Eten in Botswana
Eten in Botswana kan zoals u dat wilt: een braai (barbecue) in de openlucht of internationale gerechten in de stad. U bent echter niet voor niets op een Botswana reis – tijd om heerlijk te smullen van traditionele gerechten! De keuken in Botswana wordt gedomineerd door vlees, al is gierst- of maïspap (bogobe) ook geliefd. Probeer gerust eens een bordje seswaa: een stoofpot van vlees met ui en peper of lokale gerechten gemaakt van geitenvlees, rundvlees of kip. Houdt u wel van een uitdaging? Probeer dan eens iets met rups (mopaneworm): een lokale delicatesse. Naast de maaltijd geniet u van een lekker biertje zoals Castle, Lion of Carling Black Lable, of de vrij sterke palmwijn. Houd er rekening mee dat het kraanwater niet overal in Botswana drinkbaar is, dus een fles mineraalwater in uw rugzak kan geen kwaad.
Godsdienst in Botswana
Het merendeel van de bevolking in Botswana is christelijk, maar veel van hen combineren dat met traditionele religies. Voorouders spelen daarin een grote rol. Tswana geloven dat de geesten van hun voorouders, badimo, over de mensen in de levende wereld kunnen waken en het weer kunnen beïnvloeden. Daarom wordt er regelmatig contact gezocht met de badimo, via traditionele medicijnmannen. Misschien maakt u wel een regendans mee! In een geval van ziekte combineren de Tswana hun religies eveneens: ze raadplegen zowel een dokter als een traditionele genezer (sangoma) voor het beste resultaat. Tijdens uw reis heeft u de kans de proef op de som te nemen: wie weet wat er tijdens uw bezoek aan de sangoma gebeurt…
Geschiedenis van Botswana
Botswana is een harmonieus, democratisch en stabiel land en daardoor perfect voor een rondreis. Toch is dat niet vanzelf gegaan: in 1966 kreeg Botswana pas zijn huidige naam! De geschiedenis van Botswana gaat tientallen duizenden jaar terug in de tijd, toen de Khoi en San (Bosjesmannen) het gebied bewoonden. Pas in de 19e eeuw kwamen de Europeanen hier terecht, toen het Tswana-volk vanuit Zuid-Afrika naar Botswana trok. Met de komst van de kolonisten ontstond er oorlog om grondgebied in Zuid-Afrika en ook de Tswana waren in gevaar. Leider Khama III vroeg de Britten herhaaldelijk om bescherming en het verzoek werd in 1885 ingewilligd: het Bechuanaland Protectoraat was geboren.
Hoewel Zuid-Afrika het gebied aan hun Unie van Zuid-Afrika wilde toevoegen in 1910, hielden de Britten voet bij stuk. In 1966 werd Botswana onafhankelijk met Gaborone als hoofdstad en Seretse Khama (de kleinzoon van Khama III) als president. Zijn partij, Botswana Democratic Party, regeert nog steeds. De vondst van diamantmijnen in Botswana heeft er mede voor gezorgd dat het land tot de snelst groeiende economieën ter wereld en rijkste landen van Afrika hoort.
Lees meer bij praktische informatie Botswana.