1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Sumatra, Bali en Nusa Lembongan

Deze reis start op het eiland waar u bij uitstek voor de natuur heen gaat: Sumatra. U gaat tuben bij Tangkahan en maakt een hike door de jungle op zoek naar orang-oetans. Op het eiland Samosir in het vulkanische Tobameer ziet u de authentieke Batak-cultuur. Een vlucht naar Bali met strand, rijstvelden en watervallen bij Munduk en het kunstenaarsdorp Ubud. Uniek is het verblijf op het eiland Nusa Lembongan, waar een relaxt sfeertje hangt. Een perfect einde van uw rondreis.

Wat maakt deze reis bijzonder
Tuben en picknicken
Orang-oetans in de jungle
Sfeertje op Nusa Lembongan
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 2100,- per persoon
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sumatra, Bali en Nusa Lembongan

Sumatra
Dag 1 Aankomst Medan
Dag 2 Tangkahan
Dag 3 Bukit Lawang
Dag 4 Bukit Lawang
Dag 5 Tobameer, het eiland Samosir
Dag 6 Tobameer, het eiland Samosir
Dag 7 Tobameer, het eiland Samosir
Dag 8 Brastagi

Bali
Dag 9 Canggu
Dag 10 Canggu
Dag 11 Munduk
Dag 12 Munduk
Dag 13 Ubud
Dag 14 Ubud


Dag 15 Ubud

Dag 16 Nusa Lembongan
Dag 17 Nusa Lembongan
Dag 18 Nusa Lembongan
Dag 19 Sanur
Dag 20 Sanur
Dag 21 Vertrek Denpasar

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

Start van een spannend avontuur op Sumatra

Op de luchthaven van Medan staat uw chauffeur u al op te halen. Samen reist u in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar het hotel in Medan.

 

In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. De Masjid Raya, de grote moskee van Medan, en het paleis van sultan Deli zijn zeker een bezoek waard. Ook een aanrader is een bezoek aan de Tjong A Fie Mansion. Dit prachtige koloniale gebouw was van een Chinese zakenman en is nu een museum. De inrichting is een combinatie van Chinese, Maleisische en westerse stijlen. In een buitenwijk van Medan staat een bijzondere kerk; deze katholieke kerk ziet eruit als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.
Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Tangkahan

Indonesie-Sumatra-Tangkahan-waterval_1_438358 De hangbrug in Tangkahan brengt u naar uw verblijf. Tuben door de rivier in Tangkahan, Sumatra

Langs oliepalm- en rubberplantages reist u naar de jungle van Tangkahan. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Tangkahan is een fascinerend junglegebied, puur en ongerept. U bent hier echt heel ver van de bewoonde wereld. Het verblijf is eenvoudig, maar wat verwacht u midden in het oerwoud? Geniet van de rust en alle junglegeluiden om u heen. In dit deel van het Gunung Leuser Nationaal Park leven vele apensoorten. De kans dat u hier orang-oetans ziet is heel klein, maar er leven ook gibbons, Thomas Leaf Monkeys en makaken. 

 

U overnacht in het Mega Inn Hotel, 1*, in Tangkahan.
Inclusief ontbijt, transfer

Tangkahan: Trekkings
Sumatra

Tangkahan: Trekkings

De jungle rondom Tangkahan is weelderig. U ziet hier waarschijnlijk geen wilde dieren, maar de flora is...

Dag 3 Tangkahan - Bukit Lawang

Tuben over de rivier bij Tangkahan

In een autobinnenband drijft u stroomafwaarts richting de Buleh-waterval. De stroming is niet heel sterk, maar een setje droge kleding is geen overbodige luxe. Bij de waterval wordt een picknicklunch georganiseerd.

In de middag gaat u verder. U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang. U reist per fourwheeldrive met chauffeur.

 

Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier in het Gunung Leuser National Park. Een spectaculair junglegebied en één van de weinige plekken in Azië waar u orang-oetans in het wild kunt spotten. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum; de apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle.

 

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt, transfer, tuben en vergunningen

Dag 4 Bukit Lawang

Speuren naar orang-oetans in het wild

Sumatra-Tangkahan-orang oetan_1 Indonesie-Sumatra-Bukit-Lawang-Kayak

Er worden diverse activiteiten georganiseerd vanuit Bukit Lawang. Een aanrader is een trekking door het Gunung Leuser National Park, waarbij u op zoek gaat naar orang-oetans. Er zijn trekkings variërend van enkele uren tot enkele dagen. Een andere bijzondere ervaring is tuben; in een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af. Nog iets avontuurlijker kan ook. Op de Wampu-rivier is het mogelijk om te raften. Een spannende tocht door de weelderige natuur met een paar sterke stroomversnellingen. Reken er maar op dat u niet droog blijft. Als u wilt raften dient u wel de beschikking te hebben over transport, want deze rivier ligt een stuk buiten Bukit Lawang. Is dit iets te veel van het goede? Een andere leuke manier om de omgeving te verkennen is per fiets of gemotoriseerde betjak. U bezoekt enkele dorpen in de omgeving en ziet het lokale leven. U eindigt de tocht bij een lokale familie die een heerlijk diner voor u bereidt.

 

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt

Dag 5 Bukit Lawang- Tobameer, het eiland Samosir

Eiland met authentieke cultuur in een vulkanisch meer

U verlaat de jungle en rijdt naar het immense Tobameer. Het laatste deel van de rit kunt u al een glimp opvangen en ziet u het eiland Samosir, uw eindbestemming van vandaag, al liggen. In de haven van Prapat stapt u op de ferry en vaart u naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Het eiland waar de Batak-stam leeft. U bent vandaag ruim 9 uur onderweg.

 

Overnachting op het eiland Samosir.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot naar Samosir

Dag 6 Tobameer, het eiland Samosir

Batikhuizen op Samosir, Sumatra

Verspreid over het eiland staan nog authentieke huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. De Bataks, die hier leven, zijn zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes. Informeer of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is.

 

Er is genoeg te zien op het eiland, dus ga er zeker op uit. Vanuit het hotel kunt u naar de Batak-dorpen in de omgeving wandelen, maar uw chauffeur kan u ook begeleiden. Of huur een brommertje, fiets, gemotoriseerde betjak of boot om de bezienswaardigheden te bezoeken. Wij vinden het ook een aanrader om een kano te huren, het water is rustig en u komt op plekken waar niemand anders komt.

 

Overnachting op het eiland Samosir.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Tobameer: Fietsexcursie Tobameer
Sumatra

Tobameer: Fietsexcursie Tobameer

Fietsen is een leuke manier om het eiland Samosir te leren kennen. Samen met uw gids fietst u door lokale...

Dag 7 Tobameer, het eiland Samosir

Deze dag is ter vrije besteding. Verspreid over het landschap ziet u mooie graven, die 'huisjes voor altijd' worden genoemd. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. U bezoekt het dorp Tomok met de graftombe van koning Sidabutar. In het dorp Ambarita leert u van een gids over de geschiedenis van de Bataks en het kannibalisme. Bezoek ook het ‘Panorama van Lake Toba’. Vanaf dit hoge uitzichtpunt kijkt u uit over het eiland. En stop onderweg in het dorp Lumban Suhi Suhi, waar u ziet hoe de vrouwen in het dorp met de hand kleurrijke doeken weven. Mocht u er op een zondag zijn, woon dan eens een kerkdienst bij van de (christelijke) Bataks. Een unieke ervaring!

 

Overnachting op het eiland Samosir.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Tobameer, het eiland Samosir- Brastagi

Vruchtbaar vulkanengebied

Sumatra-Brastagi-Tobameer-typisch traditionele woning3 Lokale marktvrouw op het eiland Samosir

Terug naar het "vasteland". U zet uw reis voort door het Batakgebied richting Brastagi. U rijdt eerst nog een stuk langs het Tobameer. Bij de Si Piso-Piso-waterval nog een laatste blik op het eiland Samosir, waar u de afgelopen dagen heeft doorgebracht. En dan het binnenland in. Er zijn onderweg enkele interessante plaatsen. Zo bezoekt u het paleis van de Batak-koning Simalungun en het Karo-Batakdorpje Dokan met enkele mooie traditionele huizen. Inclusief de stops onderweg bent u vandaag ongeveer 5,5 uur onderweg.

 

Bij Brastagi domineren de vulkanen Sibayak en Sinabung het landschap. Een aanrader is een bezoek aan de kleurrijke markt waar veel fruit en bloemen worden verkocht. Brengt u ook een bezoek aan de grote boeddhistische tempel Lumbini die net buiten Brastagi is gelegen.

 

Overnachting in Brastagi.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, eventueel veerboot vanaf Samosir

Dag 9 Brastagi- Medan- Denpasar- Canggu

Op naar het godeneiland Bali

Via een bergachtige weg rijdt u in ongeveer 3 uur naar Medan. Als de tijd het toelaat bezoekt u onderweg dan het Karo-Batakdorpje Peceren. U ziet hier enkele typische huizen op palen met hoge puntdaken en versierd met houtsnijwerk. Dan door naar de luchthaven van Medan. Hier neemt u afscheid van uw chauffeur en vliegt u naar Denpasar. Op Bali wordt u door een chauffeur opgehaald en naar uw hotel in Canggu gebracht.

 

Overnachting in Canggu.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht, privétransfer

Dag 10 Canggu

Chillen aan het strand

Indonesie-Bali-Canggu-strand-zonsondergang_1_460483

Dag 10 Canggu

Chillen aan het strand

Rustig strand aan de westkust? Dat vindt u bij Canggu. De drukke plaatsen Kuta en Seminyak liggen op rij-afstand, maar u hoeft de drukte niet op te zoeken. Aan het straatje bij Batu Bolong Beach liggen hippe restaurantjes en boetiekjes, en op het strand van Canggu zijn een aantal beachclubs te vinden. Beachclub The Lawn kunnen wij aanbevelen. Hier kunt u met de voetjes omhoog en een cocktail in de hand genieten van de zonsondergang over zee. Op de hoge golven ziet u surfers die nog net die laatste mooie golf willen meepakken.

 

U kunt deze dagen genieten van zon, zee, strand. Mocht u toch nog wat willen zien, dan kunt u een excursie maken. Bezoek de Tanah Lot tempel of de Uluwatu tempel. Ga shoppen in Kuta of kijk naar de Kecakdans.

 

Overnachting in Canggu.
Inclusief ontbijt

Dag 11 Canggu - Munduk

Een imponerende tocht langs schitterende rijstterrassen naar het noordwesten van Bali. Ten zuiden van Blimbing vindt u rijstvelden van zo’n 15 km lang. Verder noordwaarts via Sanda en Pupuan naar Mayong. Bij het uitzichtpunt hier ontvouwen zich panoramische rijstvelden van links naar rechts. Daar neemt uw chauffeur de afslag naar het oosten, richting Munduk.

 

Informatie Munduk:
Hoog gelegen in de bergen, bij de tweelingmeren Tamblingan en Bayun, ligt Munduk. Het is hier iets koeler dan in de lager gelegen gebieden, waardoor koffie, cacao, kruidnagel en tabak weelderig groeien. De omgeving is prachtig! Diepe dalen en een gigantisch groen landschap met oerbossen en plantages. Ook zijn hier veel watervallen te vinden, die door middel van een mooie wandeling te bereiken zijn. Een heerlijk gebied om te verblijven!

 

Overnachting in Munduk.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Munduk

Watervallen en rijstvelden

Indonesie-Bali-Munduk-rijstvelden_1_100769 Mooie groene omgeving in Munduk

Maak vandaag een mooie wandeling, bezoek een van de vele watervallen in de omgeving, of ga de berghelling af naar één van de tweelingmeren. De chauffeur zet u af bij het beginpunt. U wandelt op rustig tempo door tropisch regenwoud en kleine koffieplantages. Neem een lunchpakketje mee, zodat u aan de rand van het meer kunt picknicken. Nog energie over? Ga met een houten kano het Tamblingan meer op. Optioneel kunt u bij het hotel een lokale gids regelen die met u mee gaat.

 

Overnachting in Munduk.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Midden Bali: Deep Jungle Trekking
Bali

Midden Bali: Deep Jungle Trekking

Vroeg op voor een mooie en pittige trekking door het regenwoud. Wandel langs rivieren en rijstvelden in de...

Midden Bali: Jeepsafari
Bali

Midden Bali: Jeepsafari

Met een stoere Toyota Land Rover wordt u bij uw hotel opgehaald. U rijdt naar het dorp Tegal Jadi en brengt...

Dag 13 Ubud - Munduk

Uw chauffeur volgt de route naar het Bratanmeer, naar Bedugul. Het serene meer vult de oude krater van de niet meer actieve vulkaan Gunung Catur (meer dan 2000 meter hoog), die boven het meer uittorent. Het koele Bedugul ligt op 1200 meter hoogte. Op een kleine landtong staat het half hindoeïstische, half boeddhistische tempelcomplex Ulun Danu met een meru-toren van 7 lagen. Een andere elegante tempel heeft maar liefst 11 daken en is gewijd aan Visjnu. Vervolgens naar Pacung, ten zuiden van het Bratanmeer.

 

Een omweg, maar wel prachtig: via de Jatiluwih-route: vanaf Pacung rijdt u niet meteen naar Ubud, maar u volgt een smalle weg door een schitterend gebied (hoge rijstterrassen, er kunnen alleen minibusjes rijden op deze smalle weg). De reisduur, indien u deze Jatiluwih-route neemt, zal ongeveer 6 uur bedragen.

 

Overnachting in Ubud.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Ubud

Souvenirs scoren in Ubud

De groene rijstvelden van Ubud Lekker eten in de omgeving van Ubud, Bali indonesie-ubud-vrouw-offeren

Ubud is bekend als kunstenaarsstadje, en dat is goed te zien. Wandelend door Ubud komt u langs talrijke galeries en winkels boordevol schilderijen, tekeningen, beelden en houtsnijwerk. En elke dag van de week is er wel ergens een tempelfestival of viering met Balinese dans en muziek. Echter, toeristen weten Ubud niet alleen vanwege de kunst te vinden. Omdat Ubud centraal gelegen is op Bali, tussen bergen met rijstterrassen en rivieren, is het een goede uitvalsbasis voor dagtochten. Ook het enorme aanbod aan restaurants, spa’s, winkels en accommodaties draagt bij aan de populariteit van Ubud. Er is hier voor ieder wat wils. Uw chauffeur neemt bij aankomst in Ubud afscheid van u.

 

Houdt u van actie? Ga dan raften of fietsen. Een lekkerbek? Doe dan mee met een kookworkshop.

 

Overnachting in Ubud.
Inclusief ontbijt

Ubud: Combinatie raften en fietsen
Bali

Ubud: Combinatie raften en fietsen

Als u weinig tijd heeft, maar toch wilt raften en fietsen bij Ubud, dan is deze excursie ideaal. U combineert...

Ubud: Kookcursus
Bali

Ubud: Kookcursus

Bijzonder is het volgen van een kookcursus in een traditioneel Balinees dorp bij Ubud. U wordt opgehaald van...

Dag 15 Ubud

Deze dag is ter vrije besteding. Er is zoveel te zien en te doen in en rond Ubud; u verveelt zich geen moment. Wat dacht u van raften of een leuke kookcursus?

 

Overnachting in Ubud.
Inclusief ontbijt

Dag 16 Ubud – Sanur- Nusa Lembongan

Tropisch eiland als kers op de taart

Indonesie-Bali-NusaLembongan-mangrove3 Indonesie-Bali-NusaLembongan-lokalevrouw

U wordt door de bootmaatschappij opgehaald en naar de haven van Sanur gebracht. U vaart in 30 minuten met een snelle boot naar Nusa Lembongan.

 

Hier wachten witte zandstranden, palmbomen, kleurrijke koraalriffen; dé ingrediënten voor een ontspannen strandverblijf op u. Het kleine eiland Nusa Lembongan ligt op nog geen uur varen voor de kust van Bali. Er rijden vrijwel geen auto's over de semi-verharde wegen die naar idyllische baaien leiden met tot de verbeelding sprekende namen als Sandy Bay en Dream Beach. Met een brommer of op de fiets bent u er zo. Stop ook bij Devil’s tear. Hier slaan de hoge golven tegen de rotsen en spuit het water metershoog de lucht in.

 

Overnachting op Nusa Lembongan.
Inclusief ontbijt, transfer, bootovertocht Bali- Nusa Lembongan

Dag 17 Nusa Lembongan

Rondom Nusa Lembongan liggen kleurrijke koraalriffen. Boek een boottocht naar Mangrove Bay om te snorkelen. Vanuit uw boot springt u met snorkel en masker het water in. Gelijk ziet u diverse koraalsoorten die zeer veel vissoorten aantrekken. Het dichtbij gelegen mangrovebos verkent u in een klein bootje. U wordt door smalle waterwegen gepeddeld. De lange boomwortels in het water zijn een geliefde rustplek voor grote reptielen zoals varanen. Kijk dus goed om u heen. Voor de kust van buureiland Nusa Penida zwemmen manta-roggen. Deze majestueuze dieren worden tot 5 meter groot. Ze lijken te zweven door het heldere water. Indrukwekkend om hier tussen te duiken of snorkelen.

 

Overnachting op Nusa Lembongan.
Inclusief ontbijt

Nusa Lembongan: Mangrove Tour
Bali

Nusa Lembongan: Mangrove Tour

Een chauffeur brengt u dichtbij Mangrove Bay. U gaat niet in het water maar u vaart er overheen. U stapt in...

Nusa Lembongan: Reefcruise
Bali

Nusa Lembongan: Reefcruise

Met een vrij grote boot met 2 binnendekken en een bovendek buiten vaart u om 09.15 uur van Benoa Haven...

Dag 18 Nusa Lembongan

indonesie-bali-nusa-lembongan-onderwaterwereld_2_379527

Deze dag is ter vrije besteding. Geniet u vandaag nog van het zonnetje of wordt het een duik in het water? Geen dag is hetzelfde in het water dus de kleurrijke onderwaterwereld wacht op u.

 

Overnachting in Nusa Lembongan.
Inclusief ontbijt

Dag 19 Nusa Lembongan – Sanur

U vaart terug naar het vaste land van Bali en wordt naar uw hotel in Sanur gebracht. Sanur is de aangewezen plek om de reis te beginnen of te eindigen. De voetjes in het zand en lekker genieten van deze bruisende strandbestemming. Sanur heeft een kalme zee, omdat de zeebodem geleidelijk afloopt en de golven verder in het water breken. Langs het strand loopt de promenade met veel winkeltjes en restaurantjes. Hoewel Sanur veel richt op toeristen, heeft het plaatsje toch het Balinese karakter behouden.

 

Overnachting in Sanur.
Inclusief ontbijt, bootovertocht Nusa Lembongan- Sanur, transfer

Dag 20 Sanur

indonesie-bali-sanur-zandstrand bali-sanur-bootjes

Deze dag is ter vrije besteding. Rust uit op het strand, struin over de markt of maak een uitstapje naar de Tanah Lot-tempel.

 

Overnachting in Sanur.
Inclusief ontbijt

Dag 21 Sanur - Denpasar

Helaas: tijd om afscheid te nemen van Indonesië

Hopelijk heeft u mooie herinneringen gemaakt. U wordt bij uw hotel in Sanur opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

 

Inclusief ontbijt, privétransfer

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen