1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Onbekend Borneo

Tijdens deze reis krijgt u een goed beeld van het prachtige Sarawak. U ziet neusapen in het Bako National Park en bezoekt de Iban stammen in het gebied rond het Batang Ai stuwmeer. U slaapt hier middenin de jungle! Hierna reist u verder naar de plaats Sibu waar maar weinig toeristen komen. In Lamin Dana ervaart u de Melanau cultuur van zeer dichtbij voordat u doorreist naar de indrukwekkende grottenstelsels in Niah National Park. Aan het einde van de reis kunt u heerlijk bijkomen in een kleinschalig resort aan het strand van Damai.

Wat maakt deze reis bijzonder
Iban-stammen in Batang Ai
Indrukwekkende grotten in Niah
Neusapen en mangroves in Bako
Lara
Lara
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest en deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Prijsindicatie vanaf € 2550,- per persoon
Reisduur: 13 dagen / 12 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Onbekend Borneo

Dag 1      Kuching

Dag 2      Bako National Park

Dag 3      Kuching

Dag 4      Batang Ai, Nanga Sumpa

Dag 5      Batang Ai, Nanga Sumpa

Dag 6      Sibu

Dag 7      Lamin Dana (Mukah)

Dag 8      Bintulu

Dag 9      Miri

Dag 10    Damai Beach

Dag 11    Damai Beach

Dag 12    Damai Beach

Dag 13    Vertrek Damai Beach

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Kuching

Gezellig straatje in Kuching Maleisie-Sarawak-Kuching-kattenmuseum Maleisie-Sarawak-Kuching-traditionele-roeiboot_1_488123

Bij aankomst wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Kuching:

Kuching is de hoofdstad van Sarawak; een grote stad met een compact centrum. Al wandelend is het Brits-koloniale verleden van de stad zichtbaar in de Victoriaanse gebouwen die stammen uit die tijd. Een bezoek aan het Sarawak-museum is de moeite waard. Gebouwd naar een initiatief van Charles Brooke, de tweede blanke radja van Sarawak. De kat is het symbool van de stad Kuching; vele kattenbeelden sieren de stad, en er is zelfs een kattenmuseum! Kuching bestaat uit twee delen. Chinezen wonen op de zuidelijke oever van de Sarawak-rivier, de Maleiers aan de noordelijke kant. Slenter over de boulevard langs fonteinen, tuinen, winkeltjes en geurende eetstalletjes. Koop bij een kraampje een kleurrijke spekkoek. Dwaal door Chinatown, waar u talrijke souvenirwinkeltjes, restaurants en Chinese tempels ziet. Per traditionele roeiboot steekt u de Sarawak rivier over om het typische Maleise stadsdeel aan de noordzijde te verkennen. Aan de overzijde ligt ook het Brits-koloniale Fort Margherita; vanuit uw bootje heeft u hier goed zicht op.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief transfer

Dag 2 Kuching - Bako National Park

Sarawak-BakoNP-deadtrees10(8) Borneo 012(8) Maleisie-MaleisischBorneo-Sarawak-BakoNationalPark-view2 shutterstock_270965717(8)

U wordt bij uw hotel opgehaald voor uw tocht naar het prachtige Bako National Park; een fraai mangrove-gebied aan de monding van de Sarawak rivier. U rijdt vanaf Kuching in circa 45 minuten naar een kleurrijk vissersdorpje waar u op een houten speedboot stapt die u in circa 30 minuten over zee langs de kust naar Bako National Park vaart. Bij vloed kan het bootje aanmeren aan de steiger, maar bij eb moet u de laatste meters door het water naar het strand lopen. In Bako gaat u wandelen door de weelderige groene natuur. U kunt in overleg met uw gids een keuze maken uit verschillende wandelroutes. Voor ieder niveau is er een passende route. De kans om wild te spotten is in Bako zeer groot (al kunnen wij u natuurlijk niets beloven). Het gebied is vooral bekend vanwege de neusapen (ook wel Dutch monkees genoemd) die hier in de mangrove leven. Maar ook silverleaf monkees en brutalere makaken worden veelvuldig gespot. Ander wild dat u wellicht tegen zult komen: wilde zwijnen hagedissen, adders en paardherten. U luncht en dineert in de kantine in het park.

De zonsondergang gezien vanaf het strand van Bako is indrukwekkend. Genieten in alle rust van dit natuurfenomeen, na het vertrek van de vele dagtoeristen. Na zonsondergang kunt u met uw gids een nightwalk doen om nachtdieren te spotten. Loop zeker ook naar de plankieren door de mangrove. Een bepaald type plant die hier groeit trekt namelijk honderden vuurvliegjes. Sprookjesachtig mooi!

 

Overnachting in Bako National Park

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 3 Bako National Park - Kuching

’s Ochtends vroeg, wanneer het nog heerlijk rustig is in Bako National Park, is de kans nog groter om wilde dieren te zien. Maak in alle vroegte (nog voor het ontbijt) een wandeling door het park, en u zult naar alle waarschijnlijkheid dieren zien die zich overdag voor alle toeristen verschuilen. Na het ontbijt is er nog tijd om een andere wandelroute te lopen. U luncht weer in de kantine. ’s Middags wordt u naar uw hotel gebracht. 


Overnachting in Kuching

Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Kuching, Wind- & Fairy Caves
Kuching

Kuching, Wind- & Fairy Caves

U wordt bij uw hotel opgehaald voor uw excursie van circa 4 uur (vertrek rond 08:30 ’s ochtends of 13:30 ’s...

Kuching, Bumbu kookworkshop
Kuching

Kuching, Bumbu kookworkshop

De deelstaat Sarawak is bekend vanwege de vele bevolkingsgroepen die hier leven. Chinezen, Maleiers en vele...

Dag 4 Kuching – Batang Ai, Nanga Sumpa

maleisie-batangai-boten5(8) Iban at waterfall(8) Borneo-groenreptielmetinsect(8)

Deze dagen zult u de jungle ervaren; het leefgebied van de Iban. U wordt opgehaald door uw gids en rijdt vervolgens oostwaarts naar het Batang Ai stuwmeer. Een rit van in totaal zo'n 5 uur. U rijdt door een gebied waar peper, cacao en rubber verbouwd worden. In Lachau bezoekt u de kleurrijke markt. Hier vindt u vele bijzondere lokale producten zoals eetbare varens, bamboe en zeldzame tropische vruchten. Na een vroege lunch rijdt u door naar het stuwmeer. Hier wacht uw traditionele longboat op u. Een smalle houten boot waarmee u in 2 uur over het meer en door steeds smaller en ondieper wordende rivieren naar de Nanga Sumpa Lodge vaart. Bij aankomst heeft u de tijd om met een kopje koffie of thee heerlijk te relaxen op de veranda van de lodge. Het uitzicht over de rivier en de jungle is vanaf hier werkelijk prachtig. Ook leuk: neem een verfrissende duik in de rivier!
 

Overnachting in de Nanga Sumpa Lodge

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 5 Batang Ai, Nanga Sumpa

Na het ontbijt maakt u een wandeling door de jungle langs de rivier richting de Enseluai waterval. U wordt onderweg opgepikt en legt het laatste deel per longboat af. Een duik in het koele water bij de waterval zal een aangename verfrissing opleveren. De mensen van de lodge bereiden ondertussen uw barbecue-lunch aan de oever van de rivier. Er wordt veel gebruik gemaakt van lokale producten zoals varens en vers gevangen vis. Heerlijk genieten van uw lunch aan de rand van de rivier. Na de lunch vaart u terug naar de Nanga Sumpa Lodge. Onderweg laten de Ulu Ai u graag zien hoe zij op traditionele wijze vissen, vraagt u hier gerust naar. Natuurlijk mag u dit ook zelf proberen.

Overnachting in de Nanga Sumpa Lodge

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht,  Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 6 Batang Ai, Nanga Sumpa - Sibu

borneo-sibu-marktje MaleisischBorneo-Sarawak-Sibu-stad van de zwaan-zwanenbeeld2_1

Na het ontbijt is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van de Ulu Ai. U vaart per longtailboot terug naar het Batang-Ai stuwmeer. Hier staat uw privé chauffeur en gids al op u te wachten.

 

U rijdt naar het plaatsje Sarikei waar u lokale lekkernijen zult proeven tijdens de lunch. Sarikei heeft twee bijnamen: "Food Basket" en "Pineapple Town". Tijdens een tour door dit gemoedelijke plaatsje, waar bijna geen toeristen komen, ziet u dan ook veel kraampjes met tropische vruchten. Onderweg naar Sibu stopt u bij fruitkraampjes langs de weg om bijzondere fruitsoorten te proeven. Aan het einde van de middag arriveert u in Sibu.

 

Informatie Sibu:

Sibu is de grootste stad gelegen aan de rivier de Rajang. Sibu is een overwegend Chinese stad maar er wonen ook een aanzienlijk aantal Melanau, Maleiers en Iban. Sibu heeft zijn oorsprong rond 1850. De Melanau, één van de oorspronkelijke stammen van Borneo, worden beschouwd als de eerste kolonisten. Momenteel is Sibu een stad waar het authentieke en moderne leven hand in hand gaan. Leuk om te bezoeken is de nachtmarkt met een enorm aanbod aan voedsel, elektronica, textiel en andere interessante producten.

Overnachting in Sibu.

Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 7 Sibu - Lamin Dana

U wordt door uw gids opgehaald voor een wandeling door het centrum van Sibu. U wandelt langs de rivier en ziet de bedrijvigheid aan de oevers; traditionele sampans varen af en aan, en bootjes worden gevuld met allerlei goederen om in de dorpjes verderop aan de rivier te verkopen. U wandelt verder naar een prachtige Chinese tempel, met een pagode van zeven verdiepingen. Klim naar boven voor een prachtig uitzicht over de stad! Dan door de smalle straatjes van de oude binnenstad naar het Sibu Heritage Centre waar u meer leert over de geschiedenis en cultuur van deze regio. Tenslotte bezoekt u de centrale markt; er is geen betere plek om het dagelijkse leven van de lokale bevolking van Sibu te ervaren.

 

Na de lunch gaat u aan boord van een speedboot en vaart over de Rajang rivier naar Dalat. U passeert dorpjes, rederijen en sago fabriekjes. Halverwege meert u aan en bezoekt u één van deze vredige dorpjes. Dan door langs regenwoud en mangrove naar Dalat. Hier bezoekt u de iconische kerk en de Jerunei tuinen voor u doorrijdt naar Lamin Dana; uw eindbestemming van vandaag. U verblijf vannacht in dit authentieke Melanau dorp.

 

Overnachting in Lamin Dana.

Inclusief ontbijt, diner, boottocht, transfer,  Engelssprekende gids en entreegelden

 

Dag 8 Lamin Dana - Mukah - Bintulu

Sarawak-Mukah-River Taxi_1 Sarawak-Mukah-rivierwoningen_1

Een ontspannen boottochtje over de troebele Tellian en Misan rivieren brengt u naar een fabriekje waar sago op traditionele wijze wordt bereid. Sago is een voedingsmiddel dat in vele gerechten wordt gebruikt. Hoogstwaarschijnlijk heeft u dit wel eens gegeten, zonder dat u het zich bewust was. Vervolgens door naar de markt in Mukah; hier krijgt u de kans om bijzondere hapjes te proberen zoals bijvoorbeeld Umai (verse rauwe vis). U wandelt door de vismarkt naar het tegenoverliggende mangrove gebied. Grote kans dat u hier krabben, varanen en apen zult zien.

 

Na de lunch rijdt u dwars door het binnenland naar de grote stad Bintulu, waar u aan het einde van de middag aankomt.

 

Overnachting in Bintulu.

Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 9 Bintulu - Niah National Park - Miri

Maleisie-MaleisischBorneo-Sarawak-NiahNationalPark-Cave7 shutterstock_182705135(13)

Vandaag bezoekt u Niah National Park; in de imposante grottenstelsels zijn archeologische vondsten gedaan die erop wijzen dat hier de basis van de Aziatische beschaving is gelegd. De oudste schedel van Zuidoost-Azië is gevonden in de Great Cave. In deze grot leven nu miljoenen vleermuizen. Ook zwaluwen voelen zich hier thuis. De nestjes worden gezien als kostbare delicatesse; het bemachtigen van deze hoog in de grotten gebouwde nestjes kost veel moeite. In de Painted Cave zijn schilderingen uit de prehistorie te bewonderen. Deze tocht naar en door de grotten is vrij lang; zo'n 4 uur. Na de lunch reist u door naar Miri.

 

Informatie Miri:

Miri is dé oliestad van Sarawak en is gelegen aan zee. Voor de kust liggen vele booreilanden. In het oude deel van de stad treft u een markt en dichtbij een Chinese tempel. Om van een mooi uitzicht over de stad te genieten kunt u een bezoek brengen aan Telaga Minyak. Vier kilometer ten noorden van de stad ligt de grootste Chinese tempel van heel Zuidoost Azië. Ook zijn er vele goede duiklocaties in de nabije omgeving van Miri waar nog prachtig (onaangetast) koraal te vinden is.

Overnachting in Miri.

Inclusief ontbijt, lunch, transfers, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 10 Miri – Damai Beach

U wordt naar de luchthaven van Miri gebracht voor de vlucht naar Kuching. Bij aankomst wordt u opgewacht en naar uw resort in Damai gebracht.

 

Informatie Damai Beach:

Aan de westkust van Sarawak ligt Damai, hier vindt u enkele prachtige stranden. Het strand ligt op korte rijafstand van Kuching. Het gebied kenmerkt zich niet alleen door de mooie stranden maar ook door de beboste bergen in het achterland. De bekendste berg is de Gunung Santubong, u kunt hier prachtige wandelingen maken. In het kleine centrum van Damai bevinden zich enkele winkeltjes, restaurantjes en een gezellige bar met terras aan zee. Het “levende museum” Sarawak Cultural Village, met diverse etnische huizen, bevindt zich recht tegenover het centrum van Damai.

Overnachting in Damai.

Inclusief ontbijt, transfers en binnenlandse vlucht

Dag 11 en 12 Damai Beach

Sarawak-Damaibeach-strand Sarawak-Damaibeach-jungle trekking_3

Deze dagen zijn ter vrije besteding. Genieten van zon, zee en strand! Heerlijk ontspannen, of juist lekker actief bezig zijn. Aan u de keuze!

 

Overnachtingen in Damai.

Inclusief ontbijten

Dag 13 Vertrek Damai Beach

U wordt in naar de luchthaven van Kuching gebracht.

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen