1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Actief Sulawesi

Lekker bewegen en toch genieten van een boeiende cultuur en natuur? Dan is deze actieve rondreis Sulawesi wat voor u. Een reis langs de hoogtepunten van Sulawesi met veel excursies inclusief. Per kano ontdekt u Rammang Rammang, u maakt trekkingen en een rafttour in de omgeving van Torajaland, spot de megalieten van de Badavallei, stapt op de fiets in Tomohon en komt tot rust op het eiland Bangka.

Wat maakt deze reis bijzonder
Per kano langs karstgebergtes
Fiets en wandel in Torajaland
Onderwaterwereld van Bangka
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 3600,- per persoon
Reisduur: 23 dagen / 22 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: actief Sulawesi

Dag 1      Aankomst Makassar

Dag 2      Rammang Rammang

Dag 3      Malino

Dag 4      Malino

Dag 5      Bira

Dag 6      Bira

Dag 7      Sengkang

Dag 8      Torajaland

 

Dag 9      Torajaland

Dag 10    Torajaland

Dag 11    Torajaland

Dag 12    Masamba

Dag 13    Tentena

Dag 14    Badavallei

Dag 15    Tentena

Dag 16    Tentena

 

Dag 17    Tomohon

Dag 18    Tomohon

Dag 19    Tangkoko

Dag 20    Bangka

Dag 21    Bangka

Dag 22    Bangka

Dag 23    Vertrek Bangka

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Makassar

Welkom in Makassar! Makassar is een belangrijke havenstad en een fotogenieke plaats waar Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd) te vinden zijn. Er staan in Makassar veel gebouwen uit de Nederlandse tijd; het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit, de oude MULO en Fort Rotterdam. Fort Rotterdam is tegenwoordig een museum die we kunnen aanraden.

 

In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven, in de gezellige wijk Gowa staat het paleis van de laatste koning en langs de boulevard kunt u heerlijk eten. Tegen zonsondergang verschijnen hier talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking samen, maar ook steeds meer toeristeen weten deze straat te vinden. Heeft u zin in een loempia? Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street'. Overal zitten vrouwen loempia's te rollen. Niet alleen lekker, maar ook zeer fotogeniek.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar - Rammang Rammang

Per kano vaart u door de kalksteengebergte van Rammang Rammang

Sulawesi-Rammang-Rammang-Kinderen Sulawesi-Rammang-Rammang-Sophia1_1_373024 Sulawesi-Rammang Rammang-bootjes op het water_1

Op ongeveer 40 km rijden vanaf Makasser ligt een prachtig kalksteengebergte. Dit gebergte was oorspronkelijk een koraalrif. In het dorpje Rammang-Rammang, nabij Maros, gaat u kanoën. Door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan, legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan-grot. Het laatste gedeelte moet u een stukje klimmen. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan. Hier kunt u even bijkomen en foto's maken. Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Tijdens de lunch geniet u wederom van het prachtige uitzicht. Na de lunch maakt u nog een wandeling door dit mooie gebied. Daarna per kano terug naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en naar uw homestay brengt.

 

Overnachting in Rammang Rammang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Rammang Rammang - Malino

Het is ongeveer 2 uur rijden naar Malino. Door de uitgestrekte natuur, de watervallen, de theetuinen en de vele plantages vinden wij Malino een echte aanrader. Toch is de stad nog niet zo populair onder de westerse toeristen. Malino ligt in de bergen, waardoor het een ideale weekend- en vakantiebestemming is. Het is hier koeler en de wegen rondom Malino zijn een stuk drukker tijdens deze dagen. Op de lokale markt vindt u veel groente en fruit uit de directe omgeving terug. Wandel vanmiddag op eigen gelegenheid door het stadje en ontdek de schoonheid zelf.

 

Overnachting in Malino.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Malino

Sulawesi-Torajaland-Kinderen-1 Sulawesi-Torajaland-Rijstvelden-1

Rondom Malino is er veel te zien. Vraag uw chauffeur vooral de kleine weggetjes in te rijden. U belandt dan tussen de kampungs, de uitgestrekte rijstvelden, en vele verschillende plantages. Bezoek in de ochtend de markt van Malino. Hier verkoopt men vele soorten groenten en fruit. Is het fruit nog niet vers genoeg? Gaat u dan aardbeien plukken in één van de aardbeientuinen van Malino. Breng ook een bezoek aan de Takapala-waterval. U rijdt vanaf de hoofdweg van Malino over een smal weggetje naar beneden. Onderweg passeert u rijstterrassen en vele fruitbomen en na ongeveer 15 minuten stopt uw chauffeur bij de ingang van de waterval. U hoort het water al op de rotsen kletteren.

 

Overnachting in Malino.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Malino - Bira

Een lange route van ongeveer 7 uur naar Bira. Geen saaie, want u rijdt langs de vele plantages, uitgestrekte rijstvelden en door bossen naar Bira. Bira heeft schitterende, witte zandstranden aan een heldere zee. Een goede plek om te zwemmen en snorkelen. Houd u er wel rekening mee dat de stranden niet ingesteld zijn voor westerse toeristen. Verwacht geen parasols en ligbedden. Het is een populaire plek voor Indonesiërs die hier in de weekenden genieten.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Bira

Sulawesi-Bira-Onderwaterwereld

Zin om de onderwaterwereld te bewonderen? Huur een bootje en reis af naar het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een lekkere lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Bira - Sengkang

Vaar over het Tempemeer en geniet van de omgeving

Langs sawa’s en tabaksplantages reist u naar Sengkang. Een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Dit meer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. Vandaag maakt u rond zonsondergang een boottochtje over het meer. Bij helder weer is het prachtig! U ziet het dagelijks leven van de bevolking die zichzelf en hun kleding in het water wassen en vissers varen uit in de wetlands. Het gebied is rijk aan vogels en op het meer drijven verschillende verblijven van de vissers. Neem hier een kijkje en zie hoe de lokale bevolking haar vis vangt en verwerkt.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, boottocht

Dag 8 Sengkang - Torajaland

Sulawesi-Torajaland-Zadeldaken-Gras Sulawesi-Torajaland-begrafenis-15 Sulawesi-Torajaland-Bananenkraam

Een route door een onbekend stukje Sulawesi vandaag. Een prachtig en afwisselend landschap langs dorpjes brengt u naar Torajaland. Een lange rit langs een prachtig gebied, misschien wel het mooiste van heel Indonesië: Tanah Toraja. Onderweg ontpopt een majestueus landschap van omhoogschietende ruige, grijze gesteenten met blauwe bergen in de verte. Prachtig naast het vruchtbare groen.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja's een geheel eigen cultuur die zich uit in een zeer bijzondere dodencultuur. U bent als buitenstaander altijd welkom om een ceremonie bij te wonen. Maar ook de typische, vaak fraaie beschilderde woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel) zijn een bezienswaardigheid op zich.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Torajaland

Torajaland is zo boeiend, zowel qua natuur als qua cultuur! U ervaart dit nog beter als u door dit gebied wandelt. Vandaag staat er dus een trekking van 7 tot 8 uur op het programma. Kleine typische Torajadorpen met de mooie daken worden afgewisseld met landbouwvelden. U loopt voornamelijk op een hoogte tussen de 900 en 1300 meter en dat is aangenaam: het is er iets koeler, maar hierdoor heeft u geen last van kortademigheid. Adembenemend mooi zijn de uitzichten overigens wel! U legt een stukje balancerend op een dijkje in een sawa af en u komt geen andere toeristen tegen op de smalle paadjes die de lokale bevolking ook gebruikt. Via dennenbossen loopt u verder. Hier en daar steekt u kleine riviertjes over via bamboebruggetjes. Soms is er zelfs geen brug, maar zijn er alleen maar stapstenen of moet u door een stukje ondiep water lopen. De dorpjes onderweg zijn traditioneel en u bent van harte welkom om er rond te kijken.

 

Er zitten een paar pittige beklimmingen in het programma. De overnachting is in een lokaal huis in een traditioneel Toraja-dorp. Primitief, maar zeker onvergetelijk vanwege de gastvrijheid.  Er zijn heel eenvoudige sanitaire voorzieningen. Er is een lokale Indonesische badkamer, de badkamer is buiten de kamer en wordt gedeeld met andere gasten (als die er zijn). Voor deze trekking is het handig om een lange broek, trui, een zaklamp, een regenjas, een handdoek, enkele toiletspullen en een lakenzak mee te nemen.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids, trekking

Dag 10 Torajaland

Wandel door het schitterende landschap

140 Sulawesi-Torajaland-Omgeving

Na een Indonesisch ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van de inwoners van het dorp. De dag begint met een mooie wandeling door wederom een schitterend landschap. U komt oog in oog te staan met de overweldigende natuur. Na de wandeling is het tijd om terug te gaan naar uw hotel. Misschien ziet u vandaag nog wel een ceremonie die u kunt bijwonen. 

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 11 Torajaland

Na al het wandelen is het lekker om de benen wat los te maken tijdens een fietstocht door Torajaland. In drie uur tijd rijdt u door dorpjes, langs rijstvelden en de typische Tongkonanhuizen. Maak voldoende stops om foto’s te maken of met de enthousiaste bewoners op de foto te gaan. In Bori maakt u een stop bij de megalithische graven. Deze graven zijn uitgehakt in grote stenen. Daarna vervolgt u de tocht weer terug richting Rantepao. Het grootste gedeelte van de route is redelijk vlak, maar u komt enkele heuvels tegen.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids, fietsexcursie

 

Dag 12 Torajaland - Masamba

Sulawesi-Torajaland-vrouwen in traditionele kleding_1 Indonesie-Sulawesi-Toraja-landschap-trekker_1 140

Vandaag verlaat u Torajaland. Het begin van de tocht loopt via een slingerende bergweg naar het plaatsje Palopo, gelegen aan de Bone-baai. Dit wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze vrucht rijp is, hangt er een doordringende geur in de wijde omtrek. Vervolgens rijdt u door naar Masamba, een klein, typisch Indonesisch stadje. Door hier te overnachten overbrugt u de lange afstand tussen Torajaland en het Posomeer, nabij Tentena. Masamba kent weinig bezienswaardigheden. Wel loopt er een indrukwekkende rivier gedeeltelijk door de stad. Probeer de verse vis in één van de visrestaurantjes. Een echte aanrader!

 

Overnachting in Masamba.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Masamba - Tentena

Vandaag rijdt u via het Luwudistrict naar uw accommodatie nabij Tentena. Deze regio was vroeger een koninkrijk en stond bekend om de slavenmarkt. Slaven en slavinnen werden vanuit Torajaland verscheept naar Java en Siam, het huidige Thailand. Het laatste gedeelte, vanaf Pendolo, rijdt u door de bergen naar Tentena.

 

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turquoise en glashelder. Een ideale plek om een duik te nemen.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Tentena - Badavallei

Ontdek de mysterieuze megalieten van de Badavallei

Sulawesi-Badavallei-Megalieten

Per 4-WD rijdt u vanuit Tentena naar de Badavallei. U rijdt door een ongerept gebied waar weinig toeristen komen, via het regenwoud de bergen in. De natuur is schitterend en u heeft een prachtig uitzicht over het Posomeer.

 

Na de lunch is het tijd om de omgeving te verkennen. Stap in de jeep en vang een glimp op van de eerste megalieten; de stenen beelden die in dit gebied in de grond staan. In totaal zijn er 13 megalieten in de Badavallei te vinden en vandaag bezoeken wij er drie. Hoe deze beelden hier gekomen zijn, is nog steeds een raadsel. Het laatste beeld is via een korte wandeling door het rijstveld te bereiken.

 

Aan het einde van de middag keert u terug naar de homestay. Na een eenvoudig diner duikt u waarschijnlijk vroeg uw bed in.

 

Overnachting in de Badavallei.

Inclusief diner, privé-jeep met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 15 Badavallei - Tentena

Na het ontbijt gaat u op bezoek bij een oude dame die de techniek van het bewerken van boombast nog beheerst. Deze traditionele kleding werd gemaakt voor ceremonies zoals het huwelijk. Er zijn slechts twee families die deze kleding nog kunnen maken.

 

Vervolgens bezoekt u de megaliet Oba. Ook deze ligt in de rijstvelden en bereikt u na een korte wandeling. Daarna per jeep verder naar het eindpunt, waar zelfs de jeep niet verder kan. Hiervandaan maakt u een trekking van ongeveer anderhalf uur door de mooie natuur, rijstvelden en cacaoplantages. U ziet verschillende megalieten zoals de Maturu en verschillende Calamba. Calamba zijn grote kruiken waarvan een aantal nog intact zijn. Het laatste stuk van de trekking gaat door een savanneachtig gebied en eindigt bij Palindo, de grootste megaliet. Afhankelijk van de tijd gaat u te voet of per jeep naar het dorp Kolori, waar een mooie waterval is. Hier geniet u van een picknicklunch en misschien een verfrissende duik in de waterval? Na de lunch rijdt u terug naar Tentena.

 

Overnachting in Tentena

Inclusief diner, privé-jeep met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 16 Tentena

Sulawesi-Tentena-Local Sulawesi-Tentena-Waterval-1 Sulawesi-Tentena-Loopbrug

Vandaag kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Wilt u liever een uitstapje maken? Breng een bezoek aan de Saluopa-waterval, een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. Of laat u afzetten in een dorpje in de omgeving en wandel via de rijstvelden terug naar uw hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting in Tentena

Inclusief diner, privé-jeep met chauffeur

Dag 17 Tentena - Tomohon

Vanaf Tentena rijdt u naar de luchthaven van Poso. Hier neemt u afscheid van uw chauffeur en reist u af naar het noorden van Sulawesi: de luchthaven van Manado. Hier staat een nieuwe chauffeur u op te wachten om u naar uw hotel in Tomohon te brengen.

 

Informatie Tomohon:

Tomohon ligt in de Minahasa-streek. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano. Tomohon ligt op ruim 800 meter hoogte, tussen twee vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Het is de bloemenstad van Sulawesi. In de koloniale tijd hebben de Nederlanders diverse planten- en groentesoorten geïntroduceerd. U ziet overal anjers, gladiolen, lelies en nog veel meer bloemensoorten. Ook de groentensoorten komen bekend voor: kool, wortels en bruine bonen (bruine bonensoep is geliefd hier!). De markt is dan ook spectaculair: natuurlijk treft u alle kleurrijke groenten- en fruitsoorten en een uitgebreide vissortering aan; en verder is bijna alles wat poten heeft te koop. Waar u in Tomohon niet naar hoeft te zoeken, zijn de vele huizen uit de koloniale tijd. Ook opvallend zijn de typische Minahasahuizen (van hout, op palen). Mooi om te zien.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht, dagtocht

Dag 18 Tomohon

Op de fiets naar het Tondanomeer

Het Linow-meer in Tomohon op Sulwesi Fietsen in Tomohon, Sulawesi

U maakt een fietstocht rondom het Tondanomeer. U vertrekt al vroeg in de ochtend, rond de klok van 08.00 uur. Via dorpjes en rijstvelden komt u aan bij het Tondanomeer; het grootste meer van Noord-Sulawesi. Rondom het meer zijn verschillende typische Minahasadorpjes gelegen. De fietstocht is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De afstand is ongeveer 60 kilometer en de route voert door een overwegend vlak gebied. U kunt ook slechts een deel van de route fietsen en daarna verder gaan met een minibusje. Na de fietstocht wordt u naar een hotsping in de buurt gebracht. Heerlijk om hier even bij te komen van alle inspanningen en de spieren te laten ontspannen. 

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijten, privé-auto/busje met chauffeur, fietstocht

Dag 19 Tomohon - Tangkoko National Park

Vanaf Tomohon rijdt u langs een mooie en rustieke route naar Tangkoko. Het Tangkoko National Park ligt bijna in het puntje van Noord-Sulawesi. Dit beschermde tropisch regenwoud kent een zeer interessante flora en fauna. Met name de tarsiers (kleinste apensoort ter wereld, zo groot als uw hand) zijn uniek. Voor velen is dit diertje de belangrijkste reden om dit junglegebied te bezoeken. Het zijn nachtdieren. Ze verschuilen zich in de spleten van (meestal) een reuzenficus en komen als het donker wordt naar buiten. En natuurlijk komen ze de volgende ochtend weer terug tegen het krieken van de dag. Dat zijn dan ook de momenten dat u de meeste kans heeft ze te zien. Maar ook makaken, 127 zoogdiersoorten, meer dan 100 vogelsoorten en rond de 30 reptielsoorten leven in dit gebied. Huur ter plaatse een gids en maak een wandeling door het nationale park. Er zijn geen klimpartijen, het bos is vrij open, waardoor de wandeling prima te doen is als u een normale conditie heeft. Het National Park grenst aan zee, ongetwijfeld leidt uw lokale gids u hier ook naar toe. Het strand is van lavazand. Heerlijk om hier even te wandelen en te genieten.

 

Overnachting in Tangkoko.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 20 Tangkoko National Park - Bangka

Per boot reist u af naar Bangka voor zon, zee en strand

Sulawesi-Bangka-Vissersboot

Vanuit Tangkoko rijdt u naar de haven waar u op de boot richting Bangka stapt. Bangka is een groen eiland met tropische regenwouden en moerassen en is gelegen tussen Sumatra en Kalimantan in. Er zijn vele kleine, witte zandstranden vanwaar u een duik kunt nemen in het heldere water. Er komen weinig toeristen op Bangka waardoor er weinig voorzieningen zijn op het strand. De meeste reizigers komen naar Bangka vanwege hun roots; vroeger woonden er veel Nederlanders op het eiland die werkten in de tinindustrie. Op Bangka ziet u nog enkele huizen uit de koloniale tijd terug.

 

Overnachting op het eiland Bangka.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur, bootovertocht

Dag 21 & 22 Bangka

Deze dagen zijn ter vrije besteding. Geniet van het strand of bezoek de hoofdstad van Bangka, Pangkalpinang. Een levendige havenstad die u gemakkelijk te voet kunt verkennen. Als u door de hoofdstraat, de Jalan Sudirman, loopt, komt u langs het postkantoor, de residentie van de burgemeester en een groot aantal koloniale huizen. Breng ook zeker een bezoek aan de kleurrijke markt in het centrum van de stad.

 

Overnachting op het eiland Bangka.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 23 Vertrek Bangka

Het einde van uw reis door Sulawesi zit er op. U wordt na het ontbijt teruggebracht naar het vaste land: naar het vliegveld van Manado.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen