1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie
Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Tips voor een reis naar Dubai & Abu Dhabi
Irene3

Tips voor een reis naar Dubai & Abu Dhabi

Irene Dijkstra Algemeen 7-4-2021

Het is handig om je goed voor te bereiden op je stopover naar Dubai en Abu Dhabi, beide emiraten die tot de Verenigde Arabische Emiraten behoren. Tijdens een korte vakantie naar deze emiraten is er zoveel te zien, te doen en te beleven! Of je nu op weg bent naar Afrika, Azië of Down Under: Dubai ligt op de route.

 

Wat is de beste reistijd voor Dubai en Abu Dhabi?

De ideale periode om naar Dubai en Abu Dhabi te reizen is van januari tot en met mei en van oktober tot en met december. De temperaturen liggen dan niet té hoog. In onze zomer kun je ook naar Dubai reizen, maar houd dan wel rekening met temperaturen boven de 40 graden. Je moet goed tegen de warmte kunnen, wil je in deze periode naar het Midden-Oosten afreizen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben een woestijnklimaat. Het regent er natuurlijk nauwelijks, daar hoef je totaal geen rekening mee te houden met het plannen van je reis.

 

Klimaat Emiraten Gemiddelde temperatuur Gemiddeld aantal zonuren per dag Gemiddeld aantal dagen met regen
Januari 23 8 3
Februari 24 10 3
Maart 26 10 4
April 31 11 3
Mei 35 11 0
Juni 38 12 0
Juli 40 12 0
Augustus 38 12 0
September 38 10 0
Oktober 34 9 1
November 30 7 2
December 24 7 2

 

Wel of geen visum nodig voor een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten?

Als je binnenkort een stedentrip of stopover in Dubai of Abu Dhabi gaat maken of tijdens een rondreis door de Verenigde Arabische Emiraten één van deze steden aandoet, zorg er dan voor dat je een paspoort hebt dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst. Een visum heb je niet nodig. Bij aankomst op de luchthaven van Dubai krijgt je een gratis stempel waarmee je het land in mag. Dit wordt ook wel een visum on arrival genoemd. Je mag maximaal 1 maand in de Verenigde Arabische Emiraten verblijven als toerist.

 

Je hoeft dus niets te regelen met een ambassade als je op stedentrip gaat naar Dubai of Abu Dhabi. Moet je nog wel denken aan inentingen? Informeer voor de zekerheid nog even bij de officiële instanties, maar er zijn geen vaccinaties verplicht als je naar Dubai of Abu Dhabi op vakantie gaat. Een inenting tegen DTP en Hepatitus A wordt wel aangeraden. Door de droge warmte en het gebrek aan vochtigheid voelen malariamuggen zich niet thuis in dit klimaat en komt er ook geen malaria voor in Dubai.

        

Contact met het thuisfront

Op veel plekken in Dubai en Abu Dhabi heb je gratis Wifi. In de lobby van de meeste hotels en in grote shoppingmalls.

 

Gewoontes en gebruiken

Sommige websites kun je misschien niet openen op je laptop. De streng Islamitische regering van de Emiraten beschouwt deze website dan als pornografisch. Wat er voor ons uitziet als een reclamefoto voor een bikini, kan dat bijvoorbeeld al zijn!

 

Houd rekening met de kleding die je zelf draagt in dit land. Je bent er tenslotte te gast. Dubai is vrij tolerant, maar bedek wel je schouders en benen als je een moskee of staatsgebouw bezoekt. Te blote kleding wordt niet op prijs gesteld. Waarschijnlijk ook niet door jezelf, want je trekt veel bekijks in een minirok en topje in een winkelcentrum. Bij de zwembaden van de hotels en op het strand kun je gewoon in je badkleding liggen. Abu Dhabi is hierin iets strenger.

 

Je mag alcohol invoeren in Dubai en Abu Dhabi, als je bijvoorbeeld op Schiphol in de taxfree shop een fles met je favoriete drankje aanschaft. Vanzelfsprekend moet je je wel aan de voorgeschreven limieten voor rookwaren en alcohol houden. Ook in Dubai en Abu Dhabi kun je gewoon een lekker alcoholisch drankje bestellen in een bar en in een restaurant. Je kunt echter geen alcohol in winkels kopen. Als je een roker bent, let dan goed op waar je wel en niet mag roken. De regels zijn streng in de Emiraten.

       

Blijf natuurlijk altijd opletten, maar over het algemeen staat Dubai en Abu Dhabi bekend als veilige steden. En hoe zit het vrouwen die alleen reizen? Ik ben zelf meermaals in mijn eentje naar Dubai gereisd en heb geen enkel probleem ondervonden. Kleed je degelijk, wees een beetje minder extrovert in de omgang dan dat je hier misschien bent en dan voel je je zeker op je gemak. Een hoofddoekje dragen is niet nodig.

 

Net zo als in ieder Islamitisch land wordt in de Emiraten de Ramadan gevierd. Kun je tijdens de vastenperiode en de Ramadan naar Dubai en Abu Dhabi reizen? Wij raden dit niet aan. Veel restaurants zijn gesloten. Soms is een restaurant in een hotel wel open en mogen westerse mensen wel eten, maar Arabieren niet. Op straat mag je helemaal niet met eten lopen of een sigaret roken. Zelfs als je een slokje water neemt op straat, nemen strenge moslims daar aanstoot aan. Dus je kunt wel reizen, maar het verhoogt je vakantiegevoel niet.

 

In de Verenigde Arabische Emiraten, waar ook Dubai en Abu Dhabi liggen, is homoseksualiteit strafbaar.

 

Is een stopover in Dubai en Abu Dhabi duur?

Een lastige vraag om te beantwoorden. Je kunt je vakantie in de Verenigde Arabische Emiraten  namelijk net zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn uitersten qua prijzen. Van een goedkope maaltijd in een lokaal restaurant, tot een normaal geprijsde maaltijd in een toeristenrestaurant tot een over the top prijs in een luxe hotel of chique restaurant. Van een souvenir van een paar Euro op de souk tot een designer herinnering in een shoppingmall. Je kan echt alle kanten op. De conclusie is eigenlijk: een stopover in Dubai en Abu Dhabi hóeft niet duur te zijn.

 

Je betaalt in de Emiraten met de Dirham. De afkorting die hiervoor gebruikt wordt, is soms Dhs, soms Dh en soms AED. 1 Dirham is 0,22 Euro (koers in april 2021). Er zijn veel geldautomaten in Dubai en Abu Dhabi. In luxere winkels, restaurants en hotels kun je over het algemeen betalen met een creditcard. Afdingen is een MUST op de souk, maar niet normaal in shoppingmalls en restaurants. Een fooi van 10 tot 15% in restaurants is normaal. Let wel op, soms is een fooi al inbegrepen bij het eindbedrag op de rekening. Personeel in hotels en taxichauffeurs zijn blij met een fooi.

        

Proef verschillende Arabische hapjes

Als wij zeggen dat de Arabische keuken verrukkelijk eten garandeert, dan heb je misschien niet meteen een idee van de gerechten. Maar misschien heb je wel eens Libanees gegeten in Nederland. Daar kun je het mee vergelijken. Als je voldoende voorgerechten bestelt, kun je daar een hele maaltijd van maken. Met humus, labneh (doet een beetje denken aan tzatziki), falafel, pittige muhammara (onze persoonlijke favoriet), tabbouleh (een salade met veel peterselie) en fattoush (salade met gegrilde croutons). Het verse brood erbij maakt je maaltijd helemaal af. Natuurlijk kun je ook een shoarma en kebab halen. Of proef ander lamsvlees. Voor de vegetariërs is er kaas in veel gerechten verwerkt. Omdat er veel Indiase arbeiders in Dubai wonen, zijn er ook veel Indiase eettentjes te vinden.

 

Zorg ervoor dat je na het hoofdgerecht nog ruimte overhoudt voor de crêpes met dadelsiroop! Ook een leuk souvenir uit de Emiraten overigens: een flesje dadelsiroop. Ooit van karak gehoord? Dat is het nationale drankje van de Emiraten. Het kost niets en is een soort Indiase thee met kardemom en melk.

 

Alhoewel je gewoon water uit de kraan kunt drinken in Dubai en Abu Dhabi, kiezen de meeste toeristen er toch voor om flessen water te kopen. De prijzen liggen laag, ondanks dat een bekend grapje over deze staten is dat benzine goedkoper is dan water.

Voltage en stekkers

Het voltage is gelijk aan dat in Nederland bijna overal 220 volt, dus je kunt je elektrische apparaten gewoon gebruiken in de Emiraten. Alleen past het type stekker dat we hier gebruiken niet in het stopcontact daar. In deze sultansstaten zijn er stekkers met drie punten. Neem dus een wereldstekker mee.

 

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Nederland en de Arabische Emiraten. In de winter is dit drie uur en in de zomer 2 uur. In Dubai en Abu Dhabi is het later dan hier.

 

Benieuwd wat de Verenigde Arabische Emiraten nog meer te bieden heeft? Neem contact met ons op.

 

Irene,

Van Verre