1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Avontuurlijk en actief Sumatra

Sumatra is zeer geschikt voor een actieve vakantie. Het eiland beschikt over weelderige natuur, junglegebieden, vulkanen en meren. Tijdens deze reis slaapt u in de jungle, u maakt diverse wandelingen en fietstochten, u gaat tuben en u beklimt een vulkaan. Uiteraard bezoekt u ook de traditionele dorpen van de Bataks en Minangkabau. Een reis met veel afwisseling, waarbij u zeker niet stil zal zitten!

Wat maakt deze reis bijzonder
Veel activiteiten inbegrepen
Slapen in de jungle
Onvergetelijke jungle-ervaringen
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 1900,- per persoon
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Avontuurlijk en actief Sumatra

Dag 1    Medan

Dag 2    Tangkahan

Dag 3    Tangkahan

Dag 4    Bukit Lawang

Dag 5    Bukit Lawang

Dag 6    Bukit Lawang

Dag 7    Bukit Lawang

Dag 8    Brastagi

Dag 9    Brastagi

Dag 10  Tobameer, het eiland Samosir
Dag 11  Tobameer, het eiland Samosir

Dag 12  Tobameer, het eiland Samosir

Dag 13  Padang Sidempuan

Dag 14   Bukittinggi

Dag 15   Bukittinggi

Dag 16   Bukittinggi

Dag 17   Harau vallei
Dag 18   Harau vallei

Dag 19   Padang

100% maat werk

Dag 1 Medan

Onze vertegenwoordig staat u op de luchthaven van Medan op te wachten en brengt u in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan.  

 

Informatie Medan:

In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Een aanrader is een bezoek aan de Tjon A Fie Mansion. Dit prachtige koloniale gebouw was van een Chinese zakenman en is nu een museum. De inrichting is een combinatie van Chinese, Maleisische en westerse stijlen. In een buitenwijk van Medan staat een bijzondere kerk; deze katholieke kerk ziet eruit als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tangkahan

De hangbrug in Tangkahan brengt u naar uw verblijf.

Langs oliepalm- en rubberplantages en langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen rijdt u naar Tangkahan. Een fascinerend junglegebied, puur en ongerept. U bent hier echt heel ver van de bewoonde wereld. Het verblijf is eenvoudig, maar wat verwacht u midden in het oerwoud? Geniet van de rust en alle junglegeluiden om u heen. In dit deel van het Gunung Leuser Nationaal Park leven vele apensoorten. De kans dat u hier orang-oetans ziet is heel klein, maar er leven ook gibbons, Thomas Leaf Monkeys en makaken.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, transfer

Dag 3 Tangkahan

Een leuke manier om van de mooie natuur te genieten is vanaf de rivier. In een autobinnenband drijft u stroomafwaarts richting de Buleh-waterval. De stroming is niet heel sterk, maar een setje droge kleding is geen overbodige luxe. Bij de waterval wordt een picknicklunch georganiseerd. Geniet tijdens het eten van de groene omgeving en de junglegeluiden om u heen. En neem ook zeker een verkoelende douche onder de waterval.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, tuben met lokale gids, picknicklunch en entreegelden

Tangkahan: Trekkings
Sumatra

Tangkahan: Trekkings

De jungle rondom Tangkahan is weelderig. U ziet hier waarschijnlijk geen wilde dieren, maar de flora is...

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

Tangkahan-Aapje1_1_405785 Indonesie-Sumatra-orang-oetan8 Tangkahan-Bukit-Lawang-4WD_1_405804

Uw minivan wordt ingruild voor een 4-WD. Uw chauffeur brengt u door een landelijk gebied naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. 

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier in het Gunung Leuser National Park. Een spectaculair junglegebied en één van de weinige plekken in Azië waar u orang-oetans in het wild kunt spotten. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum; de apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Maakt u vanmiddag of morgenochtend een trekking door de jungle. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig. Er is ook een gemakkelijkere eco-trail, in ongeveer twee uur loopt u langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer

 

Dag 5 Bukit Lawang - Jungletrek

Het verblijf aan Bukit Lawang is niet compleet zonder een ontmoeting met de orang-oetans. Een lokale gids neemt u mee de jungle in en maakt de weg vrij door de dichte begroeiing van het tropische regenwoud. Het pas is soms steil en glibberig, dus u dient goed ter been te zijn en een redelijke conditie en stevige schoenen zijn ook geen overbodige luxe. Maar de beloning is groot als u na een pittige wandeling een orang-oetan (of misschien wel meer) tussen de boomtoppen ziet slingeren. Tijdens de lunch even uitrusten en tegelijkertijd genieten van alle junglegeluiden om u heen. Neem bij aankomst bij uw overnachtingsplek een verkoelende duik in de rivier en dan alvast klaarmaken voor de overnachting, want het is vroeg donker.

 

Overnachting in de jungle.

Inclusief ontbijt, lunchbox, trekking met lokale gids en entreegelden

Dag 6 Jungletrekking - Bukit Lawang

Sumatra-Bukit-Lawang-Uitzicht_1_405825 Sumatra-Bukit-Lawang-Thomas_1_392149

U wordt gewekt door alle junglegeluiden. Geniet tijdens het ontbijt nog even van al het natuurschoon om u heen. Na het ontbijt loopt u terug naar het hotel in Bukit Lawang. U loopt een gedeelte van de tocht door de rivier, het is handig om waterschoenen of slippers mee te nemen. Aan het einde van de middag arriveert u in het hotel.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids en entreegelden

Dag 7 Bukit Lawang

Fietstocht

Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe gember, kruidnagels of kardemom groeit? Of wilt u wel eens zien hoe tofu of bruine suiker wordt gemaakt. Tijdens deze fietstocht bezoekt u verschillende dorpen waar de gewassen worden gekweekt en nog volgens de oude tradities wordt gewerkt. Afhankelijk van het seizoen mag u helpen met het planten of oogsten van rijst. U ziet ook hoe de boeren op ecologische wijze mest produceren. Dit is niet iets hips, om aandacht te besteden aan het milieu, maar dit proces is al eeuwenlang hetzelfde. U neemt een kijkje in de kruiden- en specerijentuin van het dorp, waar zowel specerijen voor het eten als medicinale kruiden worden verbouwd. Probeer ook zeker het water uit vers geplukte kokosnoten. Lekker verfrissend en u kunt er weer even tegenaan tot het diner. Over eten gesproken; een lokale familie bereidt vanavond een uitgebreide maaltijd voor u. Geniet samen met de familie van de lokale gerechten. En dan voldaan terug naar het hotel.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, fietstocht met lokale gids en diner bij locals

Dag 8 Bukit Lawang - Brastagi

Vandaag stapt u weer in uw minivan. U betreedt het gebied waar de Batak leven. Al snel ziet u de eerste typische huizen op palen met hoge puntdaken die vaak versierd zijn met houtsnijwerk. Voordat u naar Brastagi rijdt, bezoekt u eerst het Karo-Batakdorpje Peceren.

 

Informatie Brastagi:

Dit hooggelegen bergdorp ligt middenin het Batakgebied. Kenmerkend voor dit gebied zijn de traditionele huizen met opvallende zadeldaken. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. Een aanrader is een bezoek aan de kleurrijke waar veel fruit en bloemen worden verkocht. Brengt u ook een bezoek aan de grote boeddhistische tempel die net buiten Brastagi is gelegen. Brastagi is een populaire verblijfplaats voor Indonesische toeristen, zeker in de weekenden en op feestdagen is het er druk.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Brastagi

Vulkaanbeklimming

Brastagi-vulkaantrekking_1_405843

Een sportieve dag: vandaag staat er een vulkaanbeklimming op het programma. Uw chauffeur brengt u heel vroeg in de ochtend naar de voet van de Sibayak-vulkaan. Samen met een lokale gids loopt u in ongeveer 3 uur door het vulkanische landschap naar de top. U loopt niet over een mooi pad, soms is het pad nauwelijks begaanbaar en moet u over rotsen klimmen. Maar zo is het wel een uitdaging om het hoogste punt te bereiken. En hier wacht u een beloning; als u vroeg genoeg vertrekt ziet u de zon opkomen vanaf de top van de vulkaan. Maar ook als u de vulkaan overdag beklimt is het uitzicht zeer de moeite waard. Via de andere kant van de vulkaan loopt u weer naar beneden. Geniet na alle inspanningen van een welverdiend bad in de heetwaterbronnen aan de voet van de vulkaan.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, trekking met lokale gids en vergunningen

Dag 10 Brastagi - Tobameer, Samosir eiland

U zet uw reis voort door het Batakgebied richting het immense Tobameer. Vooral als u vanuit de hoogte het meer beneden u ontwaart, zult u diep onder de indruk zijn. Er zijn onderweg enkele interessante plaatsen. Zo bezoekt u het Karo-Batakdorpje Dokan met enkele mooie traditionele huizen en de Si Piso-Piso-waterval. Verder via de westoever over een brug of langs de oostoever met een veerboot naar het eiland Samosir.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U verblijft de komende dagen op het gemoedelijke eiland Samosir. Dit eiland ligt in het Tobameer, het diepste kratermeer ter wereld. Van oorsprong leefden hier de Bataks, een krijgslustig volk dat niet terugdeinsde voor kannibalisme. Tegenwoordig gaat het er een stuk vrediger aan toe op het eiland. Verspreid over het eiland staan nog authentieke huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. De Bataks zijn ook zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes. Informeer of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, eventueel ferry

Dag 11 Tobameer, Samosir

Sumatra-Tobameer-lokale vrouw_2 Sumatra-Tobameer-Batakhuizen1_1_405863

Er is genoeg te zien op het eiland, dus ga er zeker op uit. Vanuit het hotel kunt u naar de Batak-dorpen in de omgeving wandelen, maar uw chauffeur kan u ook begeleiden. Of huur een brommertje, fiets of boot om de bezienswaardigheden te bezoeken.

 

Verspreid over het landschap ziet u mooie graven, die 'huisjes voor altijd' worden genoemd. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. U bezoekt het dorp Tomok met de graftombe van koning Sidabutar. Bezoek ook het ‘Panorama van Lake Toba’. Vanaf dit hoge uitzichtpunt kijkt u uit over het eiland. En stop onderweg in het dorp Lumban Suhi Suhi, waar u ziet hoe de vrouwen in het dorp met de hand kleurrijke doeken weven. Mocht u er op een zondag zijn, woon dan eens een kerkdienst bij van de (christelijke) Bataks. Een unieke ervaring!

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Tobameer, Samosir

Op de top van de heuvels van het eiland Samosir ligt het Aek Natonang-meer. Wandel door de groene omgeving en langs het meer. Tijdens een bezoek aan een koffieplantage ziet u hoe de koffieplanten groeien, geoogst en verwerkt worden. Vervolgens naar een traditioneel dorp. De inwoners zijn met hun dagelijkse bezigheden aan de gang en met een beetje geluk ziet u hoe de Bataks het sap van de palmsuikerboom gebruiken om tuak van te maken; het typische drankje van de Bataks. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, trekking met lokale gids en vergunningen

Tobameer: Fietsexcursie Tobameer
Sumatra

Tobameer: Fietsexcursie Tobameer

Fietsen is een leuke manier om het eiland Samosir te leren kennen. Samen met uw gids fietst u door lokale...

Dag 13 Tobameer, Samosir – Padang Sidempuan

IMG_0899(8) Sumatra-Sipirok-Rijstvelden_1_405885 P1020088(8)

Terug naar het vasteland. Vanaf Prapat rijdt u deels langs het Tobameer naar Balige. Stop nog even voor een foto van het eiland Samosir, waar u de afgelopen dagen heeft doorgebracht. In Balige bezoekt u de markt, waar veel fruit en groente wordt verkocht. Ook interessant is het Batak Museum waar een tentoonstelling is over de cultuur en geschiedenis van deze bevolkingsgroep. Dan de auto weer in en verder naar het zuiden. Er is genoeg te zien onderweg; u ziet sawa’s, koffieplantages, ananasplanten, eucalyptusbomen en diverse andere tropische gewassen. Aan het einde van de middag arriveert u in Sipirok.

 

Informatie Padang Sidempuan:

Padang Sidempuan ligt langs de route tussen het Tobameer en Bukittinggi en is daardoor een ideale plek om de rit op te breken. Op de markt ziet u veel salak, slangenvrucht. De vrucht wordt zo genoemd vanwege de schil die op een slangenhuid lijkt.

 

Overnachting in Padang Sidempuan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

Dag 14 Padang Sidempuan - Bukittinggi

Voor dag en dauw opstaan voor een lange tocht door de ruige natuur van de Sumatraanse hooglanden. U arriveert tegen de avond in Bukittinggi. Bukittinggi is de culturele hoofdstad van de Minangkabau; een bijzondere bevolkingsgroep met kleurrijke traditionele kleding en huizen met opmerkelijke puntdaken. 's Avonds is er regelmatig een Minangkabause dansvoorstelling. De stad ligt in een prachtige omgeving met kratermeren, omgeven door groene landschappen. U ziet in de stad nog vele kleurrijke koetsjes. In het centrum staat de Sumatraanse Big Ben (Jam Gadang) en het Fort de Kock met een replica van een Minangkabau-paleis. Het gebied staat bekend om de smakelijke Minangkabau-gerechten. Wij hebben heerlijke rendang (rundvleesgerecht) gegeten in restaurant Turret. Een absolute aanrader!

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 15 Bukittinggi

Medewerkster Emmy op de fiets in Bukittinggi Indonesie-Sumatra-bukittinggi-rijst20_1_119034

U start de dag met een bezoek aan de Ngarai Sianok, beter bekend als het Karbouwengat. In het ochtendlicht heeft u een adembenemend uitzicht op de Singgalang-vulkaan in de verte, terwijl de mistflarden nog door de kloof zweven. Vanaf het uitzichtpunt kunt u naar beneden lopen, het ravijn in (houdt u er rekening mee dat u ook weer omhoog moet). U loopt langs rijstvelden en riviertjes. Wilt u langer wandelen? In circa 3 uur wandelt u door de vallei naar het dorp Kota Gadang, waar uw chauffeur op u wacht. Maar uw chauffeur kan u uiteraard ook met de auto naar Kota Gadang brengen. Kijk zeker even rond in de vele zilverwerkwinkeltjes. Dan verder naar het Singkarak-meer, een fraaie tocht met uitzicht op het helderblauwe kratermeer. Maak gerust een stop in één van de dorpen. De bevolking hier is gespecialiseerd in houtbewerking en weven. Pariangan is het oudste dorp in deze regio met enkele traditionele woningen en in Sungai Tarab wordt nog op traditionele wijze koffie bereid. Op de terugweg naar Bukittinggi bezoekt u het voormalige koninklijke paleis, gebouwd in de typische bouwstijl van de Minangkabau.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Bukittinggi

Stap op de pedalen voor een fietstocht

Fietsen is de ideale manier om meer van het lokale leven te zien. U fietst buiten de stad, door een landelijke omgeving. Uw chauffeur brengt u naar een dorp iets buiten Bukittinggi, waar u op de fiets stapt. De kans is groot dat u de boeren aan het werk ziet op de rijstvelden. Stopt u gerust om een praatje te maken met de locals. Even een korte pauze in een lokaal koffiehuis waar u een kop traditionele Sumatraanse koffie en snack kunt uitproberen. Als u bent uitgerust fietst u weer verder in de richting van Bukittinggi. De fietstocht duurt circa 4 uur, afhankelijk hoe vaak u onderweg stopt, en is voor iedereen goed te doen. U rijdt bergafwaarts of door vlakke delen. De fietstocht wordt begeleid door uw eigen gids en als u geen gids heeft, kunt u uw chauffeur volgen die voor u uit rijdt.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, fietshuur

Dag 17 Bukittinggi - Harau Vallei

Sumatra-Haraukloof-landschap

Hoe dichter u bij de vallei in de buurt komt, hoe mooier en groener de omgeving wordt. Tussen de steile rotswanden ligt het vredige natuurreservaat. Naast de weelderige natuur ziet u hier ook veel rijstvelden. Tijdens een wandeling door het gebied ziet u de boeren  aan het werk op hun velden en de locals zijn druk in de weer met hun dagelijkse bezigheden. Er leven in dit gebied diverse apensoorten, waaronder de zwarte gibbon, maar u ziet hier ook vele vogels en vlinders.

 

U maakt een gemakkelijke wandeling door de weelderige natuur, over de smalle paadjes, dwars door de rijstvelden, terwijl u uitkijkt op de groene Harau-kloof. Onderweg ziet u veel vlinders. De veelkleurige dieren zijn op zoek naar voedsel en laten zich rustig fotograferen. Witte reigers houden de wacht tussen de rijstvelden. Terwijl u de boeren aan het werk ziet op de sawa’s zal de gids u uitleg geven over het beplanten en oogsten. De wandeling duurt ongeveer 3 uur.

 

Overnachting in de Harau Vallei.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 18 Harau vallei

Trekking

Een avontuurlijke trekking door de jungle, over smalle paadjes en langs kleine slootjes op zoek naar wildlife. Soms klimmend en klauterend en dan weer balancerend over boomstammen om een rivier over te steken. In dit gebied leven onder andere zwarte gibbons en wie weet heeft u het geluk ze onderweg tegen te komen. U maakt een stop bij een verborgen waterval om even op adem te komen. Geniet van de natuur die hier nog grotendeels in tact is. De trekking duurt de hele dag.

Inbegrepen: Lokale gids, lunch en vergunningen.

 

Overnachting in de Harau Vallei.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, trekking met lokale gids

Dag 19 Harau vallei - Padang

Sumatra-Padang-Boot Sumatra-Padang-Boottocht_1_405909

U rijdt eerst een stukje terug over dezelfde weg en vervolgens door naar Padang. Uw chauffeur neemt hier afscheid van u. U vliegt vanuit Padang naar uw volgende bestemming, maar u kunt er ook voor kiezen om nog enkele dagen aan het strand te verblijven in de buurt van Padang. Een echte aanrader om zo uw rondreis af te sluiten.

 

U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen