1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Paaseiland

Paaseiland

Een wel heel bijzondere bestemming als u het ons vraagt: Paaseiland. Dit eiland hoort bij de Polynesische eilanden en ligt op 3700 kilometer afstand van Chili. De officiële benaming is Rapa Nui, zoals de inheemse bevolking het eiland altijd genoemd heeft. De sfeer die er hangt, is totaal anders dan in Chili. Paaseiland is klein: ongeveer zo groot als Texel en wereldberoemd door de enorme beelden die er te vinden zijn, de Moai. Er zijn er ruim 900 en het is nog altijd een mysterie waarom de beelden daar staan!

 

De mysterieuze Moai-beelden op Paaseiland

 

Nu al zin gekregen om naar Paaseiland af te reizen? Bekijk onze bouwstenenoverzicht. Wij helpen u graag met uw rondreis naar Chili en Paaseiland.

 

Hoofdstad van Paaseiland: Hanga Roa

Het enige dorp op Paaseiland is Hanga Roa. Het ligt in het westen van het eiland tussen de vulkanen. Er is een gezellige straat met winkels, restaurants en bars. Ook vindt u er een kleine, kleurrijke haven en het Antropologische Museum Sebastian Englert. Leuk om een middag doorheen te wandelen.

 

 

Geschiedenis van Paaseiland

Het verhaal gaat dat de eerste bewoner van Paaseiland Ariki Hotu a Matu’a was. Samen met zijn vrouw en familie zou hij tussen 300-400 n. Chr. of tussen 700-800 n. Chr. (daar zijn de meningen over verdeeld) in twee kano’s op het eiland gearriveerd zijn. Verondersteld wordt dat zij Polynesisch waren. In 1722 stuitte ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen op Paaszondag bij toeval op Paaseiland en gaf het deze naam. Zijn mannen brachten er meerdere bewoners om het leven en waarna ze direct weer koers zetten richting Batavia.

 

Het weer op Paaseiland

Paaseiland kent een vochtig, subtropisch klimaat. De temperatuur is gedurende het hele jaar vrijwel constant. De koelst maanden zijn onze zomermaanden en het is er het warmst in januari en februari. Kijkt u voor een uitgebreid overzicht van het klimaat hier.

 

Belangrijkste bezienswaardigheden op Paaseiland

Ondanks dat Paaseiland een klein eiland is, is er veel te zien. Hieronder vindt u een overzicht van onze favoriete bezienswaardigheden op Paaseiland.

 

1. Moai

Een bezoek aan de kenmerkende Moai-beelden mag natuurlijk niet ontbreken als u op Paaseiland bent! Ze zijn op verschillende plaatsen op Paaseiland te vinden en vrijwel allemaal gehakt uit vulkanisch gesteente. Kenmerken van deze beelden zijn de lange smalle gezichten. Een groot deel van het lichaam wat bij de hoofden hoort, bevindt zich onder de grond. Als u meer wilt weten over deze beelden kunt u een georganiseerde excursie boeken. U bezoekt de Moai-beelden dan onder begeleiding van een gids. Klikt u hier voor meer informatie.

 

Nog meer Moai-beelden die als paddenstoelen uit de grond schieten
Te voet het eiland ontdekken

 

2. Rano Raraku

Rano Raraku is een vulkaankrater van de Terevaka-vulkaan. Deze krater wordt als de geboorteplaats van de Moai gezien, omdat vrijwel alle beelden afkomstig zijn van het lavagesteente van Rabo Raraku. Een groot deel van de beelden is dan ook hier te vinden. Rono Raraku is onderdeel van het National Park Rapa Nui, wat sinds 1995 is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

3. Cementerio de Isla de Pascua

Het is misschien niet het eerste plekje waar u naartoe zult gaan als u op Paaseiland bent, een kerkhof, maar het is de moeite waard. Het ligt op loopafstand van Hanga Roa. Het bijzondere van deze begraafplaats is de combinatie van christelijke beelden en de Rapa Nui-beelden. En alle overledenen liggen met hun hoofd richting de oceaan begraven.

 

4. Anakena strand

Het Anakena strand ligt in het noorden van het eiland. Het heeft hagelwit zand en heeft wel iets weg van een oase zo met de palmbomen en het afstekende, blauwe water. Het strand zou door de oorspronkelijke bewoners een ceremoniële functie hebben gehad. Nu bent u vrij om hier uw strandlaken uit te leggen en heerlijk tot rust te komen.

 

De Ana Kai Tangata Cave
Het strand van Anakena
De woeste zee bij Anakena Beach

 

5. Ahu Akahanga

Bij Ahu Akahanga liggen de overblijfselen van een oud dorp en u vindt er het graf van een van de eerste bewoners van het eiland: Ariki Hotu a Matu’a, die tevens de koning was. Samen met zijn vrouw en familie zou hij tussen 300-400 n. Chr. of tussen 700-800 n. Chr. met twee kano’s op het eiland gearriveerd zijn. Er wordt verondersteld dat zij Polynesisch waren. Ahu Akahanga bevindt zich op een zeer fotogenieke plek, direct aan de kust. Mooie plaatjes gegarandeerd!

 

Wat te doen op Paaseiland

Als u zin heeft in wat actiefs kunt u ervoor kiezen om een fiets te huren en daarmee het eiland te verkennen. Houd u er wel rekening mee dat Paaseiland een heuvelachtig eiland is, dus het is af en toe zweten geblazen!  Liever wat rustiger aan? Neem dan de auto. Wij kunnen desgewenst de autohuur voor u regelen. Andere leuke tips, leest u hieronder.

 

Snorkelen bij Los Motus

Heeft u nog tijd over? Ga snorkelen of duiken! Voor de kust van Paaseiland liggen twee kleine eilandjes waar van alles te zien is onder water, zoals zeeschildpadden en diverse tropische vissen. Wat dieper onderwater vindt u een verrassing: een Moai-beeld. Deze is alleen te bezoeken tijdens het duiken. Rond de haven zijn diverse duikscholen gevestigd.

 

Een zeeschildpad in de zee van Los Motus

 

Beklim de Terevaka

De Maunga Terevaka is een 507 meter hoge, slapende vulkaan op het noordwestelijke deel van Paaseiland. Tijdens de hike naar boven komt u op de hellingen van de Terevaka langs diverse kleinere vulkanen en kratermeren. Eenmaal boven heeft u een spectaculair uitzicht over Paaseiland.

 

Traditionele dansshow

Wat u tevens niet mag missen als u op Paaseiland bent, is een bezoek aan een traditionele Polynesische dansshow. Dans is diepgeworteld in de cultuur van de inwoners van Paaseiland. In de vorm van dans worden door de Rapa Nui’s (zoals de inwoners van Paaseiland worden genoemd) fascinerende verhalen en mythes verteld.

 

De slapende vulkaan Terevaka
Polynesische danseressen op Paaseiland

 

Tijdens deze reizen verblijft u op Paaseiland
Chili-Paaseiland1_1_432022
Voorbeeldreis Chili

Rondreis Chili per auto: Compleet Chili

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Santiago de Chili > San Pedro de Atacama > Pucón > Puerto Varas > Puerto Natales > Torres del Paine > Santiago de Chile > Paaseiland > Maipo Vallei

Chili-Paaseiland-Moai-panorama
Voorbeeldreis Chili

Bouwsteen Chili: Mysterieuze beelden Rapa Nui

Beste reisperiode: kan gedurende het hele jaar.

 

Vlucht Santiago de Chile > Rapa Nui oftewel Paaseiland; alle tijd om met een excursie en op eigen gelegenheid de bijzondere beelden te bekijken> vlucht terug Santiago de Chile

Chili-Paaseiland-Moai4
Voorbeeldreis Chili

Bouwsteen Chili: Paaseiland actief

Beste reisperiode: kan gedurende het hele jaar.

 

Santiago de Chile > vlucht naar Rapa Nui (Paaseiland) > trekking op Paaseiland naar beelden en snorkelen > vlucht terug naar Santiago de Chile