1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bouwsteen Onbekende tempels en culturen van Cambodja

Cambodja heeft zoveel meer te bieden dan de bekende plaatsen Siem Reap en Phnom Penh. Het relatief kleine land kent ook gebieden die qua natuur en cultuur zeer de moeite waard zijn. Eén ervan is de provincie Ratanakiri. Bos, afgewisseld met dorpjes en akkers. Hier kunt u wandelen en zwemmen onder watervallen in de mooie natuur. Het meest bijzondere van Ratanakiri is de ontmoeting met de traditionele Cambodjaanse bevolking. Bijna alle mensen in dit afgelegen gebied zijn animistisch, dit betekent dat zij geloven in geesten en zeer nauw verbonden zijn met de natuur. Vele natuurlijke kenmerken zoals rotsformaties, watervallen en vegetatie zijn heilig. Bij Stung Treng gaat u kajakken door het gebied met 4000 eilanden en het verdronken bos. Hier heeft u ook kans om dolfijnen te spotten. De Irriwaddy-dolfijn is erg zeldzaam, maar bij Stung Treng is er kans ze te zien.

Overwoekerde tempels
Oerbos in Ratanakiri
Kajakken op grens met Laos
Gionne (4)
Gionne
Bij Cambodja heb ik het gevoel van 'Azië van 25 jaar geleden', nog zo authentiek. En die cultuurschatten, ik kan het u zeker aanraden!
Verenigde-staten-noordoost-amerika-route66_1_606125
Mariska
Een land met een heftige geschiedenis wat nog voelbaar is in alles. Het is een fantastisch land om door rond te reizen.

Reis van dag tot dag: Onbekende tempels en culturen

Dag 1     Siem Reap – Koh Ker

Dag 2     Koh Ker - Ratanakiri

Dag 3     Ratanakiri

 

Dag 4     Ratanakiri - Stung Treng

Dag 5     Stung Treng

Dag 6     Stung Treng - Siem Reap/Phnom Penh

100% maat werk

Dag 1 Siem Reap - Koh Ker

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto met chauffeur en Engelssprekende begeleider. Als de chauffeur zelf ook goed Engels spreekt is hij gelijk ook de begeleider. Als zijn Engels niet goed is reist er een tweede persoon mee. Het reizen met een auto met chauffeur is een uitstekende manier om Cambodja te verkennen. U bent volledig flexibel, bepaalt uw eigen tempo en u kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.


De eerste etappe van uw tocht door het landelijke deel van Cambodja, richting de machtige Mekongrivier. Op route naar Preah Vihear stopt u allereerst bij Beng Mealea. Deze jungle-tempel ligt achter enorme muren die bijna helemaal overwoekerd zijn. Bewonder de bomen met hun enorme wortels die één zijn geworden met de ruïnes. U rijdt door naar de ruïnes van de enorme stad Koh Ker. Deze voormalige hoofdstad van het Khmer-rijk wordt door bossen omringd. Er zijn meer dan 100 gebouwen en tempels, die u natuurlijk niet allen kunt bezoeken. Wij hebben de mooiste voor u uitgekozen: Prasat Krahom (de Rode Tempel) en Prasat Thom. Bijzonder in deze laatste tempel is de 40 meter hoge piramide die u via een steile trap kunt beklimmen. Bovenaan heeft u schitterend uitzicht op de omringende bergen. Vanaf de ruïnes is het nog maar een korte rit naar uw hotel in Koh Ker.

Overnachting in Koh Ker.

Inclusief privévervoer met chauffeur/Engelssprekende begeleider.

Dag 2 Koh Ker - Ratanakiri

Cambodja-PreahVihearTempel8.jpg(17) Cambodja-PreahVihearTempel3.jpg(17)

Na het ontbijt rijdt in circa anderhalf uur naar de ruïnes van de hoog op een bergtop gelegen Preah Vihear tempel. Bij het ticketkantoor begint het avontuur. Achterin een pick-up of achterop een brommer (u kiest ter plaatse) rijdt u steil omhoog de berg op. Maar niet helemaal naar de top. Het laatste deel wandelt u omhoog, naar de entree van deze langwerpige tempel die vlakbij de grens met Thailand gelegen is. Unesco heeft deze bijzonder mooi gelegen tempel uitgeroepen tot werelderfgoed. Via vier gopura's (poorttorens) klimt u de berg op tot aan het hoogste heiligdom; de centrale schrijn. Het is een hele klim, maar eenmaal boven wordt u beloond met een spectaculair uitzicht. Via dezelfde weg terug naar beneden. Daarna is het nog vijf uur rijden naar Ratanakiri. Onderweg stopt u voor de lunch. Een afwisselde route door landbouwgebied (suikerriet, pepers, cassave, pinda's; er wordt hier van alles verbouwd), dorpjes en bossen.

 

Informatie Ratanakiri:
Nog steeds is Ratanakiri één van de groenste gebieden van Cambodja. Het is het thuisland van verschillende minderheidsgroepen, allen hun eigen cultuur en geloof in spirituele invloeden. Dit gebied kenmerkt zich door de veel watervallen, prachtig in de regentijd! In de nabije omgeving van Banlung wordt tegenwoordig veel rubber verbouwd wat helaas ten koste gaat van het primaire regenwoud. Met een meerdaagse trekking van minimaal 3 dagen kunt u het oerbos nog steeds beleven. Vanuit de plaats Banlung zijn diverse tochten te ondernemen. Er zijn mountainbikes te huur voor een mooie fietstocht. U kunt het zo zwaar maken als u zelf wilt. Wandelen in de omgeving kan uiteraard altijd. Aandachtspunten: Tijdens sommige rituelen en ceremonies zijn buitenlanders niet welkom, respecteert u alstublieft de gewoontes en tradities van deze bevolkingsgroepen.

 

Overnachting in Ratanakiri.

Inclusief privévervoer met chauffeur/Engelssprekende begeleider.

Dag 3 Ratanakiri

Cambodja-Ratanakiri-huisjes(13)

's Ochtend vroeg staat uw lokale gids op u te wachten om er vandaag op uit te trekken. Eerst rijdt u naar Vounsai. Hier bezoekt u een klein dorp. Neem de tijd om rond te lopen en meer te leren over de traditionele levensstijl van deze bergstam. Uw gids zal u het een en ander vertellen en uw vragen beantwoorden. Natuurlijk kunt u zelf ook vragen stellen aan de mensen van de stam. In Vounsai ligt een houten longtailboot voor u klaar om de rivier op te gaan. Vanaf het water ziet het landschap er weer heel anders uit. Tompuon is de eerste bestemming. Het is een dorp waar de Kachah-stam woont. U bezoekt de traditionele en bijzondere begraafplaats en krijgt informatie over de tradities van deze stam. Dan keert u terug naar de boot en vaart verder op de mooie rivier naar een dorp met Chinese en Lao mensen. U maakt een wandeling door de dorpen en ziet de verschillen tussen de andere minderheidsgroepen in dezelfde regio. De lunch gebruikt u in Vounsai, voordat u per auto terug naar Banlung wordt gebracht. Als u in de regentijd reist (mei-oktober) is een stop bij de Chaong waterval echt de moeite waard. Deze waterval ligt slechts 7 km. ten westen van Banlung. Het is de grootste en mooiste waterval in deze regio. Achter de waterval is een smal paadje, leuk om naartoe te zwemmen. Zelfs in het droge seizoen is het mogelijk om te zwemmen onder aan de waterval, maar deze is dan minder spectaculair. U komt terug in uw hotel tegen het einde van de middag.

 

Overnachting in Ratanakiri.

Inclusief lunchbox, privé-auto/busje met chauffeur, lokale gids en entreegelden.

Dag 4 Ratanakiri - Stung Treng

Op weg naar Stung Treng, een reis van ongeveer twee uur. Ongeveer 4 km buiten Stung Treng ligt het oude Thala Barivat. Hier is de 7e en 8e eeuw de Preah Ko tempel gebouwd door koning Jayavarman I. Er zijn vele kleine en vooral hele oude tempelruïnes gevonden in deze omgeving. Helaas is er van de meeste niet veel meer over.

 

Informatie Stung Treng:

De provincie Stung Treng is dun bevolkt en dicht begroeid met jungle. De bevolking leeft veelal in kleine dorpjes langs de weg of langs de rivier. Men leeft in dit gebied van visserij en/of landbouw. Er wordt van alles verbouwd; peper, cassave, suikerriet, enzovoorts. Stung Treng grenst aan Laos. De grens wordt gevormd door de '4000 eilanden'. Een waterrijk gebied met veel watervallen en rivieren, waaronder de Mekong. Hier kunt u mooie boottochten maken per longboot of kajak.

 

Overnachting in Stung Treng.

Inclusief privévervoer met chauffeur/Engelssprekende begeleider.

 

Dag 5 Stung Treng

Cambodja-Kratie-detailbrug(17) Cambodja-Kratie-buddha(17)

Vandaag rijdt u naar de grens met Laos, een rit van ongeveer 1,5 uur. Er staat een prachtige boottocht op het programma. U vaart met een longboot over de Mekong rivier. Grote kans dat u onderweg Irrawaddy dolfijnen ziet. Na ongeveer een uur varen, meert u af en trekt u uw wandelschoenen aan. Een trektocht van een klein half uur brengt u naar de imposante Mekong watervallen. Terug naar de boot om de Mekong over te steken naar Laos (uw paspoort hoeft niet mee). U gaat aan land op het zuidelijke tipje van Hang Khone. Dit is één van de 4000 eilanden waar dit gebied bekend om is. Hier ziet u een oude haven en treinrails die door de Fransen gebruikt werden tijdens de Indochina oorlog voor het vervoer van materiaal. Na een Laotiaanse lunch vaart u terug naar de plek waar u op de boot gestapt bent. Hier wisselt u van vaartuig, en stapt u in een kajak om in stilte door de 'flooded forest' en 'Ramsar wetlands' te peddelen. Er komen hier vele soorten vogels voor. De bomen steken uit het water. De wortels en takken zijn door de jaren heen in de richting van de stroming gaan groeien; een bijzonder gezicht. Hier en daar zijn kleine eilandjes. Aan het einde van de kajak tocht vaart u per longboot terug naar de auto die u weer naar uw hotel brengt.

 

Overnachting in Stung Treng. 

Inclusief lunch, kajaktocht, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids en entreegelden.

Dag 6 Stung Treng - Siem Reap/Phnom Penh

U rijdt vanuit Stung Treng terug naar Siem Reap, of door naar Mondulkiri, Kratie of Phnom Penh.

 

Inclusief Inclusief privévervoer met chauffeur/Engelssprekende begeleider.

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën