Trail > Port-aux-Basques > Gros Morne NP > Twillingate, ijsschotsen > Trinity, walvissen > Saint John’s > Larry’s River

Atlantic-Canada-Hopewell-Rocks
Voorbeeldreis Canada

Autorondreis Canada: Atlantic Canada in het kort

Halifax > Lunenburg, UNESCO-Werelderfgoed > Kejimkujik National Park > Alma, Hopewell Rocks > Charlottetown > Cheticamp > Cape Breton National Park, Cabot Trail > Baddeck > Larry’s River