1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
terug naar het overzicht

Rondreis Baliemvallei

Met een unieke ervaring en duizenden foto’s rijker, zult u terugkeren van deze bijzondere reis naar de binnenlanden van Papoea. Twee weken lang gaat u op ontdekkingstocht door de Baliemvallei. U maakt wandelingen door de natuur, u maakt kennis met de prehistorische cultuur van de Papoea bevolking, u bezoekt markten, rust lekker uit in het mooi gelegen hotel en ziet een heel ander deel van Indonesië.

Wat maakt deze reis bijzonder
Baliemvallei: terug in de tijd
Inclusief zeer veel excursies
Varkensfeest
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 3550,- per persoon
Reisduur: 13 dagen / 12 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

De reis van dag tot dag: Baliemvallei

Dag 1   Aankomst Jakarta

Dag 2   Jakarta- Jayapura- aankomst Wamena

Dag 3   Baliemvallei

Dag 4   Baliemvallei

Dag 5   Baliemvallei

Dag 6   Baliemvallei

Dag 7   Baliemvallei

 

Dag 8   Baliemvallei

Dag 9   Baliemvallei

Dag 10 Baliemvallei

Dag 11 Baliemvallei

Dag 12 Wamena- Jayapura

Dag 13 Vertrek Jayapura

100% maat werk

Dag 1 Jakarta

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Jakarta naar Jayapura (vaak een nachtvlucht).

 

Inclusief binnenlandse vlucht

Dag 2 Jakarta- Jayapura - Wamena

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei7(13)

U vliegt vervolgens met een binnenlandse vlucht van Jayapura naar Wamena. Van onze vertegenwoordiger in Jayapura ontvangt u het ticket voor uw vlucht naar Wamena. U checkt in voor deze vlucht. Het is rommelig in de kleine vertrekhal. Mensen checken talloze dozen in. In de Baliemvallei waar u naar toe gaat, is bijna niets, alles moet ingevlogen worden.  Officieel mag u 15 kilo bagage meenemen, maar men is niet zo streng. Als u de Baliemvallei invliegt, heeft een prachtig zicht. U ziet de wanden van de vallei oprijzen.

 

Informatie Wamena:

Wamena is een typisch Indonesisch, klein rommelig stadje in de Baliemvallei. Hier ligt de luchthaven. In het stadje treft u drie kleurrijke markten. Brengt u een bezoek aan de grote “native” markt in Wamena. U ziet hier mannen in traditionele kleding lopen, in peniskokers dus. Het is alsof u een reis terug in de tijd heeft gemaakt! Op de markt is het een drukte van belang. Veel groente en fruit, maar ook levende dieren, betelnoot en wat souvenirs worden aangeboden. Mensen zitten op en onder houten tafels. Let vooral op alle verschillende haardrachten, die u hier ziet: indrukwekkend.

Informatie Baliemvallei:

De vruchtbare Baliemvallei is de thuishaven voor de Dani-stam. Het zijn boeren. De Dani staan bekend om hun rituele oorlogsvoering en hun peniskokers en botjes door hun neus. Pas in 1938 is de Baliemvallei echt ontdekt door buitenlanders. Het belangrijkste voedsel voor de Dani is de zoete aardappel. Ze leven met 2 tot 5 gezinnen op ommuurde woonerven, in houten hutten met grasdaken. De mannen dragen peniskokers, gemaakt van een soort kalebas en de vrouwen dragen grasrokjes (gemaakt van vezels). Wamena is het bestuurlijk centrum van de Baliemvallei. De vlucht van Jayapura naar Wamena duurt 40 minuten. In de stad zijn levendige, kleurrijke markten. Er zijn winkels (ook souvenirwinkels) en restaurantjes. Maar u moet zeker tochten in de omgeving maken om de echte Baliemvallei en haar bewoners te leren kennen. Hoogtepunten: Dani-dorpen, zwarte mummies, wandelingen/trekkings door prachtige landschappen en zoutpoelen. Schelpen waren het traditionele ruilmiddel. Er werden veel “oorlogen” tussen de Dani onderling uitgevochten. Dit waren geen zware gevechten als gevolg van haat, maar meer uitingen van militaire bekwaamheid. De wapens bestonden uit pijl en boog en speren. Iedere krijger dost zich mooi uit. Er is veel zendingswerk in de Baliemvallei verricht, maar het gunstig stemmen van geesten en voorouderverering is veel belangrijker dan het Christendom. Ceremonies worden gehouden en varkens worden geslacht om de geesten gunstig te stemmen.

Belangrijk om mee te nemen: goed schoeisel waar u lekker op loopt, warme kleding (want het kan hier behoorlijk koud worden!). Let er op dat er een alcoholverbod geldt in de Baliemvallei. Er mogen ook geen alcoholische dranken meegenomen worden.

 

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief diner, binnenlandse vlucht, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids

Dag 3 Baliemvallei

Excursie: Zoutwaterbron, mummie en Dani-dorpjes.

Een zeer afwisselende excursiedag. Na het ontbijt staat de auto (een soort safaribus) voor u klaar. U rijdt vanaf het resort een stukje naar beneden en slaat dan af naar Jiwika. Jiwika ligt in het centrale deel van de Baliemvallei. Bij het dorp Kurulu eindigt de mooie rit. Het dorp is een beetje op toeristen ingesteld, want de inwoners bewaren één van de vijf mummies die er in de Baliemvallei zijn. De mummie is het lichaam van een zeer belangrijke voorouder. Na zijn dood is hij in een zittende positie neergezet en gerookt. Een zwarte zittende mummie is het resultaat. De Papoea-stam eert deze honderden jaren oude mummie. U kunt ‘m uitgebreid fotograferen. Daarna volgt een vrij zware klim bergopwaarts. Over een pad met onregelmatige stenen klimt u dwars door het tropisch regenwoud in circa 1 uur naar boven. U bepaalt uw eigen tempo en u stopt zo vaak u wilt, dus het is voor een ieder die goed ter been is te doen. U stijgt zo’n 300 meter. Tijdens de tocht wordt u vergezeld door Dani’s. Vrouwen, slechts gekleed in grasrokjes en mannen met een peniskoker en verentooi wijzen de weg. Onderweg verzamelen ze soms ook hout. Hun hoofddoel is echter de zoutbron. Daar aangekomen laten de Dani’s zien hoe het zout gewonnen wordt. Men maakt gebruik van de stam van een bananenboom. Dan is het tijd voor de inwendige mens: er wordt een schaduwrijk plekje voor de picknicklunch gezocht. Vervolgens staat de soms steile afdaling u te wachten. Geneer u niet, pak de hand van uw Papoea-begeleider en laat u zich door hem naar beneden leiden. De auto staat te wachten en u wordt een klein stukje terug gebracht. Daar maakt u in een heel ander landschap nog een wandeling van ongeveer een uur. U loopt door akkers en ziet hoe producten groeien en verwerkt worden. Ook passeert u leuke kleine dorpjes. Kortom: genoeg momenten om prachtige foto’s te maken. Eventueel kunt u onderwegeen leuk souvenirtje aanschaffen.  Aan het einde van de middag bent u terug in het resort. Let op: de volgorde van het programma kan eventueel iets anders zijn, maar u ziet in ieder geval de zoutwaterbron, de mummie en u maakt een wandeling door Dani-dorpjes.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 4 Baliemvallei

Indonesie-Irianjaya-Baliemvallei.dorp HPIM9307

Excursie: Trekking door de zuidelijke Baliemvallei.

Na een goed ontbijt, stapt u in de auto van het resort. U rijdt in een uur de hobbelige weg terug naar Wamena. Daar bezoekt u de lokale markt (er zijn drie markten in Wamena). Er wordt vooral veel groente, fruit en zoete aardappels verkocht. Van de markt wandelt u naar de brug die de Baliemrivier overspant. Aan weerszijden van de brug, in het water is het een drukte van belang. Men zwemt, wast zichzelf, men wast kleding en er worden zand en stenen gewonnen. U rijdt nog een uur verder langs schattige huisjes en zwaaiende mensen. De weg voert verder de Baliemvallei in, naar het zuiden. De weg houdt op bij het dorp Sogogma. Hier begint uw trekking. U loopt eerst een stukje door een bosrijk deel en dan steekt u een rivier over. Tijdens deze trekking steekt u een paar keer een riviertje over. Soms via wiebelige hangbruggetjes, soms via stapstenen, soms via een boomstam met een stuk rotan als leuning. U ziet onderweg diverse dorpjes van de Dani-stam. Opvallend zijn de mooie ronde hutten met grasdaken. Er zijn heel veel stukken land die bewerkt worden. U ziet voornamelijk vrouwen die hard aan het werk zijn. Ook hout moet gehaald worden en wordt op het hoofd vervoerd. Voortdurend kunt u genieten van prachtige vergezichten over de Baliemrivier en de groene vallei. Vroeg in de middag heeft u een picknicklunch, bijvoorbeeld in het dorp Seinma bij de kerk. U wandelt naar het dorp Kurima en van daaruit loopt u terug naar de auto. Een prachtige wandeling waarbij u veel ziet van de natuur en de Dani-dorpjes. Er zit een beklimming in en een afdaling. Sommige stukjes zijn even zwaar, maar over het algemeen is het heel goed te doen. Aan het einde van de middag bent u weer terug in het Baliem Valley Resort.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

 

Dag 5 Baliemvallei

Excursie: Trekking Sekan-berg.

De directe omgeving van The Baliem Valley Resort zelf is ontzettend mooi. U hoeft niet elke dag met de auto erop uit te trekken. Ook op loopafstand is voldoende te zien. De vegetatie is zeer gevarieerd. Er zijn bloemen in alle kleuren. Sommige planten hebben nog niet eens een officiële benaming. U wandelt vanochtend met uw gids vanuit het restaurant naar de noordgrens van het 1600 hectare grote resort. De trekking duurt ongeveer een uur en gaat bergopwaarts. De noordgrens wordt gevormd door de top van de Sekan-berg. Onderweg ziet u akkertjes waarop taro en zoete aardappels verbouwd worden. U komt de lokale bevolking tegen, sommige in gewone kleding, andere in traditionele dracht met slechts een peniskoker. De Dani’s dalen juist de berg af om naar de markt te gaan. Vrouwen zijn aan het werk op het land. Opvallend zijn ook de grote rotsblokken die overal verspreid liggen. U hoort vogels en onderweg kunt u al prachtig de vallei inkijken. Op de top van de Sekanberg heeft u een grandioos uitzicht over de omgeving. U kijkt zeer ver uit over de Baliemvallei en de Siepkosivallei waar ook het Baliem Valley Resort ligt. Na foto’s genomen te hebben en weer op adem gekomen wordt de terugweg aanvaard. U ziet onderweg kleurige bloemen en orchideeën, vleesetende planten en met mos en varens overgroeide bomen. U luncht vanmiddag in het restaurant van het resort. In de middag maakt u nog een gemakkelijke wandeling langs de oostgrens van het resort. U komt langs de Dani-hutten en u kunt wederom genieten van prachtige vergezichten. De Dani-bevolking is erg vriendelijk. U heeft grote kans om uitgenodigd te worden om op een erf te kijken of zelfs om in een hut te kijken.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie

Dag 6 Baliemvallei

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei51(13)

Excursie: Trekking Pugima-vallei.

’s Ochtends na een goed ontbijt, rijdt u een klein stukje naar het dorp Siepkosi. Dit dorp ligt het dichtst bij The Baliem Valley Resort. Uw eenvoudige wandeling begint bij het kleurige kerkje in Siepkosi. U wandelt door de Pugima-vallei. Onderweg ziet u een grot waar de Yuanrivier ontspringt. Geniet van het mooie uitzicht. De wand van de vallei rijst hoog op. Ver naar boven liggen nog akkers van de Dani-vrouwen. De Pugima-vallei is breed en vruchtbaar en daarom wonen berg-Papoea’s er graag. Het is gemakkelijk om er voedsel zoals zoete aardappels te verbouwen. Natuurlijk ziet u voortdurend de huisjes en traditionele ronde hutten van de bevolking.  Aan het begin van de middag komt u aan in het dorp Wesaput, dat aan de Baliemrivier ligt. Hier wordt een leuk, schaduwrijk plekje gezocht om de picknicklunch te verorberen. De ene keer bereidt het resort een enigszins westerse lunch met sandwiches, de andere keer een Indonesische lunch met koude rijst of mie. Fruit en water zit er altijd bij. Na de lunch bent u bijna bij het eindpunt van de wandeling, waar het busje weer op u staat te wachten. Maar er wacht nog één uitdaging: u moet over een “suspension-bridge” de rivier oversteken. U kunt na deze wandeling nog even met het busje naar Wamena rijden, u bent er toch in de buurt. U kunt dan inkopen doen of nog een keer naar de markt om foto’s te maken.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 7 Baliemvallei

Excursie: Autorit Pass-vallei, Kotilola grot en Meagaima.

In de ochtend vertrekt u met de auto naar het noordelijke deel van de Baliemvallei. U rijdt via Jiwika naar Kurulu. Een paar kilometer voorbij Kurulu bezoekt u de Kotilola grot. De enorme grot is deels ingestort, maar eigenlijk maakt dat de grot alleen maar mooier! Nu is de ruimte namelijk overdekt met een weelderige plantengroei. Ook stalagmieten en stalactieten zijn te zien. Onderweg kunt u zo vaak stoppen als u wilt om foto’s te nemen van de natuur, de mensen, de hutten, de vergezichten of wat dan ook. Zeker uitstappen bij het marktplaatsje Uwosilomo. Hier kunt u kleurrijke plaatjes schieten van de bevolking met hun handel. Het fruit ligt prachtig opgestapeld. Vanuit Uwosilomo rijdt u verder de bergen in naar de Pass-vallei. Het is een mooie rit, die u dwars door het tropische woud voert. De gids zoekt onderweg een leuk plekje om te picknicken. Ook wordt er onderweg gestopt om een wandeling te maken door de mooie omgeving. In overleg met uw gids bepaalt u de lengte van de wandeling. Vanaf de Pass vallei heeft u een mooi uitzicht het dal in. Op de weg terug stopt u in Meagaima. U loopt in circa 30 minuten over smalle paadjes naar een kleine Dani-nederzetting aan de Baliemrivier. Hier bevindt zich één van de vijf  mummies die er in de Baliemvallei zijn. Het is het gemummificeerde lichaam van een voorvader, een zeer belangrijk stamhoofd. De mummie wordt bewaard van generatie op generatie als een soort verering van de voorouders en als voorbeeld voor de jeugd. Rond een uur of 4 in de middag bent u weer terug in het resort. Er staat thee of koffie met een lekkernij zoals gebakken banaan of gebakken zoete aardappel op u te wachten. Wederom een excursiedag boordevol indrukken.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

 

Dag 8 Baliemvallei

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei47(8) HPIM8936(8) HPIM8930

Excursie: markten en dorpen.

Na een lekker ontbijt met bijvoorbeeld fruit, sap, geroosterd brood, pannenkoek en ei wordt u opgehaald door uw auto met chauffeur. U rijdt naar de belangrijkste stad in de Baliemvallei: Wamena. De rit duurt ongeveer een uur. Het eerste deel van de rit gaat over een zeer hobbelige weg. Veel lokale inwoners lopen aan de kant van de weg. Ze zijn met hun waren op weg naar de markt en velen zullen vrolijk zwaaien. De grote native markt bevindt zich net voor de stad. Elke dag weer verzamelen honderden leden van de Dani-stam zich hier om hun agrarische producten of hout te verkopen. Er is veel groente en fruit, levende konijnen, kippen en varkens, betelnoot, maar er zijn ook traditionele kunstvoorwerpen zoals stenen bijlen, de prachtige netten van gras die de vrouwen als draagtas gebruiken en pijl en boog. Het vormt een kleurrijk geheel en u kunt prachtige foto’s nemen. Let eens op hoeveel verschillende haardrachten de mensen hebben: soms rasta, soms krulletjes, de raarste staartjes… En heel bijzonder is het ook om te zien hoe de mensen hun varkens koesteren. Het varken is het belangrijkste dier voor de Papoea’s. Dat is van oudsher zo gegroeid. Ze leven vaak met de varkens in één huis. Uw dagtocht wordt vervolgd op de lokale markt aan de andere kant van de stad. Hier geen kunstnijverheid, maar groente en fruit, dat verkocht wordt door de mensen uit het zuiden van de Baliemvallei. Wederom goed voor kleurrijke foto’s. U verlaat de stad en rijdt naar de waterkrachtcentrale aan de Wamena-rivier. De natuur is prachtig. Hoge tropische bomen en weelderige planten en varens sieren de kant van de weg. Er wordt een leuk plekje gezocht voor de picknicklunch. In de middag rijdt u verder langs de af en toe woest kolkende Baliemrivier richting het dorp Wesaput. U loopt via een wiebelige brug naar de overkant. Het is echter de moeite waard! Pittoreske Dani-dorpjes met ronde hutten met grasdaken staan aan de andere kant van de rivier. De Dani-dorpjes zijn omgeven door een heg en u moet via een soort opstapje op het erf klauteren. De hutten hebben twee ingangen: één voor de mensen en één voor de varkens. Van buiten ogen de hutten klein, maar van binnen valt het mee. Hopelijk heeft u het geluk dat u ergens binnen kunt kijken. De hutten hebben twee “verdiepingen”. Beneden brandt het vuur en hier zit men. “Boven” slaapt men. Er zijn diverse vrouwenhutten, een kookhut en een mannenhut. Hier mogen de vrouwen niet naar binnen. De kinderen slapen bij de vrouwen. Als een jongen ongeveer 12 jaar oud is, volgt een inwijdingsfeest en gaat hij ook bij de mannen slapen. U wandelt een beetje rond door dit gebied en daarna rijdt u terug naar Wamena. U kunt hier nog wat inkopen doen en daarna gaat u terug naar het Baliem Valley Resort. Let op: de volgorde van het programma kan eventueel iets anders zijn, maar u ziet in ieder geval diverse markten en Dani-dorpjes.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 9 Baliemvallei

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 10 Baliemvallei

Varkensfeest(17) Baliem-vallei-varkensfeest-irian-jaya_1

Excursie: Varkensfeest.

De mooiste excursie die er te maken is in de Baliemvallei is het bijwonen van een varkensfeest. De dorpelingen van de Dani-stam worden van tevoren ingelicht en kopen een varken. U gaat in de ochtend per busje naar het dorp waar het spektakel plaats gaat vinden. Als u uitstapt, is het eerste wat u ziet een Papoea die in een paal klimt. Hij roept luid. Vanuit de begroeiing komen allemaal Papoea-mannen in traditionele dracht (dus met peniskoker en verentooi) te voorschijn. Zij voeren een schijngevecht met speren op. Zeer indrukwekkend om te zien en hun woeste uitroepen te horen! Vervolgens zingen ze een lied om u te verwelkomen. Hun luide uitroepen en eenvoudige danspassen zijn geweldig om te ervaren. Daarna wordt u begeleid door hun gezang het dorp ingelokt. Daar wachten de vrouwen, ook in traditionele kleding (grasrokjes). Sommige mannen hebben hun gezicht ingesmeerd met witte, rode of zwarte kleuren. Ze dragen prachtige hoofdtooien met veren. Anderen hebben een varkenstand door hun neus. Sommige vrouwen hebben ook hun huid beschilderd. Al met al biedt het varkensfeest zeer veel fotogenieke momenten. U kunt de mensen uitgebreid en zonder problemen fotograferen. Er is zoveel te zien, dat u haast niet weet waar u kijken moet! De mannen en vrouwen dansen tezamen en vervolgens wordt het varken gedood met pijl en boog. Er wordt een vuur gemaakt en stenen en het varken worden op het vuur gelegd. Hier wordt het vlees even aangebraden. De gloeiendhete stenen worden in een kuil gelegd. Hier bovenop komen groenten, zoete aardappelen, heel veel groen en het varken. Alles wordt goed toegedekt en men laat het vlees ongeveer een uur stoven. In die tijd kunt u uw lunchpakket opeten en verder rondkijken in het dorp. Na een tijdje is het eten gaar. Eerst krijgen de gasten en de mannen vlees. Wat overblijft en de groenten en aardappelen zijn voor de vrouwen en kinderen. Dit is een unieke mogelijkheid om een dag bij de Papoea’s door te brengen en een goede indruk te krijgen van hun leven. Het biedt bovendien een unieke mogelijkheid tot het maken van foto’s van de mensen in hun traditionele kledij. Dit is zondermeer onze favoriete excursie in de Baliemvallei!

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, varkensfeest

Dag 11 Baliemvallei

Excursie: Habema-meer.


Een heel bijzondere tocht! Afhankelijk van de weersomstandigheden en de politieke omstandigheden wordt ter plekke bepaald of deze excursie plaats kan vinden. Maar anders, kunt u een andere leuke excursie uitkiezen. Als het lukt om de tocht te maken, is het een geweldige ervaring! U vertrekt al vroeg in de ochtend met de auto. U rijdt in ongeveer 1,5 uur dwars door het hoge tropische regenwoud. U bevindt zich dan op een hoogte van 3200 meter (ter vergelijking: het Baliem Valley Resort ligt op een hoogte van 1900 meter). De rit is prachtig! U ziet zoveel bomen en planten. Sommige soorten komen alleen voor in Nieuw-Guinea. Grote woudreuzen zijn overgroeid met mos, lianen en klimplanten. Totaal anders ziet de omgeving bij het Habema-meer er uit. Het meer ligt midden in een groot moerasachtig gebied. Een heel andere vegetatie, waaronder veel orchideeën ziet u hier. U bent hier zo hoog, dat de kans groot is dat u in de wolken rijdt. Maar als het goed weer is, heeft u een prachtig uitzicht op de op één na hoogste berg van Irian Jaya: de Mount Trikora, die maar liefst 4.750 meter hoog is. Kaal en ongenaakbaar ligt de berg daar. Het hotel heeft een lunchpakket voor u klaargemaakt en u gaat picknicken bij het meer. U kunt hier ook heerlijke wandelingen maken. In overleg met de gids bepaalt u de lengte van de wandeling. Als het zonnig is, is het zelfs mogelijk om te zwemmen in het meer. Er is een strandje. In de middag rijdt u weer terug naar het hotel. Een excursie waarbij u op een plek komt, waar weinig toeristen geweest zijn!

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

 

Dag 12 Wamena - Jayapura

Indonesie-Molukken-haven-bootjes-kleuren(13)

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Wamena naar Jayapura. Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Irian Jaya. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. De kwaliteit van de gidsen op Irian Jaya is over het algemeen wel wat lager dan op meer toeristische eilanden als Sumatra, Java, Bali en Sulawesi.

U rijdt naar de rand van het Sentani-meer. Het Sentani-meer is bezaaid met eilandjes en biedt een grandioos panorama van groene heuvels die tot het meer aflopen. Er wordt vis gevangen in het meer. Bij een pier wordt een gemotoriseerde prauw gehuurd. U vaart een stukje over het meer naar het eiland Ayapo. Hier maakt men bijzondere boombastschilderingen en traditionele houten schalen. Terug naar het vaste land. U wordt naar restaurant Yougwa gebracht. Hier kunt u heerlijk lunchen en genieten van het uitzicht over het meer terwijl verse vis wordt bereid (lunch niet inbegrepen). U rijdt langs de grote markt van Abepura naar de vismarkt van Hamadi. Voor de kust liggen talloze kleurrijke kleine bootjes waar vis verhandeld wordt. Vervolgens verkopen de handelaren de vis op de markt. De vissers wonen in huizen op palen boven het water. Hamadi is ook bekend omdat er een aantal leuke souvenirwinkels zijn. Hier koopt u echt de prachtigste spullen: houtsnijwerk, peniskokers, schilderijtjes van boombast etc. De prijzen zijn heel redelijk. Als u meer tijd heeft, kunt u nog naar een strand in de omgeving van Jayapura gaan. Leuk is het Depapre strand, vraag uw gids naar de mogelijkheden. U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids.

 

Overnachting in Sentani.

Inclusief ontbijt, transfer, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids, excursie

 

Dag 13 Vertrek Jayapura

U wordt opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer). 

Inclusief ontbijt, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen