1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Kyoto

Keizerlijk Kyoto

Voor velen is een bezoek aan de voormalige keizerlijke hoofdstad, Kyoto, één van de hoogtepunten van een reis door Japan. Met ontelbare tempels is het best even puzzelen welke plek wanneer te bezoeken, er is ongelofelijk veel te zien. Het groene dal is gedurende alle seizoenen een plaatje; te voet en op de fiets is een tempelroute langs poorten en shinto-heiligdommen een absolute must. Feloranje pilaren tot zover het oog reikt, weelderige wandelpaden en traditionele theeceremonies. Kyoto verdient in elke individuele rondreis door Japan een ereplekje. 

 

Kinkaku-ji: het Gouden Paviljoen van Kyoto

 

De geschiedenis van Kyoto

Ruim duizend jaar lang was Kyoto het politieke en religieuze centrum van het land. Het oude centrale middelpunt van het Japanse keizerrijk kent een lange traditie van festivals en culturele evenementen. In het jaar 794 kwam een einde aan de Nara-periode en riep keizer Kammu de stad Kyoto uit tot hoofdstad. Pas in 1868 kwam er officieel een einde aan deze rol en werd het regeringscentrum verplaatst naar Edo, het huidige Tokyo.

 

Kaart van Kyoto

Het centrum van Kyoto is compacter en overzichtelijker dan bijvoorbeeld de steden Tokyo en Osaka. Het centrum zelf is al een bezienswaardigheid op zich, maar voor de meest bekende bezienswaardigheden moet je aan de rand van de stad zijn. Deze zijn allemaal prima te bereiken per openbaar vervoer, of kies voor een leuke fietstocht!

 

Het weer in Kyoto

De temperatuurverschillen zijn in Kyoto gedurende het jaar minder groot dan in andere plaatsen in Japan. In de zomer kan het erg heet en vochtig worden. In het voor- en najaar zijn de temperaturen aangenaam en prima geschikt voor een bezoek aan de stad. Er kan gedurende het hele jaar door altijd wel een bui vallen. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat, verwijzen wij je graag naar onze klimaatpagina Japan.

 

Japan-Kyoto-Herfstkleuren

Beste reistijd Japan

Elk seizoen in Japan heeft een andere charme en kunnen wij aanbevelen. Wil je weten wat er zo bijzonder is aan elk seizoen? Wij hebben de vier seizoen voor je uitgelicht.

 

Lees het in onze blog.

5 belangrijke bezienswaardigheden in Kyoto

1. Fushimi Inari

Het allermooiste en beroemdste Shinto-heiligdom in Kyoto is Fushimi Inari. Duizenden oranjerode poorten leiden naar de heilige berg Inari. Oorspronkelijk opgezet in de 8ste eeuw en gewijd aan de god van rijst, waarbij ook de vos een prominente rol speelt. Dit is een van de belangrijkste schrijnen van het land en van grote waarde voor het shintoïsme. De poortenroute is heel fotogeniek. Het pad is wel vier kilometer lang en zigzagt via kleine tempels en uitzichtpunten naar boven. Een prachtige wandeling van 2 à 3 uur. Hoe hoger, hoe mooier. Tip: plan het bezoek vroeg in de ochtend als het nog rustig is.

 

De duizenden poortjes van Fushimi Inari in Kyoto

 

2. Kinkaku-Ji - het Gouden Paviljoen

Een toonaangevende tempel in Kyoto is Kinkaku-ji, die aan het einde van de 14de eeuw is gebouwd door een shogun. Het huidige paviljoen is een replica, in 1950 is het origineel door een monnik in brand gestoken en een paar jaar later herbouwd. De bovenste twee verdiepingen zijn verguld met bladgoud. Een wandeling door de prachtige omgeving is geweldig. Zen momenten puur sang.

 

3. Ginkaku-Ji - het Zilveren Paviljoen

Hoewel het Gouden Paviljoen werkelijk met goud belegd is, is er bij het Zilveren Paviljoen geen enkel spoortje zilver te bekennen. Uiteraard was dat wel de bedoeling, maar gezien de oorlog van 1467 werd het aanbrengen van de zilveren afwerking keer op keer uitgesteld. Ginkaku-ji is niet zo imponerend als de gouden variant, maar het totale plaatje met tuin en omgeving is zeker zo indrukwekkend. Te midden van een heuvelachtig park tref je watervalletjes, vijvers en oude bomen die liefdevol worden verzorgd.

 

4. De wijk Gion en de geisha's

Een bijzondere plek in het hart van Kyoto. Laagbouw van houten huizen met bamboe rolluiken, veel theaters en gezellige restaurants. Aan het begin van de avond komt de wijk tot leven. Verken de wijk door ontspannen te slenteren door de kleine straatjes en steegjes. Maak kennis met de Japanse cultuur en de mystieke geisha’s in kleurrijke kimono’s.

 

   

Al wandelend door de straten van Gion komt je oog in oog met geisha's gekleed in kleurrijke kimono's

5. Het pad der Filosofen

Aan de oostkant van Kyoto loopt een smal kanaal met parallel daaraan het Pad der Filosofen. Beide kanten van het pad kunnen als begin- of eindpunt worden gezien voor de wandeling van ongeveer twee kilometer. Op de oever staan ontelbare kersenbomen die in het voorjaar schitterend in bloei staan. In alle seizoenen is het een schilderachtig wandelpad dat zijn naam dankt aan een beroemde professor in de filosofie die hier zijn dagelijkse meditatiewandeling hield. Het pad ligt dicht bij het Zilveren Paviljoen en zijn dus goed gezamenlijk te bezoeken. 

 

Daarnaast zijn er in Kyoto ook diverse excursies te ondernemen. Wij hebben onze top 3 excursies in Kyoto op een rij gezet, maar nog meer vind je in ons uitgebreide excursieoverzicht.

 

Kookcursus in Kyoto

Kookcursus in Kyoto

Theeceremonie in Kyoto

Theeceremonie in Kyoto

Fietstocht Kyoto

Fietstocht Kyoto

Hotels in Kyoto

Kyoto heeft een scala aan hotels en daardoor ook veel keus. Van traditionele, Japanse herbergen tot moderne hotels. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Kyoto die wij leuk vinden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor je reserveren.

Gracery Kyoto

Gracery Kyoto

Kyoto in 3 minuten - bekijk de video!

 

Onze reistips voor Kyoto
Japan-Kyoto-Kimono-Parasol
Voorbeeldreis Japan

Rondreis Japan: Kennismaking met Japan

Honshu: Tokyo, wereldstad met musea, tal van verschillende wijken > Kyoto, authentieke cultuur met geisha’s, dagtour Nara > Hiroshima, verleden met atoombom en dagtour Miyajima > Osaka > Koyasan, tempelverblijf > Osaka

Het kasteel van Kanazawa omringd door Kersenbloesem in Japan
Voorbeeldreis Japan

Rondreis Japan: Japanse Alpen

Beste reistijd: van de lente tot de herfst

 

Honshu: Tokyo > Kiso Fukushima, Kiso-vallei, Nakasendo-trail, overnachting in ryokan > Shibu Onsen, sneeuwapen > Matsumoto, kasteel > Kamikochi, wandelen > Takayama > via Shirakawago naar Kanazawa > Kyoto, tip: Nara > Osaka