1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Kalimantan totaal

Prachtige rondreis om Kalimantan tot in de details te leren kennen. U begint in de stad Banjarmasin met zijn kleurrijke markt op het water. Een goede blik op het dagelijks leven krijgt u tijdens uw reis over land van Banjarmasin naar Balikpapan en tijdens de boottocht met een houseboat op de Mahakam-rivier. Na deze enerverende reis welverdiende rust op het tropische bounty-eiland Maratua. Ontdek hier met een snorkel of tijdens een duik de onderwaterwereld.

Wat maakt deze reis bijzonder
Meerdaagse tocht houseboat
Snorkelen of duiken bij Maratua
Onbekend Kalimantan uitgebreid
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.
Prijsindicatie vanaf € 3150,- per persoon
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag voor Kalimantan totaal

Dag 1    Aankomst Banjarmasin

Dag 2    Banjarmasin

Dag 3     Loksado

Dag 4     Loksado

Dag 5     Riya

Dag 6     Balikpapan

Dag 7     Mahakamboot

Dag 8     Mahakamboot

Dag 9     Mahakamboot

Dag 10   Balikpapan

Dag 11  Berau- Maratua

Dag 12  Maratua

Dag 13  Maratua

Dag 14  Derawan

Dag 15  Berau, vertrek

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Banjarmasin

U wordt opgehaald op de luchthaven en naar uw hotel in Banjarmasin gebracht (transfer). Hier heeft u de beschikking over de diensten van een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Banjarmasin is de grootste stad van de regio Zuid-Kalimantan. Waterwegen zijn zeer belangrijk in deze stad. De grote Baritorivier en Martapurarivier doorkruisen de stad en daarnaast zijn er talloze zijtakken en kanalen. Er is een aantal shoppingmalls in de stad, maar ook diverse markten.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Dag 2 Banjarmasin

Drijvende markt

Indonesie-Kalimantan-Banjarmasin-boten3(13)

Het is heel leuk om ’s ochtends per gemotoriseerde kano naar de drijvende markt te gaan. Dit is een kleurrijk en fotogeniek spektakel. In tientallen kleine kano’s varen vrouwen met hun handelswaar: groente, fruit, gebruiksvoorwerpen, maar ook drijvende restaurantjes. Vanaf de stad is het ongeveer 1,5 uur varen naar de drijvende markt. Ga er vroeg heen want rond 09.00 uur neemt de drukte af. Vanaf de drijvende markt zou u door kunnen varen naar Pulau Kembang (waar halftamme makaken leven) of naar Pulau Kaget (waar vroeger proboscis apen leefden). Wij vinden dit echter geen aanrader.

Aan het einde van de middag maakt u nog een boottocht. Ofwel door de kanalen in de stad of door het mangrovegebied nabij Banjarmasin. Bij het eiland Bakut heeft u kans om proboscis apen (neusapen) te zien.

 

Overnachting in Banjarmasin.

Inclusief ontbijt, Engelssprekende gids, boottochten

Dag 3 Banjarmasin - Loksado

Goud- en diamantzoekers

Vanaf vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Kalimantan. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route en kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U rijdt naar Martapura en Cempaka. In Martapura bezoekt u een mooie moskee en gezellige lokale markt. In Cempaka, 8 kilometer van Martapura kunt u zien hoe met ouderwetse machines, maar ook met de hand, naar diamanten, goud en edelstenen gezocht wordt. Het is zwaar werk. In de brandende zon zitten de mannen in een poeltje water met een soort bamboemand waar ze stenen, zand en hopelijk edelstenen scheiden. U vervolgt uw tocht naar Kandangan waar u eet in een eenvoudig lokaal restaurant. Dan reist u via een mooie route het laatste stuk naar Loksado.

 

Overnachting in Loksado.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 4 Loksado

Op een bamboevlot over de rivier

Kalimantan-Loksado-op een vlot de rivier over2(8) Indonesie-Kalimantan-Loksado-kinderen(8) Kalimantan-Loksado-visser(8)

Prachtig midden in de natuur gelegen en te bereiken over kronkelige wegen ligt Loksado. Op de achtergrond rijst het Meratus-gebergte op. Dit is regenwoud. De Amandit-rivier loopt door het dorp heen. De locals vervoeren goederen met bamboevlotten over de rivier. Deze bamboevlotten worden ook gebruikt voor een schitterende rafttocht door de natuur. Bij Loksado in de buurt zijn ook warmwaterbronnen, er is een soort zwembad gemaakt, waar u heerlijk kunt badderen. Er zijn diverse Dayak-dorpjes in de omgeving. Het is een mooi gebied voor trekkings. Maak een tocht per bamboevlot over de rivier. Geniet vooral van de natuur en wie weet ziet u dieren zoals makaken of varanen onderweg. Vogels zijn er sowieso te zien. De tocht eindigt in een klein Dayakdorp.

 

Overnachting in Loksado.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, bamboerafting

 

Dag 5 Loksado - Riya

Lange rit door weinig bezocht gebied

De rit voert eerst over kleine slingerweggetjes en het is hier echt genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. In de grote plaats Tandjung kunt u even de benen strekken. Vervolgens een prachtige route over hoge bergen, langs oerwoud, afgewisseld met rubber- en palmolieplantages en dorpjes. Bij Muara Koman maakt u een tocht per gemotoriseerde kano over de rivier. Net voor zonsondergang zijn er tientallen apen (makaken en neusapen) te zien. U vaart langs enkele huizen, maar vooral door de natuur. De kanotrip eindigt bij een enorme rotswand die oprijst in de rivier. Daarna vaart u dezelfde route terug. Dat is geen straf, want de natuur is echt schitterend! Neem een vestje mee, want het kan fris worden als de zon eenmaal onder is.

 

Overnachting in Batu Karang, bij Riya.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, boottocht

Dag 6 Riya - Balikpapan

Kalimantan-Balikpapan-fruitmarkt3_2 Kalimantan-Balikpapan-van school opgehaald_1

Een lange reisdag, die voor het grootste deel vrij saai is. Heet eerste deel is het mooist, de natuur spreidt haar rijkdom ten toon. U rijdt de bergen in. Geniet van de vergezichten; het lijkt wel een zee van groen onder u. Er is een waterval en secundair regenwoud. (Helaas) ook één van de grootste kolenmijnen van Indonesië is hier gevestigd. De weg is slecht. Aan weerszijden is veel groen, onderweg zijn veel dorpen. Maar bovenal overheersen de palmolieplantages. De rit van Riya tot de ferry, waarmee u oversteekt naar Balikpapan, duurt ongeveer 5 uur. De overtocht duurt een uur. Vervolgens bent u bijna in de stad.

 

Informatie Balikpapan:

Balikpapan is een grote stad met ongeveer 700.000 inwoners. De haven en de offshore zijn zeer belangrijk. Eventueel kunt u een bezoek brengen aan de Kebun Sayur, de traditionele markt.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry, Engelssprekende gids

Dag 7 Balikpapan - Loajanan - Mahakamrivier

Uw eigen houseboat

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar Loajanan gebracht, waar u aan boord gaat van de houseboat (deze boot is voor uw gezelschap, privé dus). Het is een rivierboot, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart. De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. Alle maaltijden zijn inbegrepen (er gaat een kok mee). Ook een gids reist mee om u te begeleiden. Er zijn geen aparte hutten, er is 1 ruimte, waar een ieder slaapt. Er is airconditioning. U slaapt op matrassen op de grond. Er is verder een badkamer met douche en toilet (geen warm water).

 

De rivierboot vaart ongeveer 15 mijl per uur, gedeeltelijk ’s nachts (o.a. afhankelijk van waterstand). Het is vooral genieten van rust, natuur en een overdaad aan lekker Indonesisch eten dat de kok voor u klaarmaakt. De Mahakamrivier is nog heel breed bij Loajanan. Het gevoel van natuur komt later pas! De Mahakamrivier is maar liefst 920 kilometer lang.

 

Overnachting aan boord van de Mahakam house boot.

Inclusief ontbijt, diner, transfer, Engelssprekende gids

Dag 8 Muara Muntai - Muara Pahu (Mahakamrivier)

Dayakdorpen

Indonesie-Kalimantan-Mahakamtocht-bootsman(11) Dansvoorstelling-in-Dayakdorp Vrouw-in-Dayak-dorp-langs-Mahakam

De boot heeft ’s nachts doorgevaren. Al met al is het van Loajanan naar Muara Muntai meer dan 15 uur varen. Als u de volgende ochtend wakker wordt, is het landschap veranderd. De bebouwing op de oevers heeft plaatsgemaakt voor groen. Aan de oevers staan riviermangroves, riet, bananenplanten en allerlei andere struiken en bomen. Her en der staat een houten huisje of hutje. Vrouwen doen de was en mannen hozen hun houten kano (wel het liefst met motor!) leeg.

 

Na het ontbijt legt de Mahakamboot aan in het dorp Muara Muntai. U wandelt door het dorp en stapt in een gemotoriseerde kano. Het wordt een lange dagtocht. U vaart door een kreek, waar u neusapen kunt spotten, en over het Jempang-meer met drijvende dorpen. In Tanjung Isuy ziet u een longhouse en prachtige Dayak-beelden. Kijk uit naar vogels en andere dieren. Doel is het Dayak-dorp Mancong met een longhouse. Na een bezoek aan dit Dayakdorp vaart u terug naar uw houseboat.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 9 Muara Pahu - Tenggarong (Mahakamrivier)

Gibbons en neusapen spotten

In de ochtend gaat u per gemotoriseerde kano de Bolonganrivier op. Ooit was hier grote kans om zoetwaterdolfijnen te zien, maar door vervuiling van het water zijn de dieren grotendeels weggetrokken. Maar er is genoeg anders te zien langs de rivier. Er leven hier gibbons, neusapen, mooie vogels en natuurlijk makaken. Vooral de zwarte gibbons zijn hier echter bijzonder. De vegetatie is ook anders dan gisteren. Dit is tropisch bos met o.a. veel bamboe. U vaart naar het drijvende vissersdorp Bolongan. De kindjes zwaaien enthousiast naar u. In de middag vaart u met de houseboat stroomafwaarts terug naar Tenggarong. Geniet van de omgeving, lekker lezen…. Het gaat een stuk sneller dan de heenweg. Afhankelijk van de vertrektijd wordt er ook een deel van de nacht doorgevaren.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 10 Tenggarong - Balikpapan

indonesie20101 275(13)

‘s Morgens meert de Mahakamboot aan in Tenggarong. Een rare stad. In de middle of nowhere, maar met een kabelbaan over de rivier en een enorm voetbalstadion. Voor de toerist is er een interessant sultanspaleis. Hierin zijn o.a. keramiek, een collectie krissen, de troon, kleding en hoofddeksels van de sultan te zien. Leuk om even doorheen te wandelen. Daarna neemt u afscheid van de bemanning van de houseboot en uw auto met chauffeur staat klaar. U rijdt terug naar Balikpapan.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 11 Balikpapan- Berau- Maratua

Vanaf het hotel in Balikpapan wordt u opgehaald voor een transfer naar de luchthaven. U vliegt naar Berau, dat iets noordelijker op Kalimantan ligt. Vanaf de luchthaven wordt u meteen naar de haven gebracht om over te varen naar het eiland Maratua.

 

Informatie Maratua:

Maratua is het grootste en leukste eiland van de Derawan archipel. U gaat hier vooral naar toe om te snorkelen en te duiken. De koraalriffen rond het eiland zijn adembenemend mooi. Het is een echt bounty-eiland met een groene kern en witte stranden. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen

 

Overnachting op Maratua.

Inclusief ontbijt, transfer, binnenlandse vlucht, bootovertocht

Dag 12 Maratua

Tropisch paradijs

Indonesie-onderwaterwereld1_1_136776

Op Maratua is prachtige natuur met jungle en mangroves. Er zijn mooie witte zandstranden en bovenal een magnifieke onderwaterwereld. Om het eiland zelf te ontdekken, kunt u zelfs fietsen huren. Fiets naar de mangrovebossen en doe zeker de twee Bajaudorpen aan. Bajau zijn zeezigeuners, die in huizen op palen wonen. Er is een grot met een waterbron. Maar ga vooral snorkelen of duiken. In de zeestraat "Big Fish Country" ziet u kleurige rifvisjes, maar u heeft ook kans om grotere roofvissen zoals barracuda's, grijze rifhaaien en adelaarsroggen te zien. 

 

Overnachting op Maratua.

Inclusief ontbijt

Dag 13 Maratua

Snorkelen tussen de kwallen!

Maak een dagtocht per boot naar het eiland Kakaban. Eigenlijk is dit eiland een gedoofde vulkaan. Hier kunt u fantastische duiken maken langs een muur. Grote scholen vis zullen u vergezellen. Het is precies wat u zich van een tropisch eiland voorstelt: blauwe zee, witte zandstranden, palmbomen.... Er is een kans om manta’s te zien. Ook voor snorkelaars is de onderwaterwereld bij Kakaban prachtig. De kleurrijke vissen en koralen van de Gorganian Forrest Wall zijn onvergetelijk. Bijzonder op het eiland is een meer met brak water met kwallen die niet steken. U loopt hier in ca. 15 minuten naar toe. Er leven 4 verschillende soorten kwallen in het meer. Ze kunnen niet meer steken, omdat ze al zo lang geen natuurlijke vijanden meer hebben, de evolutie heeft hen veranderd! Toch voelt het heel tegennatuurlijk om het water in te gaan, terwijl er tientallen kwallen om u heen zwemmen. 

 

Overnachting op Maratua.

Inclusief ontbijt, boottocht

Dag 14 Maratua- Derawan

gekocht shutterstock_339338789 alor island, geladen Sangalaki-Resort-4_1_625755 Maratua-Pratasaba-Resort-1(3)

U maakt vandaag een dagtour naar het eilandje Sangalaki. Qua natuurlijke schoonheid lijkt dit eiland op Derawan. Maar Sangalaki is bijna onbewoond. Wel staat er een vuurtoren. In de wateren rondom Sangalaki zijn koraal en groene zeeschildpadden te bewonderen. De schildpadden komen het hele jaar door aan land om hun eieren te leggen. Verder staat dit eiland bekend om de mantaroggen die hier vaak in de omgeving zwemmen.

 

Aan het einde van de middag vaart u naar Derawan, dat wat dichter bij de kust ligt. U overnacht de laatste nacht op dit hoofdeiland.

 

Overnachting op Derawan. 

Inclusief ontbijt, boottochten

Dag 15 Derawan – Berau, vertrek

U vaart terug naar Tanjung Baru, de haven bij Tanjung Redep, Berau. Bij aankomst wordt u opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen