1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
Tips voor een bezoek aan het Krugerpark
Zuid-Afrika-Greater-Kruger-jeepsafari

Tips voor een bezoek aan het Krugerpark

Gionne, Van Verre Algemeen 27-7-2020

Het Krugerpark is verreweg het meest bekende wildpark van Zuid-Afrika. Vaak is een nachtje (of twee) in dit wildwalhalla dan ook wel inbegrepen in een autorondreis Zuid-Afrika. Prima natuurlijk als je zowat heel Zuid-Afrika in 2 tot 3 weken wilt zien, maar naar mijn mening veel te kort! Het Krugerpark is qua oppervlakte maar liefst de helft van Nederland, en je gaat toch ook niet in twee dagen Nederland bekijken... Vandaar dat wij er de tijd voor hebben genomen, en ruim een week in het Krugerpark zijn gebleven. En wat nog het ergste is: we hebben nog niet het hele park gezien.

 

In tien dagen hebben we heel veel dieren in Zuid-Afrika gezien; van reusachtige olifanten tot kleurrijke ijsvogeltjes. Iedere dag verbaasden we ons erover dat we weer 'nieuwe' dieren konden afstrepen. De Big Five zijn natuurlijk imposant, maar verreweg niet de enige spectaculaire dieren die er in het Krugerpark rondlopen. Voor deze reis had ik nog nooit een Kori-trap (een gekke grote loopvogel) gezien, en ook van een Nyala (antilope soort) had ik nog nooit gehoord. En dan die honderden impala's (ook een antilope soort) die je dagelijks tegenkomt. Vaak genoeg moesten we de auto stoppen omdat een kudde de weg overstak. En dan die landschappen! Denk niet dat je elke dag door hetzelfde landschap rijdt. In het noorden van het park staan veel bomen, maar zuidelijk zijn juist meer vlaktes. Langs de vele rivieren die het park doorkruisen is het landschap een stuk groener. Hier heb je trouwens grote kans allerlei vogelsoorten, nijlpaarden en krokodillen te zien.

        

Zelf autorijden in het Krugerpark is een eitje. Iedereen rijdt rustig, want men is aan het speuren naar dieren. Bovendien is de maximumsnelheid ook maar 50 km per uur op de asfaltwegen en 40 km per uur op de gravelwegen. Let wel op dat je niet dicht achter je voorganger gaat rijden, men kan onverwacht op de rem stappen als er iets gespot wordt! De wegen staan supergoed aangegeven, en zijn heel goed begaanbaar. Zelfs de gravelwegen worden zo goed onderhouden dat ze met een normale auto prima te doen zijn; een 4x4 is echt niet nodig.

 

Overnachten in het Krugerpark doe je in één van de 14 restcamps (dat boekt Van Verre natuurlijk alvast voor je). Eigenlijk zijn dit een soort van omheinde bungalowparken. De ronde bungalows met rieten dak hebben een buitenkeuken en een braai (Zuid-Afrikaanse barbecue). Er zijn geen maaltijden inbegrepen, maar dat is geen probleem. De meeste restcamps hebben namelijk een kleine supermarkt. Ook is er vaak een restaurant en heel handig: een benzinestation. De restcamps worden omheind door hekken met schrikdraad, met een heel hoog voltage. Dit om de wilde dieren buiten te houden. Maar dat lukt niet met de kleinere dieren. Dus op de restcamps zie je wel heel veel verschillende soorten vogels, aapjes, kleine hertjes, mangoesten, honingdassen, wilde katten, enzovoorts. Het dieren spotten stopt niet na het passeren van de poort!

        

En dan nu mijn tips voor het Krugerpark

Tip 1: Schaf de Krugerpark Map aan

Koop bij de toegangspoort gelijk de Krugerpark Map (ook in het Nederlands verkrijgbaar). In dit boekje staat echt alles wat je moet weten om je dagen in het park goed te plannen. Op de kaarten staan alle wegen aangegeven, met de afstanden in km ernaast. Ook waterplaatsen (waar in het droge seizoen veel dieren te vinden zijn), wildkijkplaatsen, picknicksites en de restcamps staan hierop aangegeven. Extra leuk: in het boekje staan ook plaatjes van heel veel dieren en vogels (met de namen erbij) en een afvinklijst, zodat je bij kunt houden wat je hebt gezien.   

 

Tip 2: De verrekijker is onmisbaar

Neem een verrekijker mee! Soms staan de dieren langs, of zelfs op, de weg. Zo moesten we toch wel hard remmen toen er na een bocht opeens een giraf midden op het asfalt stond. Maar meestal zie je 'iets' in de verte. Omdat je in het Krugerpark niet van de wegen af mag, kun je er niet dichterbij komen. Dus dan is zo'n verrekijker wel verdomd handig. En dan natuurlijk met je camera (het beste één die heel ver in kan zoomen) een close-up foto maken. Dan is het net of je er wel naast stond.

  

Tip 3: Neem de tijd

Doe het rustig aan. Koop 's ochtends een lunch bij het winkeltje, loop dan naar de receptie voor een blik op het bord waar de voorgaande dag wild is gespot, en stippel je route voor die dag uit. Bedenk dat je ondanks de 'hoge' maximumsnelheden in de praktijk zo'n 25 kilometer per uur zult afleggen. Je stopt regelmatig om dieren te begluren met je verrekijker en foto's te maken. Plan je route zo dat je halverwege bij een picknicksite bent, zodat je je meegebrachte lunch buiten de auto kunt nuttigen. Je mag namelijk alleen bij de wildkijkplaatsen, picknicksites en restcamps uit je auto stappen. Bij de picknicksites is meestal een mannetje aanwezig die koude drankjes verkoopt. Overigens kun je natuurlijk ook bij één van de restcamps stoppen om te lunchen; ook als je daar niet logeert ben je welkom.

Tip 4: Strek de benen tijdens een bushwalk

Boek een bushwalk. Tijdens een selfdrive door het Krugerpark, zoals met onze bouwsteen Panoramaroute en Krugerpark, zie je heel veel vanuit de auto, maar veel bewegen doe je niet. Dus tijd om de benen te strekken. Bij de meeste restcamps kun je een bushwalk boeken. Samen met een ervaren ranger en nog wat andere toeristen ga je dan te voet de savanne op. De groepjes toeristen zijn altijd klein (vaak maximaal 8 personen), want te veel mensen schrikt de dieren af. Het is natuurlijk reuze spannend om te wandelen in een gebied waar ook leeuwen en andere wilde dieren rondlopen. De ranger heeft alles goed onder controle. Na een veiligheidsinstructie, gaan we in een rijtje op pad. We proberen zo min mogelijk geluid te maken, maar dat is nog lastig. Grote dieren laten zich dan ook niet zien (die blijven ver bij die gevaarlijke, luidruchtige mensen uit de buurt). Maar het is superleuk om een mestkever van dichtbij in actie te zien (wat een werk om die bal steeds groter te rollen), sporen te zoeken (niet lang geleden hebben hier hyena's gelopen), en meer te leren over de medicinale gebruiken van olifantenmest (in de brand steken, inademen en weg is je verstopte neus).

        

Tip 5: Greater Kruger

Eindig met een verblijf in het Greater Kruger. Grenzend aan het Krugerpark liggen diverse privé-wildreservaten. Deze worden gezamenlijk Greater Kruger genoemd. De dieren kunnen vrij migreren tussen het Krugerpark en deze reservaten, dus hier zijn dezelfde dieren te zien. Nu vraag je je natuurlijk af waarom je daar dan heen moet? In de privé-wildreservaten verblijf je in lodges, en vanuit daar doe je safari's in jeeps (maximaal 10 personen) met een ranger en spotter. Die twee weten de weg in hun reservaat op hun duimpje en kunnen dieren vinden waar je zelf zo langs zou zijn gereden. En het allerbelangrijkste: de jeeps mogen hier off-road waardoor je echt heel dichtbij de dieren kunt komen. De rangers staan in contact met elkaar, dus als er ergens een luipaard of neushoorn gezien wordt dan wordt dat over de radio omgeroepen en race je die kant op. Dagelijks zijn er twee safari's. Einde van de middag stapten we voor het eerst in de jeep. Na twee uurtjes hobbelen, en o.a. een leeuw op 5 meter afstand gezien te hebben, stoppen we op een mooi plekje voor de sundowner. Met een drankje in de hand genieten we van de zonsondergang. Het laatste uur rij je in het donker. En dan zie je weer heel andere dieren. Zo hebben we een luipaard in de boom gezien met haar prooi. Dat was voor ons de laatste van de Big Five op onze checklist. 's Ochtends heel vroeg, nog voor het ontbijt, gingen we weer op pad (want dan zijn de meeste dieren nog actief). Het was even schrikken toen er om half 5 op onze deur werd geklopt (5 uur vertrek!), maar het was het waard. Door het koele ochtendbriesje in de jeep waren we binnen no-time goed wakker. En weer een nieuw dier gezien: de zeldzame zuidelijke hoornraaf. Wat een prachtige afsluiting van ons verblijf in het Kruger!

   

Wil jij ook naar een privé-wildreservaat? Bekijk onze bouwsteen Safari in privé-wildreservaat en kies voor een verblijf in het Sabi Sands Wildreservaat, de persoonlijke favoriet van mijn collega Ingrid. 

 

Mijn collega Ingrid helpt je graag bij het samenstellen van een onvergetelijke reis door Afrika

 

Gionne

Van Verre