1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Cotopaxi

Cotopaxi, de hoogste vulkaan van Ecuador

Een rondreis Ecuador is niet compleet zonder een bezoek aan Cotopaxi National Park. De Cotopaxi is de hoogste actieve vulkaan ter wereld en de meest beklommen berg van Ecuador. Het ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Quito en in het National Park kunt u prachtig wandelen, fietsen en paardrijden. U geniet er van de eindeloze vergezichten over het vulkanische landschap en de imposante, met sneeuw bedekte vulkaan. De Cotopaxi-vulkaan is geen slapende vulkaan. Elke honderd jaar is er een uitbarsting. De laatste activiteit was in augustus 2015 toen er een nieuwe uitbarsting begon. Dorpen moesten worden geëvacueerd en de noodtoestand voor het gebied werd uitgeroepen.

 

Kaart van Cotopaxi

Het Cotopaxi National park beschikt over twee ingangen. Aan de kant van El Pedegral, de noordelijke ingang. En aan de kant van Lasso, de zuidelijke ingang. Het voordeel van de noordingang is de korte afstand tot de vulkaan. Aangezien de vulkaan vaak bedekt is door een, soms dik, wolkendek heeft u vaak vroeg in de ochtend het beste zicht. Hoe eerder u dan bij de voet van de vulkaan bent, hoe beter. De dagbezoekers vanuit Quito maken gebruik van de zuidelijke ingang. Hier is het dan ook vaak wat drukker. Bij deze ingang is het museum en bezoekerscentrum gevestigd. Liever eerst informatie verzamelen en dan het park in? Kies dan voor de zuidingang.

 

Weer in Cotopaxi

Juni t/m september is de warmste en droogste periode en daarmee de beste periode om Cotopaxi te bezoeken. Het is helder en de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de achttien graden. Tijdens de overige maanden kan het behoorlijk koud zijn en regent en sneeuwt het vaker. Reis dus rond de zomermaanden naar Cotopaxi. Wilt u meer lezen over het klimaat in Ecuador? Bekijk dan ons klimaatoverzicht Ecuador.

Leuk om te doen in Cotopaxi National Park

1. Beklim de Cotopaxi-vulkaan

Als u van bergsport houdt, is deze tocht zeker een aanrader! Door de hoogte en het vele klimmen en dalen, is dit weliswaar een zware tocht, maar een onvergetelijke ervaring. Samen met een gids vertrekt u heel vroeg in de ochtend om te starten met de klim. Rond zonsopkomst bereikt u de met sneeuw en ijs bedekte top waar u als beloning voor alle inspanning een adembenemend uitzicht over het nationale park heeft. Technisch gezien is het geen ingewikkelde klim, maar u komt onderweg wel een aantal gevaarlijke gletsjerspleten tegen en het weer aan de top is erg onvoorspelbaar. Voor de echte sportieve avonturier! In 1872 werd de Cotopaxi-vulkaan voor het eerst beklommen. Bent u de volgende?

 

   

2. Wandeling naar de gletsjer

Als bovengenoemde tocht iets te veel van het goede is en u het iets rustiger aan wilt doen, is dit een goed alternatief. Vergis u echter niet, ook dit is een zware tocht. U rijdt met een 4-WD en gids tot een parkeerplaats op zo’n 4.500 meter hoogte. Vanaf daar wandelt u tot een hoogte van 4.800, naar het begin van de gletsjer. Met kleine stapjes loopt u door het stof en vulkaangruis omhoog. U merkt goed dat u op hoogte loopt, door de ijle lucht bent u na een paar stappen al buiten adem. Voetje voor voetje loopt u verder. Eenmaal boven kunt u onder het genot van een warme chocolademelk genieten van het uitzicht over heel Ecuador. Prachtig!

 

3. Ga mountainbiken in Cotopaxi

Het eerste deel van deze tour is hetzelfde als hierboven staat beschreven. Na het bereiken van de berghut bij de gletsjer loopt u echter niet naar beneden, maar u neemt een mountainbike en rijdt downhill over de onverharde wegen. In het begin is het een vrij steile tocht met veel haarspeldbochten, maar het is voor alle niveaus goed te doen. Vergeet niet om af en toe te stoppen om te genieten van het uitzicht! Neem wel warme kleding mee als u de Cotopaxi bezoekt, het kan er namelijk erg koud zijn en zelfs sneeuwen. Lees hier meer over onze mountainbike excursie.

 

   

4. Paardrijden in Cotopaxi

Wilt u het liever wat rustiger aan doen op deze hoogte? Dan raden wij u aan om de omgeving van Cotopaxi te paard te verkennen. Ook zonder paardrij-ervaring is deze activiteit prima te doen. Samen met een gids rijdt u door de uitgestrekte hoogvlakte en krijgt u een goede indruk van het gebied. U doorkruist totaal verschillende landschappen met uitzicht op de besneeuwde vulkaan en een drietal andere vulkanen. U bent helemaal één met de natuur.

 

5. Cotopaxi Museum en bezoekerscentrum

Bij de ingang van het nationaal park is een bezoekerscentrum en klein museum opgezet. Hier komt u van alles te weten over het park, de achtergrond van de vulkaan en over de wilde dieren die er leven. Verder leest u hier verhalen van inheemse Ecuadoranen, een interessante collectie opgezette dieren en een reliëfkaart van de vulkaan. Als u er toch bent, is het een aanrader om even naar binnen te stappen.

Hotels rondom Cotopaxi

Wij bieden rondom de Cotopaxi-vulkaan verschillende type accommodaties aan. Afhankelijk van de locatie van uw accommodatie maakt u gebruik van de ingang aan de noord- of zuidkant van het nationale park. In de omgeving van de plaatsen Lasso of El Pedegral liggen de sfeervolle hacienda’s waar u kunt verblijven. Van middenklasse tot exclusief. In één van de hacienda’s vindt u zelfs oude Inca-muren in een aantal kamers. Een unieke plek! Voor meer hotels rondom Cotopaxi, bekijk ons hoteloverzicht.

Hacienda El Porvenir

Hacienda El Porvenir

Hacienda Santa Ana

Hacienda Santa Ana

Hacienda San Agustin de Callo

Hacienda San Agustin de Callo

Tijdens deze rondreizen reist u naar Cotopaxi
In een dorp nabij Otavalo, Ecuador
Voorbeeldreis Ecuador

Rondreis Ecuador: Hoogtepunten van Ecuador en de Galapagos

Ecuador: Quito > Mindo > Otavalo > Cotopaxi > Baños > Cuenca > Guayaquil > Galapagos: Santa Cruz > Isabela

 

Landarrangement Ecuador: € 2.500,-

Landarrangement Ecuador + Galapagos: € 4.100,-

 

Prijsindicatie per persoon

Excl. intercontinentale vlucht

Vulkaan met sneeuwtop in Cotopaxi
Voorbeeldreis Ecuador

Rondreis Ecuador: Avenue der vulkanen

Cayambe, gelijknamige vulkaan en rozen > Cotopaxi, actieve vulkaan > Tigua, immens blauw kratermeer > Baños, actief en warmwaterbaden > Guamote, authentiek > Cuenca, Inca ruïnes en koloniale stad > Guayaquil