1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Klimaat Nieuw-Zeeland

Verschillende klimaatzones in Nieuw-Zeeland

Ondanks dat Nieuw-Zeeland een relatief klein land is, kent het verschillende klimaatzones, die niet in één zin zijn samen te vatten. Tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland kun je zelfs op sommige dagen de dag beginnen met een duik in zee, om vervolgens midden in de sneeuw te staan! Daarnaast kan het weer gedurende de dag ook zomaar omslaan. Onze tip: zorg dat je voldoende laagjes kleding mee hebt, van T-shirts tot truien.

 

Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd zijn aan die van ons. De zomer in Nieuw-Zeeland loopt van december tot en met februari. En de winter in Nieuw-Zeeland is globaal van juni tot en met augustus.

 

Het grootste deel van Nieuw-Zeeland kent een prettig zeeklimaat met milde winters en vrij warme zomers. Northland, ten noorden van Auckland, heeft meer weg van een subtropisch klimaat. In de hogere berggebieden, zoals de Southern Alps en het Tongariro National Park, heerst een subpolair klimaat. Door de ligging van Nieuw-Zeeland is het op het Noordereiland vaak warmer dan op het Zuidereiland. Het Noordereiland ligt namelijk dichter bij de evenaar en hoe dichterbij, hoe warmer het gemiddeld is. Op het Zuidereiland zit echter meer verschil in de temperatuur. Zo zijn de zomers op het Zuidereiland overdag gemiddeld warmer dan op het Noordereiland en de winters een stuk kouder. Hieronder lees je meer over het weer, het klimaat en de beste reisperiode per eiland.

 

      

 

Noordereiland

Het Noordereiland heeft over het algemeen een zeeklimaat met vochtige, warme zomers en milde winters. In de winters komt er zelden vorst voor. Northland, ten noorden van Auckland, heeft veel weg van een subtropisch klimaat. Er zijn warme zomers en je vindt er subtropische planten. In de winter kun je zelfs terecht voor wintersport op de pieken in het Tongariro National Park en het Mount Egmont National Park. Het is dan erg koud en de pieken zijn goed bedekt met sneeuw. De verschillen op het Noordereiland kunnen erg groot zijn. Zo kun je heerlijk in t-shirt zitten in Napier, terwijl het regent en koud is rond Taupo en het Tongariro National Park. In het zuiden van het Noordereiland en langs de westkust kan het flink waaien. Het hele jaar door valt er regen op het Noordereiland. De beste reisperiode voor het Noordereiland is de zomer, van november tot en met februari.

 

Klimaat Noordereiland Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 24 8 11
februari 23 7 10
maart 22 6 12
april 20 6 13
mei 18 5 15
juni 16 4 16
juli 14 4 17
augustus 15 5 17
september 16 6 18
oktober 17 6 16
november 19 7 14
december 22 7 12

 

Zuidereiland

Met diverse landschappen heeft het Zuidereiland ook een gevarieerd klimaat. Het grootste gedeelte heeft net als het Noordereiland een zeeklimaat. Het eiland wordt door de midden gesplitst door de Southern Alps, die midden op het eiland liggen. Door de ligging van het gebergte valt er in het westen gemiddeld meer regen dan in het oosten. De hoge bergpieken zijn vaak bedekt met sneeuw, maar in de zomer lenen deze gebieden zich uitstekend voor hiken. De zomers in de bergen zijn fris, maar in de lager gelegen gebieden zijn de zomers over het algemeen aangenaam warm. De winters op het Zuidereiland kunnen erg koud zijn met temperaturen onder het vriespunt. De beste reistijd voor het Zuidereiland is de zomer.

 

Klimaat Zuidereiland 

Gemiddelde. temp. (ºC)

Zonuren per dag 

Dagen met enige regen

januari

21

8

12

februari

20

7

11

maart

18

6

12

april

14

4

12

mei

9

3

14

juni

7

2

12

juli

6

2

11

augustus

8

3

11

september

10

4

12

oktober

12

6

14

november

15

7

14

december

18

7

13