1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Buenos Aires

Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië

Deze stad wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. Er wonen tien miljoen mensen. En de stad is onderverdeeld in 40 wijken. La Boca geeft u een Italiaans gevoel, San Telmo is de bakermat van de tango, Recoleta doet meer Frans aan, bezoek in Palermo de parken.

 

De huizen in La Boca zijn kleurrijk!

 

Een aantal van onze individuele rondreizen door Argentinië starten in Buenos Aires, u kunt dan gelijk op pad door deze stad.

 

De wijken van Buenos Aires

 

Puerto Madero

Hippe wijk. Vroeger was het een verlopen haven. Nu staan er vooral veel moderne wolkenkrabbers. Bedrijven en dure appartementen zijn hierin gevestigd. Langs het water zijn veel goede, maar dure restaurants. De Nederlandse ambassade (gezamenlijk met de Belgische ambassade) is hier ook gevestigd. En vlak daarbij staat een monument dat door prinses Beatrix is onthuld.

 

Wist u dat er ook een beeld van Anne Frank hier staat? Haar naam is enigszins verbasterd: Ana Frank. Bijzonder is dat er een replica van het Anne Frank huis in Buenos Aires is. Een rijke Joodse man heeft dit laten bouwen omdat hij het belangrijk vond dat ook de kinderen hier leerden over dit onderdeel van de geschiedenis.

 

De moderne skyline van de wijk Puerto Madero

 

Het centrum of Microcentro

Kenmerkend zijn dat oud en nieuw vaak gebroederlijk naast elkaar staan. Hypermoderne hoge glazen kantoorgebouwen staan naast Spaans en Frans aandoende neoklassieke panden. In het centrum, of Microcentro is de Plaza de Mayo dé bekendste plek. Heel dubbel, velen van u zullen de beelden van de dwaze moeders die hier decennialang komen vragen waar hun verdwenen zonen zijn. Tijdens de dictatoriale overheersing van Videla (van 1976 tot 1983) verdwenen meer dan 30.000 mensen spoorloos. Nog steeds weten veel mensen niet wat er met hun familieleden is gebeurd. Iedere donderdag komen de dwaze moeders hier nog steeds.

 

De roze kleur van de Casa Rosada


Aan de Plaza Mayo staan diverse fotogenieke gebouwen. De Casa Rosada is het meest opvallend, niet alleen omdat het een mooi gebouw is, maar ook vanwege de roze kleur. Het is het gebouw waar de regering zetelt. En wie ziet niet het beeld voor zich van Evita Perón die de onvergetelijke woorden “don’t cry for me Argentina” uitsprak op het balkon van de Casa Rosada.

 

Interessant zijn de gratis tours van een uur door de Casa Rosada (alleen in het weekend en vooraf aanmelden via internet).  Achter de Casa Rosada is een museum en in de verte ziet u de “Puente de la Mujer”. Dit betekent de brug van de vrouwen. Deze brug brengt u naar de moderne en dure wijk Puerto Madero. U ziet het al aan de hoge wolkenkrabbers met veel glas. Draai om en loop terug naar het plein. Midden op het plein staat een witte obelisk ter herinnering aan de bevrijding van kolonisator Spanje.

 

De Plaza de Mayo in Buenos Aires

 

In een zijstraat van de Plaza de Mayo staat een kathedraal. Er zijn diverse musea aan alle zijden rond het plein. Sla ook zeker het Centro Cultural Kirchner niet over, een imposant cultureel centrum. Na deze overvloed aan cultuur is het tijd voor wat anders. Sla af, de straat met de naam Florida in. Een voetgangerszone met talloze winkels. Bekende modemerken zijn hier te vinden, maar ook gezellige koffietentjes.

 

Sla de Galerías Pacífico zeker niet over. Al houdt u niet van winkelen, dan nog is het plafond van de ouderwetse shoppingmall een foto waard. Wip op de voetgangersstraat Florida zeker naar binnen bij La Casa del Dulce de Leche. Proef de verschillende smaken of kopen de typische koekjes van Argentinië: alfajores.

 

Als u door blijft lopen over de winkelstraat komt u uiteindelijk op de Plaza San Martín uit. Een park met enorme bomen en omgeven door statige gebouwen zoals de Palacio Paz. Vanuit het park ziet u de klokkentoren iets lager liggen. Deze werd in 1916 door de Engelsen aan de Argentijnen gegeven. Misschien enigszins controversieel, maar niet ver vanaf de klokkentoren ziet u ook een monument dat herinnert aan de slachtoffers van de Falklandoorlog. Zowel de Engelsen als de Argentijnen claimden dat de Falkland eilanden van hen waren en dat leidde in 1982 tot een oorlog tussen beide landen.

 

Wandel in de richting van de Avenue 9 de Julio: de breedste straat van de hele wereld. Op sommige plekken zijn er veertien rijbanen! Er is een gedenknaald en een gebouw met een grote afbeelding van Evita Perón erop.

 

Het Teatro Colón is een prachtig gebouw. Ook al gaat u niet naar een voorstelling, neem dan deel aan een begeleide tour door het pand, dat in 1908 geopend is. Het staat bekend als het operagebouw met de beste akoestiek ter wereld en veel grootheden zoals Pavarotti traden er op.

 

Nog een chique theater is het Teatro Nacional Cervantes. Hier worden veelal toneelstukken opgevoerd.

 

Er zijn veel musea in de wijk Centro. Zo is er het Joods museum, het nationaal historisch museum in een beroemd gebouw aan de Plaza de Mayo, het Stedelijk museum, het museum van Carlos Gardel. Carlos Gardel was de belangrijkste tangomuzikant van Argentinië.

 

De leukste straten zijn de winkelstraat Florida, de Avenida de Mayo en de enorm brede Avenida 9 de Julio met een obelisk en een bijzonder gebouw met levensgroot de afbeelding van Evita Perón erop. De Avenida Corrientes wordt wel het Broadway van Argentinië genoemd. Er zijn diverse theaters. In het Palacio Barolo, dat het eerste hoge gebouw van de stad was zijn tegenwoordig tangoshows.

 

La Boca

De wijk La Boca is vooral bekend vanwege het voetbalstadion. De Boca Juniors de meest geliefde voetbalclub van het toch al voetbalminnende land. Het grote stadion is het opvallendste bouwwerk in dit stadsdeel. Het zou lijken op een bonbonnière en in de volksmond wordt het ook vaak zo genoemd: La Bombonera.

 

Het stadion van de Boca Juniors

 

Het stadion en de kleuren van het shirt van de club zijn geel met blauw. De kleuren van de Zweedse vlag omdat er ooit toen het stadion geverfd moest worden een Zweeds schip de haven binnenkwam, die deze kleuren toevallig bij zich had. Maak een rondtour door het stadion en voel u als een speler, als u in de kleedkamer van de spelers staat.

 

Kleurrijk en zeer fotogeniek zijn de gekleurde huizen van de Calle Museo Caminito. Pas wel goed op uw spullen hier; zakkenrollers weten deze wijk tegenwoordig even goed te vinden als toeristen. Maar laat u daardoor niet ontmoedigen. U blijft foto’s klikken. Huizen zijn vaak heel eenvoudig, maar door de bonte en vrolijke kleuren oogt het gezellig. Er zijn heel veel grote poppen als kunst op de balkons van de huizen geplaatst. Tevens een goede plek voor het aanschaffen van souvenirs.

 

Andere musea zijn het wassenbeeldenmuseum en het Museum der Schone Kunsten. In grote delen van de wijk kan je beter niet rondlopen als toerist. Maar er wordt aan gewerkt. In delen waar je een aantal jaar geleden beter niet kon komen, is nu een grote opknapbeurt aan de gang. Denk aan het hippe Amsterdamse havengebied; zo zijn naar delen van La Boca ook kunstenaars gekomen. Vervallen panden hebben zij opgevrolijkt met street art. Er zijn veel muurschilderingen te bewonderen.

 

Muurschilderingen in La Boca

 

San Telmo

Het meest beroemd is de zondagmarkt. De levendigste dag in deze wijk. Op de rommelmarkt van San Telmo zijn vaak mooie dingen te koop. En op de gewone San Telmo markt kopen de locals hun etenswaren. Veel immigranten vestigden zich in deze wijk. Omdat het verder van het water lag en er minder kans was op gele koorts in de vorige eeuw werd het van een arme wijk ineens een chique wijk. Huizen in statige Europese stijl werden gebouwd.

 

Een markt kraampje op de zondagmarkt in de wijk San Telmo

 

Er zijn diverse pleinen en smalle straten met keien geplaveid. Echt een wijk waar u naar toe moet gaan en door heen moet dwalen, zonder een doel. Tijdens een stadswandeling door Buenos Aires wandelt u door deze wijk. Er zijn voldoende terrassen om even neer te strijken als u moe bent geworden. Honger gekregen? Ook het aantal restaurants is niet te tellen. U heeft bovendien nog eens de kans om een stel op straat de tango te zien dansen. Zeker op zondagavond is dat heel gewoon. Er is een Deense kerk en een Russische kerk. Interessante musea zijn het Nationaal Historisch Museum en het San Telmo Museum.

 

Recoleta

Recoleta wordt vooral bezocht vanwege de begraafplaats. Beroemdheden van Argentinië zijn hier begraven. Het graf van Evita Perón is het meest bekend. Bijzonder dat dit graf nog best lastig te vinden is en passend bij haar: het is relatief bescheiden.

 

Het graf van Evita Perón

 

Opvallend is de sculptuur van een roos op de Plaza Naciones Unidades. Er zijn parken, de Nationale Bibliotheek heeft een opvallende architectuur. Er zijn diverse musea en een basiliek.

 

Voor boekenwurmen is een bezoek aan het concertgebouw dat nu een boekenwinkel is een must!  El Ateneo Grand Splendid laat uw mond openvallen. Het is uitgeroepen tot de op één na mooiste boekwinkel ter wereld.

 

Palermo

Palermo is een groene wijk. Er is een bos, een Ecopark, een botanische tuin en de Japanse tuin in Buenos Aires is de grootste buiten Japan. Een planetarium en diverse musea zijn eveneens in Palermo te vinden. Een bijzonder museum is het Evita museum. De vrouw van de voormalige president van Argentinië is voor de één bijna een heilige, door anderen is zij verguisd.

 

In het museum van Evita Perón

 

Ze heeft veel goede dingen voor het land gedaan. De gratis gezondheidszorg voor iedereen, ook nu nog, is wel haar bekendste daad. Sommige Argentijnen vonden haar echter een vrouw die zich een bepaalde status aangemeten had, door met een rijke man te trouwen en daarna van haar positie misbruik te maken. Evita werd slechts 33 jaar en stierf aan kanker.

 

Tijdens deze reizen verblijft u in Buenos Aires
IJstrekking-Perito-Moreno-6
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: Meren en gletsjers van Patagonië

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Buenos Aires > Puerto Madryn met Península Valdés, wildlife >  Ushuaia, einde van de wereld > El Calafate, National Park Los Glaciares > Bariloche, meren > Buenos Aires, leer de Tango.

Foz-Iguazu-Argentijnse-kant-28
Voorbeeldreis Argentinië

Rondreis Argentinië: Hoogtepunten van Argentinië

Beste reisperiode: oktober t/m april

 

Buenos Aires > El Calafate, gletsjers > Ushuaia, zuidelijkste puntje ter wereld > Salta, per huurauto naar de wijnvelden van Cafayate Cachi Iguazú, bekende watervallen.