1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bogotá

Bogotá

Bogotá, de hoofdstad van Colombia

Bogotá ligt op een hoogte van 2600 meter en is daarmee een van de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld. De stad had lange tijd een negatief imago, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het bruist er, u kunt heerlijk eten en genieten van de koloniale gebouwen. Bogotá is vaak het beginpunt van een individuele rondreis Colombia.

 

Geschiedenis van Bogotá

In 1717 werd Bogota de hoofdstad van de Spaanse kolonie Nieuw-Granada. Na de onafhankelijkheid van Spanje is het de hoofdstad van het land gebleven. Omdat de stad zo ver van zee ligt, lag dit echter niet voor de hand. Maar de inheemse bevolking waren voor de kolonisator een goede bron arbeidskrachten, met als gevolg dat de Spanjaarden al snel een economische voorsprong hadden. Dit maakte de stad tot hoofdstad van het land.

 

 

Het weer in Bogotá

Bogotá is gelegen op 2500 meter hoogte. De stad kent een gematigd klimaat met droge, warme zomers en een milde winter. De gemiddelde temperatuur is rond de 14 graden. De warmste maand is januari. De gemiddelde temperatuur is dan nog steeds erg aangenaam, rond de 20 graden. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Colombia verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

 

Kaart van Bogotá

 

 

Belangrijke bezienswaardigheden in Bogotá

1. La Candelaria

La Candelaria is de historische wijk van Bogotá. Het is er gezellig druk en u vindt er veel winkels en cafés. Dwaal rond door de kleurrijke, bohemien straatjes. Ga zitten op een bankje en geniet van de bedrijvigheid en de mensen die voorbijlopen. Het is de buurt van excentrieke kunstenaars en muzikanten. Geniet aan het eind van de middag van een drankje en hapje in een van de vele bars, restaurants of cafés.

 

2. Streetart van Bogotá

Bogotá is een van de steden waar de mooiste en meeste graffiti ter wereld te vinden is. Het is een manier om creatieve ideeën en politieke meningen over de stad te verspreiden. Mensenrechten, dierenrechten, politieke situaties, conflicten, verschillen tussen arm en rijk, noem maar op. In eerste instantie was dit niet toegestaan, maar dat veranderde in 2011. In dat jaar werd een 16-jarige jongen doodgeschoten door een politieagent terwijl hij op een viaduct Felix the Cat aan het schilderen was, De stad kwam daarop in opstand en de agenten werden gearresteerd. De burgemeester heeft als reactie hierop in bepaalde gebieden graffiti gelegaliseerd om zo de artistieke identiteit van Bogotá te promoten. Het is een tragisch verhaal, maar hierdoor is Bogotá wel een kleurrijke stad geworden.

 

      

 

Wilt u de streetart van Bogotá met een gids bewonderen? Wij hebben een leuke graffititour voor u samengesteld.

 

3. Plaza Bolívar

Plaza Bolívar is het centrale plein van Bogotá. Hier vindt u het Colombiaanse Paleis van Justitie, het parlementsgebouw, het kantoor van de burgemeester en de kathedraal. In de kathedraal ligt het stoffelijk overschot van de stichter van Bogotá, Gonzalo Jiménez de Quesada. In het midden van het plein staat een bronzen beeld van Simón Bolívar, de man die het land bevrijdde van Spanje.

 

4. Prachtig uitkijkpunt van Mount Monseratte

Zin in een sportieve uitdaging? Beklim dan de 500 treden van de berg Monseratte en u wordt beloond met een schitterend uitzicht over de stad. De berg Monserrate is een symbool voor Bogota. Boven op de berg staat de beroemde kerk van de ‘gevallen heer’ (señor Caido). Veel pelgrims leggen de weg naar deze kerk af, omdat er wonderen zouden zijn gebeurd. Een leuk weetje: de naam is afgeleid van de berg Montserrat bij Barcelona in Spanje. Toch liever iets minder actief? Er gaat ook een kabelbaan of een treintje omhoog.

 

   

 

Top 5: leuk om te doen in Bogotá

1. Speel de nationale sport Tejo

Tejo is volkssport nummer één in Colombia. Deze traditionele sport werd al eeuwen geleden door De Chibcha en Muisca Indianen gespeeld. Het spel gaat als volgt: je speelt als team in een ‘baan’, elke ‘baan’ heeft een bak van klei met daarin kleine explosieven. De kunst is om deze explosieven te laten exploderen door er een metalen schijf, de ‘Tejo’, op te gooien. Als u de schijf raakt en de lading met een grote knal weet te activeren, krijgt u de meeste punten. Wilt u een poging wagen? Boek deze leuke excursie.

 

2. Kunst snuiven in Museo Botero

In een prachtig Spaans, koloniaal herenhuis middenin de wijk La Candaleria is het Museo Botero gevestigd. Fernando Botero is een van de beroemdste kunstenaars van Colombia. Hij staat bekend om zijn kenmerkende, unieke stijl waarbij hij mensen en dieren afbeeldt met uitvergrote of veel te dikke kenmerken. Er is ook werk van Dalí, Degas en Picasso te vinden. Zelfs als u niet zo’n kunstliefhebber bent, is dit museum een echte aanrader.

 

 

3. Bezoek het Goudmuseum

Dit interessante museum van drie verdiepingen heeft een verzameling van meer dan 30.000 blinkende goudstukken en is verder gevuld met historische voorwerpen uit het Colombia van vóór de Spaanse overheersing. Deze voorwerpen hebben wetenschappers en archeologen een dieper inzicht gegeven in de levens en culturen van Zuid-Amerikaanse beschavingen. U komt hier alles te weten over de fascinerende rol van goud in de Colombiaanse geschiedenis en de geschiedenis van Bogotá zelf. Bekijkt u onze excursie er naar toe.

 

4. Streetfood tour

Bogotá kent dankzij de diversiteit aan immigranten een rijke mix op culinair gebied. Tijdens een streetfood tour door de stad maakt u verschillende stops en leert u de Colombiaanse (eet)cultuur goed kennen. Zo krijgt u alles te horen over de exotische vruchten, gerechten, en manier van koken. Natuurlijk mag u van alles proeven, van diverse empanada’s en arepas tot vruchten waar u misschien nog nooit van gehoord hebt. U sluit af met chicha; een drank die de Indianen brouwen van gefermenteerde mais.

 

   

 

5. Maak een fietstocht door Bogotá

Misschien niet het eerste waar u aan denkt in zo’n drukke stad, maar geloof ons: de fiets is het beste vervoermiddel om de stad te ontdekken. Tijdens deze privétour laat de ervaren gids u de belangrijkste hoogtepunten van Bogotá zien, maar ook de onontdekte pareltjes van de stad. U hoort alles over de cultuur, de politiek, het problematische verleden en het dagelijks leven van nu. Een van onze favoriete excursies tijdens een vakantie Colombia.

 

Maar er zijn nog veel meer leuke uitstapjes. Wij hebben onze favoriete excursies op een rij gezet in ons excursieaanbod Bogotá.

Tijdens deze reizen verblijft u in Bogotá
Colombia-Koffieregio-La-Recuca-1
Voorbeeldreis Colombia

Rondreis Colombia: Hoogtepunten van Colombia

Bogotá > via zoutkathedraal naar Villa de Leyva > fleurig Salento in de koffieregio > Cocora Vallei > Manizales, verblijf op koffiefarm > Medellín > Nationaal Park Tayrona > Cartagena.

Hoge palmen, Cocora Valley in Salento
Voorbeeldreis Colombia

Rondreis Colombia per auto: Selfdrive Colombia

Bogotá > huurauto ophalen, naar Villa de Leyva > koloniaal Barichara > huurauto inleveren, vlucht naar Medellín > 2e huurauto ophalen naar Guatapé > koffieregio Manizales en Salento

Aan de oever van een rivier bij Mompox
Voorbeeldreis Colombia

Rondreis Colombia: Onbekend Colombia

Bogotá > Tatacoa woestijn > mysterieuze beelden San Agustín > Popayán, witte stad > Cali, salsahoofdstad > tropische eilanden San Andrés en Providencia > Cartagena > nostalgisch Mompox > Cartagena