1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bouwsteen Ongerept Flores en Komodo-boot

Deze reis brengt u naar het authentieke eiland Flores. Bezoek de traditionele dorpen in het binnenland en de Kelimutu-vulkaan met de gekleurde meren. U reist vanaf Maumere over de hobbelige wegen en door het bergachtige binnenland richting Labuan Bajo. Onderweg ziet u overal kerktorentjes op dit katholieke eiland. Uiteraard gaat u op zoek naar de Komodovaranen, een spectaculaire afsluiting van uw reis. 

Authentiek Indonesië
Ongerepte natuur
Spot de Komodovaraan
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?

Reis van dag tot dag: Ongerept Flores en Komodo-boot

Dag 1     Aankomst Maumere

Dag 2     Moni

Dag 3     Moni

Dag 4     Bajawa

Dag 5     Bajawa

 

Dag 6     Ruteng

Dag 7     Labuan Bajo

Dag 8     Komodo en Rinca

Dag 9     Labuan Bajo

Dag 10   Vertrek Labuan Bajo

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Maumere

Indonesië-uitzicht-Maumere-Flores(13)

Maumere is één van de grootste plaatsen op Flores, maar het stadje heeft een gemoedelijke sfeer. Langs de kust liggen witte zandstranden en als u tijdig arriveert, neem dan zeker een duik in het helderblauwe water. Voor de kust liggen zeetuinen waar u zich zeker zult vermaken.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief transfer

Dag 2 Maumere - Moni

De aankomende dagen reist u met een Engelssprekende gids over het eiland Flores. Een groot deel van de inwoners van Flores is katholiek en u ziet hier dan ook veel kerken en kloosters. Neem de tijd en breng een bezoek aan één. Daarna rijdt u verder naar het vissersdorp Wuring. De Bugis- en Bajo-bevolking die hier leeft, wonen in traditionele huizen op palen. Ondanks dat het dorp 1992 werd verwoest door een tsunami, hebben de bewoners hun traditionele manier van leven weten te behouden.

 

De route naar Moni leidt langs groene heuvels en langs de kust. U stopt in Sikka, een dorp bekend vanwege de geweven ikat-doeken en de oude kerk uit 1899 die is gebouwd in Europese stijl. De volgende stop is bij Paga Beach. Even de benen strekken of neem een verkoelende duik in zee. Dan weer in de auto voor het laatste deel van de tocht naar Moni.

 

Informatie Moni:

Dit kleine  dorp is het uitgangspunt voor het bezoek aan de vulkaan Kelimutu. Moni wordt omgeven door rijstvelden, groene heuvels en watervallen. De ideale omgeving voor het maken van wandelingen.

 

Overnachting  in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 3 Moni

Flores-Moni-Weven1 IMG_9642 Flores-Moni-Weven

Voor dag en dauw opstaan voor het bezoek aan de Kelimutu-vulkaan, dan is de kans groter dat het helder is. En het uitzicht is onvergetelijk als u de zon ziet opkomen boven de kratermeren. U wordt door uw chauffeur naar de vulkaan gebracht, het laatste stukje naar het uitkijkpunt moet u lopen. Het bijzondere van de Kelimutu zijn de drie kratermeren die allemaal een andere kleur hebben. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen in het water. De kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving.

 

Bezoek vervolgens de warmwaterbronnen bij Moni. Deze natuurlijke baden worden weinig bezocht door toeristen en hebben een aangename  temperatuur. In de middag heeft u tijd om een wandeling te maken door de sawa's.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 4 Moni - Bajawa

Een mooie rit door het groene landschap richting Ende. Onderweg stopt in het dorp Saga waar de Lio-stam leeft. Zij leven van de landbouw en voeren nog altijd de traditionele rituelen uit om de oogst te bevorderen. De route leidt verder langs de kust, stop gerust om te genieten van het uitzicht op de baai. In het dorp Wolotopo kunt u even de benen strekken. U ziet de vrouwen die druk bezig zijn met het weven van de ikatdoeken. De traditionele huizen zijn in goede staat en bijzonder zijn de houtsnijwerken met symbolen van de Lio-stam. In Ende bezoekt u het huis van de voormalige president Soekarno (gesloten op vrijdag). U rijdt verder langs de zuidkust van Flores. Bij het strand van Pengga Jawa ziet u wonderlijke blauwe keien liggen. Terwijl u verder rijdt ziet u in de verte de Ebulobo-vulkaan. Voordat u naar Bajawa rijdt bezoekt u het traditionele dorp Wogo. Aan het einde van de dag arriveert u in Bajawa, na een lange maar boeiende tocht.

 

Informatie Bajawa:

Bajawa is hoog gelegen, aan de voet van de vulkaan Enerie. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor het bezoek aan de traditionele dorpen in de omgeving. Ondanks dat de meeste bewoners officieel katholiek zijn, nemen de traditionele gebruiken en voorouderverering nog een belangrijke plaats in.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 5 Bajawa

Indonesie-Flores-rijstveld Flores-Bajawa-Dorp1_1_409431

De hooglanden rondom Bajawa lenen zich uitstekend voor het maken van wandelingen. Vroeg in de ochtend bezoekt u het dorp Tololela. U wandelt door een bergachtig gebied, langs de vele fruitbomen en bamboe, in circa 1,5 uur naar het dorp toe. U wordt hartelijk ontvangen door de lokale bevolking. Vrouwen maken ikatdoeken en kinderen spelen in het dorp. Verder afgelegen, en daarom ook minder bezocht, is het dorp Belaraghi. Dit dorp is hoger gelegen en er wonen bijna alleen nog ouderen. Met de auto rijdt u in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar Belaraghi toe, maar u moet ook weer terug. Dit kost u dus minimaal een halve dag.

 

Voor degenen die op zoek zijn naar een intensievere wandeling raden wij aan om een hike te maken naar de vulkaan Wawo Muda. Uw chauffeur brengt u in ruim een uur het startpunt. U loopt gedurende 2 uur door de groene omgeving naar de flanken van de Wawo Muda-vulkaan. Onderweg heeft u een goed uitzicht op de vulkaan Enerie. Door de uitbarsting van de Wawo Muda in 2001 zijn diverse meren gevormd. De meren zijn gevuld met regenwater en door de mineralen in de grond hebben deze verschillende kleuren. In de droge tijd kunnen de meren droog staan, maar is de wandeling ook zeker de moeite waard. Via dezelfde route loopt u weer terug.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 6 Bajawa - Ruteng

Via een weids landschap, kleine dorpen en spectaculaire uitzichten op zee rijdt u naar Ruteng. Dit bergplaatsje wordt omgeven door meerdere vulkanen. Het bergland bij Ruteng is dichtbegroeid en in de diepte ziet u mooie sawa’s. Ruteng is het centrum van de Manggarai-stam. De geweven doelen van deze stam zijn bijzonder vanwege het kleurgebruik. In het lokale dialect betekent  ‘ruteng’ banyanboom en daar is deze plaats naar vernoemd. In het traditionele dorp Ruteng Pu'u stond vroeger een grote banyanboom met daaronder een stenen altaar. De oorspronkelijke boom staat er niet meer, maar is vervangen door een andere boom. Maak een wandeling langs de authentieke huizen en bezoek ook zeker de markt in Ruteng Pu'u.

 

Overnachting in Ruteng.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 7 Ruteng - Labuan Bajo

84bbbcdd-614d-46d3-989c-8069ffacf67e Flores-Hobbit-Grot

Als u voldoende tijd heeft brengt u in de ochtend eerst een bezoek aan de grot waar de Floresmens ('de hobbit') is gevonden. In de grot Liang Bua ligt een replica van het skelet op de oorspronkelijke vindplaats, het origineel ligt in een museum. De Floresmens leefde ongeveer 18.000 jaar geleden en was iets meer dan een meter lang. Er is nog veel onduidelijkheid over het skelet en wetenschappers zijn nog druk bezig met onderzoek. 

U rijdt vervolgens door een bergachtig landschap naar de westkust van Flores. Bij Cancar ziet u de unieke spinnenweb-rijstvelden. En dan door naar de kustplaats Labuan Bajo waar uw chauffeur afscheid van u neemt.

 

Informatie Labuan Bajo:

Labuan Bajo is een rommelig havenstadje. In de hoofdstraat zitten een paar winkels en kleine restaurants en langs de kust treft u mooie stranden. U ziet hier geen strandstoelen en parasols; de stranden worden vooral gebruikt door de lokale bevolking en vissers. Vanaf het hoger gelegen deel kijkt u uit over de baai met honderden groene eilanden. Labuan Bajo is het uitgangspunt voor het bezoek aan de Komodo-archipel, waar de komodovaranen leven. Ook is het een uitstekende plek om te duiken en snorkelen.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids

Dag 8 Labuan Bajo - Komodo-archipel

Stap in de boot en reis af naar een bijzonder natuurgebied voor de kust van Labuan Bajo. De Komodo-archipel bestaat uit talrijke eilanden. Op de eilanden Komodo en Rinca leven de reusachtige komodovaranen. Een enorm reptiel, die wel drie meter lang kan worden. De dieren jagen op vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. U vaart eerst naar Rinca. Dit is het meest interessante eiland, omdat de kans om varanen te zien groter is dan op Komodo. Samen met de ranger maakt u een wandeling over het eiland (blijf altijd bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid iets ondernemen). U overnacht voor de kust van Rinca of bij een  eiland in de buurt. Aan boord van de boot wordt het diner geserveerd.

 

Overnachting aan boord van de boot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, privéboot met bemanning, Engelssprekende gids, ranger

Dag 9 Komodo-archipel - Labuan Bajo

Komodovaraan-varaan-dichtbij_2

U wordt gewekt door fluitende vogels en de deinende zee, dat is lekker wakker worden! Na het ontbijt maakt u een wandeling over het eiland Padar. Prachtige uitzichten over de azuurblauwe zee en de omliggende eilanden maken dit eiland een bezoek waard. U stapt weer aan boord en vaart verder naar het eiland Komodo. Samen met de ranger gaat u nogmaals op zoek naar komovaranen. Op dit eiland verzamelen ze zich vaak rond een waterpoel, wat het zoeken makkelijker maakt. Naast buffels, herten en zwijnen leven er op dit groene eiland ook veel vogels, waaronder kaketoes.

 

U bent op één van de beste snorkelplekken van Indonesië, dus een duik onder water mag zeker niet ontbreken. Bij Pink Beach wordt de lunch geserveerd en heeft u de tijd om te snorkelen. Niet alleen de onderwaterwereld is bijzonder, maar het strand is ook echt roze. Nog even ontspannen voordat u terugvaart naar Labuan Bajo. Hier neemt u afscheid van de bemanning. U wordt vervolgens opgehaald en naar uw hotel in Labuan Bajo gebracht.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, lunch, privéboot met bemanning, Engelssprekende gids, ranger, transfer

Dag 10 Vertrek Labaun Bajo

Helaas is er een einde gekomen aan uw reis door Flores. Waarom breidt u uw reis niet uit naar buurland Bali? Op dit godeneiland bezoekt u diverse tempels, fietst u tussen de rijstvelden en kunt u de kleurrijke onderwaterwereld bewonderen.

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën