1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Iguazú watervallen

De spectaculaire Iguazú watervallen

Op de grens tussen Argentinië en Brazilië ligt het grootste complex van watervallen van Zuid-Amerika. Over een lengte van drie kilometer storten 270 grotere en kleine watervallen zich naar beneden, in de Paraná-rivier. De ligging is al even spectaculair: midden in het tropisch regenwoud waar wel 430 vogel- en 70 zoogdiersoorten leven.

 

Een groot spectakel; de Iguazú-watervallen

 

Nu al nieuwsgierig naar deze bijzondere watervallen? Neem een kijkje bij onze individuele rondreizen door Argentinië. Twee van onze voorbeeldreizen komen langs de Iguazú-watervallen. 

 

De Argentijnse- en Braziliaanse kant

Wilt u de watervallen op zijn best ervaren? Breng dan een bezoek aan zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant.

 

Aan de Argentijnse kant van de watervallen kunt u een wandeling maken over een ingenieus systeem van wandelpaden, trappen en vlonderpaden. Overal is het uitzicht op de watervallen weer anders. U loopt vlak langs de watervallen en ervaart zo nog meer met welke enorme hoeveelheden en met hoeveel kracht het water naar beneden stort. Grote kans om onderweg neusberen en vlinders te zien. Doe goede wandelschoenen aan, want u loopt hier zomaar een paar uur rond. En wij garanderen: u blijft foto’s maken.

 

Aan de Braziliaanse kant heeft u uitzicht op de 275 watervallen. Omdat de meeste watervallen aan de Argentijnse kant liggen, heeft u juist vanaf deze kant een goed panoramisch overzicht. Optimaal genieten!

 

De Iguazú-watervallen vanaf de Braziliaanse kant
De Iguazú-watervallen vanaf de Argentijnse kant

 

De keel van de duivel

De bekendste waterval is de “Garganta del Diablo”, de keel van de duivel. Over 82 meter komt hier een ongekende hoeveelheid water samen. Door afgekoelde lava is hier zo’n 100 miljoen jaar geleden een soort trap ontstaan waar het water overheen dendert. Aan de Braziliaanse zijde loopt u naar de voet van de Garganta del Diablo, aan de Argentijnse zijde loopt u juist naar de top. Met de Trein “Ecológico de la Selva” komt u het dichtst bij deze waterval. Vanaf het station loopt een houten loopbrug van ongeveer 2 kilometer naar de rand van de 80 meter hoge waterval. Hier ervaart u pas echt hoe groot de watermassa is. Reken erop dat u nat wordt!

 

Beste reistijd

De beste tijd om de Iguazú-watervallen te bezoeken, is in september. Juist dan is er het meeste water en zijn de watervallen het indrukwekkendst. Wilt u meer weten over het weer in Iguazú en Argentinië klikt u dan hier.

 

Overige bezienswaardigheden en activiteiten

Itaipu Dam

U kunt uw excursie naar de Braziliaanse kant van de watervallen combineren met een bezoek aan de Itaipu Dam. Deze immense stuwdam ligt op de Braziliaans-Paraguyaanse grens. De naam Itaipu is ontleend aan een eiland in de buurt van de bouwplaats van de dam en betekent in het Guaraní, een inheemse taal die in deze regio wordt gesproken, “het geluid van steen”.

 

Met een lengte van 7,7 km en een hoogte van 196 meter is de Itaipu Dam de op een na grootste stuwdam ter wereld. Alleen de Drieklovendam in China is groter. De dam is verantwoordelijk voor 80% van de dagelijkse elektriciteitsbehoefte van Paraguay en voor 20% voor die van Brazilië. De twintig buizen van de waterkrachtcentrale van de dam hebben een diameter van wel tien meter. Door twee buizen stroomt evenveel water als door de gehele Iguazú-watervallen!

 

De Iguazú-watervallen vanuit de lucht

 

Iguazú vanuit de lucht

Het meest complete beeld van de Iguazú-watervallen krijgt u als u een helikoptervlucht boekt. Tijdens deze tour vliegt u naar de watervallen en maakt u enkele rondjes boven de watervallen. Vanuit de lucht ziet u pas goed met wat voor geweld het water naar beneden stort. Het verdwijnt in de aarde alsof het een afvoerputje in een wastafel is. Als u gelukt heeft, krijgt u een plekje voorin naast de piloot en heeft u vrij uitzicht over het hele gebied. Gegarandeerd een geweldige ervaring!

 

Vogelpark

Direct tegenover de ingang van het National Park Iguazú ligt het Parque das Aves. Hier heeft u de kans om honderden kleurrijke vogels van dichtbij te bekijken. Het park heeft als doel de plaatselijke natuur te beschermen en is een broedplaats voor exotische vogels. De vogels zijn vaak afkomstig uit andere dierentuinen of zijn gevangen voor de fok. U ziet de vogels in hun natuurlijke leefomgeving en er zijn diverse overdekte vogelverblijven waar je de vogels van dichtbij kunt bewonderen.

 

Trekking, abseilen en ziplinen

Bent u toe aan wat meer actie? Doe dan een trekking door de groene jungle net buiten Puerto Iguazú. Er groeien daar 2000 plantensoorten en er leven meer dan 400 vogelsoorten waaronder toekans en kolibries. Of ga abseilen bij een waterval of zweef aan een veilige lijn tussen de boomtoppen door en bekijk de vogels op oogniveau. Een adrenalinekick is gegarandeerd.

 

Ziplinen in de groene jungle 
Een toekan vlakbij de Iguazú-watervallen
Abseilen bij de Iguazú-watervallen

 

Edelsteenmijn en jezuïtische ruïne

Naast al het natuurgeweld is een bezoek aan de ruïnes van het Jezuïtische klooster van San Ignacio zeker ook de moeite waard. In de 17e eeuw woonden hier missionarissen die als opdracht hadden om de Guarani Indianen te bekeren tot het Christendom. De ruïnes van de kerk en het klooster zijn door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Op de weg naar de ruïnes komt u langs de edelsteenmijn Wanda waar onder anderen topaas, amethist, kristal en agaat gewonnen wordt. De mijn is open voor bezoek en in de bijbehorende winkel zijn sieraden en beelden te koop die hier zijn gemaakt.

 

Full moon walk

Een bijzondere aanvulling op uw bezoek aan de Iguazú-watervallen is een bezoek tijdens volle maan. De geluiden van het neerstortende water zijn dan nog intenser en dankzij het licht van de maan en de sterren krijgen de watervallen een extra dimensie. Een ervaring die u niet mag missen tijdens uw vakantie in Argentinië!

 

Genieten van het uitzicht bij de Iguazú-watervallen

 

Tijdens deze reizen verblijft u bij Iguazú
Foz-Iguazu-Argentijnse-kant-28
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: Hoogtepunten van Argentinië

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Buenos Aires > El Calafate, gletsjers > Ushuaia, zuidelijkste puntje ter wereld > Salta, per huurauto naar de wijnvelden van Cafayate Cachi Iguazú, bekende watervallen.

Argentinie-Peninsula-Valdes-Zeeleeuwen
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: In onze zomer naar Argentinië

Buenos Aires Península Valdés, wildlife > Mendoza, wijnproeven > Salta, koloniaal > Tilcara, dramatische landschappen > Salta, op een hacienda genieten van de omgeving > Iguazú, tropisch genieten nabij de watervallen.

Iguazu
Voorbeeldreis Argentinië

Bouwsteen: Spectaculaire Iguazú watervallen

Reisperiode: kan gedurende het hele jaar.

 

Puerto Iguazú, dorp nabij de enorme watervallen van Iguazú. U bezoekt de Argentijnse én de Braziliaanse kant van de watervallen.