1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Natuurpracht van Borneo

Een prachtige rondreis, waarin u kennismaakt met de natuurpracht van zowel Sarawak als Sabah. Eén van onze meest veelzijdige reizen. U ziet verschillende prachtige natuurgebieden; de mangrovebossen in het Bako National Park, de spectaculaire grotten in Mulu National Park en de jungle rond de rivier in het Kinabatangan Wildlife Reservaat. In het Batang Ai National Park ontmoet u de lokale Iban-stammen met hun fascinerende gebruiken, en in het Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum staat u oog in oog met machtige orang-oetans. Aan het einde van de reis kunt u alle indrukken verwerken tijdens uw verblijf op het heerlijke eiland Gaya.

Wat maakt deze reis bijzonder
Natuurpracht van heel Borneo
Grotten, Mangroves en jungle
Orang oetans en neusapen spotten
Lara
Lara
Maleisië is zo divers en wordt ook wel genoemd: Azië-in-1-land. Ik ben in alle uithoeken geweest en deel mijn ervaringen natuurlijk graag met u.
Prijsindicatie vanaf € 3350,- per persoon
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Natuurpracht van Borneo

Borneo, Sarawak

Dag 1      Kuching 

Dag 2      Kuching

Dag 3      Batang Ai

Dag 4      Batang Ai

Dag 5      Kuching

Dag 6      Mulu National Park 
Dag 7      Mulu National Park

Borneo, Sabah

Dag 8      Kota Kinabalu

Dag 9      Sukau, Kinabatangan

                Wildlife Reservaat

Dag 10    Sukau, Kinabatangan

                Wildlife Reservaat

 

Dag 11    Het eiland Gaya

Dag 12    Het eiland Gaya

Dag 13    Het eiland Gaya

Dag 14    Het eiland Gaya

Dag 15    Vertrek vanaf het eiland Gaya

100% maat werk

Dag 1 Naar Kuching

Maleisie-Borneo-Sarawak-Kuching-zittendemensen(8) Maleisie-MaleisischBorneo-Sarawak-BakoNationalPark-jungletrekking shutterstock_2312066(8) Maleisie-Borneo-Sarawak-BakoNP-neusaap(8)

Bij aankomst op de luchthaven wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Kuching:

Kuching is de hoofdstad van Sarawak; een grote stad met een compact centrum. Al wandelend is het Brits-koloniale verleden van de stad zichtbaar in de Victoriaanse gebouwen die stammen uit die tijd. Een bezoek aan het Sarawak-museum is de moeite waard. Gebouwd naar een initiatief van Charles Brooke, de tweede blanke radja van Sarawak. De kat is het symbool van de stad Kuching; vele kattenbeelden sieren de stad, en er is zelfs een kattenmuseum! Kuching bestaat uit twee delen. Chinezen wonen op de zuidelijke oever van de Sarawak-rivier, de Maleiers aan de noordelijke kant. Slenter over de boulevard langs fonteinen, tuinen, winkeltjes en geurende eetstalletjes. Koop bij een kraampje een kleurrijke spekkoek. Dwaal door Chinatown, waar u talrijke souvenirwinkeltjes, restaurants en Chinese tempels ziet. Per traditionele roeiboot steekt u de Sarawak rivier over om het typische Maleise stadsdeel aan de noordzijde te verkennen. Aan de overzijde ligt ook het Brits-koloniale Fort Margherita; vanuit uw bootje heeft u hier goed zicht op.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief transfer

Kuching, Bumbu kookworkshop
Kuching

Kuching, Bumbu kookworkshop

De deelstaat Sarawak is bekend vanwege de vele bevolkingsgroepen die hier leven. Chinezen, Maleiers en vele...

Dag 2 Kuching (excursie Bako National Park)

U wordt bij uw hotel opgehaald voor uw excursie van circa 7 uur naar het prachtige Bako National Park; een fraai mangrove-gebied aan de monding van de Sarawak rivier. Vanaf Kuching rijdt u in ongeveer 45 minuten naar een kleurrijk vissersdorpje waar u op een houten speedboot stapt die u in circa 30 minuten over zee langs de kust naar Bako National Park vaart. Bij vloed kan het bootje aanmeren aan de steiger, maar bij eb moet u de laatste meters door het water naar het strand lopen. In Bako gaat u wandelen door de weelderige groene natuur. In overleg mmet de gids kunt u een keuze maken uit verschillende wandelroutes. Voor ieder niveau is er een passende route. De kans om wild te spotten is in Bako zeer groot (al kunnen wij u natuurlijk niets beloven). Het gebied is vooral bekend vanwege de neusapen die hier in de mangrove leven. Maar ook silverleaf monkees en brutalere makaken worden veelvuldig gespot. Ander wild dat u wellicht tegen zult komen: wilde zwijnen hagedissen, adders en paardherten. U luncht in de kantine in het park. Aan het einde van de excursie wordt u weer naar uw hotel gebracht.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief ontbijt, lunch, transfers, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 3 Kuching - Batang Ai

Deze dagen zult u de jungle ervaren, het leefgebied van de Iban. U verblijft deze dagen aan het Batang Ai meer in een prachtig junglegebied. Hiervandaan maakt u uitstapjes per boot. U wordt opgehaald door de gids en rijdt vervolgens oostwaarts, naar het thuisland van de Iban-stammen. U rijdt door een gebied waar peper, cacao en rubber verbouwd worden, de tocht tot aan de boot duurt ongeveer 5 uur. Onderweg bezoekt u het Semenggoh orang-oetan Centrum waar u het voederen van deze in het wild levende apen bijwoont. U vervolgt uw reis naar Batang Ai, onderweg maakt u een stop bij een peper- en cacaoplantage en een kleurrijke markt. U luncht in Lachau, waarna u naar het Batang Ai-meer rijdt. Vanaf hier vaart u in ongeveer 20 minuten naar uw accommodatie, het lieflijke en comfortabele, aan het meer gelegen, Aiman Batang Ai Resort. Het is de uitvalsbasis voor prachtige tochten.

 

Overnachting in het Aiman Batang Ai Resort.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 4 Batang Ai

Maleisie-MaleisischBorneo-Sarawak-BatangAi-oever5(8) maleisie-batangai-etenbereiden(8) DSC08384(8)

U vaart per gemotoriseerde kano naar de Nanga Ukom Longhouse om de oorspronkelijke bevolking de Iban te bezoeken. Hier leven de mensen nog op traditionele wijze, in commune-vorm, bij elkaar. U kunt hier tuak (soort rijstwijn) proberen te drinken. U ziet hoe deze bevolkingsgroep hier al eeuwenlang leeft. U luncht bij de Iban. Terug naar uw hotel. Het is een fantastisch mooie tocht vandaag, zo dwars door de jungle per boot.

 

Overnachting in het Aiman Batang Ai Resort. 

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 5 Batang Ai - Kuching

De ochtend is ter vrije besteding. U rijdt terug via dezelfde route naar Kuching. Onderweg lunch. U wordt naar uw hotel in Kuching gebracht.

 

Overnachting in Kuching.

Inclusief ontbijt, lunch, boottocht, transfer en Engelssprekende gids

Kuching, Fietsen en proeven
Kuching

Kuching, Fietsen en proeven

Vandaag verkent u Kuching per fiets en leert u het authentieke Sarawak kennen! Een erg leuke excursie. Om de...

Kuching, Kajakken door de jungle
Kuching

Kuching, Kajakken door de jungle

Het is heel bijzonder om vanuit uw kajak omringd te worden door de jungle en karststenen bergen rondom de...

Dag 6 Kuching - Mulu National Park

Grotten in het Mulu National Park op Sarawak Hiken in het Mulu National Park op Sarawak

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Kuching gebracht. U vliegt van Kuching naar Mulu.

 

Bij aankomst op de kleine luchthaven van Mulu wordt u opgewacht door een Engelssprekende gids. Het avontuur begint al zodra u de bus of tuktuk in stapt voor uw 10 minuten durende transfer naar de accommodatie. Na het inchecken heeft u even de tijd om zich op te frissen. Halverwege de middag gaat u samen met uw gids op pad in het Mulu National Park, bekend om zijn vele grotten. Het park heeft een oppervlakte van 52.866 hectare en is daarmee het grootste nationaloe park van Sarawak. Van de vijf indrukwekkende 'showcaves' zult u er maar liefst vier bezoeken. Alle grotten zijn voorzien van trappen, paden, plankieren en gedimde verlichting zodat ze gemakkelijk te verkennen zijn. Vandaag bezoekt u de eerste twee, de naast elkaar gelegen Lang- en Deer cave. Een vrij vlakke route welke grotendeels over een hotel wandelpad voert u dwars door het regenwoud naar de twee grotten. Onderweg ziet u kleurrijke vlinders, bijzondere insecten, planten en verschillende stroompjes. Eerst de Lang Cave, in deze vrij kleine, dim verlichte grot ziet u een enorme hoeveelheid stalgmieten en stalactieten. Daarna door naar de Deer Cave. Vroeger kwamen hier herten om te drinken, nu zou deze grot beter Bat Cave genoemd kunnen worden. Miljoenen vleermuizen hangen hoog aan het plafond van deze immens grote grot. De entree is zelfs de één na grootste ter wereld! Het hoogtepunt bevindt zich echter buiten de grot. Bijna iedere avond, ongeveer rond 18:00 uur, vliegen de vleermuizen in grote groepen uit op zoek naar insecten. Vanaf de speciaal aangelegde uitkijkplaats is het zicht op deze uittocht spectaculair. Bij regenachtig weer blijven de vleermuizen overigens veelal wel in de grot. U wandelt weer terug naar de entree van het National Park.

 

Overnachting Mulu National Park.

Inclusief ontbijt, diner, transfers, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 7 Mulu National Park

P1020050(13)

Bij de steiger stapt u in een traditionele longboot; een leuke start van deze excursie! U vaart over de Melinau rivier door weelderig groene jungle, en langs kleurrijke dorpjes, naar een Penan dorp (de Penan zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied). Hier stopt u even kort om het dorp te bekijken en desgewenst wat handwerk aan te schaffen. Vervolgens vaart u nog zo’n 10 minuten verder naar de naast elkaar gelegen Wind- en Clearwater Cave. Via plankieren klimt u omhoog naar de Wind Cave. De naam heeft deze grot te danken aan de versmallingen in de grot waar u een heerlijk briesje zult voelen. Indrukwekkend is de Kings Chamber, een grote ruimte in de grot waar veel columns (stalagmieten en stalactieten aan elkaar gegroeid) te zien zijn. Vanuit de Wind Cave voert een 400 meter lang plankieren pad dat aan de rotswand is bevestigd, langs de rivier naar de Clearwater Cave; vernoemd naar de enorm lange ondergrondse rivier die door deze grot stroomt. Een steile trap leidt naar de prachtig begroeide ingang van deze grot. De Clearwater Cave is enorm groot en indrukwekkend. Door de weerkaatsing klinkt het stromen van de rivier alsof er een enorme waterval in de buurt is. Een wandelroute met veel trappen loopt in een lus door deze grot. Waar de rivier de grot verlaat is gelegenheid om te zwemmen in het heerlijk koele en glasheldere water (kleedruimte is aanwezig). Na de picknicklunch bij deze zwemplaats vaart u weer terug.

  

Overnachting in Mulu National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 8 Mulu National Park - Kota Kinabalu

U wordt naar de luchthaven gebracht. U vliegt van Mulu naar Kota Kinabalu.Bij aankomst wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Kota Kinabalu:
Kota Kinabalu is de huidige hoofdstad van Sabah. De stad heette voor de oorlog Jesselton, maar werd door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog door bombardementen met de grond gelijk gemaakt. In de jaren tachtig en negentig zijn de gebouwen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Eén van die moderne gebouwen is de futuristische glazen toren van de Sabah Foundation. Het Sabah State Museum is een bezoek waard. U kunt leuk wandelen langs de waterkant, door een dorp -boven het water- gebouwd op palen. Halverwege vindt u er de Central Market. ’s Ochtends koopt u hier verse vis en fruit of groente van de Kadazan-vrouwen. Voor een mooi uitzicht gaat u naar de top van Signal Hill. Ook de fraaie staatsmoskee is een bezoekje waard. U kunt zonnebaden op het strand van Tanjung Aru. Hier bevinden zich vele restaurantjes en eetstalletjes.

 

Overnachting in Kota Kinabalu.

Inclusief ontbijt, transfers en binnenlandse vlucht

 

Dag 9 Kota Kinabalu - Sandakan - Sepilok - Sukau

Apen-borneo-babyoprug2(13)

U staat vandaag vroeg op. Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw vroege vlucht naar Sandakan. U wordt bij de luchthaven van Sandakan opgehaald, en  in ongeveer een half uur naar de jungle rond het Sepilok orang-oetan opvangcentrum gebracht. U wandelt naar de voederplaats, waar de dieren rond 10.00 uur samenstromen. Het centrum is gelegen in een mooi regenwoud van ongeveer 43 vierkante kilometer. In 1964 werd het gebied aangewezen als reservaat voor de prachtige intelligente dieren. Het wereldberoemde reservaat brengt de bezoeker in nauw contact met de opmerkelijke orang-oetans, die zijn bevrijd uit gevangenschap, gered uit delen van het oerwoud die gekapt zijn ten behoeve van de landbouw of achtergelaten door hun ouders. Orang-oetans vormen een beschermde diersoort. Het voornaamste doel van het centrum is het terugzetten van de dieren in het oerwoud.Tegenover Sepilok ligt het rehabilitatiecentrum van de Aziatische beer, oftewel de sunbear. Hier leert u meer over deze kleinste beer ter wereld. Na de lunch wordt u terug naar Sandakan gebracht, en dan per boot door naar Sukau. De tocht is prachtig; u vaart eerst langs de kust en vervolgens de rivier op naar het nationaal park. De tocht voor door een oorspronkelijk mangrovegebied, waar vele soorten vogels nestelen. Bij aankomst in uw lodge krijgt u een briefing over het Kinabatangan Wildlife Reservaat. In de loop van de middag varen over de rivier op zoek naar de vele soorten apen (onder andere neusapen) vogels en ander wild. Terug naar uw accommodatie in Sukau voor het diner. ’s Avonds een diavoorstelling over het gebied.

 

Overnachting in Sukau.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfers, boottochten, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 10 Sukau, Kinabatangan Wildlife Reservaat

Maleisie-Sabah-Sukau-NP-ijsvogel-van-roey_1_488001 Sabah-SukauNP-misty-Kinabatanganriver Maleisie-Sabah-Sukau-np-neusaap

Vroeg in de ochtend, nog voor het ontbijt, maakt u een excursie over de Kinabatangan-rivier naar het Oxbow-meer; op zoek naar vogels en andere dieren. U bent in de pure natuur hier! Na het ontbijt maakt u een begeleide wandeling van circa een uur over het wandelpad dat achter uw hotel gelegen is en leert u meer over de planten en dieren in dit prachtige natuurgebied. Na de lunch volgt nog een boottocht. Als u wilt kunt u 's avonds nog een nachtsafari maken (dit kunt u ter plaatse beslissen en betalen).

 

Overnachting in Sukau.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, boottochten Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 11 Sukau - Sandakan - Kota Kinabalu - Het eiland Gaya

Een prachtige boottocht voert u door mangrovebossen aan weerszijden van de rivier naar de kust. Na aankomst in Sandakan is het tijd voor de lunch. Vervolgens door naar het Rainforest Discovery Centre met een mooie botanische tuin en canopywalk (hangbruggen hoog tussen de bomen). Ook het Sandakan Memorial Park wordt kort bezocht voordat u naar de luchthaven wordt gebracht. U vliegt terug naar Kota Kinabalu, waar u wordt opgewacht en naar de haven Jesselton wordt gebracht. U vaart in circa 30 minuten van Kota Kinabalu naar Gaya Island.

 

Informatie Pulau Gaya:
Pulau Gaya vormt samen met vier andere voor de kust liggende eilanden het Tunku Abdul Rahman National Park. Dit park is 50 vierkante kilometer groot en werd in 1974 tot Nationaal Park verklaard. Vlak water en koraaltuinen maken dit tot een populaire plek voor zeldzame vissen. Het binnenland van het kleine Gaya Island is bedekt met weelderig groene jungle. Op het eiland treft u regenwoud en mangrove jungle, evenals een paar goudgele strandjes. U kunt bijvoorbeeld het Marine Ecology Research Centre bezoeken of een jungle trekking maken; er leven zelfs neusapen op Gaya Island. U vindt hier slechts enkele luxueuze resorts. Het eiland heeft prachtige verborgen baaien met heel fijn zandstrand. Het water is kristalhelder en zeer geschikt om te snorkelen of te duiken. Pulau Gaya is een paradijsje, heerlijk genieten hier!

 

Overnachting op het eiland Gaya.

Inclusief ontbijt, lunch, transfer, binnenlandse vlucht, ferryovertocht

Dag 12 t/m 14 Het eiland Gaya

Maleisië-MaleisischBorneo-Sabah-GayaIsland-kustlijn2

Deze dagen zijn ter vrije besteding. Heerlijk uitrusten aan het strand of juist leuke uitstapjes maken, zoals een junglewandeling of snorkelen.

 

Overnachtingen op het eiland Gaya.

Inclusief ontbijt

Kota Kinabalu, Dagje duiken
Kota Kinabalu

Kota Kinabalu, Dagje duiken

Bijna ongelooflijk, maar vlakbij de stad Kota Kinabalu ligt een mooi duikgebied! Het Tunku Abdul Rahman Park...

Dag 15 Vertrek vanaf het eiland Gaya

U vaart vanaf het eiland Gaya terug naar de haven van Jesselton. Hier wordt u opgehaald en naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht.

 

Inclusief ontbijt en transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen