1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
Ho Chi Minh oorlogsmuseum
Logo-VanVerre-Reizen

De Ho Chi Minh Trail

Van Verre Algemeen 6-11-2023

Ho Chi Minh Trail

De Ho Chi Minh Trail was tijdens de Vietnam oorlog zowel een smokkelroute als een belangrijke aanvoersweg voor wapens van noord- naar zuid Vietnam. Via deze weg werden de Viet Cong en het Noord Vietnamese leger bevoorraad in de oorlog. Toch hebben tijdens en na de oorlog enkele gebieden langs deze trail hun oorspronkelijke cultuur weten te behouden.

 

Tegenwoordig woont in een van deze gebieden de Co T- gemeenschap, een minderheid die in harmonie leeft met de natuur en hun tradities koesteren. Zij verbouwen kleefrijst, beoefenen weefkunst en met totempalen brengen ze eer aan hun geloof.

 

De geschiedenis van de Ho Chi Minh Trail

De Ho Chi Minh Trail werd wereldwijd bekend tijdens de Vietnamoorlog. De trail zorgde voor voedsel, wapens en andere voorraden om stand te houden tegen de Amerikaanse troepen. Al deze paden, wegen en tunnels van de Ho Chi Minh Trail lopen van Noord-Vietnam door Laos en Cambodja naar Zuid-Vietnam.

De grotere stad Kham Duc, gelegen aan de trail, speelde in de oorlog een belangrijke rol tijdens de slag bij Kham Duc in 1968. De Noord-Vietnamese troepen bezetten Kham Duc en de Amerikaanse troepen trokken zich in dit gebied uiteindelijk terug. Een overwinning! Tegenwoordig vind je in deze stad eenvoudige hotels en restaurantjes met echt Vietnamees eten in de stad. 

 

De route van de Ho Chi Minh Trail

Als je een route maakt over de Ho Chi Minh Trail, reis je door Kham Duc naar Kon Tum, of andersom. Hier slinger je door haarspeldbochten over de Lo Cao-pas en reis je over de Dak Che waterval. Rijd je verder, dan zie je koffie- en rubberplantages in het gebied van de Gie Trieng stam. Ook reis je langs de Centrale Hooglanden, waar je kennis maakt met het leven van de lokale bevolking. Zij dragen nog steeds kleurrijke traditionele kleding en tradities en spiritualiteit spelen ook nog steeds een centrale rol. Ontmoet deze locals tijdens onze bouwsteen locals van de hooglanden. Dans jij mee met een dansvoorstelling in traditionele kleding?

 

Een reis naar het drielandenpunt

In Plei Can, waar de grenzen van Vietnam, Laos en Cambodja samenkomen, is de invloed van de Vietnamoorlog nog voelbaar. Hier kun je de voormalige legerbasis bezoeken om inzicht te krijgen in de impact van de oorlog op het leven van de lokale bevolking. Op de luchthaven, genaamd de Phuong Hoang Airfield, reis je terug in de tijd van de Amerikaanse aanwezigheid. Het vliegveld wordt door de Amerikanen ‘Phoenix Airfield’ genoemd.

 

Overnachten in een homestay

De Ho Chi Minh Trail staat niet alleen bekend om de rijke geschiedenis, ook geeft het je een kans om het echte Vietnam te ervaren. Overnacht tijdens je rondreis Vietnam bijvoorbeeld in een homestay, waar de gastvrijheid van de lokale bevolking ervaart. Ben je erg avontuurlijk? Dan kun je ook een deel van de Ho Chi Minh Trial verkennen met een ritje in een legerjeep, net als onze collega Irene. Ondeweg maak je kennis met de rijke cultuur en overweldigende natuur van Vietnam.