1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Cactustuin Salar de Uyuni
Argentinie-El-Calafate-irene_1_429364

Hoe veilig is reizen door Midden en Zuid-Amerika?

Irene Dijkstra Algemeen 19-6-2023

Je hoort de meest verschrikkelijke verhalen over criminaliteit, drugskartels en macho-gedrag in landen als Colombia en Peru. Je familie schrikt als je zegt dat je hier een individuele reis gaat maken, zeker als je als vrouw alleen reist. De bezorgdheid ontstaat vooral door de associatie met drugscriminaliteit. Nou hebben we bij Van Verre op kantoor een aantal ervaringsdeskundigen zitten. Vrouwen die in hun eentje door Midden- en Zuid-Amerika reisden. Hoe veilig is het om te reizen in Midden- en Zuid-Amerika; onverstandig of goed te doen? We delen graag onze eigen ervaringen met reizen door Midden- en Zuid-Amerika. 

 

Gezond verstand

Ten eerste: gebruik natuurlijk altijd je gezond verstand. In geen enkel land is het handig om met veel contant geld op zak rond te lopen of kostbaarheden nadrukkelijk te tonen (denk aan sieraden). Om ’s avonds met je dure camera door een donker steegje te lopen, waar verder niemand is, is ook niet handig. Eerlijk is eerlijk: Zuid-Amerika heeft hogere criminaliteitscijfers dan Nederland. Maar de criminaliteit concentreert zich vaak in wijken, waar je als toerist niet zo snel komt en waar je niets te zoeken hebt. Lees je van tevoren goed in en zoek het gevaar niet op. Ga niet een sloppenwijk in je eentje bekijken, misschien is er een boeiende excursie met een local die je heel veel over het leven daar kan vertellen. Laat je waardevolle spullen achter in het kluisje van het hotel als je alleen op stap gaat. Regel een taxi via het hotel of via een betrouwbare app. Gebeurt er wel iets, wordt je beroofd, ga dan niet de held uithangen, maar geef je spullen af. En onthoudt: het overgrote deel van de toeristen, die naar Zuid-Amerika reizen, overkomt niets.

 

Het mooiste voorbeeld over veiligheid is de slogan van Colombia: het enige risico is dat je wilt blijven!

 

Tips om veilig te reizen door Zuid-Amerika

 

Misschien denk je bij het lezen van onderstaande tips, dat het allemaal wel heel erg voor de hand liggend is, maar we noemen het toch nog even:

  • Neem een taxi als je na zonsondergang alleen naar buiten gaat
  • Ga niet liften
  • Doe een slotje op je tas
  • Laat je waardevolle spullen achter in de kluis in het hotel
  • Laat je dure sieraden thuis
  • Draag je geld/creditcard onder je kleding
  • Bekijk altijd de reisadviezen van de Rijksoverheid op nederlandwereldwijd.nl
  • Een goede reisverzekering is belangrijk, mocht er wel wat gebeuren
  • Noteer noodnummers, onder andere van je bank en creditcardmaatschappij. Sla deze niet alleen op in je telefoon, voor het geval deze gestolen wordt, maar noteer ze ook ergens anders.

 

Veiligheid Midden-Amerika

De gevaarlijkste landen in Midden-Amerika zijn Honduras, El Salvador en Guatemala. Ook Mexico is de laatste tijd negatief in het nieuws. Van Verre heeft een aantal landen in Midden-Amerika in het reisaanbod die een stuk beter op de kaart staan qua veiligheid.

 

Veilig in Costa Rica, ook met gezinnen

Hou je van een combinatie van een warm klimaat, jungle, wildlife en stranden? Dan is Costa Rica een ideale en heel veilige bestemming. Misschien wel omdat Costa Rica welvarender is dan de omliggende landen, staat dit land met stip op nummer één als het veiligste land in deze regio. Ook gezinnen met kinderen adviseren wij met een gerust hart om naar Costa Rica te gaan. De afstanden zijn er niet zo groot en er is veel diversiteit. Ook de kids zullen zich niet vervelen. Tijdens een boottochtje door de jungle speuren ze met hun ogen de oevers af om te kijken of er dieren te zien zijn; apen slingeren van boomtak naar boomtak. Op zee kunnen er walvissen en dolfijnen gespot worden. Je kan er paardrijden, raften, abseilen, over wiebelige hangbruggen lopen om het leven in de boomtoppen te verkennen, kajakken, ’s avonds een spannende wandeling door het donkere oerwoud maken met een gids, snorkelen of gewoon lekker op het strand liggen en een zandkasteel bouwen. Je loopt hier niet snel iets op van het eten en de gezondheidszorg staat op hoog niveau.

    

 

Panama, op een goede tweede plek qua veiligheid

Een goede tweede op de lijst van veiligste landen in Midden-Amerika is Panama. Er zijn wijken in Panama City waar je beter niet rond kunt lopen. Maar laten we eerlijk zijn, daar is ook niets te zien voor toeristen. Verder is het een prachtig, divers land met een vriendelijke bevolking. Ook hier geldt dat je prima met je kinderen naar Panama toe kunt. Het Panama-kanaal is economisch gezien van zo’n groot belang dat de veiligheid rondom deze waterweg nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Maar ga zeker ook de stad uit en trek de jungle in, bezoek koffieplantages, spot de kleurrijke quetzal en rust uit op de spierwitte stranden van Bocas del Toro. Overal voelden wij een prettige vibe hangen.

 

Reizen in Nicaragua als vrouw alleen

Ik reisde als vrouw alleen door Nicaragua en heb me geen moment onveilig gevoeld. In Nicaragua kun je zelf autorijden, maar ik ben rond gaan reizen met een auto met chauffeur die me van de ene naar de andere plek bracht. De route stond van tevoren vast en ik had betrouwbare hotels op prettige locaties geboekt. Als ik ergens verbleef ging ik op eigen houtje op stap. In de historische, koloniale centra van steden als Granada en Leon lopen veel toeristen rond. Dus daar voelde ik me heel goed op mijn gemak tussen de andere mensen. In de jungle kwam ik de meest lieve en zorgzame mensen tegen, die zo blij waren dat er eindelijk eens toeristen kwamen. Geen moment heb ik hier de gedachte gehad dat ik op een onveilige plek was. Ook op Isla de Ometepe en op de stranden van de Corn Islands hangt een goede sfeer, waardoor je je ook op je gemak voelt.

Nicaragua heeft de naam onveilig te zijn, maar als je je gezond verstand gebruikt, valt dat erg mee.

    

Veilig reizen in Zuid-Amerika

Wat zijn de minst veilige landen in Zuid-Amerika? Venezuela en Brazilië spannen de kroon als het gaat om onveiligheid, maar de veiligste landen zijn Uruguay, Argentinië en Chili. Van Verre heeft deze laatste drie in haar aanbod. Daarnaast voelen we ons ook veilig in een aantal andere landen.

 

Veilig reizen in Peru met de bus

Als je een reis bij Van Verre boekt, is daar soms ook een busreis bij inbegrepen. In Azië is het heel betaalbaar om met een auto met chauffeur te reizen, in Zuid-Amerika is dat heel duur. Maar er zijn goede busmaatschappijen. We kiezen niet de goedkoopste, maar de veiligste. Vaak zijn er veiligheidscontroles die niet onderdoen voor een security check op een luchthaven. Er hangen beveiligingscamera’s op de busstations en soms in de bus zelf. Passagiers worden soms gefilmd voor ze de bus in stappen. Bagage wordt gecheckt en gelabeld. De bussen worden gevolgd met satellieten. En de bussen zijn zo luxe! Een genot om mee te reizen. In Europa zou ik niet een busreis van een uurtje of acht willen maken, in Peru is dat genieten.

Hoogteziekte in Zuid-Amerika

In Peru, maar ook in Bolivia en Chili, kun je last krijgen van hoogteziekte. Je krijgt dan hoofdpijn, wordt kortademig en misselijk. Soms krijg je hartkloppingen. Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het bloed. Op hoogtes boven de 2500 meter zit er minder zuurstof in de lucht en adem je dus minder zuurstof in. Als je naar gebieden boven de 3500 meter gaat, is het verstandig om rekening te houden met hoogteziekte. De enige remedie tegen hoogteziekte is eigenlijk om af te dalen.

Maar je kan wel een aantal dingen doen om de kans op problemen te vermijden. Reis langzaam naar grotere hoogtes. Onze meest verkochte rondreis langs de hoogtepunten van Bolivia start bijvoorbeeld in Santa Cruz. Niet zozeer omdat dit een hoogtepunt van Bolivia is, maar om rustig aan de hoogte te wennen.

 

Verder is het verstandig om geen koffie en alcohol te drinken, maar vooral veel water. Probeer goed uitgerust te zijn en gebruik geen slaapmiddelen. Drink veel water. En in Peru, Bolivia en Chili wordt overal coca-thee verkocht. Volgens de locals zou het kauwen van cocabladeren ook helpen tegen de hoogte. Maar dat is niet officieel bevestigd door medische instanties. Je kunt een kopje cocathee proberen. Er zijn ook koekjes en snoepjes op basis van cocabladeren.

      

Veiligheid Colombia; zelfs in Medellin naar de sloppenwijken

Verhalen over drugs hoor je tal van keren tijdens je reis door Colombia. Maar zelf kom je niet in aanraking met drugs; het wordt echt niet op iedere hoek van de straat aangeboden. Sterker nog: in Nederland is een coffeeshop makkelijker te vinden dan in Colombia. De verhalen die je hoort over de strijd tussen de drugskartels zijn wel heel heftig.

Maar bovenal zijn de Colombianen vooral heel blij dat je hun land bezoekt. Met hun vriendelijkheid en gastvrijheid doen ze hun uiterste best om je een geweldige tijd te bezorgen. Ze staan altijd klaar om je te helpen en ze zullen je erop wijzen als ze denken dat je ergens in een onveilige situatie terecht zult komen. In Colombia hebben ze zelfs een gezegde “No dar papaya”, wat betekent “Geef ze geen papaya”; geef de dieven geen reden om van je te stelen.

 

Zelden heb ik een boeiendere excursie gemaakt dan door de straten van Comuna 13 in Medellín. Ga daar niet in je eentje rondstruinen, want je weet niet waar je wel en beter niet kunt komen. Maar boek een tour met een lokale gids. Zij hebben er zelf gewoond of wonen er misschien nog wel en zo hoor je meteen ontzettend veel over de omwenteling die heeft plaatsgevonden in de stad. Heel erg interessant om dit van dichtbij te zien!

    

Andere indrukwekkende excursies brengen je in Medellín langs graffiti kunst. Voor jonge kunstenaars was dit een manier om uiting te geven aan alles wat er gebeurde in de stad en aan hun gevoelens. Een gids vertelt alles over de achterliggende gedachten van de kunstenaar.

 

En tot slot wil ik een bezoek aan de voormalige vuilnisbelt noemen. Hier was een enorme krottenwijk ontstaan. Ook hier probeert Medellín een ommekeer en transformatie te bewerkstelligen. Er zijn tal van sociale projecten opgezet door de gemeente, maar ook door locals. Nu staat de buurt bekend om zijn saamhorigheidsgevoel en de positieve instelling van de inwoners. Natuurlijk is er nog armoede en drugsgebruik. Maar er gebeurt veel positiefs. Bovenop het vuilnis is een complete tuin met planten en bloemen gemaakt. Nu ziet de berghelling waar de wijk op ligt eruit als een groene tuin. Je wordt door een bewoner van de wijk rondgeleid en bezoekt diverse projecten.

 

Veiligste land in Zuid-Amerika: Uruguay

Het veiligste land in Zuid-Amerika is Uruguay. Is daar dan iets te zien voor toeristen? Ja zeker! Van Verre biedt hier zowel selfdrives aan, als reizen waarbij je met transfers van de ene naar de andere plaats wordt gebracht. Oude koloniale stadjes met kleurrijke traditionele huizen, wijnboerderijen, de interessante hoofdstad Montevideo en stranden tref je hier op korte afstand van elkaar aan.

 

Vriendelijke bevolking in Chili

Chili staat ook bekend als het veiligste land in Zuid-Amerika voor vrouwen om alleen door rond te reizen en het is het op één na veiligste land in het algemeen. Een goede keuze als vakantiebestemming dus! Te meer daar Chili zo ontzettend divers is. Van de woestijnen in het noorden tot de ijsvlaktes in het zuiden. Het maakt niet uit waar je naar toe gaat, je voelt je overal op je gemak.

    

In delen van Chili heb ik samen gereisd met mijn man. In een grote stad toeterde iemand en wees naar onze achterband. We reageerden meteen alert. Zijn dit niet de momenten waarover je horror verhalen hoort? Mensen die uitstappen en beroofd worden, terwijl er niets aan de hand was met de auto. Alles goed in de gaten houdend, stopten we. En ja hoor, de achterband was lek. Achter ons stopte de vrachtwagen met kratten bier die ons er op gewezen had. Twee mannen sprongen uit de cabine en schoven een leeg kratje bier onder onze auto in plaats van een krik. Ze vervingen onze band door de reserveband en wij mochten geen vinger uitsteken. Een prachtige ervaring met ontzettend lieve en behulpzame mensen!  

 

In de wijnregio ten zuiden van Santiago leek het even mis te lopen. We werden niet opgehaald voor de excursie die we geboekt hadden. Terwijl de hoteleigenaar druk aan het telefoneren was voor ons, ging een stelletje zich er mee bemoeien. Geen probleem, de minibus voor de excursie was al vertrokken; wij “moesten” met hen mee. Stap je bij vreemden in de auto? Het voelde goed, dus we hebben het er maar op gewaagd en dat leverde één van de mooiste herinneringen aan onze reis op! De hele dag hebben ze ons naar de mooiste wijnhuizen meegenomen. We kregen een heerlijke lunch van hen en hoorden heel veel over het lokale leven daar.

 

Kun je je voorstellen dat ik de Chilenen in mijn hart gesloten heb?

Macho’s in Argentinië

Waaraan denk je bij Argentinië? Voetbal, gaucho’s, grote stukken vlees, wijn, tango en….. macho mannen? Ja, Argentijnen zijn macho’s. Maar is dat altijd negatief? Soms wel, maar het betekent ook dat mannen vrouwen altijd voor laten gaan en de deur voor hen open houden. 

In Argentinië voelt het heel veilig om als vrouw alleen te reizen. In een stad als Buenos Aires moet je natuurlijk oplettend zijn, maar zeker in de (koudere) natuurgebieden als bij El Calafate, bij Ushuaia en bij Puerto Madryn is er geen enkel macho-gedrag te bespeuren en kan je alleen maar met volle teugen genieten van de grootsheid van de natuur.

Reisadvies

Overal in de wereld zijn slechte mensen en goede mensen. Gelukkig zijn er veel meer goede mensen, maar je hoort in de media veel meer over nare ervaringen. Hoe sensationeler en erger, hoe interessanter, lijkt het wel.

 

Laat je de prachtige reiservaringen die ik in Zuid-Amerika heb opgedaan, je niet ontnemen en durf het aan! Gebruik je gezonde verstand en wees alert.

 

Bezoek de Nationale Parken in Costa Rica, bekijk koloniale stadjes in Nicaragua en rust uit op een tropisch eilandje met spierwitte zandstranden. Vergaap je bij het Panamakanaal aan de enorme zeeschepen die nauwelijks door de smalle sluizen lijken te kunnen, maar bezoek ook stadjes, natuurgebieden en stranden. Geniet van de kleuren en de levendigheid. Want ook daarom staat Zuid-Amerika bekend. Geniet van de muziek en dans. Of dat nou de tango in Buenos Aires is, of salsa in Colombia. Huur een auto en verken de uitgestrekte natuur in Chili en Argentinië. Ga op stap met locals om de meest boeiende verhalen te horen.

 

Echt, geloof me: het grootste risico is, dat je wilt blijven!

 

Kunnen wij je helpen met een rondreis naar Midden-Amerika of Zuid-Amerika, neem contact met ons op en we staan graag voor je klaar.

 

Irene, 

Van Verre