1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni, de zoutvlakte van Bolivia

Als u een reis maakt door Bolivia dan mag u de zoutvlaktes van Uyuni niet overslaan. De Uyuni zoutvlakte (Salar de Uyuni) is de grootste zoutvlakte ter wereld. Het ligt in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter. De vlakte is ontstaan nadat een deel van een enorm prehistorisch meer, het Minchinmeer, opdroogde. Er ontstonden zo twee grote zoutvlakten en er bleven twee kleinere meren over. Het is een surrealistische, witte vlakte van wel 12.000 vierkante kilometer en zal gegarandeerd één van de hoogtepunten van uw reis zijn. U voelt zich alsof u alleen op de wereld bent, maakt de meest grappige foto’s en hobbelt per jeep naar de meest mooie plekjes.

 

Veel van onze individuele rondreizen Bolivia komen in Uyuni. Deze reizen kunt u volledig naar wens aanpassen.

 

De mysterieuze zoutvlakte van Uyuni

 

Het weer bij Uyuni

Uyuni heeft een koud woestijnklimaat. Er valt nauwelijks regen, maar als er regen gevallen is, is de zoutvlakte nog magischer. Er ontstaat een waterlaagje op de vlakte waardoor het lijkt alsof u op een spiegel staat. Geweldig om te zien! In de zomermaanden (november en december) loopt de temperatuur overdag op tot zo’n 20 graden. ’s Nachts is het er het hele jaar koud. Van mei t/m augustus kan het er dan wel meer dan 10 graden onder nul worden. Houd u hier rekening mee als u uw reis naar Uyuni voorbereid. Voor een uitgebreid overzicht kunt u kijken op onze klimaatpagina.

 

Top 6 bezienswaardigheden op de Uyuni zoutvlakte

 

1. Termas de Polques

Doordat het behoorlijk koud kan zijn op de zoutvlakte is het heerlijk om op te warmen in een heetwaterbron. Door vulkanische activiteit zijn er verschillende ontstaan. De Termas de Polques is de bekendste. Spoel het zout van uw lijf en kom lekker op temperatuur in het warme water. Even ontspannen voor u weer verder gaat. Als u ’s avonds in een heetwaterbron wilt dobberen, heeft u een spectaculair uitzicht op de sterrenhemel. Een romantische, en zeer bijzondere ervaring.

 

2. De vele lagunes

Een aanrader om een 3-daagse excursie te maken naar de zoutvlakte. U overnacht in zeer eenvoudige accommodaties die volledig van zout gemaakt zijn en bezoekt meerdere lagunes. De Laguna Verde (groene meer), Laguna Blanca (witte meer), Laguna Colorado (gekleurde meer) en Laguna Negra (zwarte meer) zijn slechts enkele. Bij alle meren denkt u weer even dat u op het einde van de wereld bent. Naast een groepje toeristen ziet u hier flamingo’s die in de zon staan op te warmen.

 

Flamingo's bij één van de lagunes
Termas de Polques
Het prachtige Laguna Blanca

 

3. Isla Incawasi

Een bijzonder verschijnsel midden op de zoutvlakte. Ineens doemt er een rotseiland met honderden enorme cactussen op. Sommigen zijn wel tien meter hoog! Via een pad tussen de cactussen door loopt u in ongeveer een uur naar het hoogste punt, waar u uitzicht heeft over de zoutvlakte. Naar het schijnt zijn de cactussen hier gaan groeien dankzij een klein ondergronds stroompje met zoet water. Als de cactussen in bloei staan, heeft u geluk, de witte en paarse bloemen maken het geheel dan nog specialer.

 

De cactustuin op de zoutvlakte
Maak een wandeling en geniet van het uitzicht

 

4. Sol de Mañana

Nog voordat de zon opkomt, reist u per jeep naar Sol de Mañana. Vroeg op, voor een mooie zonsopkomst bij de geisers. Het geisergebied van 2m² ligt vlakbij Salar de Uyuni. Het ligt op 4850 meter hoogte. Overal ziet u borrelende modderpoelen en geisers die tot wel drie meter hoogte reiken. Door afzetting van mineralen uit de ondergrond kleurt de grond van roodbruin naar bruin, geel en grijs. Het ligt dicht bij de grens van Chili. Als u een rondreis door Chili op uw lijstje heeft, is het een aanrader om u na de geisers af te zetten bij de grensovergang.

 

5. Treinenkerkhof

Op ongeveer drie kilometer buiten Uyuni ligt het grootste treinenkerkhof ter wereld, het Cementerio de Trenes de Uyuni. Als u vanuit Uyuni een excursie naar de vlaktes boekt, is dit uw eerste stop. Midden op de zoutvlakte staan lange rijen verroeste wagons en locomotieven. De treinen zijn tot 1940 gebruikt voor het transport van erts uit de mijnen in de omgeving. Toen de mijnen uitgeput raakten zijn de treinen daar achtergelaten. Nu is het een leuke plek voor wat foto’s.

 

Collega Manon warmt zich op bij de geiser
Collega Eva bij het Treinkerkhof
Collega Irene warmt zich op bij de geiser

 

6. Colchani

Colchani is een dorpje dat leeft van de zoutwinning. Overal worden souvenirs verkocht die gemaakt zijn van zout. Ook wordt hier het zout van de zoutvlaktes verwerkt tot keukenzout. Breng tijdens uw vakantie Bolivia een bezoek aan een zoutfabriek om meer te weten te komen over de productie ervan en koop een leuk souvenir voor thuis. Vanaf deze plek heeft u het gemakkelijkste toegang tot de zoutvlakte.

 

Meer tips over de Uyuni zoutvlakte kunt u lezen in het blog van onze reisspecialist Eva.

 

Tijdens deze reizen reist u naar Uyuni
Lokale bevolking op de stoep van La Paz - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Kennismaking met Bolivia

La Paz, citytour en ruïnes van Tiwanaku – vlucht naar Uyuni – jeeptour over zoutvlakte, door woestijnen en langs lagunes – Potosí, stadstour en bezoek werkende zilvermijn – Sucre, stadstour en hike over oude Incatrail > terug naar La Paz

Tussen de kleurige vlaggen in Uyuni - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Hoogtepunten van Bolivia

Santa CruzAmboró National Park – Santa Cruz – vlucht naar Sucre, stadstour en Incatrail – Potosí, zilvermijnen – Uyuni, jeeptour over zoutvlaktes, langs lagunes – vlucht naar La Paz, stadstour en ruïnes van Tiwanaku

Met zijn allen op de zoutvlakte van Uyuni - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Bouwsteen Bolivia: Uyuni zoutvlakte

Het kleine stadje Uyuni – jeeptour over de zoutvlaktes, door de woestijn, langs kleurige lagunes – terug naar Uyuni.

De zoutvlakte van Bolivia, veel meer dan alleen zout.
Eva Drenth

De zoutvlakte van Bolivia, veel meer dan alleen zout.

Eva Drenth Algemeen 26-3-2020

De grootste zoutvlakte van de wereld bezoeken stond al een aantal jaar op mijn ‘bucket-list’.  In oktober 2018 was het dan eindelijk zo ver. Ik ging voor Van Verre op reis naar Peru en Bolivia.

De zoutvlakte bij Uyuni was het toetje van mijn 3-weekse reis. Wat een bijzondere afsluiting! Lees mijn ervaring.