1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Central Kalahari Wildlife Reserve

Het levendige Central Kalahari Wildlife Reserve in Botswana

De Kalahari in Botswana lijkt rauw, onherbergzaam en verlaten. Maar als de blauwe lucht plaatsmaakt voor een vruchtbare regenval blijkt het Central Kalahari Wildlife Reserve een levendig wildreservaat.

 

Deception Valley

Het Central Kalahari Wildlife Reserve is het grootste wildreservaat van Afrika en het tweede van de wereld. Nergens anders op aarde vindt u zo’n grote zandvlakte: de Kalahari strekt zich uit over Zuid-Afrika, Namibië, Angola en zelfs Congo. In het Wildlife Reserve overvalt u een gevoel van nietigheid en complete isolatie. Wat is de natuur toch machtig mooi! Uit een schijnbaar droge ondergrond van zoutpannen, zandduinen en oude rivierbeddingen ontspruiten acaciabomen, mopane en heldergroene graslanden. Ja, zelfs in de Kalahari wordt geleefd. De meest beroemde plek is de Deception Valley in het noorden. In deze zoutpan wordt u door een fata morgana van een volgelopen meer misleid – de teleurstelling zal voor sommigen enorm zijn geweest. Mark en Delia Owens deden hier onderzoek naar de bruine hyena en publiceerden hun bevindingen in het boek ‘Cry of the Kalahari’. Dat boek is bekend: sommigen zeggen Deception als ze het Central Kalahari Wildlife Reserve bedoelen.

 

Kalaharileeuw en kamperen

Het Central Kalahari Wildlife Reserve wordt tussen december en april gezegend met regen. Zoutpannen vullen zich met water en graslanden kleuren de geelwitte vlaktes groen. De grassprieten zijn een smakelijke snack voor het wild in de omgeving, dus laten flinke troepen antilopen, zebra’s en springbokken zich zien. Wie weet ziet u ook giraffes, elanden, hartebeesten en gnoes. Hongerige hyena’s, cheeta’s en luipaarden houden alles nauwkeurig in de gaten en de zwartharige Kalaharileeuw is wereldberoemd! Een safari in de Kalahari is buitengewoon in deze maanden en een verblijf in één van de luxueuze lodges maakt uw droom compleet. Zelf kamperen kan ook, al dient u dan voldoende water, brandstof en voedsel mee te nemen. Slapen onder de sterrenhemel in een ruig gebied waar roofdieren vrijelijk rondlopen: dat klinkt goed, toch? Kamperen in het Central Kalahari Wildlife Reserve is voor de echte avonturiers!

 

De Bosjesmannen

De enigen voor wie het Central Kalahari Wildlife Reserve geen geheimen meer heeft, zijn de San. Deze groep mensen, die zelf het liefst Bosjesmannen worden genoemd, leefden duizenden jaren in Kalahari. Door de jacht en het verzamelen van planten en fruit deelden ze hun leefgebied jarenlang met de Kalaharidieren. Inmiddels beoogt de regering van Botswana een moderne leefstijl voor de San met educatie en carrièremogelijkheden, waar door de San tegen wordt geprotesteerd. Op dit moment kunt u nog beleven hoe het is om als een Bosjesman door de Kalahari te trekken. Leden van de San halen u in hun traditionele lendendoek (met pijl en boog) bij een safarilodge op en leren u op intrigerende en soms ludieke wijze hoe te overleven onder de Afrikaanse zon. Heeft u uw tongklik al geoefend? Dit is het moment dat het van pas komt tijdens uw rondreis Botswana.

 

Tijdens deze rondreizen reist u naar Central Kalahari
Botswana-Okavango-autorondreis2_2_491106
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana: Kalahari en Okavango safari

Zuid: Kalahari, wandelen met bosjesmannen > Noord: Okavango Delta, per mokoro door het doolhof van waterwegen, groots vogelleven > Khwai Concessie, op safari met een ranger en op zoek naar leeuwen > Maun, einde safarireis.

De zonsondergang in Okavango Delta
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana: Buitengewoon Botswana

Midden: Kalahari, spot aardvarkens en schorpioenen. Noord: Okavango Delta, varen door de Delta > Linyanti, veel wild en prachtige zonsondergangen > Zimbabwe: Victoria Watervallen, vliegen in helikopter.