1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Chili

Chili is een langgerekt land van meer dan 4200 kilometer. De kustlijn is maar liefst bijna 6500 kilometer! Er zijn veel fjorden. Als u het land doorkruist gaat u van de woestijn, langs de bergen van de Andes naar de golvende heuvels van de wijnregio's rond Santiago de Chile.

 

Langs vulkanen en meren zakt u af naar Patagonië. Hier bergen, meren, bossen, gletsjers en grote ijsmassa's. Meer pinguïns dan mensen. Het klimaat in Chili varieert van een woestijnklimaat tot een poolklimaat.

Klimaat Chili

Steden en plaatsen Chili

Hotels Chili

Excursies Chili

Mentaliteit van de bevolking, gewoonten en gebruiken

Chili is bij uitstek een land waar u voor de natuur heen gaat. Het is dunbevolkt. Het land is ongeveer 18 keer zo groot als Nederland! Toch wonen er slechts 18 miljoen mensen. De mensen zijn over het algemeen vriendelijk en goedlachs. Men begroet elkaar met een handdruk of één kus. Zeer gangbaar is ook een abrazo, een omhelzing. Als u “buenos dias, como esta?” roept, wordt dat vaak gewaardeerd. Beleefdheid en er verzorgd en schoon uitzien is belangrijk voor de Chilenen.

 

Typisch voor de Chileense cultuur zijn de tango, voetbal en de barbecue (asado). Het duurt vaak vrij lang voordat het eten geserveerd wordt. Hou daar rekening mee als u eventueel op tijd ergens moet zijn voor een excursie of het vertrek van een bus.

 

Afdingen

Afdingen is in Chili niet gebruikelijk. In winkels en restaurants is dat echt not-done. Op een markt, waar u bijvoorbeeld souvenirs koopt, kunt u het proberen.

 

Fooien

In restaurants is het geven van 10% tot 15% fooi normaal. Een fooi aan anderen is niet verplicht, maar zal zeer gewaardeerd worden. Denkt u dan aan een dollar voor een kamermeisje of kofferdrager, 3 dollar per dag voor een chauffeur en 5 dollar per dag voor een gids. Ook een taxichauffeur verwacht een kleine fooi. 

Chili-San-Pedro-de-Atacama-gezellig-straatje

Taal in Chili

De officiële taal in Chili is Spaans. Het is handig om een woordenlijstje met de meest voorkomende woorden mee te nemen (of te leren). Engels wordt beperkt gesproken. Er zijn diverse lokale talen, waarvan Quechua en Mapudungun (of Mapuche) het belangrijkst zijn. Op Rapa Nui spreekt men Rapa Nui. Omdat er veel immigranten uit Duitsland en Kroatië naar Chili zijn gekomen, hoort u ook deze talen veel.

 

Godsdienst

Bijna 70% van de bevolking in Chili is christelijk. Daarvan hangen de meesten het Rooms-katholieke geloof aan. 25% van de mensen in Chili hangt geen enkel geloof aan. Dat is een hoog percentage voor Zuid-Amerika.

Chili-Santa-Cruz-kerkje Chili-Chiloe-Island-Teneun-Church

Geldzaken

De munteenheid in Chili is de Chileense Peso, afgekort als CLP.

Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 CLP. Op veel plekken kunt u pesos pinnen. Travellercheques zijn achterhaald. Contant geld wisselen bij een bank (Amerikaanse dollars of Euro’s) zou eventueel wel kunnen. Eventueel kunt u ook wat contante Amerikaanse dollars mee te nemen. U kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.

De huidige omrekenkoers: 1 Euro = 860 Peso en 1000 Peso = 1,17 Euro (november 2019)

 

Paspoort/visum

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Chili geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Chili verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Chili. U dient in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket. U krijgt een Tarjeta de Turismo (toeristenkaart) uitgereikt voordat u het land binnenkomt. Deze vult u in en bewaart u zorgvuldig. Als u het land uit gaat, levert u deze weer in. Bij het inchecken in hotels wordt vaak om deze Tarjeta de Turismo gevraagd.

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

 

Autohuur en rijbewijs

Het is goed mogelijk om een auto te huren in Chili. Wij werken met een gerenommeerde verhuurmaatschappijen samen. Het Nederlandse rijbewijs wordt bij autohuur niet altijd als geldig document geaccepteerd. Wij adviseren u om naast het Nederlandse rijbewijs ook een IRB (Internationaal Rijbewijs) mee te nemen.

Chili-Malalcahuello-Autohuur_1_430812

Gezondheid

Voor Chili zijn geen inentingen verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Dengue (knokkelkoorts) kan in Chili voorkomen. Rabiës komt voor in Chili, behalve op Rapa Nui, vermijd contact met zoogdieren.

Hoogteziekte is een veelvoorkomend verschijnsel in delen van de Andes. Als u naar hooggelegen gebieden gaat, neem dan veel rust en drink veel water. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn. U kunt ook een kopje cocathee proberen (geen drugs!). Eet licht. Meestal went uw lichaam in een dag of twee aan de hoogte. Wel blijft u vaak snel buiten adem raken, bij een hike of een fietstocht.

 

Tijdsverschil

In Chili is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, is het 5 uur vroeger dan in Nederland. Chili kent zelf géén zomertijd.

 

Voltage en stekkers

Elektriciteit: 220 Volt. De stekkers zijn anders dan Nederlandse stekker. Er zijn stekkerdozen met twee of drie platte polen. Soms zijn er stekkerdozen voor twee dunne polen, daar passen Nederlandse ongeaarde stekkers in. Soms moet u een beetje wringen om een stekker in het stopcontact te krijgen. Neem een adapter mee.

 

Lees meer over het klimaat in Chili

 

Bekijk onze rondreizen Chili en bouwstenen Chili.

Voorbeelden van rondreizen en bouwstenen Chili
Chili-Torres-del-Paine-meer-3
Voorbeeldreis Chili

Rondreis Chili: Hoogtepunten van Chili

Reisperiode: kan gedurende het hele jaar, muv Torres del Paine.

 

Santiago de Chile > San Pedro de Atacama, Atacama-woestijn > vlucht naar Punta Arenas > Torres del Paine National Park > Puerto Natales > Valparaíso > Casablanca wijnregio

Chili-Patagonie-Puerto-Chacabuco1_1_429882
Voorbeeldreis Chili

Rondreis Chili per auto: Carretera Austral

Beste reisperiode: november t/m maart

 

Santiago > Puerto Montt > Hornopirén > Caleta Gonzalo > Futaleufú > Puyuhuapi > Coyhaique > Puerto Río Tranquilo > Valle de Chacabuco > Puerto Guadal > Balmaceda > Maipo Vallei

Chili-Paaseiland-Moai-panorama
Voorbeeldreis Chili

Bouwsteen Chili: Mysterieuze beelden Rapa Nui

Beste reisperiode: kan gedurende het hele jaar.

 

Vlucht Santiago de Chile > Rapa Nui oftewel Paaseiland; alle tijd om met een excursie en op eigen gelegenheid de bijzondere beelden te bekijken> vlucht terug Santiago de Chile

Peru-Machu-Picchu-Judith
Judith
Jaren heb ik door Latijns-Amerika gereisd, om uiteindelijk een paar jaar te settelen in Chili. Voor mij voelt Latijns-Amerika dan ook als thuiskomen.
Contact met Judith
Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
De ongerepte natuur van Chili is prachtig, met Torres del Paine als mijn favoriete nationale park en het woestijngebied van San Pedro de Atacama
Contact met Tamara