1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Botswana

Botswana is ongeveer zestien keer groter dan Nederland en het landschap is ontzettend gevarieerd. Het grootste deel van Botswana wordt bedekt door een rood zandtapijt van de Kalahariwoestijn met hier en daar een doornstruik of acaciaboom. In het oosten van het land herrijzen ruige rotsen en meer naar het noorden liggen de ongerepte zoutvlaktes van Makgadikgadi. De droogte maakt plaats voor een weelderige oase in de Okavango Delta, de grootste binnenlanddelta ter wereld vol waterlelies, nijlpaarden, zebra’s en krokodillen. Ontdek alles wat dit magische continent te bieden heeft, het is echt een paradijs op aarde!

 

Bekijk een voorbeeld van een rondreis Botswana.

Praktische info Botswana

Praktische info Botswana

Klimaat Botswana

Klimaat Botswana

Steden en plaatsen Botswana

Steden en plaatsen Botswana

Hotels Botswana

Natuurgebieden in Botswana

Bevolking in Botswana

Botswana: een prachtig land in Afrika. ‘Botswana’ heeft echter een betekenis! Het betekent ‘Plaats van de Tswana’, verwijzend naar het volk dat hier de meerderheid heeft (80%). De Tswana noemen zichzelf echter een Motswana, of Batswana in het meervoud. De innemende bewoners voelen een sterke connectie met hun landgenoten. Ze zijn vriendelijk, gastvrij en warm – niet alleen naar u of hun familie, maar ook naar andere stammen in het land. Hoewel er volkeren zoals Kalanga, Basarwa, Kgalagadi, Yei, Mbukushu, Herero en Afrikaanse Indiërs en blanken in Botswana leven, zien de Tswana hen gewoon als Batswana. Hun oorspronkelijke identiteit is voor hen niet belangrijk, wat telt is dat zij nu allemaal samen bij de Batswana horen.

 

Desalniettemin concentreert de overheid van Botswana zich op modernisatie van de samenleving, waarbij de San (Bosjesmannen, de oudste bewoners van het land) het moeten ontgelden. De jagers/verzamelaars zouden een bedreiging vormen voor de dieren in het Centraal Kalahari Natuurreservaat en een integratie in moderne cultuur zou wenselijk zijn. Vanzelfsprekend verzetten de San zich tegen die ontwikkeling. Tijdens uw Botswana rondreis kunt u met leden van de San op pad. Hun kennis over de natuur, dieren, bloemen en planten is enorm: u zult uw omgeving in Botswana met hele andere ogen bekijken. 

Botswana San bushmen

Mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Botswana

In Botswana staat respect centraal. Democratie en gelijkheid wordt sterk gewaardeerd en dat ziet u terug in traditionele dorpen. De Tswana komen samen bij de kgotla, een ontmoetingsplek waar iedereen een stem in mag brengen en beslissingen worden gemaakt. Het is altijd erg belangrijk elkaar uitgebreid te begroeten. Vraag gerust hoe het met iemand gaat voordat u de weg vraagt, ook al kent u uw gesprekspartner helemaal niet. Verder is er een groot respect voor ouderen (laat u door een ouder persoon aanspreken en niet andersom) en is het handig niet een te kort rokje of broekje aan te doen. Bovenbenen worden in Botswana gezien als de meest aantrekkelijke lichaamsdelen!

 

Aan de cultuur van Botswana zullen u nog twee dingen opvallen: vee en dierenmaskers. De hoeveelheid dieren die een familie houdt, geeft aan hoe welvarend dat gezin is (vooral in landelijke gebieden). De bruidsschat wordt betaald met zeven koeien en degene met het meeste vee, heeft vaak de meeste macht. Daarnaast ziet u in traditionele gebieden ook veel dierenmaskers. Die totems zijn het symbool van een sterke band met een bepaald dier. Zo is het nijlpaard de totem van een stam nabij de Chobe Rivier (met talloze nijlpaarden), en verwijst het aardvarken bij de Xaniqwee naar een historische trektocht door de woestijn. Bekijk het gerust bij een traditionele dans: de perfecte beleving van uw reis door Botswana.

 

Taal in Botswana

In Botswana zijn begroetingen belangrijk. Maar hoe doet u dat? U heeft geluk: Engels is een officiële taal in Botswana dus u hoeft geen onmogelijke klanken te imiteren. Toch is het leuk als u een woordje Setswana kent, dat door zo’n negentig procent van de bevolking wordt gesproken.  Een simpel ‘hallo’ – dumela (klemtoon op ‘me’) – tovert al een lach op het gezicht van uw gesprekspartner. Nog beter is het om bij vrouwen Mma toe te voegen en voor mannen Rra. U sluit af met een concluderend go siame en wuift gedag met sala sentlê. Zo hoort u er helemaal bij in Botswana.

d538dcfb-d46d-4f5e-b388-ae087f2582ba

Eten in Botswana

Eten in Botswana kan zoals u dat wilt: een braai (barbecue) in de openlucht of internationale gerechten in de stad. U bent echter niet voor niets op een Botswana reis – tijd om heerlijk te smullen van traditionele gerechten! De keuken in Botswana wordt gedomineerd door vlees, al is gierst- of maïspap (bogobe) ook geliefd. Probeer gerust eens een bordje seswaa: een stoofpot van vlees met ui en peper of lokale gerechten gemaakt van geitenvlees, rundvlees of kip. Houdt u wel van een uitdaging? Probeer dan eens iets met rups (mopaneworm): een lokale delicatesse. Naast de maaltijd geniet u van een lekker biertje zoals Castle, Lion of Carling Black Lable, of de vrij sterke palmwijn. Houd er rekening mee dat het kraanwater niet overal in Botswana drinkbaar is, dus een fles mineraalwater in uw rugzak kan geen kwaad.

 

Godsdienst in Botswana

Het merendeel van de bevolking in Botswana is christelijk, maar veel van hen combineren dat met traditionele religies. Voorouders spelen daarin een grote rol. Tswana geloven dat de geesten van hun voorouders, badimo, over de mensen in de levende wereld kunnen waken en het weer kunnen beïnvloeden. Daarom wordt er regelmatig contact gezocht met de badimo, via traditionele medicijnmannen. Misschien maakt u wel een regendans mee! In een geval van ziekte combineren de Tswana hun religies eveneens: ze raadplegen zowel een dokter als een traditionele genezer (sangoma) voor het beste resultaat. Tijdens uw reis heeft u de kans de proef op de som te nemen: wie weet wat er tijdens uw bezoek aan de sangoma gebeurt…

 

Geschiedenis van Botswana

Botswana is een harmonieus, democratisch en stabiel land en daardoor perfect voor een rondreis. Toch is dat niet vanzelf gegaan: in 1966 kreeg Botswana pas zijn huidige naam! De geschiedenis van Botswana gaat tientallen duizenden jaar terug in de tijd, toen de Khoi en San (Bosjesmannen) het gebied bewoonden. Pas in de 19e eeuw kwamen de Europeanen hier terecht, toen het Tswana-volk vanuit Zuid-Afrika naar Botswana trok. Met de komst van de kolonisten ontstond er oorlog om grondgebied in Zuid-Afrika en ook de Tswana waren in gevaar. Leider Khama III vroeg de Britten herhaaldelijk om bescherming en het verzoek werd in 1885 ingewilligd: het Bechuanaland Protectoraat was geboren.

 

Hoewel Zuid-Afrika het gebied aan hun Unie van Zuid-Afrika wilde toevoegen in 1910, hielden de Britten voet bij stuk. In 1966 werd Botswana onafhankelijk met Gaborone als hoofdstad en Seretse Khama (de kleinzoon van Khama III) als president. Zijn partij, Botswana Democratic Party, regeert nog steeds. De vondst van diamantmijnen in Botswana heeft er mede voor gezorgd dat het land tot de snelst groeiende economieën ter wereld en rijkste landen van Afrika hoort.  

 

Lees meer bij praktische informatie Botswana.

Tanzania-in-een-Masai-huis-Caroline
Caroline
Een reis naar Botswana is bijzonder vanwege de ongerepte natuur, avontuurlijke safari's en diverse wildparken, in combinatie met de Victoria Falls.
Contact met Caroline
Eva-Madikwe-Game-Reserve
Eva
Botswana is een fascinerende bestemming vanwege de uitgestrekte zandvlaktes en weelderige moerasdelta's, waar je wilde dieren kunt ontmoeten.
Contact met Eva
Een mooie klim op de zandduinen van Namibië
Ingrid
Wat ben ik verliefd op Afrika. Elk land heeft iets unieks. Ik adviseer u graag voor een droomreis naar Afrika.
Contact met Ingrid