1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Makgadikgadi & Nxai Pan National Park

De bijzondere zoutvlaktes van het Makgadikgadi & Nxai Pan National Park in Botswana

De Makgadikgadi zoutvlaktes zijn te zien vanaf de maan. Gelukkig hoeft u niet daar naartoe af te reizen om door de desolate schoonheid verblind te worden. Er sluiert een witgrijs deken van mysterie over de Makgadikgadi en Nxai zoutpannen, die in het regenseizoen bruisen van wildleven.

 

Zoutvlaktes

Het Makgadikgadi & Nxai Pan National Park doet aan als een andere wereld. Een intrigerende planeet, waar de grond is bezaaid met een grijs kleitapijt, uitgestrekte graslanden en groepjes doornbomen. Ooit vormden deze zoutvlaktes met de Okavango Delta een enorm meer, nu is het water opgedroogd en resteert slechts een zoutige ondergrond. De ruimte en stilte van dit gebied is ongekend. Als er regen valt in de zomermaanden (november tot maart) en er een laagje water op de droge grond verschijnt, stromen dieren in alle soorten en maten toe. Dit nationale park is niet te missen in uw Botswana rondreis.

 

Makgadikgadi Pan

De Makgadikgadi Pan is zo groot als Zwitserland: de grootste zoutvlakte ter wereld. Tussen april en oktober verliest u zichzelf in een verlaten kleilandschap, waar luchtspiegelingen u doen geloven dat er bergen herrijzen en meren voor u langs stromen. Op rotsheuvel Kubu Island kijkt u uit over de vlakte, vindt u fossielen van vogels en een stenen muurtje dat ooit door mensen moet zijn gebouwd. De San (Bosjesmannen) nemen u graag mee op pad, om hun eeuwenoude verbintenis met het gebied te laten zien. Spring eens op een quadbike om de zanderige leegte te beleven, of overnacht onder een sterrenhemel zo helder dat het uw ogen doet fonkelen. Hyena’s, aardvarkens, aardwolven en meerkatten leven op de droge vlakte, in het regenseizoen trekken zebra’s, struisvogels, wildebeesten en gemsbokken naar het park. Leeuwen en jachtluipaarden volgen vanzelf. Vogelaars bezoeken de Sua Pan, waar duizenden pelikanen en flamingo’s voor velen het hoogtepunt vormen van het Makgadikgadi & Nxai Pan National Park.

 

Nxai Pan

Tijdens die periode van regenval die de Makgadikgadi zoutvlaktes betovert in een dierenparadijs, is de Nxai Pan het makkelijkst bereikbaar. De streek bestaat uit grasland met acacia’s en dieptes die onderlopen met water. Hier komt het wild maar al te graag een slokje drinken. Misschien ziet u een springbok, impala of eland, een hartebeest, giraffe, wilde hond of vos – zelfs olifanten en buffels worden hier gezien. Houd uw ogen in het bijzonder open voor de grootoorvos. Bij de Kudiakam Pan vindt u een groep knoestige baobabbomen, vernoemd naar negentiende-eeuws ontdekkingsreiziger en artiest Thomas Baines. De imposante aanblik is vastgelegd in één van zijn schilderijen. Chapman’s Baobab is eveneens indrukwekkend: deze boom heeft een omtrek van vijfentwintig meter en zou als postkantoor voor passerende reizigers zijn gebruikt. ’s Avonds rust u uit op een camping, waar natuurgeluiden u in een diepe slaap wiegen. Een bezoek aan het Makgadikgadi & Nxai Pan National Park in Botswana is een bijzondere ervaring.

 

Tijdens deze rondreis reist u naar Makgadikgadi & Nxai Pan
Botswana-Kalahari-Wildreservaat3
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana per auto: Woestijn en Waterland safari

Noord-Namibië: Kavango Wildreservaat, vogels > Caprivi > Noord-Botswana: Chobe NP, olifanten > Makgadikgadi Pans, zoutpannen > Okavango Delta, safari's op het water> Kalahari, bosjesmannen > Maun, einde reis