1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden: voor op de bucketlist

Wie Ecuador zegt, zegt Galapagoseilanden. Deze eilandengroep bestaat uit ongeveer 130 eilanden die op zo’n 1000 kilometer van de kust van Ecuador liggen. De letterlijke vertaling van Islas Galapagos is ‘Schildpadden Eilanden’. Galápagos betekend ‘zadel’, wat verwijst naar de reuzenschildpadden die er leven. Er komen veel unieke dieren en planten voor. De Galápagoseilanden werden wereldberoemd door de evolutietheorie van Charles Darwin. Wilt u deze eilanden bezoeken? Voeg ze toe aan uw rondreis door Ecuador.

 

   

Geschiedenis van de Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden zijn ontstaan door een serie vulkaanuitbarstingen en werden in 1535 ontdekt door de Dominicaanse bisschop Tomás de Berlanga, nadat zijn schip was afgedreven. Ecuador annexeerde de Galapagoseilanden op 12 februari 1832. In 1835 bezocht Charles Darwin de eilanden met zijn onderzoeksschip Beagle. Hij bestudeerde er de geologie en biologie en ontwikkelde op basis daarvan zijn evolutietheorie. Sinds 1978 staan de eilanden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

Kaart van de Galapagoseilanden

De belangrijkste en meest bekende eilanden zijn Santa Cruz, San Cristóbal en Isabela. Naast het kleine Floreana zijn dit de eilanden waar je kunt verblijven in een hotel. Tijdens een cruise bezoekt u nog veel meer eilanden in de archipel. Elk eiland is weer anders en heeft haar eigen flora en fauna. Er werd in 2009 zelfs nog een nieuwe leguanensoort ontdekt op één van de eilanden. Het bijzondere aan de dieren op de Galapagos is het ontbreken van angst voor de mens. Ze kennen geen vijanden, omdat er simpelweg nooit op ze gejaagd is. Waar anders ter wereld komen speelse zeeleeuwen naar je toe als je aan het snorkelen bent. En lopen landschildpadden over de weg. Vergis u niet, de Galapagoseilanden zijn niet het typische tropische paradijs wat u wellicht verwacht. De meeste eilanden lijken qua landschap meer op de maan dan op een tropisch eiland. Vulkanen, kraters, bos en grasland is wat u onderweg tegenkomt. Snorkelen of duiken is een must tijdens een bezoek aan de eilandengroep. De onderwaterwereld is bijzonder en uniek.

 

Weer op de Galapagoseilanden

De beste periode voor een bezoek aan de Galapagoseilanden is van februari t/m april. Van januari tot juni zijn er warme, zonnige dagen met zware regenbuien. Buiten deze periode is het er bewolkt, en droog, met een ruwe zee en soms mist. Maart is de warmste maand van het jaar, dan kan het er wel 30 graden worden. Augustus en september zijn de koudste maanden, maar kouder dan 18 graden wordt het er zelden. Voor de beste reisperiode voor Ecuador leest u meer in ons klimaatoverzicht Ecuador.

De belangrijkste bezienswaardigheden op de Galapagoseilanden

1. Het eiland Santa Cruz

Santa Cruz is het hoofdeiland van de Galapagos. Veel mensen beginnen hier hun Galapagosreis. Puerto Ayuro is de grootste stad van het eiland. Hier vindt u winkeltjes, restaurants en tourorganisaties. Het is een ideaal eiland om te wandelen, maar bent u toevallig ook een duikliefhebber? Ga duiken bij Gordon Rocks of Seymour waar u de kans heeft hamerhaaien en stingrays te spotten. Breng vooral ook een bezoek aan Tortuga Bay, een hagelwit strand op drie kwartier lopen vanaf Puerto Ayora.

 

Onze tip: een straat achter de ‘hoofdstraat’ verandert ‘s avonds in een groot openluchtrestaurant. Hier kunt u, onder het genot van zelf meegenomen drankjes, aan lange tafels heerlijk eten bij een van de straatstalletjes.

 

2. Isabella

Isabella is het grootste eiland van de Galapagos, maar dat is nergens aan af te zien. Wegen zijn er van zand, er zijn nauwelijks auto’s en er hangt een relaxte sfeer. Aan het strand kunt u hangend in een hangmat genieten van een cocktail. Of neem een verfrissende duik. Een must als u hier bent, is de Los Tuneles tour. Met een speedboot vaart u naar een gebied van lavabruggen, een heel surrealistisch landschap. Hier ziet u onder anderen de blue footed boobies, vogels met felblauwe poten die een speciale paringsdans hebben. U kunt er snorkelen tussen de haaien en met een beetje geluk ziet u zeepaardjes en zeeschildpadden. Wij hadden het geluk dat we onderweg reuzenmanta’s tegenkwamen en er zelfs mee mochten snorkelen. Een prachtig gezicht! 

 

3. San Cristobal

San Cristobal is het meest oostelijke eiland van de Galapagos. Het is er drukker dan op Isabella, maar de sfeer is er nog steeds relaxt. Er zijn een aantal goede duikspots en ook snorkelaars komen er goed aan hun trekken. Een leuke tour is die naar Leon Dormido, de slapende leeuw. Een vulkanische rots op zee, die door erosie de vorm van een slapende leeuw heeft gekregen. Onderweg krijgt u volop de gelegenheid om te snorkelen waarbij u de kans heeft hamerhaaien te spotten. Voor een hapje en drankje kunt u terecht in de diverse restaurantjes en cafés op het eiland.

 

   

4. Cruise- of eilandhoppen?

De Galapagoseilanden kunt u op twee manieren verkennen. U kunt de ferry nemen en van eiland naar eiland reizen en daar diverse excursies doen. Er zijn vier eilanden om te verblijven: Santa Cruz, Isabela, Floreana en San Cristobal. Dit is de goedkoopste optie, u heeft vrijheid om te gaan en staan waar u wilt en kunt zelf bepalen wanneer en wat u eet.

 

Een duurdere optie is een cruise. U verblijft vier tot acht dagen op een boot en vaart langs de meest bijzondere plekken van de Galapagos. Dagelijks staan er diverse excursies op het programma onder leiding van een ervaren gids. ’s Nachts vaart u door naar uw volgende bestemming. Het voordeel van een cruise is dat u heel veel ziet in korte tijd. U hoeft niets zelf te regelen, alles is voor u geregeld. Sit back and relax! Voor ons een echte aanrader.

 

Kicker Rock

Kicker Rock

Boottocht Seymour en Bachas

Boottocht Seymour en Bachas

Snorkelen tussen haaitjes

Snorkelen tussen haaitjes

Hotels op de Galapagoseilanden

Kiest u voor eilandhoppen dan kunt u kiezen uit een ruim hotelaanbod, afhankelijk van het eiland. Op Santa Cruz zijn de meeste hotels gevestigd. Van kleinschalige hotels in het dorpscentrum tot luxe lodges midden in de natuur. Voor nog meer hotelsuggesties verwijzen wij u graag naar ons complete hotelaanbod.

Casa Opuntia

Casa Opuntia

Galapagos Safari Camp

Galapagos Safari Camp

The Wooden House

The Wooden House

Tijdens deze rondreizen reist u naar de Galapagoseilanden
In een dorp nabij Otavalo, Ecuador
Voorbeeldreis Ecuador

Rondreis Ecuador: Hoogtepunten van Ecuador en de Galapagos

Ecuador: Quito > Mindo > Otavalo > Cotopaxi > Baños > Cuenca > Guayaquil > Galapagos: Santa Cruz > Isabela

 

Landarrangement Ecuador: € 2.500,-

Landarrangement Ecuador + Galapagos: € 4.100,-

 

Prijsindicatie per persoon

Excl. intercontinentale vlucht

lizard-298404_1920
Voorbeeldreis Galapagos

Bouwsteen Galapagos: Cruise westelijke eilanden

Galapagoseilanden

 

Quito > Baltra op de Galapagoseilanden > cruise naar Isabela > Fernandina > Isabela > Santiago > Santa Cruz > Baltra > vlucht naar Guayaquil

Santa Cruz Island, Galapagos
Voorbeeldreis Galapagos

Bouwsteen Galapagos: Cruise noordelijke eilanden

Galapagoseilanden

 

Quito > Baltra, Galapagos > luxe cruise naar Santa Cruz > Genovesa > Santa Cruz > Santa Fe > Santa Cruz > vertrek Baltra > Guayaquil