1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Cuzco

Cuzco, het hart van het Inca Rijk

Cuzco is een fijne stad om wat langer te blijven. U kunt er heerlijk rondzwerven door het historische centrum met de vele karakteristieke straatjes vol winkeltjes, restaurants en cafés. Gezien de hoogte van 3400 meter is het na aankomst best even wennen. Niet alleen aan de hoogte, maar ook aan de vele steile straatjes. Wij adviseren dan ook om het de eerste dag even rustig aan te doen en heerlijk op een plein de dagelijkse gang van zaken te bekijken. Zeker indien u arriveert met het vliegtuig en nog aan een verblijf in de Andes moet wennen. Maar er is genoeg te zien en te doen! U zult zich hier niet snel vervelen.

 

Zelf een bezoek brengen aan Cuzco? Kijkt u eens bij onze individuele rondreizen Peru

 

De kathedraal op Plaza de Armas

 

De geschiedenis van Cuzco

De stad Cuzco werd door haar Inca-bevolking gezien als het hart van het rijk. Ruim twee eeuwen was het de hoofdstad van een imperium dat zich uitstrekte van zuid Colombia tot het noordwesten van Chili. In de 13de en 14de eeuw was het Inca-rijk het grootste rijk ter wereld en de stad Cuzco hét culturele en spirituele centrum van het land. In de 16e eeuw werd de stad overgenomen door de Spanjaarden die de meeste Inca-tempels afbraken en er kerken voor in de plaats bouwden. Gelukkig zijn er buiten de stad nog wel Inca-bouwwerken bewaard gebleven, waar de bekendste de Machu Picchu is.

 

De naam van de stad is afkomstig van het Quechua-woord dat navel (van de aarde) betekent. Cuzco heeft als bijnaam de "keizerlijke stad".

 

Het weer in Cuzco

Het berggebied waar Cuzco gelegen is, heeft overdag een gemiddelde jaartemperatuur van net onder de twintig graden en vooral ‘s nachts kan het behoorlijk fris zijn. De natte periode begint in Cuzco in november en loopt door tot maart. ’s Winters (juni en juli) kan er zelfs sneeuw vallen en zijn de temperaturen ’s nachts koud. Overdag levert dit winterse weer strakke heldere luchten op. Wilt u meer weten over de beste reistijd voor Cuzco? Kijkt u eens op onze klimaatpagina.

 

Bezienswaardigheden in Cuzco

 

Sacsayhuamán

Het Sacsayhuamán-complex ligt iets verder gelegen van Cuzco, ongeveer een uur lopen. Er rijdt ook een speciale tram heen, maar u kunt uiteraard ook de taxi pakken. Het complex laat indrukwekkende rijen stenen zien die met verfijnde precisie zijn opgestapeld. Sommige archeologen claimen dat dit imposante bouwwerk een fort is geweest en anderen suggereren dat de rijen de tanden of haren van de poema symboliseren. Tot de dag van vandaag kunnen we alleen maar gissen en zelf fantaseren over de waarheid. Bij een bezoek aan Cuzco is deze bijzondere plek één van de hoogtepunten.

 

Het Sacsayhuamán-complex net buiten Cuzco

 

Plaza de Armas

Dit schitterende en levendige plein is de ontmoetingsplek van de stad waar belangrijke bijeenkomsten, festivals en evenementen plaatsvinden. Een fraaie, bruisende plek om de activiteiten in de stad gade te slaan. Het is omringd door prachtige koloniale gebouwen, zo ook de bekende kathedraal. Verscholen achter de drie rijen met zuilen zitten verschillende restaurantjes, andere uitgaansgelegenheden en heel veel souvenirwinkels. Cuzco is gebouwd in een soort bergkom en vanaf het plein heeft u, zeker in de avond, een magnifiek uitzicht op de nabijgelegen heuvels. Als u vanaf het plein in noordwestelijke richting loopt via Calle Triunfo bereikt u het straatje Calle Hatunrumiyoc. Halverwege het tweede blok aan de rechterkant ziet u een markante steen die precies past tussen de omliggende blokken. Met zijn 12 hoeken staat het symbool voor het sublieme bouwvakmanschap dat de Inca’s hebben nagelaten. Er past geen velletje papier tussen!

 

San Blas

San Blas is de wijk achter de Plaza de Armas met prachtige nauwe straatjes en een beeldschoon kerkje met een zeer bijzondere kansel. De kerk werd in 1544 gebouwd op de resten van een oude Inca-tempel die gewijd was aan de god van donder en bliksem. Slenter door de straatjes, verdwaal en geniet van de vele schilderachtige doorkijkjes.

 

Verdwaal in de smalle straatjes van San Blas
De Zonnetempel van Cuzco

 

Coricancha – Gouden Paleis & Zonnetempel

Aan de Avenida de Sol ligt bovenop een heuvel de kerk Santa Domingo. Het was ten tijde van de Inca’s de locatie van de voornaamste tempel in Cuzco en gewijd aan Inti, de Zonnegod. De binnenwanden waren volledig bedekt met goud en ook hier vindt u opnieuw zoveel aanwijzingen dat de bouwers van deze tempels over geavanceerde technieken beschikten. De precisie is wonderbaarlijk. Vanaf deze plek heeft u een geweldig uitzicht over de stad en de vallei.

 

De vier leukste activiteiten in Cuzco

 

1. Stadstour

Als u de koloniale stad Cuzco goed wilt leren kennen, is een stadstour een aanrader. De gids neemt u mee door het doolhof van straatjes en steegjes en langs de bijzondere plekken van de stad. Hij vertelt u honderduit over de stad en de geschiedenis ervan. Uiteraard bezoekt u de kathedraal, en ziet u de belangrijkste Inca-ruïnes. Een goed begin van uw bezoek aan deze historische stad!

 

Plaza de Armas
Een kindje tijdens een festival
Vers fruit op de markt van San Pedro

 

2. San Pedro Market

De centrale markt van San Pedro is de ideale plek voor een leuke middag rondstruinen tussen truien en mutsen, kramen met eten en heerlijke fruitsapjes, kleurrijke bloemen, handgemaakte worsten en stapels kaas. Het is een levendige, maar kleurrijke markt waar veel inwoners van Cuzco en van ver daarbuiten hun boodschappen doen of juist hun waar verkopen. Al wandelend door de verschillende gangen roepen de sap-verkoopster of u een drankje van hen wilt kopen. Doe dit zeker, geniet van de verse sap en maak een praatje met de vriendelijke dames.

 

3. Kookcursus

De Peruaanse keuken is een mix van Indiaanse, Spaanse, en in mindere mate Afrikaanse invloeden. Doordat in de loop der tijd veel Aziaten (met name Japanners en Chinezen) zich in Peru hebben gevestigd, kent de Peruviaanse keuken ook Aziatische invloeden Een zeer populair en echt Peruviaans gerecht is ceviche: rauwe vis en/of schaaldieren gemarineerd in het sap van limoen. Andere gerechten zijn adobo, causa rellena en lomo saltado. Nieuwsgierig geworden en trek gekregen? Boek dan een kookcursus! U gaat eerst naar de markt om inkopen te doen. Vervolgens bereidt u samen met een professionele kok een heerlijk maal. Als de gerechten klaar zijn, is het tijd om te proeven, waarbij de bekende Pisco Sour natuurijk niet mag ontbreken.

 

4. Chocoladeworkshop

In Peru wordt ontzettend veel cacao verbouwd. Een walhalla voor de chocoholic! In het cacaomuseum, op korte afstand van het centrale plein, leert u meer over dit heerlijke product, de cacaoboom en zijn ecosysteem en cacao als gezonde superfood. Nog leuker is het om een workshop te volgen waarbij u leert hoe je met Peruviaanse organische chocoladetruffels, gevulde chocolade maakt.

 

Het Chocolademuseum in de nauwe straatjes van Cuzco

 

Top 3 activiteiten net buiten Cuzco

 

1. Rainbow Mountain

Het is nog geen 10 jaar geleden dat Rainbow Mountain werd ontdekt en tegenwoordig is het naast Machu Picchu één van de belangrijkste reden om naar Peru af te reizen. Iedereen wilt op de foto met de zevenkleurige regenboogberg. De 'Montaña de Siete Colores' ligt op ongeveer 2 uur rijden van Cuzco. Eerst via een snelweg en daarna de bergen in naar een hoogte van ruim 5.000 meter. Zorg dat u goed gewend bent aan de hoogte, voordat u de klim gaat maken. Een klim die goed te doen is als u een goede conditie heeft. De eerste 4 km loopt u op en neer en ziet u alpaca’s en lama’s grazen in het gras, maar de laatste kilometer is het zwaarst. U loopt alleen nog maar omhoog, maar met een prachtig resultaat! De klim bent u snel vergeten als u oog in oog staat met Rainbow Mountain. Het is een prachtig kleurenpalet!

 

Wilt u liever een kortere route lopen? Dat kan ook. Er is een alternatief in het dorpje Pallcoyo. Binnen een uur loopt u naar het uitzichtpunt van de Three Rainbow Mountains. Ook hier geniet u van een prachtig kleurenpalet.

 

Collega Eva bij Rainbow Mountain
Rainbow Mountain bij helder weer

 

2. Maras y Moray

Een leuke tour nabij Cusco: naar de zoutmijnen van Maras en de Incasite van Moray. Voordat u naar het koloniale Maras en de cirkelvormige landbouwterrassen afreist, komt u langs een klein stadje waar locals van alpacawol kleding maken. Ze leggen u uit hoe zij met natuurlijke materialen de wol kleur geven. Snuffelt u daarna eens tussen de souvenirtjes, wie weet ziet u iets leuks voor thuis.

 

De zoutmijnen van Maras bestaan uit ongeveer 3000 akkers van zo’n 4 m² en een diepte van 10 centimeter. Pas als u langs de zoutmijnen loopt, kunt u zich voorstellen hoe groot dit gebied is. Tot de dag van vandaag worden deze bronnen gebruikt om zout te produceren. Nadat de akkers zich met zout water hebben gevuld, verdampt de zon het water op natuurlijke wijze, waarna het pure natuurlijke zout overblijft.

 

Moray is één van de meest interessante van de Inca-constructies. Het staat bekend om de cirkelvormige landbouwterrassen. Wetenschappers denken dat het in de tijd van de Inca’s een agrarisch station is geweest.

 

Het kleuren van alpacawol
Zoutterrassen van Maras
Cirkelterrassen van Moray

 

3. Laguna Humantay trekking

Een andere mooie dagtour vanuit Cuzco is de Laguna Humanay-trekking. Deze intensieve wandeling brengt u naar het prachtige turquoise gletsjermeer Humantay Lake, gelegen op 4.200 meter boven zeespiegel. De wandeling start op 3.800 meter hoogte, het is dus nog een flinke klim. U kunt ervoor kiezen om dit op de rug van een paard of ezel te doen, maar met een goede conditie is het prima te doen. Eenmaal boven wordt u getrakteerd op een prachtig uitzicht over het turquoise, gekleurde meer omgeven door een spectaculaire gletsjer. Een echte aanrader voor uw vakantie Peru!

 

Collega Eva bij het prachtig gekleurde meer van Humantay

 

Een laatste tip

In Cuzco zijn zoveel leuke uitstapjes te maken en bezienswaardigheden te bezoeken. Met de Boleto Turistico (toeristenpas) krijgt u korting bij veel musea en andere bezienswaardigheden in en rond Cuzco.