1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Pinguïns spotten
Argentinie-El-Calafate-irene_1_429364

Pinguïns spotten

Irene Dijkstra Algemeen 6-11-2023

Als toerist kun je op een aantal plekken in de wereld de meest schattige en grappige dieren ter wereld spotten: pinguïns!

 

Wist je dat er maar liefst 18 soorten van deze grappige wezentjes bestaan? Van de enorme keizerspinguïns op Antarctica tot de kleine blauwe pinguïns in Nieuw-Zeeland. Wat kenmerkend is voor alle soorten is hun speciale waggelende loopje. Ze staan rechtop en bewegen zich heel stijf. Daarnaast nemen ze door hun korte pootjes kleine snelle stapjes. Hun vleugels zijn in de loop van duizenden jaren veranderd in zwemvliezen, wat ook niet meehelpt voor hun stabiliteit. Al met al zorgt dit voor hun komische en kenmerkende bewegingen.

Natuurlijk kun je naar Antarctica. Dit is de enige plek ter wereld waar je de keizerspinguïn kunt zien. Dat kan met een onvergetelijke cruise op een expeditieschip of met waarschijnlijk de duurste excursie die je ooit in je leven gaat maken: een dagtocht per vliegtuig naar Antarctica.

Maar het goede nieuws is dat je niet persé naar Antarctica hoeft te reizen en het geen rib uit je lijf hoeft te zijn, om deze fantastische wezens in hun natuurlijke leefomgeving te bewonderen. Er zijn tal van andere plekken in Oceanië, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika waar je een goede kans hebt om andere soorten pinguïns te spotten.

 

Pinguïns in Zuid-Amerika

Wat veel mensen niet weten is dat de fantastische koningspinguïn, die net een tikkie kleiner is dan de keizerspinguïn, op het vasteland van Chili leeft. Verblijf op een schapenboerderij in the middle of nowhere in het ruige zuiden van Chili en spot deze bijzondere dieren. Ook op Magdalena Island, een leuke excursie vanuit het zuidelijke Punta Arenas, is de koningspinguïn in Chili te zien.

 

En denk eens aan het buurland van Chili: Argentinië. Bij Punta Tombo, leeft de grootste kolonie Magellaen pinguïns ter wereld. En er komen hier nog niet zoveel toeristen. Vissers brengen hun vangst aan wal en alles wat uit de netten gegooid wordt, vormt een lekker hapje voor de pinguïns. De beste periode om de Magellaen pinguïn te zien is van september tot april tijdens een reis naar Puerto Madryn. Ook in Patagonië, op het zuidelijkste puntje van het vasteland van Zuid-Amerika zijn pinguïns te spotten. Daarvoor reis je naar Ushaia, een plaats die veelvuldig in de rondreizen van Van Verre voorkomt.

   

 

Tal van dieren op de Galapagoseilanden

Misschien verwacht je het niet zo snel omdat de Galapagoseilanden een stuk noordelijker liggen, maar ook dit is een perfecte plek om pinguïns te spotten. Hier kun je behalve de galapagospinguïn natuurlijk nog veel meer bijzondere dieren zien. Denk aan de beroemde blauwvoetgenten, reusachtige landschildpadden, leguanen in de meest bijzondere kleuren en honderden zeeleeuwen. 

 

Wist je trouwens dat de bijnaam van de galapagospinguïn de machopinguïn is? Hij heeft zijn bijnaam te danken aan zijn uiterlijk: het lijkt net een man met een stoer kuifje gekleed in een smoking.

   

 

Wandelen tussen de pinguïns in Afrika

Een van de makkelijkst bereikbare bestemmingen om pinguïns te spotten is Zuid-Afrika. Hier kun je een onvergetelijke ontmoeting hebben met Afrikaanse pinguïns op Boulders Beach, gelegen in het schilderachtige stadje Simon's Town. Terwijl je op houten loopbruggen wandelt, kun je deze grappige vogels zien waggelen en een duik zien nemen in het water van de Atlantische Oceaan.

           

 

Pinguïns aan de andere kant van de wereld in Oceanië

Helemaal aan de andere kant van de wereld kunt je pinguïns spotten in Nieuw-Zeeland. Hier kun je de inheemse geeloogpinguïns en de kleine blauwe pinguïns tegenkomen. Breng daarvoor tegen de avond een  bezoek aan Otago Peninsula. De dieren hebben overdag in zee gevist, om een maaltijd bij elkaar te zoeken. En ’s avonds komen ze in optocht terug op het strand.

    

 

Zet erbij op je bucketlist: pinguïns spotten

Of je nu kiest voor Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Ecuador met de Galapagoseilanden of Nieuw-Zeeland, één ding is zeker: een ontmoeting met pinguïns in hun natuurlijke omgeving is een herinnering, die je je hele leven bij zal blijven. Dus pak je koffers, vergeet je camera niet en boek een reis bij Van Verre waarbij je oog in oog komt te staan met deze koddige dieren.

 

Irene,

Van Verre