1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Transkalimantan met orang-oetans

Deze bijzondere reis voert u dwars over Kalimantan met als hoogtepunt een bezoek aan Tanjung Puting National Park, waar u ziet hoe orang-oetans in het wild leven. U maakt ook een tocht met uw eigen houseboat over de rivier Mahakam. U reist over land langs landelijke dorpjes, edelsteenmijnen, bossen en rivieren naar de stad Banjarmasin met z’n drijvende markt toe. Bij het onbekende Palangkaraya maakt u een dagtocht de jungle in.

Wat maakt deze reis bijzonder
Hoogtepunten van Kalimantan
Mooie tochten met privéboot
Neusapen en orang-oetans spotten
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.
Prijsindicatie vanaf € 3450,- per persoon
Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Transkalimantan met orang-oetans

Dag 1    Aankomst Balikpapan

Dag 2    Mahakamrivier

Dag 3    Mahakamrivier

Dag 4    Mahakamrivier

Dag 5    Balikpapan

Dag 6    Riya

 

 

Dag 7    Loksado

Dag 8    Loksado

Dag 9    Banjarmasin

Dag 10  Banjarmasin

Dag 11  Palangkaraya

 

Dag 12  Palangkaraya

Dag 13  Sampit

Dag 14  Tanjung Puting National Park

Dag 15  Tanjung Puting National Park

Dag 16  Pangkalan Bun, vertrek

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Balikpapan

Welkom op Kalimantan!

B P1090856

Bij aankomst wordt u opgehaald voor een transfer naar uw hotel in Balikpapan.

Balikpapan is een grote stad met ongeveer 700.000 inwoners. De haven en de offshore zijn zeer belangrijk. Eventueel kunt u een bezoek brengen aan de Kebun Sayur, de traditionele markt.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry, Engelssprekende gids

Dag 2 Balikpapan - Loajanan

Uw eigen houseboat

P1020404 Kalimantan-Mahakam-in de keuken2

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar Loajanan gebracht, waar u aan boord gaat van de houseboat (deze boot is voor uw gezelschap, privé dus). Het is een rivierboot, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart. De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. Alle maaltijden zijn inbegrepen (er gaat een kok mee). Ook een gids reist mee om u te begeleiden. Er zijn geen aparte hutten, er is 1 ruimte, waar een ieder slaapt. Er is airconditioning. U slaapt op matrassen op de grond. Er is verder een badkamer met douche en toilet (geen warm water).

 

De rivierboot vaart ongeveer 15 mijl per uur, gedeeltelijk ’s nachts (o.a. afhankelijk van waterstand). Het is vooral genieten van rust, natuur en een overdaad aan lekker Indonesisch eten dat de kok voor u klaarmaakt. De Mahakamrivier is nog heel breed bij Loajanan. Het gevoel van natuur komt later pas! De Mahakamrivier is maar liefst 920 kilometer lang.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, diner, transfer, Engelssprekende gids

Dag 3 Muara Muntai - Muara Pahu (Mahakamrivier)

Dayakdorpen

sokkel 161(8) mancong (8) P1080052(8)

De boot heeft ’s nachts doorgevaren. Al met al is het van Loajanan naar Muara Muntai meer dan 15 uur varen. Als u de volgende ochtend wakker wordt, is het landschap veranderd. De bebouwing op de oevers heeft plaatsgemaakt voor groen. Aan de oevers staan riviermangroves, riet, bananenplanten en allerlei andere struiken en bomen. Her en der staat een houten huisje of hutje. Vrouwen doen de was, mannen hozen hun houten kano (wel het liefst met motor!) leeg.

 

Na het ontbijt, legt de Mahakamboot aan in het dorp Muara Muntai. U wandelt door het dorp en stapt in een gemotoriseerde kano. Het wordt een lange dagtocht. U vaart door een kreek, waar u neusapen kunt spotten, en over het Jempang-meer met drijvende dorpen. In Tanjung Isuy ziet u een longhouse en prachtige Dayak-beelden. Kijk uit naar vogels en andere dieren. Doel is het Dayak-dorp Mancong met een longhouse.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

 

Dag 4 Muara Pahu - Tenggarong (Mahakamrivier)

Gibbons en neusapen spotten

In de ochtend gaat u per gemotoriseerde kano de Bolonganrivier op. Ooit was hier grote kans om zoetwaterdolfijnen te zien, maar door vervuiling van het water zijn de dieren grotendeels weggetrokken. Er is echter genoeg anders te zien langs de rivier. Er leven hier gibbons, neusapen, mooie vogels en natuurlijk makaken. Vooral de zwarte gibbons zijn hier bijzonder. De vegetatie is ook anders dan gisteren. Dit is tropisch bos met o.a. veel bamboe. U vaart naar het drijvende vissersdorp Bolongan. De kindjes zwaaien enthousiast naar u. In de middag vaart u met de houseboat stroomafwaarts terug naar Tenggarong. Geniet van de omgeving, lekker lezen…. Het gaat een stuk sneller dan de heenweg, afhankelijk van de vertrektijd wordt er ook een deel van de nacht doorgevaren.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 5 Tenggarong - Balikpapan

Sultanspaleis in Tenggarong

Kalimantan-Mahakam-zonsondergang2(13)

‘s Morgens meert de Mahakamboot aan in Tenggarong. Een rare stad. In de middle of nowhere, maar met een kabelbaan over de rivier en een enorm voetbalstadion. Voor de toerist is er een interessant sultanspaleis. Hierin zijn o.a. keramiek, een collectie krissen, de troon, kleding en hoofddeksels van de sultan te zien. Leuk om even doorheen te wandelen. Daarna neemt u afscheid van de bemanning van de houseboot. Uw auto met chauffeur staat al klaar en u rijdt terug naar Balikpapan.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

 

Dag 6 Balikpapan - Riya

Kalimantan-Balikpapan-Muara Koman-landschap P1080579

Dag 6 Balikpapan - Riya

Vandaag begint uw tour over Kalimantan met een auto met chauffeur en gids.

Een lange reisdag, die voor het grootste deel vrij saai is. Net buiten Balikpapan gaat u op de autoveerboot. Daarna volgt een lange tocht over een slechte weg. Aan weerszijden is veel groen, onderweg zijn veel dorpen. Maar bovenal overheersen de palmolieplantages. Van de ferry is het zo’n 5 uur reizen naar Riya. Het laatste deel van de rit spreidt de natuur haar rijkdom ten toon. U rijdt de bergen in. Geniet van de vergezichten; het lijkt wel een zee van groen onder u. Er is een waterval en secundair regenwoud. (Helaas) ook één van de grootste kolenmijnen van Indonesië is hier gevestigd. De accommodatie is zeer, zeer eenvoudig.

 

Overnachting in Riya.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 7 Riya - Loksado

Zeer vroeg in de ochtend rijdt u circa 40 kilometer van Riya naar Muara Komam. Bij Muara Komam maakt u een tocht per gemotoriseerde kano over de rivier. Net voor zonsopgang zijn er tientallen apen (makaken en neusapen) te zien, dus in alle vroegte is deze tocht echt de moeite waard. U vaart langs enkele huizen, maar vooral door de natuur. De kanotrip eindigt bij een enorme rotswand die oprijst in de rivier. Daarna vaart u dezelfde route terug. Dat is geen straf, want de natuur is echt schitterend! Neem een vestje mee, want zo vroeg kan het nog fris zijn. Daarna rijdt u in ongeveer 2 uur naar Tandjung. Een prachtige route over hoge bergen, langs oerwoud, afgewisseld met rubber- en palmolieplantages en dorpjes. In de grote plaats Tandjung kunt u even de benen strekken. Daarna rijdt u in ongeveer een paar uur verder naar Loksado.

 

Overnachting in Loksado.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, boottocht

Dag 8 Loksado

Bamboeraften in de natuur

Kalimantan-Loksado-Kandangan-Rivier(2) Kalimantan-Loksado-op een vlot over de rivier

Prachtig midden in de natuur gelegen en te bereiken over kronkelige wegen ligt Loksado. Op de achtergrond rijst het Meratus-gebergte op. Dit is regenwoud. De Amandit-rivier loopt door het dorp heen, waar de locals met bamboevlotten goederen over vervoeren. Deze bamboevlotten worden ook gebruikt voor een schitterende rafttocht door de natuur. Bij Loksado in de buurt zijn ook warmwaterbronnen, er is een soort zwembad gemaakt, waar u heerlijk kunt badderen. Er zijn diverse Dayak-dorpjes in de omgeving, waar longhouses voor 10 families staan. Het is ook een mooi gebied voor trekkings. U maakt vandaag of morgen een tocht per bamboevlot over de rivier. Deze raftingtrip duurt ongeveer 3 uur (afhankelijk van de stroming en waterstand). U passeert vele kleine stroomversnellingen. Een bootsman roeit, u neemt plaats op het vlot. Natte voeten zijn verzekerd! Geniet vooral van de natuur en wie weet ziet u dieren zoals makaken of varanen onderweg. Vogels zijn er sowieso te zien. De tocht eindigt in een klein Dayakdorp.

 

Overnachting in Loksado.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, bamboeraft-tour

Dag 9 Loksado - Banjarmasin

Vanaf Loksado rijdt u via een bergachtige weg met prachtige uitzichten naar Pandak Daun. In dit dorpje op palen boven het moeras wonen voornamelijk 'buffelboeren'. De weg wordt vervolgd naar Martapura en Cempaka. In Cempaka, 8 kilometer vanaf Martapura, kunt u zien hoe met ouderwetse machines, maar ook met de hand, naar diamanten, goud en edelstenen gezocht wordt. In het centrum van Martapura staat een prachtige moskee. Naast de moskee is de markt. Proef de overheerlijke patin-vis in de eetstalletjes op de markt (vraag uw gids). Vanaf Martapura is het ongeveer 2 uur door een verstedelijkt gebied naar Banjarmasin. Dit laatste deel is niet ver, maar de weg is druk.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 10 Banjarmasin

Per boot naar de drijvende markt

Indonesie-Kalimantan-Banjarmasin-drijvende-markt1(13)

Banjarmasin is de grootste stad van de regio Zuid-Kalimantan. Waterwegen zijn zeer belangrijk in deze stad. De grote Baritorivier en Martapurarivier doorkruisen de stad en daarnaast zijn er talloze zijtakken en kanalen. Er is een aantal shoppingmalls in de stad, maar ook diverse markten. Het is heel leuk om ’s ochtends per gemotoriseerde kano naar de drijvende markt te gaan. Dit is een kleurrijk en fotogeniek spektakel. In tientallen kleine kano’s varen vrouwen met hun handelswaar: groente, fruit, gebruiksvoorwerpen, maar ook drijvende restaurantjes. Vanaf de stad is het ongeveer 1,5 uur varen naar de drijvende markt. Ga er vroeg heen want rond 09.00 uur neemt de drukte af.

Aan het einde van de middag maakt u nog een boottocht. Ofwel door de kanalen in de stad of door het mangrovegebied nabij Banjarmasin. Bij het eiland Bakut heeft u kans om proboscis apen (neusapen) te zien.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, boottochten

Dag 11 Banjarmasin - Palangkaraya

Eerst de stad uit. Dan volgt een deel hobbelen over een zeer slechte weg. Er wordt veel rijst verbouwd in dit deel van Kalimantan. U steekt de Kapuas rivier over, de langste rivier van Kalimantan. Veel kleine dorpen liggen langs de weg. Ook ziet u rubberplantages en palmolieplantages. Een deel van de weg voert door wetlands, een moerassig gebied. Er zijn alleen eenvoudige lokale eettentjes onderweg. De rit duurt ruim 5 uur. 

 

Een dagje of een halve dag Palangkaraya is de moeite waard. Veel huizen staan op palen langs de rivier of drijven zelfs op het water. Het museum dat veel achtergrondinformatie biedt over de regio en de Dayaks die hier leven is interessant. Bezoek de lokale markt, maar ook de handicraft markt, waar leuke souvenirs te vinden zijn.

 

Overnachting in Palangkaraya.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 12 Palangkaraya

Orang-oetan eilanden

U wordt naar de haven in de Rungan River gebracht en stapt aan boord van een gemotoriseerde kano. Op naar de orang-oetan eilanden! De eilanden Pulau Kaja en Bapalas zijn dichtbegroeid, het is een echte jungle. In het regenwoud leven veel wilde dieren en vogels. De orang-oetans kunt u zelfs al zien vanaf de boot. Daarna terug naar het vasteland, waar de auto al klaar staat om u naar de Mount Tangkiling te brengen. Het is een flinke klim als u naar de top gaat, maar dan wordt u wel beloond met een mooi uitzicht over de smaragdgroene jungle. Als er nog tijd is bezoekt u een botanische tuin met bomen en struiken. De lunch is onderweg ergens in een lokaal restaurant.

 

Overnachting in Palangkaraya.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, boottocht

Dag 13 Palangkaraya - Sampit

Een rit van ongeveer 5 uur. U komt onderweg langs veel palmolieplantages, maar ook wat dorpjes en bos. Onderweg stopt u voor een eenvoudige lokale lunch.

 

Overnachting in Sampit.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 14 Sampit - Tanjung Puting National Park

Op zoek naar orang-oetans en neusapen

P1090103(13)

Via Pangkalan Bun door naar Kumai. Onderweg zijn er veel, heel veel, palmolieplantages. De rit duurt ongeveer 4 uur.

 

In Kumai gaat u aan boord van een klotok (houten gemotoriseerde boot) die klaarligt om u naar het Nationale Park te varen. Geniet in uw stoel of in een hangmat van de rust die dit gebied uitstraalt. Vergeet niet op te letten of u dieren ziet. Er leven bijvoorbeeld krokodillen, otters, makaken, neusapen, talloze vogels en natuurlijk orang-oetans. De boottocht kan variëren in tijd, maar reken erop dat u minimaal 3 uur op de boot zit. Langzamerhand verandert de vegetatie. De kans om apen te zien wordt groter. Als u tijdig arriveert, kunt u nog naar het Harapan Camp waar om 15.00 uur orang-oetans gevoederd worden.

 

Informatie Tanjung Puting:

Het landschap in het Tanjung Puting National Park is zeer divers. Er is tropisch primair en secundair regenwoud, moerasgebied, mangrovegebied en bossen aan de kust. Het bekendste dier dat in dit Nationale Park leeft is de orang-oetan. Maar ook de neusaap komt hier voor. Er zijn drie rehabilitatiecentra voor de orang-oetans.

 

Overnachting aan boord van een houseboat.

Inclusief alle maaltijden, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 15 Tanjung Puting National Park

Op zoek naar orang-oetans en neusapen

Na het ontbijt gaat u op pad. U gaat eerst met de klotok naar station 2, Pondok Tanggui. Onderweg heeft u al grote kans om neusapen en makaken te zien. Dan arriveert u bij de voederplaats van de orang-oetans. Vervolgens vaart u in ongeveer 1,5 uur naar het laatste en bekendste station: Camp Leakey. Hier leeft het grootste aantal orang-oetans. Onderweg heeft u grote kans om orang-oetans in het wild te zien. En hopelijk ziet u neusapen in de rivier springen! Er komen ook krokodillen voor in de rivier. Misschien ziet u er één, of een otter of een grote hagedis. Civetkatten worden ook soms waargenomen. Bontgekleurde ijsvogels en neushoornvogels zult u zeker langs zien vliegen. Daarna terug naar de boot voor een cruise terug van 3 uur of langer. Als u een stukje in het donker vaart, kunt u honderden vuurvliegjes zien.

 

Overnachting in het Tanjung Puting National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 16 Tanjung Puting National Park - Pangkalan Bun

Kalimantan-Tanjung Puting NP-orang oetan kop(8) Kalimantan-Tanjung Puting NP-vlonderpad(8) P1080967(8)

Na het ontbijt vaart u terug. Als u een late vlucht heeft, kunt u nog een keer een bezoek brengen aan station 2, Pondok Tanggui. In Kumai neemt u afscheid van de bemanning van de klotok. U heeft een transfer terug naar de luchthaven van Pangkalan Bun. U neemt afscheid van uw gids. 

 

Hopelijk heeft u genoten van de rondreis over Kalimantan. Toch nog niet genoeg gezien? Verleng uw rondreis op Kalimantan. Neem eens een kijkje bij onze bouwstenen Kalimantan of neem contact op.

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen