1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Uluru

Uluru/Ayers Rock

Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd, is het spirituele en geografische middelpunt van Australië. De grote rode rotsformatie is een heilige plek voor de Aboriginal-gemeenschap Anangu en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Uluru is een hoogtepunt tijdens jouw rondreis naar Australië. Jaarlijks komen meer dan 250.000 reizigers Ayers Rock bewonderen. De rots bestaat uit zandsteen en komt metershoog boven het landschap uit. Door de rode kleur van de rots wordt het ook wel het ‘Red Centre’ genoemd. Zeker als de zon op de goede plek staat, zie je hier de meest bijzondere kleuren op de rots getoond worden. Volgens de Aboriginals heeft Uluru een speciale, culturele betekenis waar aarde en herinneringen één zijn.

 

Geschiedenis van Uluru

Uluru is de meest iconische natuurlijke landvorm in Australië. Het schijnt dat de vorming van de rots komt door de schepping, vernietiging en heruitvinding. De oorsprong van Uluru (en het zusje Kata Tjuta die je even verder op vindt) dateert van ongeveer 500 miljoen jaar geleden, rond dezelfde tijd dat het Australische continent werd gevormd.

 

Grote korstblokken smolten samen om het eiland Australië te vormen, een proces dat vergelijkbaar is met de manier waarop India zich nu in het Euraziatische continent wringt. Als gevolg daarvan ontstonden bergketens ter grootte van de Himalaya. Het rotsachtige materiaal dat uiteindelijk Uluru en Kata Tjuta is geworden, bevond zich in één van de gevormde bergketens; de Petermann Ranges.

 

Kaart van Uluru

Uluru ligt in het zuidelijke deel van het noordelijk territorium, Centraal-Australië. Ook wel het Red Centre genoemd. De dichtstbijzijnde grote stad ligt ruim 400 kilometer verderop. Je bevindt zich hier echt in de outback, de plek waar de Aboriginals vandaan komen.

 

Trekpleisters in de buurt is uiteraard Kata Tjuta en Kings Canyon wat nog wel een stukje rijden is. Deze canyon ligt op ruim 300 kilometer van Uluru/Ayers Rock.

 

Weer in Uluru

In Uluru heerst een woestijnklimaat. De temperatuur overdag is warm tot heet, terwijl het 's nachts ook koud kan zijn. Regen heb je hier niet snel. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot boven de 40, soms wel 50 graden. Plan je vertrek vroeg of tegen zonsondergang, zodat je de warmste uren kunt vermijden. Voor een uitgebreid klimaatoverzicht van Australië en het Red Centre verwijzen wij je graag naar onze klimaatpagina.

Leuk om te doen bij Uluru

1. Wandel om Ayers Rock

Treed in de voetsporen van de voorouders van de Aboriginals op één van de zes vastgestelde wandelingen rond Uluru. De Mala Walk is ongeveer 2 kilometer lang en hier vertellen rangers het verhaal van de Mala-volk. Door echt om de rots heen te wandelen, vallen bijzondere schoonheden op. De wandeltocht neemt dan wel iets langer in beslag (ongeveer 10 kilometer) maar dan mis je niets van deze bijzondere monoliet.

 

    

2. Dineren in de duinen

Een van de meest onvergetelijke dingen die je tijdens jouw verblijf in het Red Centre kunt doen, is dineren in de open lucht in Tali Wiru. De naam betekent “mooie duin” in de plaatselijke Anangu-taal. Je hebt hier een panoramisch uitzicht op de woestijn, de koepels van Kata Tjuta in de verte en natuurlijk Uluru in al zijn verschillende tinten dankzij de zonsondergang. Bekijk hier onze excursie.

 

3. Tocht naar de Olga's

Maak een tocht naar de andere iconische rotsformaties van Uluru-Kata Tjuta National Park. Kata Tjuta, ooit bekend als de Olga's, betekent “vele hoofden”. Als je voor Kata Tjuta staat, begrijp je het direct. De 36 koepels steken tot 546 meter boven de woestijnvlakte uit en werden gevormd door geologische gebeurtenissen. Volgens de Anangu is het gebied heilig en is dus alleen te bezoeken tijdens de Walpa Gorge-wandeling of de Valley of the Winds. Deze laatste is een echte aanrader.

 

4. Bewonder de Uluru op een segway

Na een kwartiertje oefenen, ben je er helemaal klaar voor. Ontdek Uluru per segway. Het is in het begin misschien even wennen, maar segways zijn verrassend eenvoudig te bedienen. En het is nog hartstikke leuk ook.

 

Je passeert wandelaars, fietsers en hardlopers terwijl je over het rode zandpad rijdt in een tempo dat niet alleen een koel briesje opwekt, maar dat het ook toelaat om de omvang van de monoliet goed te kunnen zien. Onderweg zal de gids verhalen vertellen over de geologie van Uluru en over de cultuur van zijn traditionele eigenaars, de Anangu.

 

Onze top 3 excursies in Uluru

 

Aboriginal Painting

Aboriginal Painting

Field of Light

Field of Light

Op pad met en Aboriginal

Op pad met en Aboriginal

Hotels in Uluru

Als je in Uluru verblijft, kun je overnachten met uitzicht op Uluru, maar daar betaal je uiteraard voor. De meeste hotels liggen in een plaatje verderop: Yulara. Er zijn gezellige accommodaties te vinden, als ook restaurants en winkels. Onze top 3 hotels nabij Uluru hebben wij op een rij gezet. Liever in een ander hotel slapen? Bekijk ons hotelaanbod Uluru.

Outback Pioneer Hotel

Outback Pioneer Hotel

Desert Garden

Desert Garden

Sails in the Desert

Sails in the Desert

Tijdens deze rondreizen reis je naar Uluru
Australie-Great-Ocean-Road-Twaalf-Apostelen-1
Oostkust Australië

Rondreis Australië per auto: Hoogtepunten van Australië

Sydney > Melbourne, Great Ocean Road > Uluru, Kata Tjuta > Alice Springs, Kings Canyon > Cairns, oostkust > Daintree Rainforest, tropisch regenwoud > Palm Cove, strandverblijf, snorkelen Great Barrier Reef

Australie-Red-Center-Kings-Canyon-zonsondergang
Red Centre & Top End

Rondreis Australië per auto: Red Centre & Top End

Darwin > Litchfield, watervallen > Kakadu, wetlands en rotstekeningen > Katherine Gorge > Devil’s Marbles > Kings Canyon, eeuwenoude kloof > Uluru > Sydney, Harbour Bridge

Australie-Uluru-sterren
Voorbeeldreis Australië

Bouwsteen Australië: Onder de sterren in het Red Centre

Red Centre & Top End

 

Ga op kampeersafari in het Red Centre en ervaar de outback op zijn best. Zie de zonder onder gaan bij Uluru, wandel door Kings Canyon en verken de onbekendere MacDonnell Ranges.

 

 

Prijs op aanvraag