1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bouwsteen Korte boottocht Mahakam-rivier

Over de machtige Mahakam-rivier maakt u een korte, maar bijzondere reis de binnenlanden van Kalimantan in, het Indonesische deel van Borneo. U vaart op een rivierboot langs dorpjes en door de natuur. U bent drie dagen aan boord van een rivierboot/houseboat, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart.

De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. De boot is privé, voor uw gezelschap. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Een kok en gids reizen mee om het verblijf in alle opzichten te verrijken. Een ongelooflijk mooie ervaring, in een speciaal stukje Indonesië!

Met houseboot langs de neusapen
Traditionele longhouses & Dayaks
Varen over de Mahakam rivier
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?

Reis van dag tot dag: Korte boottocht Mahakam-rivier

Dag 1      Boottocht op de rivier de Mahakam 

Dag 2      Boottocht op de rivier de Mahakam

Dag 3      Boottocht op de rivier de Mahakam

 

Dag 4      Balikpapan

Dag 5      Balikpapan

100% maat werk

Dag 1 Balikpapan - Loajanan - Mahakam rivier

Kalimantan-Mahakam-paalwoningen2_1 Indonesie-Kalimantan-Mahakamboot-heleboot

U wordt opgehaald bij uw hotel in Balikpapan of op de luchthaven en naar Loajanan gebracht. Tijdens uw reis over Kalimantan wordt u begeleid door een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U gaat aan boord van uw houseboot. Het is een rivierboot, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart. De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. De boot is privé, voor uw gezelschap. Alle maaltijden zijn inbegrepen (er gaat een kok mee). Ook een gids reist mee om u te begeleiden. De rivierboot kan 6 a 7 passagiers herbergen. Er zijn geen aparte hutten, er is 1 ruimte, waar een ieder slaapt. Er is airconditioning (wel heel prettig). Er zijn dunne matrassen; we zullen doorgeven dat er extra matrasjes komen, zodat u er 2 op elkaar kunt leggen (iets comfortabeler). Er is verder een badkamer met douche en toilet (geen warm water). Klamboes hoeft u niet mee te nemen; u heeft ze niet nodig als u in de hut slaapt, wel als u op het dek wilt slapen (uw matrasje meenemen). De klamboe wordt door het personeel bevestigd. Neemt u wel zelf een laken of lakenzak mee! De rivierboot vaart ongeveer 15 mijl per uur, de boot vaart gedeeltelijk ’s nachts (o.a. afhankelijk van waterstand). Aan dek worden de maaltijden geserveerd. Het is vooral genieten van rust, natuur en een overdaad aan lekker Indonesisch eten dat de kok voor u klaarmaakt. De Mahakamrivier is heel breed bij Loajanan. Er varen veel grote boten, die kolen transporteren. Er is veel bebouwing op de oevers. Aan weerszijden van de rivier liggen boomstammen in het water, klaar om verwerkt te worden. Het gevoel van natuur komt later pas! De Mahakamrivier is maar liefst 920 kilometer lang! Op sommige plekken is de rivier wel 500 meter breed. De rivier is modderig en het water is bruin. Er is veel scheepvaart, zeker in de buurt van Samarinda. Langs de rivier wonen Kutai en Dayak-stammen. Er wordt ’s nachts doorgevaren. Neemt u oordopjes mee, want de motor blijft doorlopen terwijl u wilt slapen.

Let op: u ziet tijdens deze reis hoogstwaarschijnlijk geen Dayaks met lange oorlellen en tatoeages. Deze Dayaks leven verder stroomopwaarts en het is moeilijk hier met de Mahakamboot te komen. Wel zult u genieten van de mooie natuur, enkele traditionele longhouses, u kunt rustig genieten op de boot en grote kans dat u dagenlang geen andere toeristen ziet.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief diner, transfer, Engelssprekende gids

Dag 2 Muara Muntai - Muara Pahu (Mahakam rivier)

indonesie20105018(13)

De boot heeft ’s nachts doorgevaren. Al met al is het van Loajanan naar Muara Muntai meer dan 15 uur varen. Als u de volgende ochtend wakker wordt, is het landschap veranderd. De bebouwing op de oevers heeft plaatsgemaakt voor groen. Er is veel minder scheepvaart. Aan de oevers staan riviermangroves, riet, bananenplanten en allerlei andere struiken en bomen. Her en der staat een houten huisje of hutje. Vrouwen doen de was, mannen hozen hun houten kano (wel het liefst met motor!) leeg. Wc-huisjes staan boven het water, een stukje bij de woning vandaan. De houten huizen staan veelal op palen. Na een ontbijt van zowel brood als rijst, legt de Mahakamboot aan in het dorp Muara Muntai. Het is heel leuk om hier de levenswijze van de bewoners aan de rivier te aanschouwen. De bevolking die hier leeft zijn Kutai. Als u wilt loopt u naar de markt en een schooltje. Het dorp zelf is ook de moeite waard! Alle huizen staan op palen. De weg is van planken van ijzerhout. U stapt in een gemotoriseerde kano. Het wordt een lange dagtocht. Vlak na Muara Muntai vaart u door een kreek waar u de kans heeft neusapen te zien. U vaart langs het dorp Jantar dat bijna helemaal op het water gebouwd is en u vaart naar het Jempang-meer. Dit is niet één grote watervlakte, maar overal drijven eilandjes van gras en waterplanten. Er staan visstellages. De bewoners van de drijvende dorpen op het meer en langs het meer leven van de visvangst en landbouw. Het is een vlak gebied. U brengt een bezoek aan het dorp Tanjung Isuy met een longhouse met prachtige houten beelden ervoor. In het dorp wonen Dayaks van de Benuaq-stam. Via het dorp Muara Ohong, dat compleet op palen in het water staat, vaart u verder. Er zijn veel vogels te zien, waaronder ooievaars. Het hoogtepunt van deze dag vormt de tocht door Ohongcreek. Een smalle kreek met bruin water aan weerszijden omgeven door weelderig groen: reusachtige bomen, toppen van bomen en struiken die tot in het water reiken en varens. Maar vooral veel wildlife! Grote kans om hier makaken, eekhoorns, slangen, ijsvogels, roofvogels en veel neusapen te zien. Het is officieel een mangrovebos, maar Irene, medewerkster van Van Verre, kreeg hier echt het jungle-gevoel! Het eindpunt is het dorp Mancong. Eventueel voert de Dayak Tunjung stam een welkomstceremonie op. In ieder geval staat er in Mancong een uniek longhouse. Het heeft 2 verdiepingen en maar liefst 24 deuren! Het is het oudste longhouse van Oost-Kalimantan. Ervoor staan de prachtigste houtsnijwerkbeelden. U vaart weer terug door de Ohongkreek en hopelijk ziet u nog meer wild. Het is al donker als u het Jempangmeer weer overgestoken bent en bij de houseboot terugkeert. Het diner zal smaken na zo’n lange dag. ’s Avonds vaart de boot nog een stuk, maar er wordt niet de hele nacht doorgevaren. U arriveert ’s nachts in Muara Pahu.

Als u de dag te druk vindt, kunt u het bezoek aan Tanjung Isuy laten vervallen of een overnachting inplannen in een modern, maar zeer eenvoudig longhouse in Tanjung Isuy.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 3 Muara Pahu - Tenggarong (Mahakam rivier)

In de ochtend gaat u per gemotoriseerde kano de Bolonganrivier op. Ooit was hier grote kans om zoetwaterdolfijnen te zien, maar door vervuiling van het water zijn de dieren grotendeels weggetrokken. Maar er is genoeg anders te zien langs de rivier. Er leven hier gibbons, neusapen, mooie vogels en natuurlijk makaken. Vooral de zwarte gibbons zijn hier echter bijzonder. De vegetatie is ook anders dan gisteren. Dit is tropisch bos met o.a. veel bamboe. U vaart naar het drijvende vissersdorp Bolongan. De kindjes zwaaien enthousiast naar u. Dan weer terug naar de houseboot voor de lunch. In de middag vaart stroomafwaarts terug naar Tenggarong. De middag brengt u weer relaxed aan boord door. Genieten van de omgeving, lekker lezen…. Het gaat een stuk sneller dan de heenweg, afhankelijk van de vertrektijd wordt er ook een deel van de nacht doorgevaren.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 4 Tenggarong - Balikpapan

Indonesie-Kalimantan-straatbeeld-stad Indonesie-Kalimantan-Balikpapan-huizen

Tenggarong was vroeger een sultanaat en het voormalige sultanpaleis is nu een museum. In de stad staat een vreemd groot voetbalstadion, dat beter zou passen in een moderne wereldstad dan in dit afgelegen gebied. Maar het toont de rijkdom van de stad. Het is de hoofdstad van de Kutai-regio. Een goudkleurig beeld op een eilandje midden in de rivier herinnert aan het feit dat hier ooit een belangrijk vorstendom gevestigd was.

 

U wordt opgehaald in Tenggarong, waar u van boord gaat van de houseboat, en naar uw hotel in Balikpapan gebracht (transfer).

 

Informatie Balikpapan:

Balikpapan is een grote stad met ongeveer 700.000 inwoners. De meeste toeristen blijven hier niet lang. Balikpapan dient als aanvlieghaven en uitgangspunt voor het maken van tochten in de omgeving. Er komen ook veel mensen die hier vroeger gewoond hebben of van wie familieleden hier gewoond hebben. De stad is ruim opgezet en redelijk schoon in vergelijking met veel andere Indonesische steden. De haven en de offshore zijn zeer belangrijk. Aardig om te zien is het oude Shell-terrein dat nu van Pertamina is. Hier staan nog de huizen uit de Nederlandse tijd. Ook het oude ziekenhuis is er nog. Eventueel kunt u ook een bezoek brengen aan de Kebun Sayur, de traditionele markt.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Dag 5 Balikpapan

U wordt opgehaald bij uw hotel in Balikpapan en naar de luchthaven gebracht (transfer). U neemt afscheid van uw gids. Einde van een prachtige reis !

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën