1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Medellín

Medellín

Medellín, de stad van Pablo Escobar

Medellín is een van de mooist gelegen steden in Colombia. Het ligt in een smalle vallei, de Valle de Aburrá en door de stad heen loopt de rivier de Medellín. De stad stond lang bekend als een van de gevaarlijkste steden ter wereld, maar heeft een complete metamorfose ondergaan; inmiddels een geliefde stad bij reizigers. Met het recent aangelegde metronetwerk kunt u eenvoudig de hele stad doorkruizen. Het is een plek dat niet mag ontbreken tijdens uw individuele rondreis Colombia.

 

    

 

Het weer in Medellín

Medellín staat bekend als de stad van de eeuwige lente. Het is er het hele jaar door aangenaam warm. In oktober en november is het het ‘koudst’ met een gemiddelde temperatuur van 22 graden. In de warmste maanden (juli en augustus) is het echter niet veel warmer: 23 graden gemiddeld. De meeste regen valt in de maanden mei en september. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u naar ons klimaatoverzicht Colombia.

 

Kaart van Medellín

 

 

Bezienswaardigheden in Medellín

1. Graffiti en streetart tour

Bent u een liefhebber van streetart? De wijk Comuna 13 was ooit een verloederde, grauwe en gevaarlijke wijk. De laatste twintig jaar is hier verandering in gekomen. Er ontstond een nieuwe stroming kunstenaars die op onafgewerkte muren graffitikunstwerken maakten. Comuna 13 werd daarmee omgetoverd in de kleurrijkste wijk van de stad. U kunt op eigen houtje de wijk verkennen, maar het beste is om de wijk te bezoeken onder begeleiding van een gids. U wordt dan meegenomen in de achtergrond van de kunstwerken en de zwarte geschiedenis van de wijk. 

 

      

 

2. Op stap in de wijk Poblado

Poblado is een hippe wijk vol trendy winkels, bars en hotels. Een erg leuke wijk om te verblijven! Het zal u verbazen hoeveel leuke restaurants u hier tegenkomt. Middenin deze wijk ligt Parque Lleras. Rondom dit park vindt u diverse bars, cafés en clubs. Hét uitgaansgebied van de stad. Liever iets minder toeristisch? De wijk Laureles is ook een aanrader. Wel veel restaurants en bars, maar minder toeristen en meer Colombianen.

 

3. Colombiaanse kookles

Hoe kun je de culinaire gebruiken van een land beter leren kennen als met een kookles van een local? In Medellín zijn er diverse mogelijkheden voor. Zo zijn er tours waarbij u onder begeleiding van een gids eerst naar de markt gaat om inkopen te doen. Vervolgens bereidt u met de groep een typisch Colombiaanse maaltijd. Ook zijn er streetfoodtours waarbij u van alles leert over Colombiaanse lekkernijen zoals empanadas en patacones. Maar onze favoriet is kookles bij ‘Via Cocina’. Door hieraan deel te nemen ondersteunt u tegelijkertijd de financiering van kooklessen en training voor mensen uit achterstandswijken. Dit initiatief is opgezet door een Canadese kok die de mensen uit deze wijken leert hoe je een gezonde maaltijd bereidt.

 

     

 

4. Winkelen

Het is niet echt een bezienswaardigheid, maar Medellín is een leuke stad voor de echte shopaholic. U kunt hier echt uw hart ophalen. De stad staat bekend als het modecentrum van Colombia. Er zijn diverse textielbeurzen te vinden waar onder anderen modeshows gehouden worden. Mercado San Alejo is een kleurrijke markt waar u terecht kunt voor souvenirs of gewoon lekker overheen kunt struinen. Ook zijn er in de stad diverse shoppingmalls te vinden, zoals Parque Comercial in de wijk El Tesoro en Centro Commercial Palacio Nacional. Hippe winkeltjes vindt u in de wijken El Poblado en Oviedo, waar u na een dag winkelen neer kunt ploffen in een van de vele cafés voor een drankje.

 

5. Plaza Botero

Plaza Botero is vernoemd naar de bekende schilder en beeldhouder Fernando Botero, die geboren is in Medellín. Hij heeft een opvallende stijl: dikke mensen en dieren met opgezwollen ledematen. Volgens eigen zeggen wil hij daarmee nadruk leggen op het belang van de betreffende lichaamsdelen. Op Plaza de Botero kunt u 23 van zijn sculpturen bewonderen. Ook voor een kopje koffie met wat lekkers bent u hier op het goede adres. Meer van Botero kunt u trouwens zien in Museo de Antioquia.

 

 

Verrassende omgeving van Medellín

Wilt u even ontsnappen aan de drukte van de stad? Vanuit Medellín kunt u diverse uitstapjes doen. Hieronder onze tips.

 

1. Santa Fé de Antioquia

Santa Fé de Antioquia is een klein dorp iets ten noorden van Medellín. Het staat bekend om zijn koloniale architectuur en straten met kinderkopjes. U vindt er historische kerkjes en bloemrijke pleinen. Hier kunt u heerlijk een paar uurtjes rondwandelen om vervolgens te genieten van een lunch in het restaurant van het dorp.

 

2. Bloemendorp Santa Elena, Peñol rots en Guatapé

Ten oosten van Medellín liggen drie dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Santa Elena staat bekend om zijn bloemenfestival dat elk jaar in augustus plaatsvindt. Peñol is een dorp dat in de jaren 70 onder water is gezet ten behoeve van een waterkrachtcentrale. Ter herinnering aan dit mooie dorp zijn de kerk en enkele huizen op een hoger deel herbouwd. Een hoogtepunt hier is de beklimming van de rots, ook Peñol genaamd. U gaat 740 traptreden omhoog en staat op een rots van 200 meter hoog en heeft een uitzicht van 360 graden over het gebied. Guatapé is een fotogeniek dorp met witte huizen gedecoreerd met bonte, vrolijke kleuren. Let ook vooral op het houtsnijwerk aan de onderkant van de huizen. Dit zijn de zócalos, en typisch voor de architectuur in Guatapé.

 

    

 

Geschiedenis van Medellín; de ommezwaai

Medellín is enorm in beweging geweest. Het was de meest onveilige stad ter wereld met het hoogste aantal moorden per inwoner. Maar de stad is nu zoveel veiliger en zo innovatief. Dat maakt misschien nog wel meer indruk dan de bezienswaardigheden. De inwoners zijn zo positief over de toekomst en zo trots op hun stad. Een onderdeel van de innovatie is dat er overal bibliotheken gebouwd zijn. Mooie gebouwen waar ook buurtcentra in gevestigd zijn en waar mensen gebruik kunnen maken van computers. Er worden cursussen gegeven en mensen worden geholpen met hun ontwikkeling.

 

Bijzonder is ook het nutsbedrijf van de stad. Er is een goed werkend systeem aangelegd voor water, gas en elektriciteit. Ook in de wijken waar vroeger helemaal niets was. De winst die het nutsbedrijf maakt, wordt in projecten ter verbetering van de stad gestopt.

 

En een typisch woord dat bij Medellín past is de metro-cultuur. Dat heeft ook daadwerkelijk te maken met het vervoer via de metro. Er zijn heel veel lijnen aangelegd om arme stadsdelen die vroeger niet bereikbaar waren, nu wel bij het leven te kunnen betrekken. Mensen die in die stadsdelen wonen, kunnen nu makkelijker werk zoeken in andere wijken bijvoorbeeld. In de metro moet men zich aan bepaalde gedragscodes houden. Zo wordt aangeraden om te glimlachen, men moet voor elkaar opstaan en andere adviezen om beter met elkaar om te gaan worden gegeven. En het werkt! Als aanvulling op de metrolijnen zijn er ook kabelbanen als openbaar vervoer aangelegd. Zo worden wijken die hoog in de bergen liggen of achter een berg waar geen metro kan worden aangelegd ook ontsloten.

 

Een aanrader is een excursie naar Comuna 13 te maken. Hier ervaart u het beste zelf hoe de stad is veranderd. Locals, die vroeger crimineel waren, leiden u nu graag rond. En er zijn zoveel lokale initiatieven, zoveel sociale projecten. Prachtig hoe de stad vooruit gaat! Het is een stad dat ons hart al heeft veroverd en zeker aan te raden te bezoeken tijdens uw vakantie Colombia.

 

Tijdens deze reizen verblijft u in Medellín
Hoge palmen, Cocora Valley in Salento
Voorbeeldreis Colombia

Rondreis Colombia per auto: Selfdrive Colombia

Bogotá > huurauto ophalen, naar Villa de Leyva > koloniaal Barichara > huurauto inleveren, vlucht naar Medellín > 2e huurauto ophalen naar Guatapé > koffieregio Manizales en Salento

Colombia-Cartagena-Uitzicht
Voorbeeldreis Colombia

Rondreis Colombia: Compleet Colombia

Bogotá > Villa de Leyva > Barichara > Tatacoa-woestijn > San Agustín > Popayán > Koffieregio, Armenia > Medellín > Tayrona National Park > Minca > Cartagena > Islas del Rosario